دوره 12، شماره 3 - ( 1400 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 46-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ansari M, Eshghanmalek M, haghirosadat B F. Synthesis and evaluation of liposome carrier containing extract of Silybum marianum for effect on liver cancer. JMBS 2021; 12 (3) : 3
انصاری مجتبی، عشقان ملک مهدی، حقیرالسادات بی بی فاطمه. سنتزو ارزیابی نانو حامل لیپوزومی حاوی عصاره خار مریم به منظور اثر گذاری روی سرطان کبد. زیست‌فناوری مدرس. 1400; 12 (3) :33-46

1- دانشگاه میبد، یزد، میبد، بلوار خرمشهر، بلوار حجت الإسلام و المسلمین یحیی زاده ، ansari@meybod.ac.ir
2- دانشگاه علم و هنر
3- دانشگاه علوم پزشکی یزد
مقدمه: امروزه استفاده از گیاهان دارویی  در درمان سرطان به دلیل عوارض جانبی کمتر، مورد توجه قرارگرفته است.خار مریم گیاهی دارویی از تیره کاسنی است که در درمان بیماریهای کبدی و کیسه صفرا ، سرطان, بیماریهای قلبی عروقی و ... موثر است. کپسوله کردن مواد فعال زیستی  در نانو لیپوزوم یک رویکرد عملی و کارامد برای تنظیم رهایش دارو، افزایش پایداری ، محافظت از آن ها دربرابر واکنش با محیط، کاهش فراریت و افزایش میزان تأثیرآن است. هدف از این پژوهش کپسوله کردن عصاره خارمریم درون لیپوزوم و ارزیابی فیزیکوشیمیایی آن با هدف اثرگذاری بر سلولهای سرطان کبد است.
روش بررسی: در این پژوهش عصاره خار مریم با روش سوکسله استخراج  شد و وزیکولهای لیپوزومی با روش آب پوشانی لایه نازک تهیه گردید و عصاره خار مریم در آن بارگذاری شد. درنهایت نانوذرات ساخته شده از نظر راندمان بارگذاری، رهایش عصاره از لیپوزوم و شاخصه­های فیزیکوشیمیایی چون  اندازه, پتانسیل زتا، مورفولوژی،طیف مادون قرمز  مورد بررسی قرار گرفت.
یافته­ها: نانولیپوزوم حاوی عصاره خار مریم دارای بازده انکپسولاسیون 37/63 % و اندازه nm 122، پتانسیل زتا1/13- میلی ولت و شاخص پراکندگی197/0 می باشد.رهایش عصاره خار مریم از نانولیپوزوم به صورت آهسته و کنترل شده است . هیچ برهمکنش شیمیایی بین عصاره و لیپوزوم وجود ندارد و از نظر مرفولوژی همگن و دارای ساختار کروی می­باشد.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان میدهد که میتوان عصاره خارمریم را با اندازه و کارایی مناسب به شکل نانولیپوزوم کپسوله کرد. بنابراین لیپوزوم حامل مناسبی برای عصاره خار مریم  محسوب می شود.
شماره‌ی مقاله: 3
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: نانو بیوتکنولوژی