دوره ۱۴ - شماره 3(تابستان ۱۴۰۲ - شماره پیاپی :38)                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

1- دانشگاه صنعتی مالک اشتر
2- دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، لویزان، اتوبان بابایی، خیابان شعبانلو، دانشگاه صنعتی مالک اشتر ، khalilzadeh_r2000@yahoo.com
هر ساله بیش از 600 هزار تن پوسته برنج در کارخانه­ های شالیکوبی در کشور تولید می­شود، که بدون استفاده مناسب در طبیعت رها شده و یا سوزانده می­شود. با روش­های زیست فناوری امکان تبدیل این ضایعات کشاورزی به کمپوست با محتوای بالای نیتروژن و مواد معدنی وجود دارد. تسریع در تولید کود آلی با کیفیت بالا و کاهش زمان فرآیند، نیازمند تعیین و مطالعه عوامل موثر بر فرآیند کمپوست کردن می­باشد. در این پژوهش، ضایعات پوسیده چوب در حضور آب پنیر به عنوان مایه تلقیح استفاده شد و فرآیند برای صد روز مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که فرآیند کمپوست کردن پوسته برنج، موجب کاهش نسبت کربن به نیتروژن از 2/161 به 1/21 و همچنین افزایش محتوی نیتروژن از 28/0 به 33/1 درصد شد. با مطالعه تغییرات دما در طی فرآیند مشخص گردید تخریب ترکیبات به آسانی زیست تخریب پذیر در ابتدا فرآیند موجب افزایش جمعیت ریزاندامگان و افزایش دما گردیده، و با ادامه فرآیند میزان دمای محیط کمپوست شونده به تدریج کاهش می‌یابد. از طرفی دیگر، نتایج حاکی از بود که افزودن کود پوست درخت تاثیری بر کیفیت محتوی کمپوست ندارد، اما موجب تغییر رنگ محصول می‌شود. نتایج ارزیابی کمپوست تولیدی نشان داد که افزودن 10 درصد وزنی کمپوست به خاک، تاثیر قابل توجهی بر روی طول و وزن لوبیا چشم بلبلی داشت.

واژه‌های کلیدی: کود الی

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی کشاورزی