hatamimaleki H, sabzchi S, Motalebi Azar A, zaare F, Rafiee M. The Effect of Different Concentrations of Salicylic Acid on Expression of Stilbene Synthase Gene and Production of Resveratrol in Grape cv. Soltani. JMBS 2021; 12 (3) : 9
URL:
http://biot.modares.ac.ir/article-22-32983-fa.html
حاتمی ملکی حمید، سبزچی سیمین، مطلبی آذر علیرضا، زارع فریبرز، رفیعی مریم. تأثیر غلظت های مختلف اسید سالیسیلیک بر بیان ژن استیلبن سنتاز و تولید رزوراترول در انگور رقم سلطانی. زیستفناوری مدرس. 1400; 12 (3) :111-121
URL: http://biot.modares.ac.ir/article-22-32983-fa.html
1- دانشگاه مراغه ، hatamimaleki@yahoo.com
2- دانشگاه مراغه،
3- دانشگاه تبریز،
4- دانشگاه ارومیه،
چکیده: (1719 مشاهده)
اهداف: در چند دهه گذشته متابولیتهای ثانویهی گیاهی به سبب تنوع و نقششان در گیاهان و سلامتی انسان مورد توجه قرار گرفتهاند. انگور یکی از گیاهان با ترکیبات ثانویه و با خواص دارویی است. این ترکیبات شامل رزوراترول است که یک ترکیب فنلی از گروه استیلبنوئیدهاست. بهمنظور بررسی افزایش تولید پلیفنل رزوراترول تحت تأثیر الیسیتورها، آزمایشی با طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار در گیاه انگور رقم سلطانی در شرایط درون شیشهای انجام شد.
مواد و روشها: هورمون اسیدسالیسیلیک بهعنوان الیسیتور در غلظتهای مختلف صفر، 4-10، 5-10، 6-10 مولار مورد استفاده قرار گرفت و به محیط کشت MS بدون هورمون جهت بررسی تنش اضافه گردید. آزمایش در دو سطح مولکولی و بیوشیمیایی انجام شد. در سطح مولکولی، تاثیر اسیدسالیسیلیک در بیان ژن استیلبنسنتاز توسط RT-PCR نیمه کمی ارزیابی شد. در آزمایش بیوشیمیایی، میزان تولید رزوراترول توسط دستگاه HPLC اندازهگیری شد.
یافتهها: آنالیز بیان ژن استیلبنسنتاز نشان داد که اسیدسالیسیلیک با غلظت 4-10 مولار تاثیر مثبت و افزایشی در بیان ژن داشته و افزایش 48/35 درصدی در مقایسه با شاهد نشان داد و همچنین غلظت 5-10 مولار بیان ژن را 65/5 درصد در مقایسه با شاهد افزایش داد. در آزمایش بیوشیمیایی افزایش در میزان تولید رزوراترول در تیمار 4-10 مولار در مقایسه با تیمار شاهد مشاهده شد (10/6 میکروگرم) و تیمار 5-10 مولار (25/3 میکروگرم) تفاوت معنیداری با نمونه شاهد نشان نداد.
نتیجهگیری: اسیدسالیسیلیک به عنوان یک الیسیتور و محرک تولید رزوراترول میتواند بیان ژن استیلبنسنتاز و در پی آن خواص دارویی گیاه انگور را در شرایط درون شیشهای افزایش دهد.
شمارهی مقاله: 9
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
بیوتکنولوژی کشاورزی دریافت: 1398/2/25 | پذیرش: 1400/3/22 | انتشار: 1401/4/11