دوره 9، شماره 1 - ( 1396 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 136-131 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zeinali F, Homaei A. Antioxidant Enzymes Activity of Superoxide Dismutase in the Avicennia marina from the Persian Gulf and Gulf of Oman in the Presence of the Metal Ions. JMBS 2018; 9 (1) :131-136
زینلی فرخزاد، همایی احمد. فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان سوپراکسیددیسموتاز حرّای خلیج فارس و دریای عمان در برابر یون‌های فلزی. زیست‌فناوری مدرس. 1396; 9 (1) :131-136

1- گروه زیست‌شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
2- گروه بیوشیمی، دانشکده علوم، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران، گروه بیوشیمی، دانشکده علوم، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران. کد پستی: 7916193145 ، a.homaei@hormozgan.ac.ir
اهداف: درختان مانگرو در معرض طیف وسیعی از تنش‌های غیرزنده قرار دارند که بر رشد و سایر فرآیندهای فیزیولوژیک آنها اثر می‌گذارد. یکی از مهم‌ترین روش‌های دفاع آنتی‌اکسیدانی- آنزیمی در برابر تنش‌های ناشی از گونه‌های اکسیژن فعال، آنزیم سوپراکسیددیسموتاز )SOD( است. هدف این پژوهش ارزیابی فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان سوپراکسیددیسموتاز حرّای (AmSOD) خلیج فارس و دریای عمان در برابر یون‌های فلزی بود.
مواد و روش‌ها: در پژوهش تجربی حاضر که روی برگ گونه درختی حرّا اجرا شد، نمونه‌برداری از دو رویشگاه بندر خمیر در خلیج فارس و سیریک در دریای عمان صورت گرفت و تیمارها در سه تکرار انجام شد. برای تعیین نوع SOD از آزمون حساسیت H۲O۲ و KCN استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با نرم‌افزار SPSS ۱۹ از طریق آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره و آزمون چنددامنه‌ای دانکن برای مقایسه میانگین‌ها صورت گرفت.
یافته‌ها: نوع آنزیم SOD، مس/روی- سوپراکسیددیسموتاز (Cu/Zn-SOD) تشخیص داده شد. بین تیمارهای مختلف فلزات بین دو منطقه اختلاف معنی‌داری وجود نداشت و برهم‌کنش بین فاکتور فلزات و غلظت و نوع منطقه مشاهده نشد. اثر مهاری شدیدی در حضور محلول کلریدجیوه و اثر مهاری ضعیفی در حضور محلول سولفات‌روی، سولفات‌آهن و کلریدمنیزیوم مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: یون‌های مس، منگنز و کبالت به‌طور قابل توجهی فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز را افزایش می‌دهند، در حالی که یون‌های تک‌ظرفیتی مانند سدیم و پتاسیم تاثیر ناچیزی بر افزایش فعالیت SOD دارند و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی برگ گونه درختی حرّای منطقه خمیر در خلیج فارس و سیریک در دریای عمان تفاوتی ندارند.
موضوع مقاله: بیوتکنولوژی کشاورزی
دریافت: 1396/1/16 | پذیرش: 1396/8/1 | انتشار: 1396/12/29