دوره 11، شماره 4 - ( 1399 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 73-57 | برگشت به فهرست نسخه ها

Poursaeid S, Kalbassi M, Baharvand H. Chimera production by intraperitoneal transplantation of Caspian brown trout (Salmo caspius) spermatogonial stem cells in Rainbow trout hatchling. JMBS 2020; 11 (4) :57-73
پورسعید سمانه، کلباسی محمدرضا، حسنی سیده نفیسه، یوشیزاکی گرو، بهاروند* حسین. تولید ماهی کایمر حاصل از پیوند درون صفاقی سلول‌های بنیادی اسپرماتوگونی SSCs ماهی آزاد دریای خزر(Salmo caspius) به لارو‌‌های تازه تفریخ شده قزل‌آلای رنگین کمان. زیست‌فناوری مدرس. 1399; 11 (4) :57-73

1- دانشجو-تربیت مدرس
2- استاد دانشگاه گروه شیلات دانشگاه تربیت مدرس
3- پژوهشگاه رویان
4- توکیو، ژاپن
این مطالعه با هدف تولید ماهی کایمر حاصل از پیوند درون صفاقی SSCs ماهی آزاد دریای خزر به لارو‌‌های تازه تفریخ شده قزل‌آلای رنگین کمان اجرا گردید. سلول‌های اسپرماتوگونی از بافت بیضه ماهی آزاد 8 ماهه با روش هضم آنزیمی استخراج شدند. از روش حذف تمایزی برای تخلیص سلول‌های اسپرماتوگونی استفاده شد. پس از 48 ساعت کشت در محیط L15 حاوی سرم 10%، سلول‌های لایه رویی جمع آوری و با رنگ فلورسنت غشایی PKH26 رنگ آمیزی شدند. سلول‌ها به حفره صفاقی لارو‌های تازه تفریخ شده قزل آلای رنگین کمان پیوند شدند. لارو‌ها 15 و 30 روز پس از پیوند با استفاده از میکروسکوپ فلورسنت مورد بررسی قرار گرفتند. 180 روز ماه پس از پیوند گناد ماهیان پیوند شده برای آنالیز‌های مولکولی استخراج شدند. سلول‌های پیوند شده به سمت گناد در حال تکوین قزل آلای رنگین کمان مهاجرت و کلون زایی کردند. حضور سلول‌های ماهی آزاد دریای خزر در 4/41 درصد از گناد ماهیان قزل آلای رنگین کمان با استفاده از PCR تایید شد. نتایج این مطالعه برای اولین بار پیوند موفقیت آمیز بین گونه‌ای را در قزل آلای رنگین کمان نشان داد. این مطالعه نشان داد که سلول‌های سوماتیک قزل آلای رنگین کمان قادرند سلول‌های اسپرماتوگونی ماهی آزاد دریای خزر را حمایت کنند. پیوند بین گونه‌ای سلول‌های اسپرماتوگونی دریچه جدیدی را برای حفاظت نژاد‌های کمیاب و گونه‌های در معرض تهدید گشوده است بنابراین پیوند SSCs به عنوان یک روش کاربردی برای حفاظت ذخایر ژنتیکی این گونه با ارزش قابل پیشنهاد می باشد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی جانوری
دریافت: 1396/10/17 | پذیرش: 1399/8/7 | انتشار: 1399/9/10