1- دانشکده گیاهان دارویی، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، مازندران، ایران ، mahboobeh.zare93@gmail.com
2- دانشکده گیاهان دارویی، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، مازندران، ایران،
3- موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران،
چکیده: (927 مشاهده)
ترکیبات فنولی در طبیعت همه جا وجود دارند و به دلیل خواص فیزیکوشیمیایی منحصر به فرد و کاربرد صنعتی گسترده آنها توجه تحقیقاتی زیادی را به خود جلب کرده اند. این ترکیبات فنولی یکی از پرشمارترین و فراگیرترین گروههای متابولیتهای گیاهی را تشکیل میدهند و دارای مزایای متعددی برای سلامت انسان هستند. با این حال، فراهمی زیستی کم پلیفنولها چالش بزرگی در اثربخشی درمانی آنها است. نانوفناوری یک حوزه نوظهور علم است و مفاهیم نانوفناوری برای کاربردهای بالقوه در صنایع غذایی و زیست پزشکی مورد مطالعه قرار گرفته است. نانوذرات به دلیل اندازه و سایر خواص فیزیکوشیمیایی، ویژگیهای خاص و عملکرد بهتری دارند. نانوفناوری زمینه امیدوارکنندهای است که میتواند چالشهای ترکیبات فنولی را برطرف سازد و منجر به بهبود فراهمی زیستی و دارورسانی هدفمند و رهاسازی پایدار آنها گردد، در حالی که دوز داروی مورد نیاز را نیز کاهش میدهد. این بررسی با تکیه بر ترکیبات گیاهی، مروری دارد بر طبقه بندی شیمیایی، متابولیسم و فراهمی زیستی این ترکیبات و همچنین توضیح مختصری برای سامانههای نانو تحویل آنها برای بهبود پتانسیلشان در کاربردهای غذایی و زیست پزشکی ارائه می کند.
نوع مقاله:
مروری تحلیلی |
موضوع مقاله:
نانو بیوتکنولوژی دریافت: 1401/11/15 | پذیرش: 1402/7/19 | انتشار: 1403/4/4