1- فرآوری آبزیان - مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور،
2- گروه مهندسی زیستی- دانشکده علوم و فنون نوین، دانشگاه تهران ، hjalili@ut.ac.ir
3- استادیارگروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا،
4- دانشیاربخش فرآوری و بیوتکنولوژی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور،
5- استادیار، دانشکده مهندسی کاسپین، دانشکده مهندسی، دانشگاه تهران،
چکیده: (1658 مشاهده)
ریزجلبک Aurantiochytrium sp. shy حاوی مقدار زیادی اسیدهای چرب چندغیر اشباعی (PUFA)، بهویژه اسید دوکوزاهگزانوئیک است و میتواند استفادۀ دارویی داشته باشد. در این پژوهش برای به حداکثر رساندن میزان زیستتوده ، تأثیر عواملی مثل گلوکز، عصاره گوشت، مونوسدیم گلوتامات و نمک دریا همزمان با روش پاسخ سطح بررسی شد. در بررسی همزمان و با درنظرداشتن اثر متقابل، بیشترین میزان زیستتوده (g/L1/7) در غلظتهای (گرم بر لیتر) گلوکز (60)، عصاره گوشت (6)، مونوسدیم گلوتامات (6) و نمک دریا (ppt25) به دست آمد. آنالیز سویه نشان داد میزان چربی بالاتر از 30درصد وزن خشک سلولی است و اسید پالمتیک و DHA قسمت عمده اسیدهای چرب را تشکیل میدهند. در حالت انفرادی، عصاره گوشت بیشترین تأثیر را دارد. ولی در حالت ترکیبی، برهمکنش گلوکز و عصاره گوشت در مقایسه با بقیه بیشترین تأثیر را داشته است. اگر میزان عصاره گوشت کافی باشد، افزایش گلوکز سبب میشود زیستتوده افزایش یابد. بهعبارتی، تأثیر مقدار گلوکز بر زیستتوده کاملاً به مقدار عصاره گوشت وابسته است. در شرایط بهینه، نسبت گلوکز به عصاره گوشت برابر 10 و نسبت C/N برابر 5 بود. با توجه به رشد هتروتروفیک سریع و پتانسیل بالای این سویه در تولید زیستتوده و توانمندی آن در تولید اسید چرب دوکوزاهگزانوئیک، به نظر میرسد سویه مورد مطالعه با بهبود شرایط تولید و عوامل مغذی، توانایی تولید زیستتوده بالایی را داشته باشد.
کلید واژگان: بهینهسازی، زیستتوده ، روش پاسخ سطح، ریز جلبک Aurantiochytrium sp. shy، عوامل مغذی
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
بیوتکنولوژی صنعتی دریافت: 1397/9/18 | پذیرش: 1399/8/6 | انتشار: 1399/9/10