دوره 12، شماره 4 - ( 1400 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 165-147 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shahsaman Z, Hasannia S. Bone morphogenetic proteins-2 and its medical applications. JMBS 2021; 12 (4) :147-165
شاه ثمن زهرا، حسن نیا صادق. پروتئین مورفوژنتیک استخوان- 2 و کاربردهای آن در پزشکی. زیست‌فناوری مدرس. 1400; 12 (4) :147-165

1- کارشناسی ارشد رشته بیوشیمی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- دانشیار گروه بیوشیمی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، hasannia@modares.ac.ir
پروتئین­های مورفوژنتیک استخوان (BMPs) یک زیرخانواده از ابر خانواده چند عملکردی فاکتور رشد تغییر دهنده بتا (TGF-β ) هستند؛از این رو از نظر بیوسنتز، ساختار، پیام رسانی و عملکرد زیستی شباهت بسیاری با سایر اعضای این ابرخانواده دارند. آن ها در فرآیندهای رشد و تمایز رویان تا نگهداری سلول های بالغ درگیر هستند. در میان اعضای این خانواده، BMP-2 پروتئینی با ارزش است که در فرآیندهای مختلف از جمله جوش خوردن ستون فقرات، ترمیم آسیب غضروف مفصلی، مهار تومور، درمان التهاب لثه و دندان نقش دارد. اهمیت بالای این پروتئین و پایین بودن میزان تولید آن در بدن موجب شده است که پژوهش­های متعددی در زمینه تولید BMP-2  نوترکیب در میزبان­های مختلف صورت گیرد. تولید این پروتئین به صورت نوترکیب در میزبان باکتریایی موجب کاهش هزینه­های تولید و در نتیجه استفاده متداول از  BMP-2در درمان بیماری­های مختلف شده است. تاکنون تاثیرات مثبت پروتئین کامل BMP-2 و پپتیدهای مشتق از آن با هدف القای تشکیل استخوان در درمان شکستگی و بازسازی استخوان فک برای کاشت دندان  قابل ملاحظه بوده است. با توجه به اهمیت بالینی زیاد BMP-2، نیاز به مطالعات بیشتر در رابطه با این پروتئین وجود دارد.

نوع مقاله: مروری تحلیلی | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی دارویی
دریافت: 1398/4/27 | پذیرش: 1400/6/28 | انتشار: 1401/9/7