پتانسیل خواص ضدباکتریایی و آنتی‌اکسیدانی عصاره‌های اسفنج دریایی هالیکلونا کارلا منطقه جزر و مدی جزیره لارک، خلیج فارس

نویسندگان

1 گروه زیست‌شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

2 گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

3 پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، بندرعباس، ایران

چکیده
اهداف: با توجه به اهمیت بحث سلامت و برخی مضرات ترکیبات مصنوعی موجود، هدف مطالعه حاضر بررسی برخی خواص زیستی از جمله خواص ضدباکتریایی و آنتی‌اکسیدانی اسفنج دریایی هالیکلونا کارلا (Haliclona caerulea) بود.

مواد و روش‌ها: در مطالعه تجربی حاضر، عصاره‌های آلی ان-هگزان، دی‌اتیل‌اتر و متانول با روش بلایت و دایر از اسفنج دریایی تهیه شدند. سپس فعالیت ضدباکتریایی با روش‌های انتشار دیسک، حداقل غلظت بازدارندگی (MIC)، حداقل غلظت کشندگی (MBC) و فعالیت آنتی‌اکسیدانی با استفاده از ارزیابی قدرت احیاکنندگی و تعیین ظرفیت آنتی‌اکسیدانی کل عصاره‌ها سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها به‌وسیله آزمون‌های تحلیل واریانس یک‌طرفه و چنددامنه‌ای دانکن صورت گرفت. نرم‌افزارهای SPSS ۱۹ و Excel ۲۰۱۳ به کار رفتند.

یافته‌ها: عصاره متانولی بیشترین اثر ضدباکتریایی به‌ویژه نسبت به باکتری‌های گرم‌مثبت باسیلوس سوبتیلیس در غلظت ۲/۵میلی‌گرم‌ بر میلی‌لیتر و استافیلوکوکوس اورئوس در غلظت ۵میلی‌گرم ‌بر ‌میلی‌لیتر را داشت. عصاره دی‌اتیل‌اتری در غلظت ۵میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بیشترین اثر آنتی‌اکسیدانی را نشان داد.

نتیجه‌گیری: عصاره متانولی اسفنج دریایی هالیکلونا کارلا خاصیت ضدباکتری بیشتری را نشان می‌دهد و عصاره دی‌اتیل‌اتری این اسفنج خاصیت آنتی‌اکسیدانی بیشتری دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


De Vrites DJ, Hall MR. Marine biodiversity as a source of chemical diversity. Drug Dev Res. 1994;33(2):161-73. [Link] [DOI:10.1002/ddr.430330213]
Datta D, Nath Talapatra S, Swarnakar S. Bioactive compounds from marine invertebrates for potential medicines - an overview. Int Lett Nat Sci. 2015;34:42-61. [Link] [DOI:10.18052/www.scipress.com/ILNS.34.42]
Villa FA, Gernwick L. Marine natural product drug discovery: Leads for treatment of inflammation, cancer, infections and neurological disorders. Immunopharmacol Immunotoxicol. 2010;32(2):228-37. [Link] [DOI:10.3109/08923970903296136]
Majik MS, Shirodkar D, Rodrigues C, D'Souza L, Tilvi S. Evaluation of single and joint effect of metabolites isolated from marine sponges, Fasciospongia cavernosa and Axinella donnani on antimicrobial properties. Bioorg Med Chem Lett. 2014;24(13):2863-6. [Link] [DOI:10.1016/j.bmcl.2014.04.097]
Blunt JW, Copp BR, Keyzers RA, Munro MH, Prinsep MR. Marine natural products. Nat Prod Rep. 2016;33(3):382-431. [Link] [DOI:10.1039/C5NP00156K]
Salomon CE, Magarvey NA, Sherman DH. Merging the potential of microbial genetics with biological and chemical diversity: An even brighter future for marine natural product drug discovery. Nat Prod Rep. 2004;21(1):105-21. [Link] [DOI:10.1039/b301384g]
Qaralleh H, Idid S, Saad S, Susanti D, Taher M, Khleifat K. Antifungal and antibacterial activities of four Malaysian sponge species (Petrosiidae). Journal de Mycologie Médicale. 2010;20(4):315-20. [French] [Link] [DOI:10.1016/j.mycmed.2010.10.002]
Gupta J, Misra S, Mishra SK, Srivastava S, Srivastava MN, Lakshmi V, et al. Antifilarial activity of marine sponge Haliclona oculata against experimental Brugia malayi infection. Exp Parasitol. 2012;130(4):449-55. [Link] [DOI:10.1016/j.exppara.2012.01.009]
Ferreira ICFR, Baptista P, Vilas-Boas M, Barros L. Free-radical scavenging capacity and reducing power of wild edible mushrooms from northeast Portugal: Individual cap and stipe activity. Food Chem. 2007;100(4):1511-6. [Link] [DOI:10.1016/j.foodchem.2005.11.043]
Zou Y, Lu Y, Wei D. Antioxidant activity of a flavonoid-rich extract of Hypericum perforatum L. in vitro. J Agric Food Chem. 2004;52(16):5032-9. [Link] [DOI:10.1021/jf049571r]
Duan XJ, Zhang WW, Li XM, Wang BG. Evaluation of antioxidant property of extract and fractions obtained from a red alga, Polysiphonia urceolata. Food Chem. 2006;95(1):37-43. [Link] [DOI:10.1016/j.foodchem.2004.12.015]
Fu L, Xu BT, Xu XR, Gan RY, Zhang Y, Xia EQ, et al. Antioxidant capacities and total phenolic contents of 62 fruits. Food Chem. 2011;129(2):345-50. [Link] [DOI:10.1016/j.foodchem.2011.04.079]
Wu SJ, Ng LT. Antioxidant and free radical scavenging activities of wild bitter melon (Momordica charantia Linn. var. abbreviata Ser.) in Taiwan. LWT Food Sci Technol. 2008;41(2):323-30. [Link] [DOI:10.1016/j.lwt.2007.03.003]
Shankarlal S, Prabu K, Natarajan E. Antimicrobial and antioxidant activity of purple Sea urchin shell (Salmacis virgulata L. Agassiz and Desor 1846). Am Eurasian J Sci Res. 2011;6(3):178-81. [Link]
Ratnam DV, Ankola DD, Bhardwaj V, Sahana DK, Kumar MN. Role of antioxidants in prophylaxis and therapy: A pharmaceutical perspective. J Control Release. 2006;113(3):189-207. [Link] [DOI:10.1016/j.jconrel.2006.04.015]
Zhou D, Qin L, Zhu B, Li D, Yang J, Dong X, et al. Optimisation of hydrolysis of purple sea urchin (Strongylocentrotus nudus) gonad by response surface methodology and evaluation of in vitro antioxidant activity of the hydrolysate. J Sci Food Agric. 2012;92(8):1694-701. [Link] [DOI:10.1002/jsfa.5534]
Nazemi M, Khoshkhoo Z, Motalebi AA, Karimi Firozjaee H, Pishevarzad F. Identification nonpolar component and antibacterial activities of Iophon laevistylus from Persian Gulf. Int J Environ Sci Dev. 2010;1(2):107-10. [Link] [DOI:10.7763/IJESD.2010.V1.21]
Mohammadizadeh F, Ehsanpor M, Afkhami M, Mokhlesi A, Khazaali A, Montazeri S. Evalution of antibacterial, antifungal and cytotoxic effects of Holothuria scabra from the North Coast of the Persian Gulf. J Mycol Med. 2013;23(4):225-9. [Link] [DOI:10.1016/j.mycmed.2013.08.002]
Yousefzadi M, Riahi-Madvar A, Hadian J, Rezaee F, Rafiee R, Biniaz M. Toxicity of essential oil of Satureja khuzistanica: In vitro cytotoxicity and anti-microbial activity. J Immunotoxicol. 2014;11(1):50-5. [Link] [DOI:10.3109/1547691X.2013.789939]
Rosenblatt JE. Laboratory tests used to guide antimicrobial therapy. Mayo Clin Proc. 1991;66(9):942-8. [Link] [DOI:10.1016/S0025-6196(12)61583-3]
Vijayabaskar P, Vaseela N, Thirumaran G. Potential antibacterial and antioxidant properties of a sulfated polysaccharide from the brown marine algae Sargassum swartzii. Chin J Nat Med. 2012;10(6):421-8. [Link] [DOI:10.1016/S1875-5364(12)60082-X]
Haug T, kjuul AK, Styrvold OB, Sandsdalen E, Olsen ØM, Stensvåg K. Antibacterial activity in Strongylocentrotus droebachiensis (Echinoidea), Cucumaria frondosa (Holothuroidea), and Asterias rubens (Asteroidea). J Invertebr Pathol. 2002;81(2):94-102. [Link] [DOI:10.1016/S0022-2011(02)00153-2]
El-Amraoui B, Biard JF, Uriz MJ, Rifai S, Fassouane A. Antifungal and antibacterial activity of Porifera extracts from the Moroccan Atlantic coasts. Journal de Mycologie Médicale. 2010;20(1):70- 4. [French] [Link] [DOI:10.1016/j.mycmed.2009.11.001]
Touati I, Chaieb K, Bakhrouf A, Gaddour K. Screening of antimicrobial activity of marine sponge extracts collected from Tunisian coast. Journal de Mycologie Médicale. 2007;17(3):183-7. [French] [Link] [DOI:10.1016/j.mycmed.2007.05.005]
Tadesse M, Gulliksen B, Strøm MB, Styrvold OB, Haug T. Screening for antibacterial and antifungal activities in marine benthic invertebrates from northern Norway. J Invertebr Pathol. 2008;99(3):286-93. [Link] [DOI:10.1016/j.jip.2008.06.009]
Darah I, Lim CL, Nurul Aili Z, Nor Afifah S, Shaida Fariza S. Effects of methanolic extract of a soft sponge, Haliclona sp. on bacterial cells: Structural degeneration study. Int J Compr Pharm. 2011;7(3):1-6. [Link]
Pedpradab P, Molex W, Nukoolkarn V, Darumas D. Biological activites of extracts from Anadam Sea sponges, Thailand. EurAsian J Biosci. 2010;4:63-9. [Link] [DOI:10.5053/ejobios.2010.4.0.8]
Thakur R, Yadav K, Khadka KB. Study of antioxidant, antibacterial and anti-inflammatory activity of cinnamon (Cinamomum tamala), ginger (Zingiber officinale) and turmeric (Curcuma longa). Am J Life Sci. 2013;1(6):273-7. [Link] [DOI:10.11648/j.ajls.20130106.16]
Ghorbel-Bellaaj O, Younes I, Maâlej H, Hajji S, Nasri M. Chitin extraction from shrimp shell waste using Bacillus bacteria. Int J Biol Macromol. 2012;51(5):1196-201. [Link] [DOI:10.1016/j.ijbiomac.2012.08.034]