Barkhordari K, Sorooshzadeh A, Mokhtassi-Bidgoli A. Allelopathic Effect of Extraction Solution of Leaves and Corms of Saffron (Crocus sativus) in Phenological Stages on Seed Germination of Jimson Weed (Datura stramonium). JMBS 2018; 9 (2) :233-239
URL:
http://biot.modares.ac.ir/article-22-15749-fa.html
1- گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران،
2- گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران، تهران، بزرگراه جلال آل احمد، پل نصر، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده کشاورزی، گروه زراعت ، soroosh@modares.ac.ir
چکیده: (5913 مشاهده)
اهداف: زعفران از جمله گیاهانی است که اثر دگرآسیبی اندامهای مختلف آن بر جوانهزنی بذر برخی از گونههای علف هرز گزارش شده است. این مطالعه با هدف بررسی اثر دگرآسیبی عصاره برگ و بنه زعفران در مراحل مختلف رشد بر جوانهزنی علف هرز تاتوره انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، در پاییز ۱۳۹۳ در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، آزمایشی برای جوانهزنی علف هرز تاتوره بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح کاملاً تصادفی با ۳ تکرار انجام گرفت. عوامل مورد بررسی در آزمایش شامل عصاره در دو نوع (آبی و الکلی)، نوع بافت با ۳ ترکیب بافتی و غلظتهای مختلف عصاره آبی و الکلی بهعنوان فاکتور اصلی و مرحله رشدی گیاه زعفران در ۳ مرحله بهعنوان فاکتور فرعی بود. تحلیل واریانس از طریق مدل خطی تعمیمیافته (GLM) و با استفاده از نرمافزار SAS ۹.۱ و رسم نمودارها با استفاده از نرمافزار ۲۰۱۳ Excel انجام شد.
یافتهها: غلظت و مرحله رشدی زعفران تاثیر معنیداری بر درصد جوانهزنی تاتوره داشت، اما اثر اصلی نوع اندام بر این صفت معنیدار نبود. عصاره آبی بنه زعفران در مرحله رشد بنههای دختری در غلظت ۲گرم بر لیتر نسبت به سایر مراحل رشد تاثیر معنیداری بر درصد جوانهزنی بذر تاتوره نداشت، اما در غلظت ۴گرم موجب کاهش شدیدتر درصد جوانهزنی بذر تاتوره شد.
نتیجهگیری: عصاره گیاه زعفران دارای پتانسیل دگرآسیبی است و صفات جوانهزنی شامل درصد جوانهزنی، طول ساقهچه و ریشهچه علف هرز تاتوره در مراحل مختلف رشد زعفران تحت تاثیر عصاره آبی و الکلی اندامهای مختلف قرار میگیرند.
نوع مقاله:
مقاله استخراج شده از پایان نامه |
موضوع مقاله:
بیوتکنولوژی کشاورزی دریافت: 1395/8/22 | پذیرش: 1396/8/2 | انتشار: 1397/3/31