افزایش فعالیت و پایداری پنائوس وانامی پروتئاز در برابر اثرات سمی فلزات سنگین با تثبیت روی نانوذرات کیتوزان

نویسندگان

1 گروه زیست‌شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

2 گروه بیوشیمی، دانشکده علوم، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

چکیده
آنزیم‌های جانداران دریایی کاندیدای مناسبی برای پایش زیستی سنجش آلودگی‌ها در محیط‌های دریایی هستند. برای استفاده گسترده از آنزیم‌ها در فرآیندهای صنعتی که در شرایط فیزیکوشیمیایی خاص انجام می‌شوند، بایستی پایداری آنها را بهبود بخشید. در این پژوهش با استفاده از نانوذره‌های کیتوزان به‌عنوان بستری سازگار با سیستم‌های زیستی گامی موثر در جهت افزایش پایداری و حفظ فعالیت آنزیم پروتئاز خالص‌‌شده از میگوی پنائوس وانامی در برابر یون‌های فلزی برداشته شد. پس از فعال‌نمودن نانوذره به‌منظور اتصال الکترواستاتیک آنزیم به نانوذره، محلول پروتئینی با غلظت ۷میلی‌گرم بر میلی‌لیتر به نانوذره اضافه و به‌مدت ۴ساعت در دمای C°۱۰ انکوبه شد، سپس بعد از سه‌بار شست‌وشو با بافر فسفات با pH برابر ۷/۵، نانوآنزیم در یک‌میلی‌لیتر بافر فسفات حل و برای پژوهش‌های بعدی استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که یون‌های Fe۲+ و Mn۲+ به‌‌طور قابل توجهی فعالیت آنزیم را افزایش دادند، اثر مهاری قوی در حضور یون‌های Cu۲+، Zn۲+، Cd، Hg۲+، Co۲+ و Ni و اثر مهاری ضعیفی در حضور یون‌های +K و Na+ مشاهده شد. آنزیم تثبیت‌شده نسبت به همتای آزادش مقاومت بیشتری به یون‌های فلزی از خود نشان داد، در حالی که آنزیم آزاد نسبت به حضور یون‌های فلزی حساس بود و با افزایش غلظت آنها کاهش فعالیت آنزیم محسوس‌تر بود. پایداری بالای آنزیم تثبیت‌شده به‌دلیل حضور نانوذره‌های کیتوزان است. حفظ پایداری آنزیم تثبیت‌شده در غلظت‌های بالای یون‌های فلزی بیانگر کارآیی بالای روش تثبیت در حفظ پایداری و فعالیت آنزیم تثبیت‌شده بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Sila A, Nasir R, Bougatef A, Nasri M. Digestive alkaline proteases from the goby (Zosterisessor ophiocephalus): Characterization and potential application as detergent additive and in the deproteinization of shrimp wastes. J Aquat Food Prod Technol. 2012;21:118-33. [Link] [DOI:10.1080/10498850.2011.587149]
Zeinali F, Homaei A, Kamrani E. Sources of marine superoxide dismutases: Characteristics and applications. Int J Biol Macromol. 2015;79:627-37. [Link] [DOI:10.1016/j.ijbiomac.2015.05.053]
Dadshahi Z, Homaei A, Zeinali F, Sajedi RH, Khajeh K. Extraction and purification of a highly thermostable alkaline caseinolytic protease from wastes Penaeus vannamei suitable for food and detergent industries. Food Chem. 2016;202:110-5. [Link] [DOI:10.1016/j.foodchem.2016.01.104]
Meireles A, Borges A, Giaouris E, Simões M. The current knowledge on the application of anti-biofilm enzymes in the food industry. Food Res Int. 2016;86:140-6. [Link] [DOI:10.1016/j.foodres.2016.06.006]
Choi JM, Han SS, Kim HS. Industrial applications of enzyme biocatalysis: Current status and future aspects. Biotechnol Adv. 2015;33(7):1443-54. [Link] [DOI:10.1016/j.biotechadv.2015.02.014]
Klomklao S. Digestive proteinases from marine organisms and their applications. Songklanakarin J Sci Technol. 2008;30(1):37-46. [Link]
Chakraborty S, Bhattacharya T, Singh G, Maity JP. Benthic macroalgae as biological indicators of heavy metal pollution in the marine environments: A biomonitoring approach for pollution assessment. Ecotoxicol Environ Saf. 2014;100:61-8. [Link] [DOI:10.1016/j.ecoenv.2013.12.003]
Karunakaran C, Madasamy T, Sethy NK. Enzymatic biosensors. In: Karunakaran C, Bhargava K, Benjamin R, editors. Biosensors and bioelectronics. Amsterdam: Elsevier; 2015. pp. 133-204. [Link] [DOI:10.1016/B978-0-12-803100-1.00003-7]
Iyer PV, Ananthanarayan L. Enzyme stability and stabilization - aqueous and non-aqueous environment. Process Biochem. 2008;43(10):1019-32. [Link] [DOI:10.1016/j.procbio.2008.06.004]
Homaei A, Etemadipour R. Improving the activity and stability of actinidin by immobilization on gold nanorods. Int J Biol Macromol. 2015;72:1176-81. [Link] [DOI:10.1016/j.ijbiomac.2014.10.029]
Homaei A, Saberi D. Immobilization of α-amylase on gold nanorods: An ideal system for starch processing. Process Biochem. 2015;50(9):1394-9. [Link] [DOI:10.1016/j.procbio.2015.06.002]
Xiaoyan Z, Yuanyuan J, Zaijun L, Zhiguo G, Guangli W. Improved activity and thermo-stability of the horse radish peroxidase with graphene quantum dots and its application in fluorometric detection of hydrogen peroxide. Spectrochim Acta A Mol Biomol Spectrosc. 2016;165:106-13. [Link] [DOI:10.1016/j.saa.2016.03.049]
Ezhil Vilian AT, Mani V, Chen SM, Dinesh B, Huang ST. The immobilization of glucose oxidase at manganese dioxide particles-decorated reduced graphene oxide sheets for the fabrication of a glucose biosensor. Ind Eng Chem Res. 2014;53(40):15582-9. [Link] [DOI:10.1021/ie502430d]
Silva MF, Rigo D, Mossi V, Dallago RM, Henrick P, Kuhn GDO, et al. Evaluation of enzymatic activity of commercial inulinase from Aspergillus niger immobilized in polyurethane foam. Food Bioprod Process. 2013;91(1):54-9. [Link] [DOI:10.1016/j.fbp.2012.08.003]
Datta S, Rene Christena L, Sriramulu Rajaram YR. Enzyme immobilization: An overview on techniques and support materials. 3 Biotech. 2013;3(1):1-9. [Link] [DOI:10.1007/s13205-012-0071-7]
Tischer W, Wedekind F. Immobilized enzymes: Methods and applications. In: Fessner WD, Archelas A, Demirjian DC, Furstoss R, Griengl H, Jaeger KE, et al, editors. Biocatalysis - from discovery to application, topics in current chemistry. 200th Volume. Berlin/Heidelberg: Springer; 1999. pp. 95-126. [Link] [DOI:10.1007/3-540-68116-7_4]
Tripathi P, Kumari A, Rath P, Kayastha AM. Immobilization of α-amylase from mung beans (Vigna radiata) on Amberlite MB 150 and chitosan beads: A comparative study. J Mol Catal B Enzym. 2007;49(1-4):69-74. [Link] [DOI:10.1016/j.molcatb.2007.08.011]
Acevedo F, Pizzul L, Castillo MD, González ME, Cea M, Gianfreda L, et al. Degradation of polycyclic aromatic hydrocarbons by free and nanoclay-immobilized manganese peroxidase from Anthracophyllum discolor. Chemosphere. 2010;80(3):271-8. [Link] [DOI:10.1016/j.chemosphere.2010.04.022]
Wu L, Yuan X, Sheng J. Immobilization of cellulase in nanofibrous PVA membranes by electrospinning. J Membr Sci. 2005;250(1-2):167-73. [Link] [DOI:10.1016/j.memsci.2004.10.024]
Luckarift HR, Spain JC, Naik RR, Stone MO. Enzyme immobilization in a biomimetic silica support. Nat Biotechnol. 2004;22(2):211-3. [Link] [DOI:10.1038/nbt931]
Kurita K. Chitin and chitosan: Functional biopolymers from marine crustaceans. Mar Biotechnol (NY). 2006;8(3):203-26. [Link] [DOI:10.1007/s10126-005-0097-5]
Kumari A, Kayastha AM. Immobilization of soybean (Glycine max) α-amylase onto Chitosan and Amberlite MB-150 beads: Optimization and characterization. J Mol Catal B Enzym. 2011;69(1-2):8-14. [Link] [DOI:10.1016/j.molcatb.2010.12.003]
Dutta PK, Dutta J, Tripathi VS. Chitin and chitosan: Chemistry, properties and applications. J Sci Ind Res. 2004;63:20-31. [Link]
Krajewska B. Application of chitin- and chitosan-based materials for enzyme immobilizations: A review. Enzyme Microb Technol. 2004;35(2-3):126-39. [Link] [DOI:10.1016/j.enzmictec.2003.12.013]
Hu B, Pan C, Sun Y, Hou Z, Ye H, Zeng X. Optimization of fabrication parameters to produce chitosan-tripolyphosphate nanoparticles for delivery of tea catechins. J Agric Food Chem. 2008;56(16):7451-8. [Link] [DOI:10.1021/jf801111c]
Liu DM, Chen J, Shi YP. α-Glucosidase immobilization on chitosan-enriched magnetic composites for enzyme inhibitors screening. Int J Biol Macromol. 2017;105(Pt 1):308-16. [Link] [DOI:10.1016/j.ijbiomac.2017.07.045]
Singh RS, Singh RP, Kennedy JF. Immobilization of yeast inulinase on chitosan beads for the hydrolysis of inulin in a batch system. Int J Biol Macromol. 2017;95:87-93. [Link] [DOI:10.1016/j.ijbiomac.2016.11.030]
Sojitra UV, Nadar SS, Rathod VK. Immobilization of pectinase onto chitosan magnetic nanoparticles by macromolecular cross-linker. Carbohydr Polym. 2017;157:677-85. [Link] [DOI:10.1016/j.carbpol.2016.10.018]
Jaiswal N, Pandey VP, Dwivedi UN. Immobilization of papaya laccase in chitosan led to improved multipronged stability and dye discoloration. Int J Biol Macromol. 2016;86:288-95. [Link] [DOI:10.1016/j.ijbiomac.2016.01.079]
Facin BR, Moret B, Baretta D, Belfiore LA, Paulino AT. Immobilization and controlled release of β-galactosidase from chitosan-grafted hydrogels. Food Chem. 2015;179:44-51. [Link] [DOI:10.1016/j.foodchem.2015.01.088]
Kuo CH, Liu YC, Chang CMJ, Chen JH, Chang C, Shieh CJ. Optimum conditions for lipase immobilization on chitosan-coated Fe3O4 nanoparticles. Carbohydr Polym. 2012;87(4):2538-45. [Link] [DOI:10.1016/j.carbpol.2011.11.026]
Homaei AA, Sajedi RH, Sariri R, Seyfzadeh S, Stevanato R. Cysteine enhances activity and stability of immobilized papain. Amino Acids. 2010;38(3):937-42. [Link] [DOI:10.1007/s00726-009-0302-3]
Homaei A, Barkheh H, Sariri R, Stevanato R. Immobilized papain on gold nanorods as heterogeneous biocatalysts. Amino Acids. 2014;46(7):1649-57. [Link] [DOI:10.1007/s00726-014-1724-0]
Homaei A. Immobilization of Penaeus merguiensis alkaline phosphatase on gold nanorods for heavy metal detection. Ecotoxicol Environ Saf. 2017;136:1-7. [Link] [DOI:10.1016/j.ecoenv.2016.10.023]
Riordan JF. The role of metals in enzyme activity. Ann Clin Lab Sci. 1977;7(2):119-29. [Link]
Nguyen DH. What is the relationship between environmental conditions & enzyme function?. In: Hearst Seattle Media, LLC. 2016. [Link]
Chandran R, Sivakumar AA, Mohandass S, Aruchami M. Effect of cadmium and zinc on antioxidant enzyme activity in the gastropod, Achatina fulica. Comp Biochem Physiol C Toxicol Pharmacol. 2005;140(3-4):422-6. [Link] [DOI:10.1016/j.cca.2005.04.007]
Homaei A. Purification and biochemical properties of highly efficient alkaline phosphatase from Fenneropenaeus merguiensis brain. J Mol Catal B Enzym. 2015;118:16-22. [Link] [DOI:10.1016/j.molcatb.2015.04.013]
Zamani A, Rezaei M, Madani R. In-vitro effects of biochemical factors on trypsin activity from intestine and pyloric caeca of common kilka (Clupeonella cultriventris caspia) for inhibition of belly bursting. Iran Sci Fish J. 2012;20(4):53-62. [Persian] [Link]
Khajavi M, Zamani A, Oujifard A. The study of in-vitro effect of some chemical factors on enzymes activity of trypsin and chymotrypsin in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fry. Bahrehbardari va Parvaresh Abziyan. 2015;4(1):93-108. [Persian] [Link]
Bezerra RS, Lins EJF, Alencar RB, Paiva PMG, Chaves MEC, Coelho LCBB, et al. Alkaline proteinase from intestine of Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Process Biochem. 2005;40(5):1829-34. [Link] [DOI:10.1016/j.procbio.2004.06.066]
Glusker JP, Katz AK, Bock CW. Metal ions in biological systems. Rigaku J. 1999;16(2):8-17. [Link]