1- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران، مراغه، اتوبان امیر کبیر، میدان مادر، بلوار پروفسور قنادی، دانشگاه مراغه، دانشکده علوم پایه، گروه زیستشناسی ، parisafathirezaei@gmail.com
2- گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران،
چکیده: (7498 مشاهده)
گیاه تاتور(Datura stramonium) منبع غنی از تروپان آلکالوئیدهای اسکوپولامین و هیوسیامین بهعنوان آنتاگونیست رقابتی استیلکولین است. تجمع متابولیتهای ثانوی معمولاً در پاسخ به الیسیتورهای مختلف و مولکولهای سیگنالی اتفاق میافتد. در این پژوهش اثر عصاره مخمر بهعنوان الیسیتور زیستی بر تولید تروپان آلکالوئیدهای هیوسیامین و اسکوپولامین مورد بررسی قرار گرفت. بذرهای گیاه تاتوره پس از ضدعفونی سطحی در محیط کشت جامد MS نیمبرابر حاوی عصاره مخمر در غلظتهای (صفر، ۱/۵ و ۳گرم در لیتر) کشت داده شد. یک ماه پس از جوانهزنی، تولید تروپانآلکالوئیدهای گیاهچههای تاتوره با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) اندازهگیری شد. همچنین میزان پروتئین کل و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیداتیو کاتالاز و پراکسیداز به روش اسپکتروفتومتری تعیین شد. با توجه به نتایج، میزان وزن تر ریشه و بخش هوایی گیاهچههای تاتوره در غلظت ۱/۵گرم در لیتر عصاره مخمر بهترتیب حدود ۲ و ۴ برابر افزایش نشان داد. عصاره مخمر با غلظت ۱/۵گرم در لیتر، موجب افزایش حدود ۱/۷ برابری هیوسیامین در هر دو بخش ریشه و اندام هوایی و ۲/۵ برابری اسکوپولامین ریشه گیاهچههای تاتوره شد. علاوه بر این میزان پروتئین کل و فعالیت کاتالازی و گایاکولپراکسیدازی گیاهان تیمارشده با عصاره مخمر غلظت ۱/۵گرم در لیتر تقریباً مشابه گیاهان شاهد بود. در مجموع، عصاره مخمر با غلظت ۱/۵گرم در لیتر میتواند بهعنوان کاندیدای خوبی در گیاه تاتوره استرامونیوم برای افزایش میزان تولید هیوسیامین و اسکوپولامین با ارزش دارویی بالا باشد.
نوع مقاله:
مقاله استخراج شده از پایان نامه |
موضوع مقاله:
بیوتکنولوژی کشاورزی دریافت: 1396/2/13 | پذیرش: 1396/7/15 | انتشار: 1398/6/30