در این تحقیق مقدار سیتریک، ایزو سیتریک اسید و نسبت آنها، به عنوان شاخص شناسایی تقلب درآبلیموی ایرانی بررسی شد. 30 نمونه، ازدو نوع لیموی تازه لایم پرشین و مکزیکن از بازار تهیه آبلیموی طبیعی تهیه و مقدار سیتریک و ایزو سیتریک اسید در آنها به روش آنزیمی NADPH اسپکتروسکوپی اندازهگیری شد. تعداد50 نمونه آبلیموی تجاری از بازار مصرف تهیه و مقدار این دو اسید در آنها اندازهگیری شد. حد تشخیص و حد تعیین مقدار برای سیتریک اسید به ترتیب098/0 و 298/0 و برای ایزو سیتریک اسید به ترتیب1/0 و 35/0 میلیگرم در لیتر بدست آمد. میزان بازیافت این دو اسید با استفاده از روش آنزیمی از 96 تا 99% برای سیتریک و از 97 تا 99% برای دی ایزو سیتریک اسید متغیر بود. صحت روش با استفاده از محلولهای مرجع معتبر تأیید و همه نتایج بهدستآمده دارای مقادیر z-score قابل قبول بودند. دقت روش از نظر انحراف استاندارد نسبی زیر 8/4 درصد بود. مقدار سیتریک و ایزو سیتریک اسید در نمونههای طبیعی لایم پرشین و مکزیکن به ترتیب از 40/5±8/47 تا 48/4±5/56 گرم درلیتر و از 061/0±221/0 تا 063/0±266/0 گرم در لیتر متغیر بوده و بین دو واریته تفاوت معنی دار وجود نداشت (P>0/05). حدود 4/44 درصد از نمونههای آب لیموی بازار مصرف با استاندارد مطابقت نداشته و تقلبی بودند. روش آنزیمی مورد استفاده برای اندازهگیری سیتریک و ایزو سیتریک اسید از دقت، صحت و قابلیت تفکیکپذیری بسیار خوبی برخوردار بوده و نسبت به روش کروماتوگرافی در مدت زمان کوتاهتر و با هزینه کمتر قابل انجام است.
حسینخانی,بتول , علایی روزبهانی,زهرا و جلیلی,مریم . (1404). اصالتسنجی آبلیمو بهوسیله تعیین اسیدهای آلی اصلی با روش آنزیمی. (e27927). زیست فناوری, 16(4), e27927 doi: 10.48311/biot.2025.103449.0
MLA
حسینخانی,بتول , , علایی روزبهانی,زهرا , و جلیلی,مریم . "اصالتسنجی آبلیمو بهوسیله تعیین اسیدهای آلی اصلی با روش آنزیمی" .e27927 , زیست فناوری, 16, 4, 1404, e27927. doi: 10.48311/biot.2025.103449.0
HARVARD
حسینخانی بتول, علایی روزبهانی زهرا, جلیلی مریم. (1404). 'اصالتسنجی آبلیمو بهوسیله تعیین اسیدهای آلی اصلی با روش آنزیمی', زیست فناوری, 16(4), e27927. doi: 10.48311/biot.2025.103449.0
CHICAGO
بتول حسینخانی, زهرا علایی روزبهانی و مریم جلیلی, "اصالتسنجی آبلیمو بهوسیله تعیین اسیدهای آلی اصلی با روش آنزیمی," زیست فناوری, 16 4 (1404): e27927, doi: 10.48311/biot.2025.103449.0
VANCOUVER
حسینخانی بتول, علایی روزبهانی زهرا, جلیلی مریم. اصالتسنجی آبلیمو بهوسیله تعیین اسیدهای آلی اصلی با روش آنزیمی. زیست فناوری, 1404; 16(4): e27927. doi: 10.48311/biot.2025.103449.0