اثر مکمل ویتامینC بر سمیت اکسیدانی ناشی از مصرف مزمن اتانول در چشم.

نویسندگان

1 دانشگاه بوعلی سینا

2 گروه زیست شناسی دانشگاه بوعلی سینا

چکیده
یکی از مکانیسم های مولکولی ایجاد مسمومیت توسط الکل ایجاد استرس اکسیداتیو است. در این تحقیق اثر پیشگیری کننده مصرف خوراکی مقادیرمتفاوت ویتامین C بر آسیب چشمی حاصل از مصرف مزمن اتانول در موش‌های صحرایی آزمایش شد. هشت گروه از رت ها تحت تیمار سی روزه قرار گرفتند: کنترل(C)،گروه‌هایVC mg/kg)50 ،100و200 وزن بدن)، گروه اتانول(g/kg4) و گروه اتانول + ویتامینC (50،100و200 mg/kg وزن بدن). سپس شاخص‌های نسبت اکسیدان به آنتی اکسیدان شامل سوپر اکسید دیسموتاز (SOD) ،کاتالاز(CAT) ،گلوتاتیون پراکسیداز(GPX) و مالون دی آلدهید (MDA) در چشم رتها اندازه‌گیری گردید. اتانول فعالیت SOD،CAT و GPX را در چشم کاهش داد. این تغییرات به همراه پراکسیداسیون لیپیدی مانند افزایش سطح MDA همراه بود. میزان ذخیره آنزیم های آنتی اکسیدانی و پر اکسیداسیون لیپیدی در گروه های ویتامین C (mg/kg 100،50 و200) و کنترل تغییر معنی داری نداشت. هرچند گروه VC (mg/kg200) به وضوح مانع برهم خوردن تعادل نسبت اکسیدان به آنتی اکسیدان می شود. جالب توجه اینکه میزان بالای ویتامین C پراکسیداسیون لیپیدی را به طور قوی مهار و دفاع آنزیمی آنتی اکسیدانی را نسبت به مقادیر دیگر ویتامین C در گروه های الکلی بهبود بخشیده است. تجویز خوراکی mg/kg200 ویتامین C به مدت 30 روز با افزایش فعالیت آنتی اکسیدان های آنزیمی و مهار پراکسیداسیون لیپیدی مانع استرس اکسیداتیو ناشی از مصرف مزمن اتانول، می شود. مکمل های ویتامینی نسبت به داروهای شیمیایی فاقد اثرات جانبی می باشد، بنابراین آنتی اکسیدان های ویتامینی پتانسیلی برای جلوگیری از مسمومیت الکلی ناشی از مصرف اتانول ایجاد می کنند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Ambadath V, Venu RG, Madambath I. Comparative Study of the Efficacy of Ascorbic Acid, Quercetin, and Thiamine for Reversing Ethanol-Induced Toxicity. J Med Food. 2010; 13:1485-1459.
Sahin A, Kaya S, Türkcü G, Cingü AK, Yüksel H, Türkcü FM et al. The effects of caffeic acid phenethyl ester in acute methanol toxicity on rat retina and optic nerve. Cutan Ocul Toxicol. 2013; 32: 263-267.
Kowluru RA. Effect of reinstitution of good glycemic control on retinal oxidative stress and nitrative stress in diabetic rats. Diabetes 2003; 52: 818–823
Belda, JI, Rom´a J, Vilela C, Puertas FJ, Díaz-Llopis M, Bosch-Morell F et al. Serum vitamin E levels negatively correlate with severity of age-related macular degeneration. Mech Ageing Dev. 1999; 107: 159–164.
Bosch-Morell F, Rom´a J, Marin N, Romero B, Rodriguez-Galietero A, Johnsen-Soriano S et al. Role of oxygen and nitrogen species in experimental uveitis: Anti-inflammatory activity of the synthetic antioxidant ebselen. Free Radic Biol Med. 2002; 33: 669–675
Xu BJ, Zheng YN, Sung CK. Natural medicines for alcoholism treatment: a review. Drug Alco Rev. 2005; 24: 525–536.
Kiefer F, Wiedmann K. Combined therapy:what does acamprosate and naltrexone tell us?Alcohol Alcohol. 2004; 39: 542–547.
Alimi H, Hfaeidh N, Bouoni Z, Sakly M, Rhouma KB. Ameliorative effect of Opuntia ficus indica juice on ethanol-induced oxidative stress in rat erythrocytes. Exp Toxicol Pathol. 2013; 65: 391-396.
Ambadath V, Venu RG, Madambath I. Comparative study of the efficacy of ascorbic acid, quercetin, and thiamine for reversing ethanol-induced toxicity. J Med Food. 2010 ; 13:1485-1489.
Abhilash PA, Harikrishnan R, Indira M. Ascorbic acid is superior to silymarin in the recovery of ethanol-induced inflammatory reactions in hepatocytes of guinea pigs. J Physiol Biochem. 2013; 69: 785-798.
Jelodar G, Akbari A, Nazifi S. The prophylactic effect of vitamin C on oxidative stress indexes in rat eyes following exposure to radiofrequency wave generated by a BTS antenna model. International Journal of radiation biologyl. 2013; 89:128-131.
Hegde KR, Varma SD. Protective eff ect of ascorbate against oxidative stress in the mouse lens. Biochim Biophys Acta .2004; 1670: 12– 18.
Balci M, Namuslu M, Devrim E, Durak I. Effects of computer monitor-emitted radiation on oxidant/antioxidant balance in cornea and lens from rats. Mol Vis. 2009; 15: 2521 - 2525
Harikrishnan R, Abhilash PA, Syam Das S, Prathibha P, Rejitha S, John F et al. Protective effect of ascorbic acid against ethanol-induced reproductive toxicity in male guinea pigs. Br J Nutr. 2013; 110: 689-698.
Sönmez MF, Narin F, Akkuş D, Türkmen AB. Melatonin and vitamin C ameliorate alcohol-induced oxidative stress and eNOS expression in rat kidney. Ren Fail. 2012; 34: 480-486.
[17] Stojiljkovic N, Stoiljkovic M, Randjelovic P, Veljkovic S, Mihailovic D. Cytoprotective effect of vitamin C against gentamicin-induced acute kidney injury in rats. Exp Toxicol Pathol. 2012; 64: 69-74.
[18] Bourogaa E, Jarraya RM, Damak M, Elfeki A. Hepatoprotective activity of Peganum harmala against ethanol-induced liver damages in rats. Arch Physiol Biochem. 2015; 121:62-67.
[19] Hasanein P, Seifi R, Hajinezhad MR, Emamjomeh A. Rosmarinic acid protects against chronic ethanol-induced learning and memory deficits in rats. Nutr Neurosci. 2016:1-8. [Epub ahead of print]
[20] Moore K, Roberts LJ. Measurement of lipid peroxidation. Free Rad Res. 1998; 28: 659-671.
[21] Claiborne A. Catalase activity. In: Greenwald RA (ed) CRC handbook of methods for oxygen radical research, CRC, Boca. Raton., 1985; 283–284.
[21] Claiborne A. Catalase activity. In: Greenwald RA (ed) CRC handbook of methods for oxygen radical research, CRC, Boca. Raton., 1985; 283–284.
[22] Wu D, Cederbaum AI. Alcohol, oxidative stress, and free radical damage. Alcohol Res Health. 2003; 27: 277-284.
[23] Bogdanska J, Todorova B, Labudovic D, Korneti PG. Erythrocyte antioxidant enzymes in patients with alcohol dependence syndrome. Bratisl lek Listy. 2005; 3: 107–113.
[24] Smathers RL, Galligan JJ, Stewart BJ, Petersen DR. Overview of lipid peroxidation products and hepatic protein modification in alcoholic liver disease. Chem Biol Interact. 2011; 192:107-112.
[25] Johnsen-Soriano S, Bosch-Morell F, Miranda M, Asensio S, Barcia JM, Romá J et al. Ebselen prevents chronic alcohol-induced rat hippocampal stress and functional impairment. Alcohol Clin Exp Res. 2007; 31: 486–492
[26] Aviñó J, Díaz-Llopis M, España E, Johnsen-Soriano S, Romero B, Marín N et al. Chronic ethanol feeding induces oxidative stress in the optic nerve of rats. Arch Soc Esp Oftalmol. 2002; 77: 263–268.
[27] Traber MG, Stevens JF. Vitamins C and E: Beneficial effects from a mechanistic perspective. Free Radic Biol Med. 2011; 51: 1000-1013.
[28] Porta EA. Dietary modulation of oxidative stress in alcoholic liver disease in rats. J Nutr 1997; 127: 912S-915S.
[29] Lee SJ, Kim SY, Min H. Effects of vitamin C and E supplementation on oxidative stress and liver toxicity in rats fed a low-fat ethanol diet. Nutr Res Pract 2013; 7: 109-114.
[30] Ojha R, Prasad R, Manzoor N, Khan LA. Vitamin C modulates oxidative stress related enzyme activities in Candida albicans. Turk J Biochem. 2010; 35: 35 - 40.
[31] Leung TM, Lu Y. Alcoholic liver disease: from CYP2E1 to CYP2A5. Curr Mol Pharmacol. 2015 Aug 17. [Epub ahead of print]
[32] Cederbaum AI. Nrf2 and antioxidant defense against CYP2E1 toxicity. Subcell Biochem. 2013; 67: 105-130.
[33] Parnell SE, Sulik KK, Dehart DB, Chen SY. Reduction of ethanol-induced ocular abnormalities in mice through dietary administration of N-acetylcysteine. Alcohol. 2010; 44: 699-705.