دوره 9، شماره 1 - ( 1396 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 116-111 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nouri H, Kamyabi A, Moghimi H. Identification of Moderated Halophile Yeast Sarocladium sp. as Biosorption of Azo Dye from Wastewater Containing Synthetic Dye. JMBS 2018; 9 (1) :111-116
نوری هدی، کامیابی عالیه، مقیمی حمید. شناسایی مخمر نمک‌دوست نسبی جنس ساروکلادیوم به‌عنوان جاذب زیستی رنگ‌های آزو از پساب‌های حاوی رنگ‌های سنتزی. زیست‌فناوری مدرس. 1396; 9 (1) :111-116

1- گروه بیوتکنولوژی میکروبی، دانشکده زیست‌شناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
2- گروه بیوتکنولوژی میکروبی، دانشکده زیست‌شناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران، تهران، خیابان انقلاب، دانشگاه تهران، پردیس علوم، دانشکده زیست‌شناسی. ، hmoghimi@ut.ac.ir
اهداف: هدف پژوهش حاضر جداسازی مخمر‌هایی با توانایی بالای رنگ‌بری به‌منظور استفاده به‌عنوان جاذب زیستی در حذف رنگ‌های آزو بود.
مواد و روش‌ها: در پژوهش تجربی حاضر به‌منظور جداسازی مخمرهای جاذب رنگ در محیط نمکی از روش غنی‌سازی استفاده شد. میزان جذب رنگ با مقایسه زیست‌توده ‌تر و خشک صورت پذیرفت. میزان رنگ‌بری در غلظت‌های مختلف رنگ و نمک مورد ارزیابی قرار گرفت. با روش مولکولی سویه برتر شناسایی و توانایی آن در جذب رنگ‌های مختلف و همچنین رنگ‌های مونو، دی و تری‌آزو بررسی شد. آزمون‌های آماری شامل آنالیز واریانس یک‌طرفه، توکی و نرم‌افزار SPSS ۱۹ استفاده شدند.
یافته‌ها: از بین ۱۷ جدایه مخمری، جدایه ADH۱۷ به‌عنوان توانمندترین جدایه انتخاب شد، این جدایه ۱۰۰% با جنس ساروکلادیوم (Sarocladium sp.) مشابهت داشت. جذب رنگ زیست‌توده خشک چهار برابر زیست‌توده تر بود. میزان رنگ باقیمانده با افزایش غلظت رنگ افزایش یافت، ولی غلظت‌های مختلف سدیم‌کلرید تاثیر قابل توجهی در جذب رنگ نداشت. این سویه رنگ‌های مونو، دی و تری‌آزو و همچنین رنگ‌های اسیدی، بازی و راکتیو را جذب کرد. بیشترین جذب با میزان ۴۳/۹۷% مربوط به راکتیو رد و کمترین جذب با میزان ۸۷/۹۶% به راکتیو یلو مربوط بود.
نتیجه‌گیری: جدایه ADH۱۷ توانمندترین جدایه است و به میزان ۱۰۰% با جنس ساروکلادیوم مشابهت دارد. این سویه رنگ‌های مونو، دی و تری‌آزو و همچنین رنگ‌های اسیدی، بازی و راکتیو را جذب می‌کند. جنس ساروکلادیوم دارای توانایی بالایی در جذب ترکیب رنگ‌های آزوی مختلف است.

واژه‌های کلیدی: رنگ‌های آزو، جذب زیستی، Sarocladium sp.
موضوع مقاله: بیوتکنولوژی کشاورزی
دریافت: 1395/3/3 | پذیرش: 1395/11/7 | انتشار: 1395/12/30