۳۶ نتیجه برای آرمان
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
شاهنامۀ فردوسی اثری گرانقدر در تاریخ ادب فارسی است که شاعران و نویسندگان بسیاری در مقام نظیرهگویی و تقلید از آن برآمدهاند. شاعران کُرد نیز همچون سخنوران دیگر اقوام ایرانزمین، داستانهای مختلف شاهنامه را گاه ترجمه و گاه با ابداعاتی بازآفرینی کردهاند. بیتردید معرفی و تأمل در منظومههای پهلوانی پس از شاهنامه، میتواند پرده از برخی مسائل مبهم این اثر سترگ بردارد و در تقویت روحیۀ وحدتبخشی و ایراندوستی قومیتهای ایران مؤثر باشد. در این پژوهش نخست منظومۀ شمقالو رستم کُردی معرفی، سپس با داستان رستم و شغاد شاهنامهو روایتهای تاریخ ثعالبی، طومار نقالیِ شاهنامه، هفتلشکر و فردوسینامۀ انجوی شیرازی مقایسه و سنجیده میشود.
دوره ۵، شماره ۱۷ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
مطالعه حاضر به واکاوی مفهوم زن در ضربالمثلهای لری با تأکید بر بعد نابرابری جنسیتی میپردازد. برای تحلیل موضوع، از دیدگاه نشانهشناسی بارت، تحلیل گفتمان لاکلا و موفه و تفسیرگرایی کیلفورد گیرتز کمک گرفته شد. رویکرد و روش تحقیق، رویکردی کیفی و استفاده از دو روش مطالعه اسناد و مصاحبه عمیق با افراد(زن، مرد) واجد شرایط بالای ۵۰ سال بود. روشهای انتخاب این افراد، و تفسیر و تحلیل دادهها، به ترتیب، بر اساس روش نمونهگیری هدفمند و روش تحلیل موضوعی یا تماتیک است. دادههای مورد بررسی، ضربالمثلهای رایج در گویش لری ممسنی، به ویژه، موارد مرتبط با نابرابری جنسیتی بوده است. مقولههای ناشی از واکاوی ضربالمثلها را میتوان حول مقولههای فرعیِ زن موجودی سطحینگر، حقیر، ابزارگونه، اطاعتپذیر، فتنهگر و سخنچین؛ و مقوله یا دال محوری " دیگریِ فرودست" دستهبندی و تحلیل کرد. بر اساس تحلیل مضامین و نگاه امیکی مصاحبه شوندگان، میتوان گفت تصاویر ارائه شده از زنان در ضرب-المثلهای لری، به شکلگیری و تقویتِ نوعی زبان جنسیتگرا و کردار تبعیضآمیز جنسیتی در جامعه مورد نظر انجامیده است. تا جاییکه این زبان جنسیتی، به تعبیر بارت، شکل اسطورهای به خود گرفته و بر اساس نگاه گفتمانی لاکلا و موفه، نوعی مرز ضدیتی کاملاً مشخص بین ما(مردان) به مثابه جنس فرادست، و دیگری(زنان) به مثابه جنس فرودست ترسیم و تحکیم شده است. در نهایت اینکه چنین تصویری میتواند هم بازتاب و بازگو کنندهی نابرابری بین جنسیتی و هم ممانعت کنندهی زنان در دستیابی به موقعیتهای مهم و ارزشمند زیست اجتماعشان باشد.
دوره ۶، شماره ۲۳ - ( آذر و دی ۱۳۹۷ )
چکیده
سنت داستانگویی تاریخی بسیار طولانی دارد و بهعنوان گونهای مهم از ادبیات شفاهی، در شناخت فرهنگ و ادبیات بسیار باارزش است. با وجود این، محققان به سنت دِسانخوانی در میان قوم ترکمن خلاف سنتهای مشابه، بسیار کم توجه کردهاند. دِسانخوانی به اجرای داستانهای عامیانهای گفته میشود که ترکیبی از بخشهای منثور و منظوم هستند و خُنیاگر (دِسانباغشی) بهترتیب آنها را تعریف و به آوازی که با ساز همراهی میشود، اجرا میکند. این سنت شعری - موسیقاییِ شفاهی، ما را با صورتی از ادبیات شفاهی و تطور و تحول آن و شگردهای روایی که در آن بهکار رفته است، آشنا میکند. جدای از اهمیت و نقش مهم این سنت در فرهنگ ترکمنی، داستانها در سنت دِسانخوانی در عین داشتن خصوصیات ترکمنی، تشابهاتی با فرهنگهای اقوام تُرک آسیای میانه و نیز فرهنگهای ایرانی دارند که بر هویت التقاطیِ این فرهنگ و نقش مهم ارتباطی آن دلالت دارند. نویسنده در این مقاله سعی دارد با مطالعۀ این سنت با تمرکز بر معرفی، طبقهبندی و مطالعۀ داستانها، مجریان (دِسانباغشیها) و تمهیدات اجرایی، سنت دِسانخوانی را در میان ترکمنها بررسی کند.
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
در دنیای رقابتی امروز، توجه به بهبود و توسعه کارکنان بهطور فزایندهای اهمیت پیدا کرده است. یکی از روشهایی که سازمانها میتوانند از آن برای بهبود وضعیت کارکنان خود استفاده کنند، اجرای کانونهای ارزیابی و توسعه است. اما باید توجه داشت که اجرای برنامههای بهبود به ازای هر فرد شرکت کننده در کانون ارزیابی، هم زمانبر و هم هزینهبر است. بر این اساس، پژوهش حاضر در پی کاهش هزینههای اجرای کانون ارزیابی از طریق بخشبندی شرکتکنندگان در کانون ارزیابی و ارائه برنامههای بهبود برای هر بخش است. روش نمونهگیری، هدفمند و بر اساس معیار و حجم نمونه ۷۵ نفر میباشد. در این پژوهش، از نقشههای خودسازمانده برای بخشبندی کارکنان استفاده شده است و تجزیه و تحلیل دادهها نیز با استفاده از نرمافزارViscovery Profiler انجام گرفته است. بر اساس یافتههای پژوهش، در کانون ارزیابی چهار بخش شناسایی شد که بهصورت استعدادهای درخشان، کارکنان قابل بهبود (با محوریت شایستگی)، کارکنان قابل بهبود (با محوریت شخصیت) و کارشناسان غیرمستعد نامگذاری شدهاند. نتایج این بخشبندی میتواند در پنج حوزه، از جمله آموزش، ارتقا، حل چالشهای سازمانی، سیاستهای استخدام و نگهداشت نیرو و پاداش به کار گرفته شود. بر پایه نتایج، برای بخشهای شناسایی شده در کانون ارزیابی، پیشنهادهایی در حوزههای ذکر شده ارائه شده است.
دوره ۷، شماره ۵ - ( شماره ۵ (پیاپی ۳۴)، ویژه نامه پاییز- ۱۳۹۵ )
چکیده
در این مقاله تغییرات معنایی و شیوه مفهومسازی ناماندام دست در جزء اول ۱۶۰ اسم مرکب فارسی بررسی میشود. مسئله و پرسشهای اصلی پژوهش عبارتند از اینکه شیوه تغییرات معنایی این مفهوم در واژههای مرکب فارسی چگونه است و آیا میتوان از تحلیل معنایی، حافظه جمعی، فرهنگی و اجتماعی جامعه زبانی فارسی را دریافت و آن را با دو جامعه زبانی انگلیسی و چینی مقایسه کرد. هدف این بررسی، کاوش شیوه تغییر و نیز افزایش معنی نام اندام "دست" در فرایند ترکیب این واژه با اسمهای دیگر فارسی است، به گونهای که در پایان از تفاوتها میان این سه زبان در شیوه تغییرات معنایی و مفهومسازیهای این نام اندام، تبیین فرهنگی به دست داده شود و برای تنوعات زبانی تبیین غیر زبانی( شناختی- فرهنگی) ارائه شود. روش مطالعه پیکرهبنیاد، بر پایه فرهنگ سخن و در قالب رویکرد زبانشناسی فرهنگی صورت گرفته است. یافتههای پژوهش نشان میدهند که تفاوتهای موجود در شیوه مفهومسازی در این چند زبان دارای تبیین فرهنگی هستند. نوآوری این تحقیق در این است که تغییرات معنایی این نام اندام را در کلمات مرکب به روش عینی میکاود، از تفاوت زبانها تبیین فرهنگی به دست میدهد، بسامد هر مفهوم را لحاظ میکند. نتایج و دستاوردهای این پژوهش عبارتند از: تحلیل فرهنگی تفاوتها و شباهتهای موجود در سه زبان مذکور، به تصویر کشیدن شیوه تغییرات معنایی در زبان، معرفی روش جدیدی برای آموزش واژههای زبان فارسی با استفاده از الگوی کاکتوس و معنی شناسی مطابقهای و روانشناسی فرهنگی. دیدگاه نقدی مقاله بر این است که برای بررسی مسیر تغییرات معنایی کلمات لحاظ نمودن فرایند ترکیب نیز الزامی است.
دوره ۷، شماره ۲۶ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۸ )
چکیده
بهکارگیری استعارههای متفاوت در متن توسط کاربران زبان، بازتابِ نگرش و تلقی آنهاست. ایدئولوژیها و بینشها، بهمنظور تحقق باورها و آموزههای خود، استعاره را خلق میکنند. به این ترتیب، نقش استعاره در اجتماع و زندگی، انکارناپذیر است. ضربالمثل بهمثابه بازتابنده اندیشههای گویشوران یک زبان، بخشی از ادبیات بومی و مردمی است که میتوان آن را جزو بهترین راههای بیان اندیشههای رایج در میان آنان دانست. نام حیوانات از پرکاربردترین واژههایی هستند که در ضربالمثلهای فارسی، در دیوان شاعران پیشین و معاصر برای نمایاندن ساحتهای مادی و معنوی استفاده شده است. پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی ـ تحلیلی میکوشد به واکاوی استعارههای مفهومی صور حیوانی در ضربالمثلهای برآمده از متون ادبی، بر اساس نظریه زبانشناسی شناختی، بپردازد. دادههای این پژوهش برگرفته از فرهنگ بزرگ ضربالمثلهای فارسی اثر ذوالفقاری است؛ به این ترتیب که قریب صدهزار ضربالمثل بررسی و موارد موردنظر یادداشت و تحلیل شدند. نتیجه این پژوهش حاکی از آن است که در کل ضربالمثلهای بررسیشده درخصوص کاربرد حیوانات، ۱۸۴ نگاشت دیده شد که در این میان، استعاره مفهومی «ضعف و ناتوانی» با ۲۶ ضربالمثل و ۱۵ نگاشت، بیشترین بسامد و پس از آن، بهترتیب استعاره مفهومی «دشمنی» ۲۱ ضربالمثل و ۸ نگاشت، استعاره مفهومی «نیرومندی» ۱۵ ضربالمثل و ۶ نگاشت و سرانجام استعاره مفهومی «نادانی و بیخردی» ۱۲ضربالمثل و ۵ نگاشت را به خود اختصاص دادهاند.
مهدیه امیرینژاد، مرتضی یوسفزادی، میترا آرمان، مهسا رحیمزاده،
دوره ۹، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: بارناکلها سختپوستانی کفزی هستند و جایگاهی آهکی دارند. آنها در حالت بلوغ ساکن بوده و با پایهای خود را به اجسام داخل آب میچسبانند. چرخه زندگی بارناکلها بهطور معمول دو مرحله دارد. هدف مطالعه حاضر بررسی سمیت اسانسهای گیاهی ساتوریا خوزستانیکا (S. khuzestanica) و ساتوریا رشینگری (S. rechingeri) روی مراحل مختلف لاروی بارناکل آمفیبالانوس آمفیتریت (Amphibalanus amphitrite) بود.
مواد و روشها: در مطالعه تجربی حاضر برگ گونههای خوزستانیکا و رشینگری جمعآوری شدند. اسانسگیری ۳ تا ۴ساعت طول کشید. شناسایی ترکیب اسانس با آنالیز کروماتوگرافی– طیفسنج جرمی (GC-MS) انجام شد. بهمنظور ارزیابی میزان سمیت، اثر اسانسهای گیاهی با غلظتهای ۵۰، ۲۵، ۱۲/۵، ۶/۲۵، ۳/۱۲۵، ۱/۵میکروگرم در میلیلیتر روی مراحل مختلف لارو کشتی چسب آمفیبالانوس آمفیتریت مورد بررسی قرار گرفتند. این تست براساس تعیین LC۵۰ در یک دوره ۲۴ساعته روی پنج مرحله مختلف لاروی صورت گرفت. برای تحلیل دادهها آنالیز واریانس یکطرفه، نرمافزارهای SPSS ۱۶، Probit analysis با بازه اطمینان ۹۵% و Excel ۲۰۱۰ استفاده شدند.
یافتهها: هر دو گونه رشینگری و خوزستانیکا اثر سمیت بالایی روی لارو بارناکل آمفیبالانوس آمفیتریت داشتند، بهطوری که در غلظت ۵۰میکروگرم بر میلیلیتر ۱۰۰% اثر کشندگی داشتند و با افزایش غلظت، مرگومیر بیشتری در مراحل لاروی بارناکل مشاهده شد. گونه خوزستانیکا با LC۵۰ برابر ۲۳/۴۸- میکروگرم بر میلیلیتر اثر قویتری روی مرحله ۲ ناپلیوسی داشت. همپنین مراحل ۵ و ۶ لارو بارناکل حساسیت بیشتری نسبت به بقیه مراحل نشان دادند.
نتیجهگیری: هر دو گونه ساتوریا رشینگری و ساتوریا خوزستانیکا اثر سمیت بالایی روی لارو بارناکل آمفیبالانوس آمفیتریت دارند.
دوره ۹، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
بهنظر میرسد سازمانهایی که قادر به ایجاد تخصص خاص، ارزشمند و منحصربهفرد بودهاند، برای نظام شایستگیها اهمیت لازم را قائل شدهاند، زیرا که میدانند شایستگیهاست که در محیط کسبوکار پویا، آنها را قادر میسازد تا موفقتر باشند. سازمان امور مالیاتی کشور هم میتواند برای نیل به اهداف چشمانداز خود، از رویکرد شایستگیها منتفع شود. این پژوهش به دنبال طراحی مدل شایستگیهای کارشناسان مالیاتی در این سازمان است. پارادایم پژوهش، تفسیری و استراتژی آن، دادهبنیاد است. از منظر هدف، پژوهشی اکتشافی، از منظر نتیجه، پژوهشی توسعهای و از منظر نوع دادهها نیز در زمره پژوهشهای کیفی قرار میگیرد. از ابزارهای مطالعات آرشیوی، مصاحبه و پرسشنامه برای گردآوری اطلاعات موردنیاز استفاده شده است. برای استخراج اطلاعات از دادههای حاصل از مصاحبه، از تحلیل محتوا و از روشهای کیفی تحلیل محتوا استفاده شد. مدیران بخش ستاد سازمان، خبرگان موضوعی، کارشناسان و مدیران عملیاتی استانها، جامعه آماری پژوهش را تشکیل دادند. نمونهگیری هدفمند بوده و با استفاده از روش گلوله برفی ۱۰ نفر از میان جامعه آماری انتخاب شدند. در طراحی مدل، فرایند برنامهریزی مقدماتی، انجام مصاحبهها و تدوین فهرست اولیه شایستگیها، مقایسه فهرست بهدستآمده با فهرستها و الگوهای شایستگی موجود، ارائه تعریف از مفاهیم شایستگی و تدوین فهرست تلفیقی، ارزیابی و پالایش فهرست شایستگیها بهوسیله گروه خبرگان با استفاده از دلفی فازی و درنهایت طراحی مدل شایستگیها طی شد. در پایان، سه حوزه شایستگیهای کارکرد حرفهای، رفتاری و زمینهای با ۳۷ مفهوم شایستگی در قالب نه مقوله شناسایی شده و مدل این شایستگیها ارائه شد.
یاور جهانگرد، آرمان مرادی، سیدجواد مولی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۷ )
چکیده
تکوین و عملکرد سلول بافتی در پستانداران همانند سایر جانوران پرسلولی نیازمند ارتباطهای بین سلولی است که این ارتباطها بهصورت مستقیم از طریق اتصال سلول به سلول یا غیرمستقیم با ترشح مولکولهای ترشحی مانند هورمونها انجام میشود. در دو دهه اخیر اگزوزومها بهعنوان سومین مکانیزم برای ارتباطهای بین سلولی معرفی شدهاند. اگزوزومها وزیکولهای کوچک دارای غشا و اندازه ۳۰ تا ۱۰۰نانومتر هستند که در خون، ادرار، بزاق، مایع منی، سرم و غیره وجود دارند. اگزوزومها در انواعی از پردازشهای مهم زیستی مانند پاسخ ایمنی و التهاب، بارداری، تعمیم بافت، انعقاد خونی و رگزایی نقش مهمی دارند. همچنین در پردازشهای پاتولوژی مانند بینظمیهای اختلالات عصبی، سرطان، بیماریهای عفونی، قلبی- عروقی و غیره نیز دخالت دارند. اگزوزومها بهخاطر اندازه کوچک، توانایی عبور از غشا و محافظت از تجزیهشدن پروتئینها و RNAهای محصور در آنها، پتانسیل انتقال ترکیبات مختلف را به سلول دارند. همچنین اگزوزومها بهدلیل اختصاصیت گیرنده، تهییجنکردن سیستم ایمنی و از همه مهمتر مهندسیکردن آنها بهعنوان حامل دارو، بهعنوان یک عامل جدید برای انتقال مواد ژنتیک و درمان بیماریها معرفی شدهاند.
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۸۶ )
چکیده
در این مقاله با بررسی برخی از متون عیلامی و میانرودانی که بهترین منابع اطلاعاتی در باره غرب ایران به شمار می آیند، سیمای جغرافیای تاریخی منطقه ای در غرب ایران که در ادبیات باستان شناختی به حوزه فرهنگی زاگرس مرکزی شهرت دارد، به تصویر کشیده شده تا سرزمینهایی که از هزاره سوم تا آغاز هزاره نخست پیش از میلاد (ظهور اقوام آریایی) در این منطقه شکل گرفته بودند، مکانیابی و اقوامی که در آنها می زیسته اند، به بحث کشیده شوند. سرزمینهای ورهشه، سیماشکی و کاسی از آن جمله هستند که پژوهشگران مختلف بر پایه متون یاد شده اظهار نظرهای گوناگونی در باره مکانیابی این سرزمینها کرده اند که در این مقاله ضمن عنوان کردن آنها تلاش شده تا حدودی جغرافیای تاریخی این حوزه مهم فرهنگی غرب ایران در چهار چوب زمان یاد شده ، بازسازی و بر اساس متون و اظهارات پادشاهان مختلف عیلامی و میانرودانی سرزمینهای ذکر شده بالا را در این حوزه فرهنگی مکانیابی نمود
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۳ )
چکیده
خاقانی، این سرایندهی خودباور از همروزگارانش کسی را سزاوار همتازی نمیبیند و میگوید: «بل مرا این مراست با قدما». از این روی به هماوردی با شاه شاعران عرب، رأس عمود شعری، جندح بن حجر الکندی نامور به امرؤالقیس برمیخیزد و «قِفا نَبْکِ» او را قفا میزند. روشن است که بررسی چنین ادعایی باید در سرودههای تازی خاقانی، این سرایندهی ذواللسانین انجام گیرد پس نگارندگان در پژوهش پیشروی برای رسیدن به شناختی تازه از منش دو سراینده، با بهرهگیری از روش ادبیات تطبیقی به سنجش «بَکَتِ الرَّباب» خاقانی و«قِفا نَبْکِ» امرؤالقیس پرداخته و کوشیدهاند که نگاه خاقانی را در برخورد با معلقهی امرؤالقیس ارزیابی کنند. برای دستیافتن به خواسته یاد شده، نخست در روساخت به کاوش وزن، قافیه، زبان و واژگان پرداخته و سپس در زیرساخت، گریه بر اطلال و دمن، زمان و جایگاه آن در اندوه سرایندگان، چگونگی پرداختن به مکان و چرایی آن، شیوهی شاعری هر یک در خودستایی، صراحت امرؤالقیس و عفت خاقانی در عشقبازی، نگرش سرایندگان به صبح و شب و سرانجام پیوند خاقانی و امرؤالقیس با پدیدهها را بررسی کرده و نشان دادهاند که خاقانی فراخور درونمایه، وزن را دگرگون کرده؛ قافیه را همزه آورده تا چامه را بلندتر بسراید؛ به واژگان امروالقیس، کاربردی دیگر بخشیده؛ تصاویری نو آفریده؛ برخلاف سراینده تازی، در گذشته به سر نبرده و آشکارا از سرآمدی ادبی خویش میگوید. عشقورزی امرؤالقیس بیپروا ولی عشق خاقانی عفیف بوده؛ سراینده ایرانی توصیفگر صبح ولی سراینده تازی همدم شب است. البته خاقانی شیوه پرداختن به پدیدهها را نیز گونهای دیگر کرده است.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
در این تحقیق به مقایسه عملکرد لرزه ای میراگرهای تسلیمی مرکزی با درصد بازشوی ۲۰ تا ۳۰%، از فولاد ساختمانی و فولاد با حد جاری شدن پایین در ساختمانهای فولادی متداول پرداخته شده است. بدین منظور قابهای یک طبقه با استفاده از نرم افزار ANSYS تحت تحلیل قرار گرفته اند و با استفاده و استناد به نتایج حاصله ابتدا همین سازه ها با مقاطع و هندسه مشابه در نرم افزار SAP۲۰۰۰ مدلسازی شده و پس از مطابقت نتایج، مدلهای قابهای فولادی ۵ و ۷ طبقه در نرم افزار SAP۲۰۰۰ به روش تحلیل بار افزون تحت تحلیل قرار گرفته اند. نتایج به دست آمده نشان دهنده بهبود رفتار لرزه ای این قابها در صورت استفاده از فولاد با حد جاری شدن پایین به جای فولاد معمولی در سیستم قاب مرکزی می باشد. افزایش سختی قاب با میراگر حداقل به میزان ۵/۱ برابر، کاهش تغییرمکان حد تسلیم حداقل به میزان ۵۰ درصد، بهبود منحنی های هیسترزیس و همچنین تشکیل عمده مفاصل پلاستیک بر روی اعضا میراگر تسلیمی مرکزی ازجمله نتایج بدست آمده می باشد.
دوره ۱۴، شماره ۱۴ - ( ويژهنامه دوم ۱۳۹۳ )
چکیده
در این مقاله، جهت اجتناب از واژگونی برخط بازوی پایه متحرک، الگوریتمی هوشمند و نوین با در نظر گرفتن تعاملات بین بازو و پایهی متحرک ارائه شده است. در این راستا از معیار پایداری گشتاور-ارتفاع بهعنوان سنجهی پایداری سیستم و یک تابع نمو معیار پایداری به منظور یافتن مشخصههای حرکتی موثر در وقوع ناپایداری در هر لحظه، استفاده شده است. سپس جهت بهبود مناسب پایداری سیستم از منطق فازی بهره برده شده است. الگوریتم پیشنهادی با یک الگوریتم پیشین، که جهت اجتناب از واژگونی برخط بازوی پایه متحرک به کمک معیار پایداری نیرو-زاویه ارائه شده، تحلیل و مقایسه شده است. هر دو الگوریتم بر روی یک سیستم یکسان از لحاظ ابعاد و شرایط فیزیکی، شبیهسازی و عملکرد آنها مورد بررسی قرار گرفته است. در شبیهسازی ابتدا سینماتیک و دینامیک حرکت برای بازوی پایه متحرک مورد نظر، با استفاده از روش نیوتن-اویلر در نرم افزار میپل۱۶ استخراج شده سپس مدل استخراج شده برای سیستم، توسط جعبه ابزار SimMechanics نرمافزار متلب صحهگذاری میشود. سپس در یک مانور که قسمتی از مسیر ناپایدار است، میزان کارایی الگوریتم اجتناب از واژگونی بر خط پیشنهادی تحلیل و با الگوریتم پیشین مقایسه شده است. همچنین عملکرد الگوریتم پیشنهادی در حضور برخی اغتشاشات محیطی مورد بررسی قرار گرفته است.
دوره ۱۴، شماره ۱۴ - ( ويژهنامه دوم ۱۳۹۳ )
چکیده
این مقاله روی یک دسته از بازوان ربات پیوسته که از کابل برای محرکه استفاده میکند، تمرکز دارد. به منظور تحقق بخشیدن به حرکات طبیعیتر و متنوع شبیه عضلات در اسکلت انسان، بازوان محرک با تاندون مطالعه شده است. طراحی ساختار این رباتها شامل مهرهها و عضلات اضافی، چالش برانگیز است. یک مطالعه جامع شامل تحلیل نظری طراحی مکانیکی، سینماتیک، دینامیک و کنترل ردیابی ربات صفحه ای پیوسته مهرهای مطالعه ارائه میشود. معادله لاگرانژ برای مسأله دینامیک بهکار گرفته شده و با استفاده از روش گشتاور محاسبه شده همراه با تأخیر زمانی کنترل میشود. در این مقاله، محدودیت های اساسی مسأله دینامیک برای شرایط مختلف بارگذاری بررسی شده و رفتار جامع بر اساس محدودیت حرکت فرموله میشود. برای مثال نیروی کابلها با درنظر گرفتن تنش تسلیم محاسبه میشوند. به علاوه اثرات پیکربندی کابل ها با مقایسه عملکرد مدلها مورد بررسی قرار میگیرد. در این ضمن، پارامترهای هندسی اثر مهمی روی مهارت حرکت دارد. تحلیل روی دو ساختار اصلی ربات، با در نظر گرفتن بدنه پیوسته قابل تغییر شکل و مقید هندسی صورت میپذیرد. نتایج شبیه سازی اثر بخشی طرح پیشنهادی و کنترلر را نشان میدهد. با این وجود، زمینه رباتهای پیوسته و با درجات آزادی اضافی همچنین در هر حوزه تجربی نویدبخش است.
دوره ۱۴، شماره ۱۵ - ( ويژهنامه سوم ۱۳۹۳ )
چکیده
نیاز به تامین انرژی مدارهای کممصرف الکترونیکی نظیر سنسورها و سیستمهای بیسیم در سالهای اخیر مورد توجه محققان زیادی قرار گرفته است.وزن زیاد، عمر محدود باتریها و همچنین مشکل تعویض آنها، دلایل اصلی برای برداشت انرژی الکتریکی از منابع انرژی محیطی میباشد. در میان منابع مختلف انرژی محیطی، ارتعاشات مکانیکی به دلیل در دسترس بودن رواج زیادی پیدا کرده است. از میان روشهای گوناگون برداشت انرژی از ارتعاشات محیطی، روش پیزوالکتریک به دلیل داشتن تاثیرات مساعد کوپل الکتریکی-مکانیکی از روشهای خوب برداشت انرژی میباشد. متداولترین وسیله برداشت کننده انرژی از ارتعاشات، تیر یکسرگیردار با یک یا چند لایه پیزوالکتریک می باشد. در مقاله حاضر، تولید انرژی الکتریکی از ارتعاشات تیر یکسرگیردار ذوزنقهای اویلر-برنولی، با یک لایه پیزوالکتریک و تحریک پایه، با استفاده از روش پارامترهای توزیع شده بررسی میگردد. در ابتدا، معادلات حرکت سیستم بصورت تحلیلی بدست آمده و سپس با استفاده از روش مودهای فرضی (مربوط به تیر مستطیلی)، فرکانسهای طبیعی سیستم محاسبه شده و نمودارهای مربوط به ولتاژ، جریان و توان ارائه گردیدهاند. جهت صحهگذاری بر نتایج بدست آمده، نمودارهای ولتاژ، جریان و توان برای پیکره بندی ذوزنقه ای نزدیک به پیکره بندی مستطیلی که نتایج آن در مراجع منتشر شده است، مورد مقایسه قرار می-گیرد. در ادامه، پارامترهای عملکردی برداشت کننده انرژی با پیکره بندی ذوزنقه ای، با تغییرات مقدار مقاومت مصرف کننده انرژی مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد.
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
در این مقاله تاثیر چهار ماده افزودنی بتن بر مشخصات فیزیکی خاک تثبیت شده با آهک مورد بررسی قرار گرفته است. این چهار ماده افزودنی با نامهای Panplast R، RB-PC ۳۸۶، RB-PC ۳۷۵ و Planicrete SP به عنوان روان کننده و فوق روان کنندههای بتن تاثیر مطلوبی بر خواص فیزیکی بتن دارند و از آنجا که عمل سیمانتاسیون تثبیت خاک با آهک مشابه سیمان است در این تحقیق تاثیر این مواد بر خاک تثبیت شده با آهک مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا چهار ترکیب مختلف از خاک و درصدهای مختلف آهک ساخته شد. از نتایج این ترکیبها درصد آهک بهینه بدست آمد و سپس با استفاده از درصد آهک بهینه و درصدهای مختلف از مواد افزودنی مذکور اقدام به ساخت نمونه های مختلف گردید. به جهت جلوگیری از خطای ساخت و آزمایش از هریک از ترکیبها ۲ نمونه ساخته شد که نتایج مورد نظر همگی به صورت میانگین اعداد بدست آمده از ۲ نمونه ارائه شده است. در مجموع ۴۹ نمونه ساخته و مورد بررسی قرار گرفت. همچنین به جهت بررسی تاثیر زمان عمل آوری بر ترکیبها، ۲ نمونه با زمان عمل آوری ۷ روزه و ۲ نمونه با زمان عمل آوری ۱۴ روزه ساخته شد. به جهت حفظ رطوبت، نمونهها در زمان عمل آوری در کیسه های نایلونی ضخیم به صورت دربسته نگهداری شدند. پس از گذشت زمانهای عمل آوری هر نمونه به مدت ۹۶ ساعت در حوضچه های آب با دمای ثابت جهت بررسی میزان تورم و جذب آب نگهداری شدند.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
در این پژوهش، تلاش شده است تا با ارائه مدل نوینی برای ساختار بازوی مهرهای، کاستیمدلهای موجود رباتهای پیوسته در تولید و انتقال حرکت برطرف گردد. بازوهای مهرهای، مانند ساختارهای طبیعی، از مهرههای به هم پیوستهای تشکیل شده اند که دارای ویژگیهای ممتازی نظیر قابلیت انطباق با محیط هستند. قوای محرکهروی طول بازو توزیع شده و با تغییر شکل آن، حرکت پیوسته را رقم میزند.در این مقاله، اضافه نمودن یک میله بندی به میانه مهره و بهرهگیری از کابلهای شاخهای برای انتقال قدرت بین محرکه و مهره ها پیشنهاد میشود. نسبت گشتاور موتور به گشتاور اعمالی روی مهره به عنوان نسبت تبدیل معرفی میگردد.طراحی جدید، توانایی ایجاد نسبتهای تبدیل متنوعرا در یک سیکل حرکتی دارد.معادلات دینامیک با روش لاگرانژ به دست آمدهاست. برخورد مهره-مهره و دو میله ای-مهره به عنوان قیود هندسی در طراحی به کار گرفته شده و بازه مجاز پارامترهای هندسی بازوی پیوسته را مشخص میکند. طراحی با شبیه سازیهای صفحه ای آزموده شده است. برای نمایش اثربخشی طراحی پیشنهاد شده، چندین نتیجه شبیه سازی ارائه شده است. مقدار بهینه پارامتر هندسی، برای ثابت نگه داشتن نسبت تبدیل گشتاور محاسبه میشود. در مقایسه با نمونه های گذشته که بطور گسترده ای استفاده میشوند، هدف با ربات پیوسته مهرهای نوین محقق شده است.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
پدیده کوبش، پدیده ای تصادفی و پیچیده است و انجام آزمایشات تجربی موتور در شرایط با کوبش، بسیار پر هزینه میباشد. موتور مورد بررسی در این مقاله، موتور EF۷(TC) میباشد که یک موتور دوگانه سوز با پایه گازسوز است و در صورت استفاده از بنزین احتمال وقوع کوبش در این موتور زیاد است. در این مقاله به کمک کد کیوا-نسخه ۳وی به شبیهسازی یک سیکل کامل این موتور تحت شرایط با کوبش و بدون کوبش پرداخته شده است. هندسه این موتور به کمک نرم افزار انسیس و به صورت ساختاریافته، شبکهبندی گردید. از آنجا که کد کیوا-نسخه ۳وی مجهز به مدل خود اشتعالی نمی باشد، مدل انتگرال کوبشی به کد اصلی اضافه شد. نتایج بدست آمده از شبیهسازی به دو روش فشار درون سیلندر و دمای راهگاه دود خروجی اعتباردهی شد که نشان داد نتایج شبیهسازی در مقایسه با دادههای آزمایشگاهی از دقت مناسبی برخوردار است. با توجه به نتایج آزمایشگاهی، هرچند کد کیوا-نسخه ۳وی و مدل انتگرال کوبشی قادر به مدل کردن نوسانات فشاری در شرایط با کوبش نمیباشند اما به خوبی محل و زمان وقوع کوبش را شبیهسازی میکنند. در نهایت به بررسی نحوه توسعه و نفوذ شعله در محفظه احتراق و چگونگی تشکیل جبهه دوم پرداخته شده است. با توجه به نتایج بدست آمده در شبیهسازی، جبهه دوم شعله در نزدیکی سوپاپ دود تشکیل و گسترش مییابد.
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
بیودیزل یک جایگزین تجدیدپذیر و پایدار برای سوختهای فسیلی میباشد که از روغنهای گیاهی و چربیهای جانوری بدست میآید. در این مقاله به بررسی آزمایشگاهی استفاده از متیل استر روغن سویا (زیستدیزل) در سوخت نفتگاز با نسبت اختلاطهای B۰، B۲، B۵ و B۱۰ پرداخته شده است. در این مطالعه مشخصههای عملکردی و آلایندگی سوخت نفتگاز معمولی و مخلوطهای سوخت زیستدیزل با هم مقایسه شده است. آزمونها در شرایط پایا با یک موتور دیزل پاشش مستقیم ۹۰ کیلوواتی مجهز شده به سامانه چرخش مجدد گازهای خروجی و بدون اصلاحات در زینه بندی موتور انجام شده است. نتایچ تجربی مصرف سوخت ویژه ترمزی، گشتاور و دمای گازهای خروجی و همچنین نتایج تجربی آلایندههایی همچون دیاکسید کربن، دوده، اکسید نیتروژن، مونواکسیدکربن و هیدروکربنهای نسوخته ارائه و در مورد آنها بحث شده است. نتایج تجربی مشخصههای عملکردی موتور در شرایط مختلف (بار و دور موتور مختلف) افت کمی در توان موتور و افزایش محسوس در مصرف سوخت ویژه ترمزی به دلیل ارزش حرارتی کوچکتر زیستدیزل نشان داد. آلایندههای دوده، مونواکسیدکربن و هیدروکربن با افزایش درصد اختلاط زیستدیزل در مقایسه با نفتگاز خالص افزایش یافت. هر چند افزایش در آلایندههای اکسید نیتروژن و دیاکسیدکربن با افزایش درصد اختلاط زیستدیزل مشاهده شد.
دوره ۱۵، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده
ایجاد ایجاد تنش پسماند فشاری یکی از راههای بهبود عمر خستگی قطعات فلزی است. روشهای متعدد و گوناگونی برای ایجاد این تنش پسماند فشاری وجود دارد، روشهایی مانند ساچمه کوبی و یا نوردکاری عمیق. یکی از جدیدترین و پیشرفتهترین روشهای ایجاد تنش پسماند فشاری در قطعات صنعتی لیزرکوبی است. فرآیند لیزر کوبی، فرآیند جدید و نسبتاً پیچیده ای است، بنابراین لازم است تا آزمایشها متعددی بر روی آن انجام شده تا فرآیند بهتر شناخته شود. بدین منظور در این پژوهش از یک لیزر ان دی یاگ باانرژی پالس mJ۱۲۰۰ استفاده شد تا فرآیند لیزر کوبی به صورت تجربی روی آلیاژ آلومینیم۶۰۶۱- T۶ انجام شود. تاثیر فرآیند بر روی سختی در عمق قطعه، ریزساختار، و زبری سطح مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین برای مطالعه اثر فرآیند روی شکاف روی سطح نیز یک سطح شکاف دار فرآوری شده و نتایج آن ارزیابی گردید. نتایج نشان دادند که فرآیند لیزر کوبی میتواند سختی ماده را تا عمق ۱۰۰۰ میکرون زیر سطح افزایش دهد. همچنین نتایج نشان داد که این فرآیند میتواند زبری سطح را کمی افزایش دهد که این افزایش با انتخاب پارامترهای مناسب می تواند محدود شود. لیزر کوبی یک قطعه دارای شکاف نشان داد که این فرآیند می تواند موجب رشد ترک در انتهای شکاف شود.