فعالیت ضداکسیدانی و سمیت سلولی ‌عصاره‌های آلی حاصل از سه گونه ‌ماکروجلبک سبز از خانوادهUlvaceae ‎‌ از ‌خلیج فارس

نویسندگان

1 گروه زیست‌شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، ‌بندرعباس، ایران

2 گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

چکیده
اهداف: ماکروجلبک‌های دریایی، ارگانیزم‌های متنوع با سازگاری زیست در محیط‌های پراسترس هستند. هدف مطالعه حاضر ارزیابی فعالیت ضداکسیدانی و سمیت سلولی عصاره‌های حاصل از سه گونه ماکروجلبک سبز اولواسه شامل اولوا اینتستینالیس، اولوا کلاتراتا و اولوا لینزا از سواحل بندرعباس بود.

مواد و روش‌ها: در مطالعه تجربی حاضر، به‌منظور ارزیابی خواص زیستی، از یک گرادیان غلظتی با روش‌های سنجش قدرت احیاکنندگی آهن، ظرفیت ضداکسیدانی کل، تعیین ترکیبات فنلی و نیز سنجش سمیت سلولی این عصاره‌ها بر مدل ارگانیزمی، میگوی آب شور آرتمیا سالینا استفاده شد، تحلیل داده‌ها به‌وسیله آزمون تحلیل واریانس یک‌طرفه و آزمون چنددامنه‌ای دانکن در سطح احتمال ۵% توسط نرم‌افزار آماری ۲۱ SPSS و رسم نمودار با نرم‌افزارExcel ۲۰۱۳ انجام شد.

یافته‌ها: افزایش قدرت احیاکنندگی عصاره‌ها از روندی وابسته به افزایش غلظت عصاره ماکروجلبکی تبعیت کرد. عصاره متانولی گونه اولوا اینتستینالیس و اتیل‌استاتی و متانولی گونه اولوا لینزا و گونه اولوا کلاتراتا دارای بیشترین فعالیت احیاکنندگی آهن و ظرفیت ضداکسیدانی کل، که در مقایسه با آسکوربیک‌اسید (استاندارد)، فعالیت بالاتری داشتند، بین غلظت‌های مختلف عصاره‌ها نیز اختلاف معنی‌دار بود (۰/۰۵p≤). بیشترین محتوای ترکیبات فنلی در عصاره‌های متانولی ماکروجلبک‌های گونه اولوا کلاتراتا و اولوا لینزا مشاهده شد. عصاره اِن‌هگزانی گونه اولوا لینزا بیشترین تاثیر را بر ناپلیوس میگوی آب شور نشان داد.

نتیجه‌گیری: سه گونه ماکروجلبک سبز شامل اولوا اینتستینالیس، اولوا کلاتراتا و اولوا لینزا خواص ضداکسیدانی و سمیت سلولی دارند، ماکروجلبک گونه اولوا لینزا به‌دلیل دارابودن مقادیر زیادی فنل و قدرت آنتی‌اکسیدانی بالا، می‌تواند به‌عنوان گونه‌ای با ارجحیت خواص زیستی معرفی شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Meenakshi S, Umayaparvathi Sh, Arumugam M, Balasubramanian Th. In vitro antioxidant properties and ‎FTIR analysis of two seaweeds of Gulf of Mannar. Asian Pac J Trop Biomed. 2011;1(1):S66-70.‎ [Link] [DOI:10.1016/S2221-1691(11)60126-3]
Souza BWS, Cerqueira MA, Bourbon AI, Pinheiro AC, Martins JT, Teixeira JA, et al. Chemical ‎characterization and antioxidant activity of sulfated polysaccharide from the red seaweed Gracilaria birdiae. ‎Food Hydrocoll. 2012;27(2):287-92.‎ [Link]
Konig GM, Wright AD, Sticher O, Anghofer CK, Pezutto JM. Biological activities of selected marine natural ‎products. Planta Med. 1994;60(6):532-7.‎ [Link]
Gómez-Ordó-ez E, Jiménez-Escrig A, Rupérez P. Dietary fibre and physicochemical properties of several ‎edible seaweeds from the northwestern Spanish coast. Food Res Int. 2010;43(9):2289-94.‎ [Link] [DOI:10.1016/j.foodres.2010.08.005]
Mohamed S, Hashim SN, Rahman HA. Seaweeds: A sustainable functional food for complementary and ‎alternative therapy. Trends Food Sci Technol. 2012;23(2):83-96.‎ [Link] [DOI:10.1016/j.tifs.2011.09.001]
Mau JL, Lin HC, Song SF. Antioxidant properties of several specialty mushrooms. Food Res Int. ‎‎2002;35(6):519-26.‎ [Link] [DOI:10.1016/S0963-9969(01)00150-8]
Aruoma OI. Free radicals, oxidative stress, and antioxidants in human health and disease. J Am Oil Chem ‎Soc. 1998;75(2):199-212.‎ [Link]
Dutot M, Fagon R, Hemon M, Rat P. Antioxidant, anti-inflammatory, and anti-senescence activities of a ‎Phlorotannin-Rich natural extract from Brown Seaweed Ascophyllum nodosum. Appl Biochem Biotechnol. ‎‎2012;167(8): 2234-40.‎ [Link] [DOI:10.1007/s12010-012-9761-1]
Devi KP, Suganthy N, Kesika P, Pandian SK. Bioprotective properties of seaweeds: In vitro evaluation of ‎antioxidant activity and antimicrobial activity against food borne bacteria in relation to polyphenolic content. ‎BMC Complement Altern Med. 2008;8:38.‎ [Link] [DOI:10.1186/1472-6882-8-38]
Ragan MA, Glombitza KW. Phlorotannins, brown algal polyphenols. Prog Phycol Res. 1986;4:129-241.‎ [Link]
Cox S, Abu-Ghannam N, Gupta Sh. An assessment of the antioxidant and antimicrobial activity of six ‎species of edible Irish seaweeds. Int Food Res J. 2010;17:205-20.‎ [Link]
Costello MJ, Fretwell K, Read P. Toxicity of sewage sludge to Crangon crangon and Artemia salina, with ‎reference to other marine Crustacea. Aquat Living Resour. 1993;6(4):351-6.‎ [Link] [DOI:10.1051/alr:1993036]
Hisem d, Hrouzek P, Tomek P, Tomsickova J, Zapomelova E, Skacelova K, et al. Cyanobacterial cytotoxicity ‎versus toxicityto brine shrimp Artemia salina. Toxicon. 2010;57(1):76-83.‎ [Link]
Basson PW. Marine algae of the Arabian gulf coast of Saudi Arabia (first half). Bot Mar. 1979;22(1):47-‎‎64.‎ [Link]
Trono GC. Diversity of the seaweed flora of the Philippines and its utilization. Hydrobiologia. ‎‎1999;398(0):1-6. ‎ [Link]
Kokabi M, Yousefzadi M. Checklist of the marine macroalgae of Iran. Botanica Marina. 2015;58(4):307-‎‎20.‎ [Link]
Sohrabipour J, Nejadsatari T, Assadi M, Rabiei R. The marine algae of the southern coast of Iran, Persian ‎Gulf, Lengeh area. Iran J Bot. 2004;10(2):83-93.‎ [Link]
Sohrabipour J, Rabiei R. The checklist of green algae of the Iranian coastal lines of the Persian Gulf and ‎Gulf of Oman. Iran J Bot. 2007;13(2):146-9.‎ [Link]
Gouhari AR, Hadji Akhoundi A, Saeidnia S, Shafiei A, Ebrahimi ES. Cytotoxic terpenoids from Satureja ‎macrantha C.A. mey. Daru J Pharm Sci. 2005;13(4):177-81.‎ [Link]
Yoshida M. Naphthaquinone pigments in psammechinus miliaris (Gmelin). J Mar Biol Assoc UK. ‎‎2009;38(3):455-60.‎ [Link]
Mitsuda H, Yuasumoto K, Iwami I. Antioxidation action of indole compounds during the autooxidation of ‎linoleic acid. Eiyo Shokuryo. 1996;19(3):210-4.‎ [Link]
Salmanian Sh, Sadeghi Mahoonak AR, Maghsoudlou Y, Rabiee H, Tabatabaei Amid B. Extraction of ‎bioactive compounds and determination of antioxidant activity of ethanolic and acetonic extracts of Mentha ‎aquatique leaves. Elect J Food Process Preserv. 2010;2(3):85-100. [Persian]‎ [Link]
Singleton VL, Joseph AR. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid ‎reagents. Am J Enol Vitic. 1965;16:144-58.‎ [Link]
Sorgeloos P, Van Der Wielen CR, Persoone G. The use of Artemia nauplii for toxicity tests a critical ‎analysis. Ecotoxicol Environ Safe. 1978;2(3-4):249-55.‎ [Link] [DOI:10.1016/S0147-6513(78)80003-7]
Hanson JR. Natural products: The secondary metabolites. Royal Society of Chemistry (Great Britain), ‎editor. London: Royal Society of Chemistry, 2003.‎
https://doi.org/10.1039/9781847551535-00105
https://doi.org/10.1039/9781847551535-00135
https://doi.org/10.1039/9781847551535-00145
https://doi.org/10.1039/b108963n
https://doi.org/10.1039/9781847551535-00001
https://doi.org/10.1039/9781847551535-00063
https://doi.org/10.1039/9781847551535-BX003
https://doi.org/10.1039/9781847551535-00085
https://doi.org/10.1039/9781847551535-00035
https://doi.org/10.1039/b212061p
https://doi.org/10.1039/9781847551535-FP003
https://doi.org/10.1039/9781847551535-FP004
https://doi.org/10.1039/9781847551535-00131
https://doi.org/10.1039/9781847551535-FP001 [Link] [DOI:10.1039/9781847551535-FP005]
Stengel DB, Connan S, editors. Natural products from marine algae: Methods and protocols. New York: ‎Springer New York, 2016. ‎ [Link]
Løvstad Holdt S, Kraan S. Bioactive compounds in seaweed: Functional food applications and legislation. J ‎Appl Phycol. 2011;32(3):543-97.‎ [Link]
Kim SK, Thomas NV, Li X. Anticancer compounds from marine macroalgae and their application as ‎medicinal foods. Adv Food Nutr Res. 2011;64:213-24.‎ [Link] [DOI:10.1016/B978-0-12-387669-0.00016-8]
Mashjoor S, Yousefzadi M, Esmaeili MA, Rafiee R. Cytotoxicity and antimicrobial activity of marine macro ‎algae (Dictyotaceae and Ulvaceae) from the Persian Gulf. Cytotechnology. 2016;68(5):1717-26.‎ [Link] [DOI:10.1007/s10616-015-9921-6]
Ye H, Zhou Ch, Sun Y, Zhang X, Liu J, Hu Q, et al. Antioxidant activities in vitro of ethanol extract from ‎brown seaweed Sargassum pallidum. Eur Food Res Technol. 2009;230:101-9.‎ [Link]
Benzie IFF, Szeto YT. Total antioxidant capacity of teas by the ferric reducing/antioxidant power assay. J ‎Agric Food Chem. 1999;47(2):633-6.‎ [Link] [DOI:10.1021/jf9807768]
Latha S, Daniel M. Phenolic antioxidants of some common pulses. J Food Sci Technol. 2001;38(3):272-3.‎ [Link]
Ruberto G, Baratta MT, Biondi DM, Amico V. Antioxidant activity of extracts of the marine algal genus ‎Cystoseira in a micellar model system. J Appl Phycol. 2001;13(5):403-7. ‎ [Link] [DOI:10.1023/A:1011972230477]
Farasat M, Khavari-Nejad RA, Nabavi SMB, Namjooyan F. Antioxidant activity, total phenolics and ‎flavonoid contents of some edible green seaweeds from Northern coasts of the Persian Gulf. Iran J Pharm ‎Res. 2014;13(1):163-70.‎ [Link]
Meenakshi S, Umayaparvathi Sh, Arumugam M, Balasubramanian T. In vitro antioxidant properties and ‎FTIR analysis of two seaweeds of Gulf of Mannar. Asian Pac J Trop Biomed. 2011;1(1):S66-70.‎ [Link] [DOI:10.1016/S2221-1691(11)60126-3]
Matanjum P, Mohamed S, Mustapha NM, Muhamad K, Ming CH. Antioxidant activites and phenolics ‎content of eight species of seaweeds from north Borneo. J Appl Phycol. 2008;20:367-73.‎ [Link] [DOI:10.1007/s10811-007-9264-6]
Flodin C, Helidoniotis F, Whitfield FB. Seasonal variation in bromophenol content and bromoperoxidase ‎activity in Ulva lactuca. Phytochemistry. 1999;51(1):135-8.‎ [Link] [DOI:10.1016/S0031-9422(98)00668-2]
Farasat M, Khavari-Nejad RA, Nabavi SMB, Namjoyan F. Antioxidant properties of some filamentous ‎green algae (Chaetomorpha genus). Braz Arch Biol Technol. 2013;56(6):921-7.‎ [Link] [DOI:10.1590/S1516-89132013000600005]
Tariq A, Athar M, Ara J, Sultana V, Ehteshamul-Haque S, Ahmad M. Biochemical evaluation of antioxidant ‎activity in extracts and polysaccharide fractions of seaweeds. Glib J Environ Sci Manag. 2015;1(1):47-62. ‎ [Link]
Abd El-Baky HH, El-Baz F, El-Baroty GSE. Evaluation of marine alga Ulva lactuca L. as a source of natural ‎preservative ingredient. Am Eurasian J Agric Environ Sci. 2008;3(3):434-44.‎ [Link]
Layson RJ, Rodil MCA, Mojica ERE, Deocaris CC. Potential anti-cancer and anti-bacterial activities of ‎Philippine Echinoderm extracts. J Trop Life Sci. 2014;4(3):175-81.‎ [Link] [DOI:10.11594/jtls.04.03.03]
Ara J, Sultana V, Ehteshamul-Haque S, Qasim R, Ahmad UV. Cytotoxic activity of marine macro-algae on‏ ‏Artemia salina (Brine Shrimp). Phytother Res. 1999;13(4):304-7.‎
https://doi.org/10.1002/(SICI)1099-1573(199906)13:4<304::AID-PTR439>3.0.CO;2-9 [Link] [DOI:10.1002/(SICI)1099-1573(199906)13:43.0.CO;2-9]
Selvin J, Lipton AP. Biopotentials of Ulva fasciata and Hypnea musciformis collected from the peninsular ‎coast of India. J Mar Sci Technol. 2004;12(1):1-6.‎ [Link]
Lhullier C, Horta PA, Falkenberg M. Evaluation of macroalgae from Santa Catarina's coast with the brine ‎shrimp assay. Revista Brasileira de Farmacognosia. 2006;16(2):158-63. [Portuguese]‎ [Link]
Guedes EAC, de Carvalho CM, Riberio Junior KAL, Lisboa Ribeiro TF, de Barros LD, de Lima MRF, et al. ‎Larvicidal activity against Eedes Eegypti and molluscicidal activity against Biomphalaria glabrata of Brazilian ‎marine algae. J Parasitol Res. 2014;2014:501328.‎ [Link]
Ayesha Hira, Sultana V, Ara J, Ehteshamul-Haque S. In vitro cytotoxicicity of seaweeds from Karachi coast ‎on brine shrimp. Pak J Bot. 2010;42(5):3555-60.‎ [Link]