دوره 12، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 102-91 | برگشت به فهرست نسخه ها

Baravordeh M, Ghafouri H, Mohammadi A, Zarei S. Design, Synthesis and Biological Evaluation of a Novel Sulfonamide Derivative as antiproliferative agents for Human Breast Cancer Cell line (MCF-7). JMBS 2022; 12 (2) :91-102
برآورده محدثه، غفوری حسین، محمدی اسداله، زارعی سودا. طراحی، سنتز و بررسی بیولوژیکی مشتق جدید سولفونامید به عنوان ترکیب مهارکننده تکثیر رده سلولی سرطان سینه انسانی(MCF-7). زیست‌فناوری مدرس. 1400; 12 (2) :91-102

1- دانشجوی کارشناسی ارشد گیلان
2- دانشیار بیوشیمی، گروه زیست دانشگاه گیلان، ایران ، رشت، خیابان شهید نامجو، دانشکده علوم پایه. گروه زیست شناسی. کد پستی 4193833697 ، h.ghafoori@guilan.ac.ir
3- دانشیار گروه شیمی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
4- دانشجوی دکتری دانشگاه گیلان

هدف: طی تکثیر غیر­قابل کنترل سلول­ها در بدن، زیرمجموعه­ای از نئوپلاسم­ها یا تومور­ها بوجود می­آیند، تکثیر غیر­طبیعی این سلول­ها درنهایت موجب تشکیل توده و سرانجام سرطان می­گردد که می­تواند در سرتا‌‌‌سر بدن گسترش یابد. بنابراین مهار تکثیر غیر­طبیعی سلول­های سرطانی، تاثیر بسزایی در جلوگیری از گسترش تومور­های سرطانی و بهبود بیماری خواهد داشت. از این رو در مطالعه حاضر، مشتق جدید سولفونامید طراحی و سنتز گردیده (HB20) و اثرات ضدسرطانی آن بر روی رده سلولی سرطان سینه انسان(MCF-7)  بررسی شده است.
مواد و روش­ها: در شرایط آزمایشگاهی (in vitro )، برای سنتز مشتق سولفونامیدی (HB20)، ابتدا نمک دیازونیوم با استفاده از ترکیب پایه سولفامتوکسازول ساخته و سپس با یک ماده کوپل­شونده پیریمیدینی ترکیب گردید. غلظت­های مختلفی از ترکیب جدید سنتزی (HB20) علیه سلول­های MCF-7 استفاده شد. همچنین جهت سنجش بقا و تکثیر سلولی تست MTT انجام گرفت.
نتایج: ساختار شیمیایی ترکیب سنتز شده، بوسیله طیف­های FT- IR و NMR تائید گردید. همچنین زنده­مانی در سلول­هایMCF-7  تیمار شده با ترکیب سنتزی (HB20) نسبت به گروه کنترل (بدون تیمار) کاهش چشمگیری داشت. HB20 تکثیر سلول­های سرطانیMCF-7  را با مقدار IC50 ، 23/75 میکروگرم/ میلی­لیتر مهار می­کند.
نتیجه گیری: مشتق جدید سولفونامید (HB20) پتانسیل مهار تکثیر و خاصیت ضد­سرطانی در رده سلولی MCF-7 را دارد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی دارویی
دریافت: 1399/5/27 | پذیرش: 1399/11/15 | انتشار: 1400/11/10