ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی و تعیین محتوای فنولی اندامهای زعفران

نویسندگان

1 دانشیار و عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس

2 دانشجو تربیت مدرس

3 هیات علمی دانشگاه تهران

چکیده
در سالهای اخیر تمایل برای استفاده از منابع گیاهی به علت نقش ترکیبات فیتوشیمیایی و آنتی اکسیدان ها در حفظ سلامت انسان، افزایش یافته است. ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی از ترکیبات بسیار مهم گیاهان بوده که دارای اثرات آنتی اکسیدانی می باشند. هدف از این مطالعه ارزیابی و مقایسه ترکیبات فنولی و فلاونوییدی کل و همچنین ظرفیت آنتی اکسیدانی اندامهای مختلف زعفران است که هر ساله مقادیر زیادی از آنها طی فرایند فرآوری زعفران به هدر می رود. در این پژوهش، عصاره اندامهای مختلف زعفران بوسیله متانول(80 درصد) استخراج شد، سپس میزان ترکیبات فنولی وفلاونویید کل به ترتیب با استفاده از معرف فولین سیوکالتیو و روش رنگ سنجی کلرید آلومینیوم انجام شد، ظرفیت آنتی اکسیدانی این اندامها نیز به دو روش احیای رادیکال آزاد DPPHو بتا کاروتن لینولئیک اسید اندازه گیری شد. بر طبق نتایج، بالاترین میزان ترکیبات فنولی کل (43/6میلی گرم گالیک اسید در گرم ماده خشک) و فلاونویید کل(33/1 میلی گرم روتین در گرم ماده خشک)در کلاله نسبت به دیگر اندامها مشاهده شد. همچنین نتایج هر دو آزمون DPPH و بتاکاروتن لینولئیک اسید نشان داد که کلاله دارای بالاترین ظرفیت آنتی اکسیدانی نسبت به دیگر اندامها می باشد. مقایسه ترکیبات فنولیک بین اندامهای مختلف نشان داد که محتوای این ترکیبات و فعالیتهای آنتی اکسیدانی بسته به اندام می تواند متفاوت باشد، همچنین ظرفیت آنتی اکسیدانی بالاتر کلاله و گلبرگ نسبت به اندامهای برگ و کورم می تواند به دلیل محتوای بالای ترکیبات فنولیک در این اندامها باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Shrififar, F., Moshafi, M.H.,Mansouri, S.H. (2007). In vitro evaluation of antibacterial and antioxidant of the essential oil and methanol extract of endemic Zatariamultiflora Boiss. Food Control 18: 800-805.
Naczk,M., Amarowicz,R., Zadernowski,R., Pegg, R., Shahidi,F. (2003). Antioxidant activity of crude phenolic extracts from wild blueberry leaves. Vol. 12/53, SI 1, pp. 166–169.
Sanchez-Vioquea,b.R., Rodreguez-Condea M., Reina-Ure ̃naa J., Escolano-Terceroa M., Herraiz-Pe ̃nalvera D.Santana-Méridasa,b(2012). In vitro antioxidant and metal chelating properties of corm, tepal and leaf from saffron (Crocus sativusL.). ndustrial Crops and Products 39,149–153
Ghasemzadeh A., Jaafar H., Karimi E.,Ibrahim M.(2012).Combined effect of CO2 enrichment and foliar application of salicylic acid on the production and antioxidant activities of anthocyanin, flavonoids and isoflavonoids from ginger. BMC Complementary and Alternative Medicine, 12, 1-12.
Wojdylo, A., Oszmianski, J., Czemerys, R.,(2007).Antioxidant activity and phenolic compounds in 32 selected herbs, FoodChem., 105: 940–949.
Goli S. A.H, Mokhtari F & Rahimmalek M (2012).Phenolic Compounds and Antioxidant Activity from Saffron (Crocus sativusL.) Petal. Journal of Agricultural Science; 4, 175-181.
Abdullaev FI. Cancer chemopreventive and tumoricidal properties of saffron (Crocus sativusL.). Exp Biol Med. 2002; 227: 20-25
Gil, M.I., Tomás-Barberán, F.A.,Hess-Pierce, B., and Kader, A.A. (2002). Antioxidant capacities, phenolic compounds, carotenoids, and vitamin C contents of nectarine, peach, and plum cultivars from California. Journal of Agricultural and Food Chemistry 50: 4976-4982.
Li, C.Y., Lee, E.J., Wu, T.S., (2004). Antityrosinase principles and constituents of the petals of Crocus sativus. J. Nat. Prod. 67, 437–440.
Hosseinzadeh, H., Younesi, H.M., (2002). Antinocicetive and anti-inflammatory effects of Crocus sativusL. stigma and petals extracts in mice. BMC Pharmacol. 2, 1–8
Fernández, J.A., (2004). Biology, biotechnology and biomedicine of saffron. Recent Res. Dev. Plant Sci. 2, 127–159
Esmaeili, N., Ebrahimzadeh, H., Abdi, K., Safarian, S., (2011). Determination of some phenolic compounds in Crocus sativusL. corms and its antioxidant activities study. Phcog. Mag. 7, 74–80
Niknam,V. Ebrahimzadeh, H.(2002).Phenolics content in Astragalus species. Pak. J. Bot., 34 (3): 283-289.
Pinelo, M., Rubilar,M., Sineiro, J., & Nunez, M. J (2004).Extraction of antioxidant phenolics from almond hulls (Prunus amygdalus) and pine sawdust (Pinus pinaster). Food Chemistry, 85, 267-273.
Chang C., Yang M., Wen H., Chern J.(2002).Estimation of total flavonoid content in Propolis by two complementary calorimetric methods. Journal of Food and Drug Analysis; 10: 178-18.
Singh, R. P., Murthy, K. N. C., & Jayaprakasha, G. K.(2002).Studies on the antioxidant activity of pomegranate (Punica granatum) peel and seed extracts using in vitro models. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50, 81-86.
Braca, N.D. Tommasi, L.D. Bari, C. Pizza, M. Politi, I. Morelli (2001). Antioxidant principles from Bauhinia terapotensis. J.Nat. Prod., 64, 892–895
Gursoy, N., Sarikurkcu, C., cengiz, M., & Solak, M. H. (2009). Antioxidant activities, metal contents, total phenolics and flavonoids of seven morchell species. Food and Chemical Toxicology, 47, 2381-2388.
Ahmad B.S., Malik A.H., Wani Z.A., Mohiuddin T., Shah Z., Abbas N., Ashraf N. (2015). Phytochemical analysis and antioxidant activity of different tissue types of Crocus sativusand oxidative stress alleviating potential of saffron extract in plants, bacteria, and yeast. South African Journal of Botany 99 , 80–87.
Falleh,H., Ksouri,R., Medini,F., Guyot, S., Abdelly,C., Magné,C. (2011). Antioxidant activity and phenolic composition of the medicinal and edible halophyte Mesembryanthemum edule L. Industrial Crops and Products 34.
Carbone, K., Giannini B., Picchi V., Lo Scalzo R., Cecchini F.(2011).Phenolic composition and free radical scavenging activity of different apple varieties in relation to the cultivar, tissue type and storage. Food Chemistry. 127, 493–500.
Carvalho IS, Cavaco T., Brodelius M.(2011).Phenolic composition and antioxidant capacity of six Artemisia species. IND Crop Prod.33, 382–388
Trabelsi, N., Falleh H., Jallali I., Daly A., Hajlaoui H., Smaoui A, Abdelly C., Ksouri R (2012). Variation of phenolic composition and biological activities in Limoniastrum monopetalum L organs. Acta Physiol Plant.34:87–96
Falleh, H., Ksouri, R., Chaieb, K., Karray-Bouraoui, N., Trabelsi, N., Boulaaba, M., Abdelly, C.(2008).Phenolic composition of Cynara cardunculusL. organs, and their biological activities, C. R. Biologies. 331 372–379.
Lisiewska, Z., Kmiecik, W., Korus, A.(2006) .Content of vitamin C, carotenoids, chlorophylls and polyphenols in green parts of dill (Anethum graveolens L.) depending on plant height, Journal of Food Composition and Analysis. 19 134–140.
Gardner, P.T., White, T.A.C., McPhail, D.B., and Duthie, G.C. (2000).The relative contributions of vitamin C, carotenoids and phenolics to the antioxidant potential of fruit juices. Food Chemistry 68: 471-474
Conforti, F., Statti, G. A. and Menichini, F. (2007).Chemical and biological variability of hot pepper fruits (Capsicum annuum var. acuminatum L.) in relation to maturitystage. Food Chemistry 102: 1096–1104.
Ksouri, R., Falleh, H., Megdiche, W., Trabelsi, N., Hamdi, B., Chaieb, K., Bakhrouf, A.,Magné, C., Abdelly, C.(2009).Antioxidant and antimicrobial activities of the ediblemedicinal halophyte Tamarix gallicaL. and related polyphenolic constituents.Food Chem. Toxicol. 47, 2083–2091
Matkowski, A., Zielin ́ ska, S., Oszmian ́ ski, J., Lamer-Zarawska, E (2008).Antioxidantactivity of extracts from leaves and roots of Salvia miltiorrhiza Bunge, S. przewalskii Maxim., and S. verticillata L. Biores. Technol. 99, 7892–7896
Shan, B.; Cai, Y.Z.; Sun, M.; Corke, H(2005).Antioxidant capacity of 26 spice extracts andcharacterization of their phenolic constituents. J. Agric. Food Chem., 53, 7749-7759.
Karimi, E., Oskoueian, E., Hendra, R., & Jaafar, H. Z. E (2010).Evaluation of Crocus sativusL. stigma phenolic and flavonoid compounds and its antioxidant activity. Molecules, 15, 6244-6256
Akhondzadeh BA, Ghoreishi SA. Noorbala AA, Akhondzadeh SH, Rezazadeh SH (2008).Petal and stigma of Crocus sativusL. in the treatment of depression: A pilot double-blind randomized trial. J Med Plants.; 7: 29-36
Chen Y., Zhang H., Tian X., Zhao C., Cai L., Liu Y., Jia L., Yin HX., Chen C.(2008).Antioxidant potential of crocins and ethanol extracts of Gardenia jasminoidesELLIS andCrocus sativusL. A relationship investigation between antioxidant activity and crocin contents. Food Chem. 109: 484-492.
Tajik S., Zarinkamar F., Niknam V.(2015).Effects of Salicylic Acid on Carotenoids and Antioxidant Activity of Saffron (Crocus sativusL.).Applied food biotechnology. 2: 33-37.
Mashmoul M., Azlan A.,Khazaai Mohd Yusof B.N., Mohd N.S.(2013).Saffron: a natural potent antioxidant as a promising anti-obesity drug. Antioxidant. 2: 293-308
Assimopoulou, A., Sinakos,Z., Papageorgiou, P.(2005). Radical Scavenging Activity of Crocus sativus L. Extract and its Bioactive Constituents. Phytother. Res. 19, 997–1000.