دوره 11، شماره 1 - ( 1398 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 91-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shokrzadeh L, Mohammadi P, Bahreini M, Behdani S, Sabet Jazari A A. Investigation of the relationship between the fungal deterioration of the manuscripts of Astan Quds Razavi Document Center and library with the air and its evaluation in the paper model. JMBS 2020; 11 (1) :85-91
شکرزاده لیلا، محمدی پریسا، بحرینی معصومه، بهدانی سمیرا، ثابت جازاری علی اصغر. بررسی رابطه فرسایش قارچی نسخه‌های خطی مرکز اسناد و کتابخانه آستان قدس رضوی با هوا و ارزیابی آن در مدل کاغذی. زیست‌فناوری مدرس. 1398; 11 (1) :85-91

1- گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا (س)،
2- گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا (س)، ، p.mohammadi@alzahra.ac.ir
3- گروه زیست شناسی دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد،
4- سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی،
قارچ­ها مهم­ترین عامل فرسودگی زیستی در موزه­ها، کتابخانه­ها، آرشیو­ها و مخازن اسناد مکتوب می­باشند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تنوع قارچی نسخه­های خطی آسیب دیده در یکی از مخازن مرکز اسناد و کتابخانه آستان قدس رضوی و تعیین آلودگی هوای مخزن و ارتباط آن با آلودگی نسخ می­باشد. نمونه­گیری از نسخه­های خطی با استفاده از سوآب و کاغذ نیتروسلولز استریل و هوای مخزن به روش پلیت باز، انجام شد. القاء فرسودگی اسپورهای قارچی روی کاغذ، در آزمایشگاه مدل سازی شد. چهارده جدایه قارچی از سه نمونه­ی بستر مختلف خطی و شش جدایه قارچی از نمونه­ی هوای مخزن به­دست آمد. در بین جدایه­های قارچی نسخ خطی Aspergillus sp. با بیشترین فراوانی (%36) و Penicillium sp. (5/21%) و Alternaria sp. (14%) به ترتیب در مقام دوم و سوم قرار داشتند. نمونه­های قارچی P. chrysogenum، Cladosporium cladosporioides، Talaromyces diversus و Aspergillus sp. از نمونه کاغذهای پوستی جدا شده­اند که می­توانند در ارتباط با قارچ­های با فعالیت آبی کم و نمک­دوست باشند. بیشترین قارچ­های جداشده مخزن از محیط MEA (53%)  به­دست آمد. این قارچ­ها شامل Purpureocillium lilacinum، Talaromyces diversus، Cladosporium sp. و Aspergillus sp. می­باشند.تعداد کم قارچ­های جدا شده از فضای مخزن، در مقایسه با اتاق بافری می­تواند به عوامل محیطی مناسب کنترل شده درون مخزن نسبت داده شود. گونه­های شناسایی شده مشترک بستر و هوا می­تواند ناشی از انتقال و استقرار اسپورهای قارچی هوا به سطح نسخ باشد. حضور لکه­های رنگی روی مدل­های کاغذی آغشته به اسپورهای قارچی فرسایش قارچی را در بستر کاغذی اثبات ­می­کند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی میکروبی
دریافت: 1398/3/28 | پذیرش: 1398/7/8 | انتشار: 1399/3/17