دوره 11، شماره 3 - ( 1399 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 22-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hasannia S, Bahri M, Gashtasbi F, Dabirmanesh B. A review of fibrin applications and it’s derivatives in wound healing and tissue engineering. JMBS 2020; 11 (3) :15-22
حسن نیا شهریار، بحری مینا، گشتاسبی فاطمه، دبیرمنش بهاره. مروری برکاربردهای فیبرین و مشتقات آن در ترمیم زخم و مهندسی بافت. زیست‌فناوری مدرس. 1399; 11 (3) :15-22

1- نویسنده آزاد
2- نویسنده وابسته
3- عضو هیت علمی، تقاطع بزرگراه چمران - جلال آل احمد - دانشگاه تربیت مدرس - دانشکده علوم زیستی - طبقه اول - آزمایشگاه ۴۱۰۷ ، Dabirmanesh@modares.ac.ir
فیبرینوژن یکی از اجزای اصلی آبشار انعقادی است و به دنبال آسیب بافت، به سرعت، داربست نامحلول فیبرینی را تشکیل می دهد. فیبرین یک زیست پلیمر رشته‌ای است که به طور طبیعی در هنگام لخته شدن خون از پلیمریزاسیون فیبرینوژن تشکیل می شود. پس از آسیب‌های بافتی و شروع آبشار انعقادی، پلیمریزاسیون فیبرینوژن محلول توسط آنزیم ترومبین در یک شبکه فیبرین نامحلول آغاز و با همراهی پلاکت ها، لخته خون را تشکیل می دهند. این شبکه فیبرین برای ایجاد هموستاز پس از آسیب بافتی بسیار حایز اهمیت است. این زیست‌ پلیمر بدن همچنین به عنوان یک داربست موقت در ترمیم زخم نقش اصلی را ایفا می کندوبه دلیل ویژگی ساختاری و عملکرد فیزیولوژیک منحصربفرد خود، در پزشکی بازساختی مورد استفاده قرار میگیرد. فیبرین قادر به انتقال پروتئین های ماتریس خارج سلولی (ECM)مانند فیبرونکتین و فاکتورهای رشد است. از انواع داربست های اصلی فیبرینی مانند فیبرین غنی از پلاکت (PRF)و پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)به عنوان زیست مواد اتولوگ در پزشکی بازساختی، ترمیم زخم، ارتوپدی و درمان‌های بازسازی و زیبایی پوست مورد استفاده قرار می‌گیرند. مشتقات و محصولات تخریب فیبرین نیز با تحریک نفوذ سلول ها و بازسازی بافت، نقش مهمی در روند ترمیم زخم ایفا می کنند و آنها به طور گسترده به عنوان ماده بیولوژیکی در توسعه محصولات جدید برای بیش از یک قرن مورد استفاده قرار گرفته اند.

نوع مقاله: مروری تحلیلی | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی صنعتی
دریافت: 1399/1/10 | پذیرش: 1399/4/9 | انتشار: 1399/7/11