مقایسه سمیت اسانس‌های گیاهی ساتوریا خوزستانیکا و ساتوریا رشینگری روی لارو بارناکل گونه آمفیبالانوس آمفیتریت

نویسندگان

1 گروه زیست‌شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

2 گروه زیست‌شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

3 گروه بیوشیمی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندر عباس، ایران

چکیده
اهداف: بارناکل‌ها سخت‌پوستانی کف‌زی هستند و جایگاهی آهکی دارند. آنها در حالت بلوغ ساکن بوده و با پایه‌ای خود را به اجسام داخل آب می‌چسبانند. چرخه زندگی بارناکل‌ها به‌طور معمول دو مرحله دارد. هدف مطالعه حاضر بررسی سمیت اسانس‌های گیاهی ساتوریا خوزستانیکا (S. khuzestanica) و ساتوریا رشینگری (S. rechingeri) روی مراحل مختلف لاروی بارناکل آمفیبالانوس آمفیتریت (Amphibalanus amphitrite) بود.

مواد و روش‌ها: در مطالعه تجربی حاضر برگ گونه‌های خوزستانیکا و رشینگری جمع‌آوری شدند. اسانس‌گیری ۳ تا ۴ساعت طول کشید. شناسایی ترکیب اسانس با آنالیز کروماتوگرافی– طیف‌سنج جرمی (GC-MS) انجام شد. به‌منظور ارزیابی میزان سمیت، اثر اسانس‌های گیاهی با غلظت‌های ۵۰، ۲۵، ۱۲/۵، ۶/۲۵، ۳/۱۲۵، ۱/۵میکروگرم در میلی‌لیتر روی مراحل مختلف لارو کشتی چسب آمفیبالانوس آمفیتریت مورد بررسی قرار گرفتند. این تست براساس تعیین LC۵۰ در یک دوره ۲۴ساعته روی پنج مرحله مختلف لاروی صورت گرفت. برای تحلیل داده‌ها آنالیز واریانس یک‌طرفه، نرم‌افزارهای SPSS ۱۶، Probit analysis با بازه اطمینان ۹۵% و Excel ۲۰۱۰ استفاده شدند.

یافته‌ها: هر دو گونه رشینگری و خوزستانیکا اثر سمیت بالایی روی لارو بارناکل آمفیبالانوس آمفیتریت داشتند، به‌طوری که در غلظت ۵۰میکروگرم بر میلی‌لیتر ۱۰۰% اثر کشندگی داشتند و با افزایش غلظت، مرگ‌ومیر بیشتری در مراحل لاروی بارناکل مشاهده شد. گونه خوزستانیکا با LC۵۰ برابر ۲۳/۴۸- میکروگرم بر میلی‌لیتر اثر قوی‌تری روی مرحله ۲ ناپلیوسی داشت. همپنین مراحل ۵ و ۶ لارو بارناکل حساسیت بیشتری نسبت به بقیه مراحل نشان دادند.

نتیجه‌گیری: هر دو گونه ساتوریا رشینگری و ساتوریا خوزستانیکا اثر سمیت بالایی روی لارو بارناکل آمفیبالانوس آمفیتریت دارند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Anil AC, Desai D, Khandeparker L. Larval development and metamorphosis in Balanus amphitrite Darwin (Cirripedia; Thoracica): Significance of food concentration, temperature and nucleic acids. J Exp Mar Biol Ecol. 2001;263(2):125-41. [Link] [DOI:10.1016/S0022-0981(01)00280-5]
Epifanio CE. Effects of dieldrin in seawater on the developmentof two species of crab larvae, Leptodius floridanus and Panopeus herbstii. Mar Biol. 1971;11(4):356-62. [Link] [DOI:10.1007/BF00352454]
Koryakova M. Using barnacle larvae for evaluation of the toxicity of antifouling paints compounds. Russ J Mar Biol. 1993;19:212-6. [Link]
Olmedo RH, Asensio CM, ‌Grosso NR. Thermal stability and antioxidant activity of essential oils from aromatic plants farmed in Argentina. Ind Crops Prod. 2015;69:21-8. [Link] [DOI:10.1016/j.indcrop.2015.02.005]
Saei Dehkordi SS, Tajik H, Moradi M, Khalighi Sigaroodi F. Chemical composition of essential oils in Zataria multiflora Boiss. from different parts of Iran and their radical scavenging and antimicrobial activity. Food Chem Toxicol. 2010;48(6):1562-7. [Link] [DOI:10.1016/j.fct.2010.03.025]
Piazza V, Roussis V, Garaventa F, Greco G, Smyrniotopoulos V, Vagias C, et al. Terpenes from the red alga Sphaerococcus coronopifolius inhibit the settlement of barnacles. Mar Biotechnol (NY). 2011;13(4):764-72. [Link] [DOI:10.1007/s10126-010-9337-4]
Rojo-Nieto E, Smith KE, Perales JA, Mayer P. Recreating the seawater mixture composition of HOCs in toxicity tests with Artemia franciscana by passive dosing. Aquat Toxicol. 2012;120-121:27-34. [Link] [DOI:10.1016/j.aquatox.2012.04.006]
Caldwell GS, Bentley MG, Olive PJ. The use of a brine shrimp (Artemia salina) bioassay to assess the toxicity of diatom extracts and short chain aldehydes. Toxicon. 2003;42(3):301-6. [Link] [DOI:10.1016/S0041-0101(03)00147-8]
An Z, Wang Z, Li F, Tian Z, Hu H. Allelopathic inhibition on red tide microalgae Skeletonema costatum by five macroalgal extracts. Front Environ Sci Eng China. 2008;2(3):297-305. [Link] [DOI:10.1007/s11783-008-0055-3]
Qiu JW, Thiyagarajan V, Cheung S, Qian PY. Toxic effects of copper on larval development of the barnacle Balanus amphitrite. Mar Pollut Bull. 2005;51(8-12):688-93. [Link] [DOI:10.1016/j.marpolbul.2004.11.039]
Nasrolahi A, Sari AR, Saifabadi SJ, Malek M. Effects of algal diet on larval survival and growth of the barnacle Amphibalanus (=Balanus) improvises. J Mar Biol Assoc UK. 2007;87(5):1227-33. [Link] [DOI:10.1017/S0025315407057037]
Maréchal JP, Hellio C. Antifouling activity against barnacle cypris larvae: Do target species matter (Amphibalanus amphitrite versus Semibalanus balanoides)?. Int Biodeterior Biodegrad Soc. 2011;65(1):92-101. [Link] [DOI:10.1016/j.ibiod.2010.10.002]
Moghaddam M, Khaleghi Miran SN, Ghasemi Pirbalouti A, Mehdizadeh L, Ghaderi Y. Variation in essential oil composition and antioxidant activity of cumin (Cuminum cyminum L.) fruits during stages of maturity. Ind Crops Prod. 2015;70:163-9. [Link] [DOI:10.1016/j.indcrop.2015.03.031]