دوره 8، شماره 2 - ( 1396 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 91-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

Standard experimental Petri dish according CLSI data. JMBS 2017; 8 (2) :85-91
یاحقی لیلا، فاطمی مطلق محمد. پتریدیش آزمایشگاهی استاندارد بر اساس داده های CLSI. زیست‌فناوری مدرس. 1396; 8 (2) :85-91

1- فیزیولوژی جانوری، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان –واحد علوم و تحقیقات –دانشگاه آزاد اسلامی–تهران – ایران، تهران
2- بیوتکنولوژی میکروبی- دانشکده علوم پایه- دانشگاه شاهد- تهران- ایران، تهران
مقدمه: خطاها در آزمایش ها و آزمایشگاه ها اجتناب ناپذیرند به خصوص اگر از روش ها و ابزار های غیر استاندارد استفاده گردد. برای ریختن محیط کشت در آزمایش انتشار دیسک از یک روش غیر استاندارد و به صورت چشمی استفاده می شود که موجب ایجاد خطاهای غیر قابل چشم پوشی در نتایج این آزمایش می گردد. هدف این پژوهش طراحی و ساخت پتریدیشی جهت حذف خطاهای موجود و استاندارد نمودن انجام این آزمایش است.
روش ها: طی مطالعه ای که در استاندارد های CLSI (Clinical and Laboratory Standard Institute) درباره آزمایش های حساسیت سنجی انجام گرفت مشخص شد که ضخامت استاندارد محیط کشت در این گونه آزمایش ها 4 میلی متر می باشد. بر همین اساس و توسط نرم افزار سه بعدی پتریدیشی استاندارد که بتواند این ضخامت را به خوبی مشخص کند طراحی و ساخته شد.
نتایج: بر اساس نتایج این تحقیق مشخص شد که پتریدیش های موجود گزارش های متفاوت و نادرستی از هاله های عدم رشد حتی برای آنتی بیوتیک های یکسان تولید می کنند که منجر به تجویز نادرست آنتی بیوتیک به طور قابل توجهی می گردد (P<0.05). به علاوه میزان اتلاف محیط کشت در پتریدیش های موجود 33 تا 50 در صد ثبت گردید.
بحث: پتریدیش استاندارد طراحی شده آزمایش انتشار دیسک و سایر آزمایش های حساسیت سنجی را استاندارد می کند و باعث دقت و یکسانی نتایج هاله های عدم رشد و انتخاب آنتی بوتیک مناسب می گردد و میزان مصرف محیط کشت به طور قابل توجهی کاهش یافت.
نوع مقاله: کامل پژوهشی | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی کشاورزی
دریافت: 1394/11/24 | پذیرش: 1396/7/1 | انتشار: 1396/11/7