1- گروه زیستشناسی سلولی و مولکولی، دانشکده شیمی، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران،
2- گروه زیستشناسی سلولی و مولکولی، دانشکده شیمی، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران، کاشان، کیلومتر 6 بلوار قطب راوندی، دانشگاه کاشان، دانشکده شیمی، گروه زیستشناسی سلولی و مولکولی. کد پستی: 8731753153 ، zahraei@kashanu.ac.ir
چکیده: (7202 مشاهده)
اهداف: رنگزاها از ترکیبهای شیمیایی پرکاربرد در صنعت نساجی هستند. ورود فاضلابهای رنگی به منابع آبی علاوه بر ایجاد ظاهری نامطلوب، کاهش نفوذ نور به لایههای زیرین آب و جلوگیری از فتوسنتز یا کاهش آن، باعث ایجاد سرطان و انواع جهشها میشوند. در این پژوهش توانایی رنگبری سویههای جداشده از پساب نساجی برای رنگ راکتیو رد ۱۵۲ اندازهگیری و شرایط محیطی بهینهسازی شد.
مواد و روشها: در مطالعه تجربی حاضر پس از نمونهبرداری از قسمتهای مختلف پساب نساجی، سویههای رنگبر جداسازی و غربالگری شدند. اثر فاکتورهای مختلف بر رنگبری سویههای رنگبر ارزیابی شد. توانایی رنگبری سویهها در محدوده زمانی صفر تا ۷۲ساعت و گستره pH برابر ۶ تا ۹، غلظتهای مختلف رنگ از ۵۰ تا ۴۰۰میلیگرم بر لیتر و حضور منابع کربنی متفاوت مورد سنجش قرار گرفت.
یافتهها: از میان ۱۰ سویه بومی جداشده از پساب کارخانه نساجی کاشان، ۴ سویه توانایی بالاتری در رنگبری نشان دادند. در بهینهسازی شرایط محیطی، بیشترین رنگبری پس از ۴۸ساعت مشاهده شد. همچنین بالاترین رنگبری، در حضور منبع کربنی گلوکز، pH برابر ۹ و غلظت رنگ ۵۰میلیگرم در لیتر انجام شد.
نتیجهگیری: پساب نساجی حاوی سویههایی است که توانایی رنگبری بالایی دارند، بنابراین میتوان از این سویهها برای رنگبری رنگهای موجود در پساب استفاده نمود.
نوع مقاله:
مقاله استخراج شده از پایان نامه |
موضوع مقاله:
بیوتکنولوژی کشاورزی دریافت: 1395/12/7 | پذیرش: 1396/3/22 | انتشار: 1397/12/25