جستجو در مقالات منتشر شده
۶ نتیجه برای آموزگار
احمد علی پوربابائی، محمد علی آموزگار، سمانه توکلی، مهرنوش رسولی،
دوره ۹، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۶ )
چکیده
اهداف: کاروتنوئیدها گروه وسیعی از رنگدانههای محلول در چربی هستند و بهوسیله انواعی از میکروارگانیزمها تولید میشوند. هدف مطالعه حاضر، مقایسه تولید رنگدانه کاروتنوئیدی توسط جدایههای پروکاریوتی اکوسیستمهای شور ایران و شناسایی جدایه برتر بود.
مواد و روشها: در مطالعه تجربی حاضر جدایهها با روشهای مبتنی بر کشت، خالصسازی و عصاره کاروتنوئیدی با روش اسپکتروفتومتری در طول موجهای ۴۰۰ تا ۶۰۰نانومتر آنالیز شدند. میزان کل کاروتنوئید در طول موج ۴۹۰نانومتر بهدست آمد و در نهایت با روش خالصسازی باندها بهوسیله کروماتوگرافی لایه نازک و آنالیز با کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا و طیفسنج مادون قرمز تبدیل فوریه باندهای مورد نظر تعیین هویت شدند.
یافتهها: از اکوسیستمهای بررسیشده، تعداد ۴۳ جدایه بهدست آمد. ۸ جدایه تحملکننده نمک، ۸ جدایه نمکدوست نسبی و ۲۷ جدایه نمکدوست اجباری بودند. همه سویهها ترکیبات کاروتنوئیدی تولید کردند. جدایه M۲۴ با تولید ۲۰/۵۴۰۵میکروگرم بر گرم بهعنوان جدایه برتر اتخاب شد. ۶ باند در عصاره رنگی این سویه مشاهده و غلیظترین باند خالصسازی شد. طیفسنجی با اسپکتروفتومتر مرئی در نور فرابنفش جذب ۴۹۵نانومتری با دو شانه در ۵۳۰ و ۴۶۵نانومتر را بهعنوان حداکثر جذب نشان داد که مشابه طیف مرئی در نور فرابنفش حاصل از آلفا-باکتریوروبرین بود. جدایه M۲۴، ۹۸% با سویه هالوآرکولا آمیلولیتیکا BD-۳ قرابت فیلوژنی داشت.
نتیجهگیری: از اکوسیستمهای بررسیشده، تعداد ۴۳ جدایه بهدست آمد. ۸ جدایه تحملکننده نمک، ۸ جدایه نمکدوست نسبی و ۲۷ جدایه نمکدوست اجباری هستند. همه سویهها قادرند ترکیبات کاروتنوئیدی تولید کنند. جدایه M۲۴ جدایه برتر است، که ۹۸% با سویه هالوآرکولا آمیلولیتیکا BD-۳ قرابت فیلوژنی دارد.
فرشته جوکار کاشی، پرویز اولیا، محمدعلی آموزگار،
دوره ۹، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۶ )
چکیده
اهداف: میکروارگانیزمها علاوه بر محیطهای معمولی در محیطهای افراطی هم حضور دارند. دریاچههای نمک با شوری در حد اشباع در سراسر جهان پراکنده هستند. یکی از این محیطهای پرشور دریاچه ارومیه است. هدف مطالعه حاضر بررسی تنوع پروکاریوتهای اکوسیستم شور دریاچه ارومیه به روش غیرقابل کشت بود.
مواد و روشها: در پژوهش تجربی حاضر از مناطق مختلف دریاچه ارومیه نمونهبرداری شد و ماده ژنومی استخراجشده از نمونه آب شاخص بهعنوان الگو برای تکثیر قطعه ۱۶S rDNA و قطعهای از ژن bop از طریق واکنش زنجیرهای پلیمراز مورد استفاده قرار گرفت. با روش کلونینگ هر یک از قطعات تکثیرشده که مربوط به یک سویه منفرد بودند توسط کیت T/A وکتور تکثیر یافتند. برای بررسی بیشتر تنوع زیستی هالوآرکیها بهموزات بررسی ۱۶S rDNA، تنوع زیستی ژن bop نیز مطالعه شد.
یافتهها: با روش کلونینگ و توالییابی شش جنس باکتری شامل آکاریوکلوریس، ادهیریباکتر، براکیباکتریوم، گلوئوکپسوپسیز، سیزریباکتر و باسیلوس شناسایی شدند. کتابخانه ژنی آرکیها متعلق به پنج جنس شامل هالونوتیوس، هالولامینا، هالوکوادراتوم، هالومیکروآرکولا و هالورهابدوس بودند. کتابخانه کلونهای باکتریایی نیز در چهار راسته باکتریوئیدز، سیانوباکتر، اکتینوباکتر و فرمیتیکوس قرار داشتند. کلونهای کتابخانه قطعهای از ژن bop (به عنوان یک مارکر مولکولی) متعلق به چهار جنس شامل هالوروبروم، نتریآلبا، هالوکوادراتوم و نترینما بودند. فیلوژنی bop با فیلوژنی ۱۶S rDNA رابطه تنگاتنگی نشان داد.
نتیجهگیری: با روش کلونینگ و توالییابی شش جنس باکتری شامل آکاریوکلوریس، ادهیریباکتر، براکیباکتریوم، گلوئوکپسوپسیز، سیزریباکتر و باسیلوس شناسایی شدند. فیلوژنی bop با فیلوژنی ۱۶S rDNA رابطه تنگاتنگی دارد.
فهیمه حاجیپور، صدیقه اسد، محمدعلی آموزگار، خسرو خواجه،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
خصوصیات منحصربهفرد و وابسته به اندازه نانوذرات کوانتومی از جمله گستره وسیع طیفهای جذبی، طیف نشری تیز و باریک و متناسب با اندازه نانوذره، بهره کوانتومی زیاد و ضریب جذب مولی بسیار زیاد منجر به این شده است که امروزه نانوبلورهای نیمههادی نقاط کوانتومی بهعنوان برچسبهای فلورسانسی مناسبی در حوزههای مختلف فیزیک، شیمی و زیستشناسی استفاده گستردهای پیدا کنند. در این مطالعه در ابتدا نانوذرات کوانتومی CdSe/ZnS پوشیدهشده با لیگاند سطحی اولئیلآمین با روش سنتز تزریق در دمای بالا تحت شرایط خلا و جریان نیتروژن پایدار در دمای °C۳۲۰ سنتز شد. در ادامه بهمنظور بررسی اثر خاموشسازی رنگهای گروه آزو که از پرکابردترین و سرطانزاترین رنگهای شیمیایی مورد استفاده در صنایع مختلف هستند روی نشر این نانوذرات، بهمنظور سازشپذیری نانوذرات با محیطهای آبی از تکنیک جایگزینی لیگاند سطحی مرکاپتوپروپیونیکاسید بهعنوان یک لیگاند هیدروفیل مناسب در سطح نانوذرات استفاده شد. پس از تایید سنتز درست نانوذرات CdSe/ZnS توسط میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) و استفاده از پیکهای نمونه استاندارد مربوط به هسته و پوسته نانوذرات سنتزشده در طیفسنجی پراش پرتوی ایکس (XRD)، نتایج حاصل از مطالعات نشان داد که رنگ مونوآزوی متیلرد بهدلیل همپوشانی طیف جذبی که با طیف نشری این نانوذرات دارد با کارآیی بسیار خوبی منجر به خاموشسازی نشر این نانوذرات میشود.
پژمان شیرازیان، علی قاسمی، صدیقه اسد، محمدعلی آموزگار،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
آنزیم یوریکاز (EC ۱.۷.۳.۳) در دهه ۱۹۷۰ برای اولینبار برای پیشگیری از افزایش غلظت اوریکاسید در خون و تشکیل بلورهای اورات استفاده شد. این آنزیم بعدها بهصورت نوترکیب استفاده شد اما بهعلت واکنش ایمنی بیماران به این پروتئین بیگانه برای بدن، تلاشها برای یافتن منابع جدیدی از این آنزیم با ویژگیهای مطلوبتر ادامه دارد. با توجه به اهمیت باکتریهای نمکدوست و تحملپذیر نمک در تولید آنزیمهایی با ویژگیهای منحصربهفرد، در این پروژه ۸۵ سویه از این باکتریها که در مطالعات پیشین از دریاچه ارومیه جداسازی شده بودند، برای تولید آنزیم یوریکاز بررسی شدند و بهترین سویه تولیدکننده براساس توالییابی ژن ۱۶S rRNA بیش از ۹۹% به هالوموناس سولفیداریس (Halomonas sulfidaeris) شباهت نشان داد. در ادامه با تغییر فاکتورهای محیطی و فیزیکوشیمیایی محیط کشت، مهمترین عوامل موثر بر تولید یوریکاز توسط این باکتری شناسایی و با استفاده از روش بهینهسازی سطح پاسخ تولید آنزیم بهینه شد. در شرایط بهینه میزان تولید آنزیم در ۸=pH، دمای °C۳۴/۵، غلظت کلریدسدیم ۳% و غلظت اوریکاسید ۷/۵گرم بر لیتر به ۳۲/۵واحد بر میلیلیتر افزایش یافت که در مقایسه با گزارشات موجود، مقدار قابل توجهی است. این سویه میتواند در تحقیقات بعدی در مورد کاربردهای درمانی آنزیم مقاوم به نمک آن مورد استفاده قرار بگیرد.
فاطمه غلامی، محمود شوندی، سید محمد مهدی دستغیب، محمد علی آموزگار،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۹ )
چکیده
یکی از روشهای نوین پاکسازی آبهای زیرزمینی آلوده به ترکیبات نفتی، استفاده از ترکیبات آزادکننده اکسیژن است. این ترکیبات میتوانند با آزاد کردن رادیکالهای آزاد، آلاینده را به صورت شیمیایی تخریب کنند و یا با اکسیژن رسانی به بستر آب زیرزمینی، ضمن تحریک میکروارگانیسم های بومی، منجر به حذف زیستی آلاینده شوند. در پژوهش حاضر، نانوذرات پراکسید کلسیم (CaO۲) جهت تأمین اکسیژن مورد نیاز برای رشد و فعالیت میکروارگانیسمهای ساکن آب زیرزمینی در آزمایشهای ناپیوسته بهکاربردهشد و تأثیر عوامل مختلف همچون میزان نانوذرات در آب، دما و pH بر عملکرد نانوذرات در حذف آلاینده مدل (نفتالین) در غلظت اولیه ppm ۲۰ مطالعه شد. نتایج نشان داد که در حضور mg/L ۴۰۰ از نانوذرات CaO۲ و در دمای oC ۰,۵± ۳۰و pH اولیه خنثی، جمعیت میکروبی آب زیرزمینی به بالاترین حد خود رسید و با حفظ شرایط خنثی و یا جلوگیری از افزایش یا کاهش شدید pH، ۱۰۰% نفتالین محلول به طور کامل پس از ۲۰ روز حذف شد. همچنین، نفتالین در pHهای ۳، ۴/۷ و ۱۲ و دمای oC ۰,۵± ۱۵به ترتیب در روزهای ۲، ۲۰ و ۳۰ به طور کامل از نمونهها حذف شد که نشاندهنده غالب و سریع بودن واکنش اکسیداسیون شیمیایی در شرایط اسیدی است. در دماهای۰.۵± ۱۵ و oC ۰,۵±۳۰ نیز آلاینده در روزهای ۲۰ و ۱۵ از آب زیرزمینی به طور کامل حذف شد. در عین حال با کاهش دما به oC ۴ به جهت افت فعالیت میکروبی و سرعت واکنشهای شیمیایی، تنها ۷۵% از آلاینده طی ۳۰ روز بررسی، حذف شد.
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
برای آرایش پرواز دو ماهواره در منظومه ماهوارهای، حرکت نسبی و الگوریتم تعیین وضعیت مؤلفههای کلیدی هستند که بر کیفیت پرواز و بازدهی مأموریت اثر می-گذارند. در این مقاله حرکت نسبی مداری دو ماهواره با دو مدار بیضوی کپلری دلخواه و در فاصله زیاد مورد بررسی قرار میگیرد و یک راه حل دقیق و مؤثر بر اساس هندسه کروی برای مسئله حرکت نسبی ماهواره با در نظر گرفتن اغتشاش j۲ که یکی از اغتشاشات مهم در مدارت ارتفاع پایین است ارائه میشود. روش هندسی مستقیم با استفاده از مختصات کروی برای رسیدن به این راه حل استفاده میشود. از این روش برای اندازهگیری فاصله بین هر دو ماهواره در منظومه ماهوارهای استفاده میشود. در این روش موقعیت نسبی و سرعت نسبی دو ماهواره بر اساس المانهای مداری محاسبه می شوند. نتایج به دست آمده از شبیه سازی با استفاده از نرم افزار اس.تی.کی، مقایسه با نتایج حاصل از معادلات برای ماهواره های با خروج از مرکزهای متفاوت و بررسی دقت و خطای روش پیشنهادی نشان میدهد که راه حل به دست آمده با استفاده از روش هندسی، حرکت نسبی ماهواره را با دقت بالایی محاسبه میکند. بنابراین راه حل پیشنهادی برای ماموریتهای فضایی قابل اجرا و مؤثر خواهد بود.