دوره 13، شماره 3 - ( 1401 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 54-40 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mehrtashfar S, Kabiri M. A review of current approaches in osteochondral tissue engineering and future challenges. JMBS 2023; 13 (3) :40-54
مهرتاش فر شکوفه، کبیری رنانی محبوبه. مروری بر رویکردهای رایج در مهندسی بافت استئوکندرال و چالشهای پیش رو. زیست‌فناوری مدرس. 1401; 13 (3) :40-54

1- گروه بیوتکنولوژی، دانشکدگان علوم، دانشگاه تهران
2- گروه بیوتکنولوژی، دانشکدگان علوم، دانشگاه تهران ، mkabiri@ut.ac.ir
وقوع حوادث مختلف از جمله تصادفات، آسیب و جراحات وارده طی فعالیت های ورزشی و نیز بروز برخی از بیماریها میتوانند منجر به تحلیل و از بین رفتن بافت استئوکندرال شده و مشکلات عدیده ای در سلامت و کیفیت زندگی بیمار ایجاد کنند، بنابراین کنترل و ترمیم این ضایعات یکی از چالشهای مهم در حوزه پزشکی بازساختی به شمار میرود. از آنجائیکه نقص های استئوکندرال هم آسیب به غضروف مفصلی و هم استخوان تحت غضروفی زیرین آن را شامل میشود، برای ترمیم نیز باید نیاز بخشهای استخوانی، غضروفی و بخش حدفاصل میان استخوان و غضروف در نظر گرفته شود. درمانهای بالینی فعلی بیشتر تسکینی بوده و جنبه درمانی کمتری دارند. از این رو، به دلیل محدودیت های روشهای درمانی موجود طی دهه گذشته استفاده از مهندسی بافت به عنوان یک روش درمانی کارآمد و کم خطر برای درمان بسیاری از بیماریها خصوصا ضایعات استخوانی-غضروفی مطرح شده است. در این روش میتوان با پیوند بافتهای کامپوزیت استئوکندرال که از طریق ترکیب سلولهای خود بیمار با بیومتریالهای متخلخل سه بعدی با شکل و اندازه از پیش تعیین شده بدست آمده اند، برخی از محدودیت های روش های پیشین را برطرف نمود. تا کنون استراتژی های متنوعی برای ساخت داربست به منظور ترمیم نقص های استئوکندرال به کار گرفته شده است که از جمله آنها میتوان به داربست های تک فاز، چند لایه و مدرج شده اشاره کرد. در این مطالعه برخی استراتژیهای رایج در مهندسی بافت و همچنین چالش های پیش رو به طور خلاصه مورد بررسی قرار گرفته است.
نوع مقاله: مروری تحلیلی | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی جانوری
دریافت: 1400/8/15 | پذیرش: 1400/11/12 | انتشار: 1402/7/30