1- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران،
2- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران، اصفهان، خیابان هزارجریب، دانشگاه اصفهان. کد پستی 8174673441 ، z_etemadifar@yahoo.com
3- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گنبد کاووس، گلستان، ایران،
چکیده: (10137 مشاهده)
اهداف: پروتئازهای قلیایی یکی از مهمترین گروه از آنزیمهای صنعتی هستند و کاربردهای فراوانی دارند. هدف مطالعه حاضر یافتن پارامترهای فیزیکوشیمیایی موثر بر تولید آنزیم پروتئاز قلیایی تولیدشده توسط باکتری باسیلوس پسودوفیرموس MSB۲۲ بهوسیله روش تکعاملی (OFAT) و سپس بهینهسازی تولید این آنزیم با روش سطح پاسخ در قالب طرح مرکب مرکزی چرخشپذیر بود.
مواد و روشها: در مطالعه تجربی حاضر جداسازی میکروارگانیزم تولیدکننده پروتئاز قلیایی از نمونههای پساب کارخانههای سوسیس و کالباس اصفهان انجام شد. خصوصیات موفولوژیکی و بیوشیمیایی سویه طبق کتاب برگی و بهوسیله تکثیر توالی ژن ۱۶S rRNA صورت پذیرفت. تشخیص ژن متالوپروتئاز و سرینپروتئاز قلیایی با واکنش واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) و سنجش فعالیت آنزیم با معرف فولین انجام شد. غربالگری متغیرهای موثر در تولید آنزیم با روش تکعاملی و بهینهسازی تولید با روش سطح پاسخ و بررسی آماری صورت گرفت. نرمافزار MEGA ۶ برای آنالیزهای فیلوژنتیکی به کار رفت. بهمنظور تحلیل دادهها نرمافزار Design Expert ۷ و آزمون تحلیل واریانس یکطرفه به کار رفتند.
یافتهها: حداکثر تولید پروتئاز که بهترتیب ۸۵/۱برابر و ۳/۴۵ برابر بیشتر از مقدار تولیدشده حاصل بهینهسازی روش تکعاملی و شرایط غیربهینه بود، با استفاده از ۱% قند زایلوز، ۳% عصاره گوشت، ۴% مایه تلقیح باکتریایی، در pH برابر ۱۰ و دمای ۳۰درجه سانتی گراد به دست آمد. مدل درجه دوم بهدلیل بالابودن مقدار ضریب تشخیص پیشبینی، توانایی زیادی در پیشبینی دادههای جدید داشت.
نتیجهگیری: روش تکعاملی و سطح پاسخ بهترتیب در غربالگری متغیرهای موثر و بهینهسازی تولید آنزیم مفید هستند و ژنهای sub I و sub II (ژنهای سرینپروتئازهای قلیایی) در باسیلوس پسودوفیرموس MSB۲۲ وجود دارند.
موضوع مقاله:
بیوتکنولوژی کشاورزی دریافت: 1395/6/9 | پذیرش: 1397/6/15 | انتشار: 1397/9/30