۱۷ نتیجه برای حاجی زاده
دوره ۲، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده
این پژوهش با تکیه بر نظریه لوسین گلدمن به بررسی تطبیقی- تحلیلی سرچشمههای اجتماعی اشعار دنقل و حسینی بهعنوان نمایندگان روشنفکر طبقه مردمی، میپردازد و با بررسی عوامل آرمانی این دو شاعر، حضور اندیشه جمعی در شبکه ذهنی آنها را تبیین میکند. دستاورد این پژوهش بیان میکند که هر دو شاعر وظیفه تشخیص و برجستهسازی و گسترش تفکر جمعی آرمانهایی را داشتند که در سرزمین، عدالت و فرهنگ خلاصه میشود. آنها بخوبی توانستند این رسالت خود را در برابر جامعه و اقشار مردم و آرمانهای از دست رفته آنها ادا کنند و موانع رسیدن به این آرمانها را شناسایی کنند که غالباً نتیجه سیاست خارجی بدخواهان و در مواردی سوء تدبیر سردمداران داخلی بود.
فیروز ابراهیمی، علیرضا فراست، سید جعفر موسوی، سامان حسینخانی، عباس حاجی زاده، شهرام نظریان،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
نوروتوکسینهای بوتولینوم، سمی ترین ترکیبات بیولوژیک شناخته شدهاند که باعث ایجاد فلج عضلانی میشوند. خاصیت آنزیمی این توکسینها، مهار آزادسازی میانجی عصبی استیل کولین را باعث میشود. مطالعه حاضر با هدف تولید نوترکیب بخش کاتالیتیک (زنجیره سبک) سم بوتولینوم تیپ A با درصد خلوص بالا، بهمنظور ارزیابی فعالیت آنزیمی انجامشد. توالی ژن زنجیره کاتالیتیک نوروتوکسین بوتولینوم تیپ A از پایگاه ژنی NCBI گرفتهشد. پس از بهینهسازی کدون ترجیحی ژن مورد نظر برای E.coli، توالی نهایی ژن بهمنظور سنتز در وکتور بیانی pET۲۸a(+) سفارش داده شد. پس از انتقال وکتور بیانی نوترکیب دارای ژن مذکور به میزبان E.coli BL۲۱-DE۳ ، فرایند بیان در شرایط استاندارد انجام شد. در ادامه تولید پروتئین مورد نظر به شکل محلول با بهینه سازی کشت میزبان و بیان پروتئین صورت پذیرفت. پروتئین بیانی به وسیله ستون Ni-NTA تخلیصو با آنتی بادی اختصاصی مورد تأیید قرار گرفت. در این تحقیق بالاترین میزان بیان به شکل محلول، در شرایط غلظت ۵/۰ میلی مولار IPTG، با جذب نوری ۵/۰ و زمان القای ۱۸ ساعت در دمای ۱۸ درجه سانتی گراد بهدست آمد. آزمایشهای وسترن بلات و الایزا، وجود پروتئین هدف را تأییدکردند.براساس نتایج، زنجیره سبک نوروتوکسین بوتولینوم تیپ A به شکل محلول تولید شد. فرایند تخلیص نیز با رزین تمایلی با کیفیت عالی انجام شد به طوریکه پروتئین مورد نظر با درصد خلوص ۹۸ بهدست آمد.
دوره ۵، شماره ۲ - ( شماره ۲ (پیاپی ۱۸)- ۱۳۹۳ )
چکیده
آموزش هر زبانی، موانع و ویژگیهای خاص خود را دارد، بدون شک، آموزش زبان عربی در مدارس ایران از این قضیه مستثنی نیست. برخی از موانع یادگیری زبان عربی، به نحوه سازمان دهی محتوای کتابها باز میگردد؛ به ویژه، آموزش زبان عربی در پایه اول دبیرستان، بنا به برخی دلایل از جمله وارد شدن دانشآموز به یک مقطع جدید، کار دشواری به نظر میرسد. در صورتی که اگر اجزای مختلف محتوای کتابها شناخته و دسته بندی شود؛ درک و انتقال آن ساده تر خواهد بود. از این رو، میتوان گفت تحلیل محتوای کتاب عربی اول دبیرستان میتواند گام مهمی در شناخت نقاط ضعف و قوت این کتاب باشد. هدف مقاله حاضر این است که با تکیه بر تکنیک تحلیل محتو که یک روش پژوهشی برای توصیف عینی، منظم و کمّی محتوای ظاهری ارتباطات است و در آموزش زبان، برای بررسی های مربوط به محتوای کتاب های درسی به کار برده می شود، کتاب عربی سال اول دبیرستان را بر اساس الگوهای تحلیل محتوا و ملاکهای سازماندهی محتوا بررسی نماید. روش پژوهش، توصیفی– تحلیلی بوده و نتایج مقاله بیانگر این حقیقت است که با در نظر گرفتن این الگوها و ملاک ها، این کتاب تا حد زیادی در اجرای صحیح اصول برنامهریزی درسی و سازماندهی محتوا موفق بوده است.
دوره ۶، شماره ۱۲ - ( پاییز و زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
بحث و پژوهش در ابعاد مختلف لفظی و معنایی قرآن و بخصوص جنبههای نحوی و بلاغی، حیرت و شگفتی قرآنپژوهان هر عصری را برانگیخته است. از جمله این مسائل نحوی بلاغی، بحث تنوین و مقاصد و اغراض پنهان در آن است. این پدیده منحصر به فرد زبان عربی که کاربرد گستردهای در قرآن کریم دارد، علاوه بر معنای ظاهری و اصلی (نشانه نکره بودن)، معانی ثانوی دیگری هم دارد که به طور پراکنده در کتب نحو و بلاغت به آنها اشاره شده است. با دقت و تأمل در آیات قرآنی چنین برمیآید که تنوین، دارای اغراض و دلالتهای دیگری چون تفخیم، تقلیل، تکثیر، تنویع، تحقیر، تعمیم و... است. بررسی میدانی ترجمههای فارسی قرآن نشان میدهد که بیشتر مترجمان، توجه عمیقی نسبت به تنوین و دیگر دلالتهای معنایی آن نداشته و به طور غالب معنای تنکیری آن را استنباط کردهاند. در این پژوهش، سعی شده است جنبههای دلالی تنوین در برخی از آیات قرآن با روش توصیفی و تحلیلِ انتقادی در ترجمه معاصر عبدالرحمن پیرانی و همکاران به عنوان یکی از جدیدترین ترجمههای فارسی قرآن کریم به بوته نقد و تحلیل گذاشته شود. نتایج پژوهش نشان میدهد که توجه به ابعاد معنایی و دلالی تنوین، میتواند گامی مؤثر در راستای ارتقای سطوح معناشناختی عبارات قرآنی و کشف لایههای بلاغی- معنایی این کتاب آسمانی باشد. اما با توجه به اینکه ترجمه مذکور، حاصل کار یک تیم تخصصی است، در کنار ویژگیهای ایجابی بسیاری که دارد، در حد انتظار به معانی ثانوی تنوین توجه نداشته، که این امر سبب شده است تا این ترجمه، از برخی معانی و مفاهیم والای نهفته در مفردات قرآنی، فاصله بگیرد.
دوره ۷، شماره ۲۸ - ( زمستان ۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده: در این پژوهش نظری تلاش داریم با توجه به اهمیت متن در پژوهش های ادبی و اجتماعی چارچوبی نظری جهت تفسیر انتقادی متن ارائه کنیم.سوال اصلی ما در این پژوهش عبارت است از اینکه: متن چگونه اعمال قدرت می کند؟ جهت پاسخ به این سوال به مرور نظریه های قدرت در علوم انسانی و اجتماعی خواهیم پرداخت. عمدتا دو دسته نظریه در این حوزه مطرح اند. نظریه های حاکمیت محور که در آنها به قدرت به مثابه زور فیزیکی، دولتی یا طبقاتی تاکید می شود ونظریه های دسته ی دیگر که قدرت را امری گفتمانی و زبانی درنظر می گیرند که از طریق فرایند های سوژه سازی و سوژه زدایی در متون اعمال می شود. برای این منظور آرا چهار تن از مهمترین نظریه پردازان معاصر، ارنستو لاکلائو و شانتال موفه، اسلاوی ژیژک و ژولیا کریستوا را با محوریت مهمترین مفاهیم آنها یعنی مداخله هژمونیک، فانتزی و آلوده انگاری و با توجه به پرسش این پژوهش خوانش خواهیم کرد. واژگان کلیدی: متن، قدرت، مداخله هژمونیک، فانتزی، آلوده انگاری.
دوره ۹، شماره ۳۷ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۰ )
چکیده
کشتی از گذشتههای دیرین رواج داشته و با ابعاد چندگانۀ فرهنگ ایرانی در پیوند بوده است. در این رابطه کشتی، آیین حرکتی و جسمانی بوده است و امروزه در سطح ملی، بومی و محلی انجام میشود. مسئلۀ پژوهش این است که چه اسطورههایی در پس این فعالیت حرکتی ـ آیینی مطرح بوده است؟ هدف پژوهش حاضر این است که با روش تحلیلی اساطیری را که سبب معنادهی، تدوام و ارزش این فعالیت حرکتی بهمنزلۀ آیین در فرهنگ عامۀ ایران طی تاریخ شده است، شرح داده شود. در فرهنگ باستانی، فردی که با نیرویهای مخرب طبیعت به نبرد تن به تن میرفت، به کهنالگوی قهرمان تبدیل میشد که معیشت و امنیت را در جامعه ایجاد میکرد و مردم به او احترام میگذاشتند. این چالش با آنتاگونیست به عرصۀ دشمنان ایران نیز وارد شد و کشتیگرفتن نماد عمل پهلوانانی بود که برای حفظ سرزمینشان و ارزشهای آن به نبرد تن به تن میرفتند، اما آنچه در فرهنگ ایرانی مطرح شد این بود که این پهلوانان که با اعمالشان امنیت و نظم جامعه را برپا میکردند، باید در ابتدا درون خود را از آنتاگونیست پاک کنند و به اختیار به نبرد با سایۀ درون بروند. این کار در جامعۀ ایران به یک ارزش و بنیان اخلاقی برای کهنالگوی قهرمان تبدیل شد و در ناخودآگاه جمعی جامعۀ ایرانی باقی ماند و در جشنوارههای فرهنگ عامه که کشتی بخشی از آن مراسم است، همۀ این ارزشها به شخصیت کشتیگیر فرافکنی میشود و گونهای از هویت و انسجام اجتماعی را شکل میدهد که تماشاگران از خلال آن محبت و خودشکوفایی را دریافت میکنند.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( پائیز و زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
عصر آهن به دورهای اطلاق میگردد که در آن تکاپوی مهاجرت در بین اقوام مختلف شدت گرفت. بهترین اثر باستانشناختی از این اقوام مهاجر، ساختارهای تدفینی آنهاست. به گونهای که این ساختارها در بسیاری از حوزههای باستانشناختی که آنها اشغال نمودهاند، دیده میشود. شاخصترین ویژگی تدفینی این اقوام که در غالب سرزمینهای وارد شده به آن قابل مشاهده است، وجود یک ساختار مدور سنگی بر سطح گور است که فضای مرکزی یا محل قرار گرفتن مرده را احاطه نموده است که گاهی بواسطه چیدن یک ردیف قلوهسنگ یا قطعه سنگ ساخته میشده و یا گاهی با ساختاری چند ردیفه از سنگهای کوچک و بزرگ و با نظمی خاص انجام میگرفته است.
منطقهی مورد مطالعه، حوضه یکی از رودخانههای پر آب شهرستان مشگینشهر است که یکی از مهمترین عوامل شکلگیری محوطههای باستانی این بخش از استان اردبیل به شمار میآید. در بررسیهای میدانی، گورستانهای عصر آهن بسیاری در این حوضه مورد مطالعه قرار گرفت که یکی از ویژگیهای بارز آنها، ساختارهای جالب توجه دایرهای شکلی است که فضای داخلی گور و محل قرار گرفتن جایگاه مرده را احاطه نموده است. پژوهش حاضر با پیش زمینهای مختصر از نحوه پراکنش چنین ساختارهایی در قبور هزاره دوم و اول ق.م، با نگاهی به مطالعات اسطورهشناختی و نمادشناختی، به چرایی و چگونگی وجود ساختارهای مدور در تدفینهای باستانی عصر آهن حوزه مشگینچایی پرداخته است. نگاهی جامعهشناختی به این موضوع، نشانگر وجود باورهای خاصی در بین جوامع عصر آهن بوده که اعتقاد به آنها سبب پیدایش و تداوم شیوههای خاصی در تدفین مردگان شده است.
دوره ۱۵، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
مدلسازی مانور شناورها در مراحل ابتدایی طراحی و بهرهبرداری از شناور از اهمیت فراوان برخوردار است. در طی سالیان اخیر مدلهای مختلفی از مانور شناورهای جابجایی ارائه شده که قادر هستند با تقریب مناسبی کیفیت مانور شناور را تبیین نمایند، لیکن در زمینه مانورپذیری شناورهای تندرو همچنان شبیهسازی مانور آنها با استفاده از مدلهای ریاضی هنوز وضعیت مناسبی ندارد. در این مقاله یک مدل ریاضی جهت مدلسازی مانور شناورهای تندروی پروازی توسعه داده شده و تاثیرات سیسستمهای کنترلی از جمله سکان بر مانور شناور تندرو، بررسی شده است. نیروها و ممانهای ایجاد شده ناشی از وجود سکان به سمت راست معادلات مانور اضافه شده است و شبیه سازی های حرکت شناور تندرو در مسیر مستقیم و غیر مستقیم با زوایای سکان مثبت و منفی انجام شده است و همچنین شبیه سازی مانور دور زدن برای شناور تندرو صورت پذیرفته است. در نهایت نتایج عددی بدست آمده با نتایج تجربی مقایسه گردیده و دقت آنها ارزیابی شده است. بر اساس نتایج حاصله استفاده از مدل ریاضی توسعه داده شده برای شبیه سازی مانور مستقیم و غیر مستقیم مقدار مجاز مطرح شده در آیین نامه را پاس می کند، برای شبیه سازی مانور دور زدن، نتایج بدست آمده از شبیه سازی با نتایج تست تجربی کمتر از ده درصد اختلاف دارد. در نهایت حساسیت سنجی بر روی اندازه سکان در مانور دور زدن شناور تندرو و تاثیر آن بر روی میزان دایره چرخش شناور تندرو انجام شده است.
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۳۲ )
چکیده
إن الدلاله من الموضوعات التی اهتمّ بها الفکر الإنسانی منذ القدم و لعلماء العربیه و المعارف الإسلامیه دور کبیر فی دراسه المعنی. و قد قام العرب بدراسه لغتهم لسبب أساسی دینی یتمثل فی المحافظه علی لغه القرآن لصحه تلاوته و استخلاص الأحکام و التشریعات منه، و کان للخوف من اختلاف المعنی أو إفساده فی تلاوه الآیات بشکل غیر صحیح أکبر الأثر فی النهوض بهذه الدراسة. لذلک ترکّز البحث اللغوی عند العرب منذ بدایاته على تحدید المعنى و ما یحتویه القرآن الکریم من معانٍ و مقاصد. و کانت الحوارات العلمیه و النقاشات المعرفیه بین العلماء تصبّ کلّها فی خانه المعنى. لکن التناول الدلالی فی التراث الإسلامی و العربی کان ضمن اهتمامات لغویه أخرى، امتزج البحث فیه بضروب من المعارف المختلفه دون أن یحمل عنواناً ممیزاً له استقلال فی موضوعاته ومعاییره الخاصة. و لکن مع الأسف ظن کثیر من الباحثین أن علم الدلاله علم نمت أصوله و ترعرعت فی ظل الدراسات اللسانیه الحدیثه و لم یکن للعرب و العلماء المسلمین معرفه به. و الحقّ أنّ البحوث الدلالیه العربیه تضرب بجذورها إلى القرون الثالث و الرابع و الخامس الهجریه فما بعد، و هذا التاریخ المبکر إنما یعنی نضجاً أحرزته العربیه و أصّله الدارسون فی جوانبها.
تهدف هذه الدراسه فی مقامها الأول إلى إبراز جهود علماء اللغه العربیه والمعارف الإسلامیه فی القضایا الدلالیة، و توضیح مدى اهتمامهم بالمعنى، و من ثم البرهنه على أصاله الدلاله عند الباحثین العرب من اللغویین و النحویین و البلاغیین بأن الدلاله علم إسلامی - عربی له سماته و ممیزاته. فی الوقت نفسه تشیر إلى أن لعلم اللسانیات فضلاً کبیراً فی إرساء مناهج البحث فی علم الدلاله و وضع أصوله، حیث أصبح علماً قائماً بذاته، بعد أن کان ظلاً یسیر فی کنف العلوم الأخرى. إضافه إلى ذلک بینت الدراسه أن کثیراً من معطیات الدرس الدلالی الحدیث توصل لها علماء العربیه والمعارف الإسلامیه أثناء دراستهم للغة، مما جعلنا نعتقد أن علم الدلاله علم قدیم تناوله اللغویون من قبل، و حدیث باعتبار أن أصوله و أسسه و منهج البحث فیه قد حددت فی مطلع القرن العشرین.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۷ - ( آبان ۱۴۰۰ )
چکیده
زردآلو پس از هلو و آلو سومین محصول مهم از میوههای هستهدار محسوب می شود که به دلیل مقادیر زیاد آنتی اکسیدان بسیار مورد توجه مصرف کنندگان است. اما میوهای فرازگرا و فسادپذیر میباشد. اسانس ها در حفظ کیفیت میوهها و سبزیها از پتانسیل بالایی به عنوان جایگزین نگهدارندههای مصنوعی خطرناک برای سلامتی برخوردار هستند. پیشرفتهای اخیر در فناوری نانو و بویژه نانو کپسوله کردن اسانسها، مشکلات استفاده از آنها را مرتفع می کند. بر این اساس پژوهشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی بر روی زردآلو در سه تکرار انجام گرفت تا تاثیر نانو کپسول رزماری در خصوصیات فیزیکو-شیمیایی میوه طی انبارداری بررسی شود. نتایج نشان داد وزن تر و خشک و نیز درصد ماده خشک میوه طی انبارداری کاهش یافت که در میوه های شاهد بیشتر از میوه های تیمار بود. مقدار کاروتنویید و آنتوسیانین تقریبا از روز بیستام انبارداری، افزایش سریعی در میوههای شاهد نسبت به میوههای تیمار شده پیدا کرد. بیشترین مقدار فنول میوه ها در روز برداشت بود و تا انتهای انبارداری روند نزولی داشت بطوریکه میوه های تیمار شده با ۱۰۰۰ میلیگرم در لیتر نانو کپسول رزماری، در انتهای انبارمانی، فنول بیشتری نسبت به شاهد و سایر تیمارها داشتند. همچنین این میوهها از بیشترین مقدار ویتامین ث و کربوهیدرات کل در انتهای انبارداری، علی رغم روند کاهشی آنها، برخوردار بودند. همه میوه های تیمار شده با نانو کپسول رزماری دارای فعالیت آنتی اکسیدانی بالاتری نسبت به شاهد در انتهای انبارداری بودند. طی نگهداری زردآلو در انبار، میزان هیدروژن پراکسید و فعالیت آنزیم های گایاکول پراکسیداز و سوپر اکسید دیسموتاز افزایش یافت. در انتهای انبارداری میوه های تیمار شده با ۱۰۰۰ میلی گرم در لیتر نانو کپسول رزماری دارای کمترین میزان هیدروژن پراکسید و بیشترین فعالیت آنزیمهای گایاکول پراکسیداز و سوپر اکسید دیسموتاز بودند درحالیکه این روند در میوه های شاهد برعکس بود.
دوره ۱۸، شماره ۱۲۰ - ( بهمن ۱۴۰۰ )
چکیده
امروزه پلاسمای سرد فشار اتمسفری به عنوان یک روش کارآمد در صنایع غذایی مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله مزیتهای این روش نسبت به روشهای غیر پلاسمایی بهرهوری بالا، به صرفه بودن اقتصادی و همچنین کاهش آلایندههای مواد شیمیایی زیان بار میباشد. در این تحقیق پلاسمای سرد فشار اتمسفری هوا با روش تخلیه سد دی الکتریک در حالت تیمار سطحی و حجمی تولید شده و اثر آن بر روی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی زعفران مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور بعد از تولید و مشخصهیابی ساختارهای پلاسمای تولید شده شامل ساختار الکترودی، خصوصیات الکتریکی و طیف سنجی نشر نوری، تاثیر این ساختارها بر خواص فیزیکی و شیمیایی زعفران مورد بررسی قرار گرفت. در ابتدا تاثیر تیمار سطحی و حجمی پلاسما بر باکتری زدایی اشرشیاکلی تلقیح شده از زعفران مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد پلاسمای تخلیه سد دی الکتریک در حالت تیمار سطحی با زمان تیمار ۱۵ دقیقه، منجربه غیرفعالسازی باکتریایی اشرشیاکلی می شود. در ادامه تاثیر تیمارهای سطحی و حجمی پلاسما بر خواص اصلی زعفران شامل کروسین، پیکروکروسین و سافرانال مورد بررسی قرار گرفت که نتایج نشان داد در هر دو تیمار سطحی و حجمی پردازش بوسیله پلاسما نه تنها باعث کاهش خواص زعفران نمیشود بلکه افزایش نسبی آنها را نیز به همراه دارد. در نهایت تاثیر تیمار سطحی و حجمی پلاسما بر روی افزایش غلظت مواد شیمیایی مضر در زعفران شامل نیترات و آمونیوم بررسی شد که نتایج نشان داد تیمار حجمی پلاسما به دلیل پردازش مستقیم باعث افزایش غلظت نیترات و آمونیوم تا دو برابر میشود. در حالت کلی با توجه به نتایج تحقیق میتوان بیان کرد پردازش سطحی بدلیل پردازش غیر مستقیم، اثر باکتری زدایی بیشتر ، تاثیر مثبت بر روی خواص فیزیکی زعفران و عدم افزایش غلظت مواد شیمیایی مضر مانند نیترات و امونیوم روش مناسبتری برای پردازش زعفران میباشد.
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۴ )
چکیده
محتکران حق اختراع در زمره موسسات غیر تولیدی در حوزه اختراعات اند که مالکیت گواهی اختراع را بدون قصد بهرهبرداری از آن بدست میآورند. این اشخاص اختراع مورد نظر خود را خریداری نموده و بدون بهرهبرداری از آن منتظر نقض اختراع توسط بنگاههای اقتصادی میماند. پس از وقوع نقض و تجاریسازی اختراع توسط بنگاه تولیدکننده محتکر حق اختراع با تهدید به طرح دعوای نقض به دنبال اعطای لیسانس با حقالامتیاز مورد نظر به این بنگاه میباشد. به دلیل ویژگیهای نظام حقوق اختراعات امریکا، این موسسات اولین بار در این کشورشکل گرفته و امروزه نیز مرکز اصلی فعالیت آنها امریکا میباشد. از لحاظ تاریخی آنچه زمینه ساز ظهور این موسسات بوده ایجاد مالکیتهای خصوصی متعدد و خرد در حوزه اختراعات و ویژگیهای نظام حقوق اختراعات این کشور میباشد. علیرغم اینکه برخی از حقوقدانان محتکران را عاملی در جهت افزایش انگیزه مخترعان، ایجاد سرمایه برای آنها و در کل وجود آن را برای نظام حقوق اختراعات سودمند میدانند، پیامدهای منفی زیادی که این موسسات داشتهاند سیستم قضایی و قانونگذاری را در جهت مقابله با آنها برانگیخته است.
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۴ )
چکیده
محتکران حق اختراع در زمره مؤسسات غیرتولیدی در حوزه اختراعاتند که مالکیت گواهی اختراع را بدون قصد بهرهبرداری از آن به دست میآورند. آنها اختراع مورد نظر خود را خریداری کرده، بدون بهرهبرداری از آن منتظر نقض اختراع توسط بنگاههای اقتصادی میمانند. پس از وقوع نقض و تجاریسازی اختراع توسط بنگاه تولیدکننده، محتکر حق اختراع با تهدید به طرح دعوای نقض به دنبال اعطای لیسانس با حقالامتیاز مورد نظر به این بنگاه است. به دلیل ویژگیهای نظام حقوق اختراعات آمریکا، این مؤسسات اولین بار در این کشور شکل گرفتهاند و امروزه نیز مرکز اصلی فعالیت آنها آمریکا است. از لحاظ تاریخی آنچه زمینهساز ظهور این مؤسسات بوده، ایجاد مالکیتهای خصوصی متعدد و خرد در حوزه اختراعات و ویژگیهای نظام حقوق اختراعات این کشور است. علیرغم اینکه برخی از حقوقدانان این اشخاص را عاملی در جهت افزایش انگیزه مخترعان، ایجاد سرمایه برای آنها و در کل وجودشان را برای نظام حقوق اختراعات سودمند میدانند، پیامدهای منفی زیادی که این مؤسسات داشتهاند سیستم قضایی و قانونگذاری را در جهت مقابله با آنها برانگیخته است.
دوره ۲۰، شماره ۱۴۱ - ( آبان ۱۴۰۲ )
چکیده
استفاده از منابع گیاهی نظیر تاننها، فلاونوئید به عنوان جایگزین سموم قارچ کش بود. بنابراین هدف از این تحقیق بررسی اثر ضدقارچی عصاره َجفت بلوط ایرانی پس از استخراج به روشهای مختلف، بر روی دو گونه کپک آبی (پنیسیلیوم ایتالیکوم) و کپک سبز (پنیسیلیوم دیجیتاتوم )به عنوان شاخص فساد کپکی میوه مرکبات می باشد.در این مطالعه سوشهای قارچی مورد نظر تحت تاثیر غلظتهای افزایشی عصاره گیاهی قرارگرفتند. فاکتورهای مورد بررسی شامل حداقل غلظت مهار کنندگی(MIC) ۰ (میلیگرم بر میلیلیتر)، حداقل غلظت کشندگی(MFC)( میلیگرم بر میلیلیتر و قطر هاله عدم رشد( میلی متر) با روشهای رقت لوله ای، کشت سطحی و انتشار در چاهک آگار(WD) تعیین شد. بررسیها نشان داد، غلظتهای مختلف عصاره آبی اثر معنی داری)۰۵/۰>p (بر قطر هاله عدم رشد کپکها دارد. اثر ضدقارچی به ویژه در غلظتهای ۴۰ و۸۰ میلیگرم بر میلیلیتر عصاره آبی به طور معنیداری )۰۵/۰>p (افزایش یافت. سم فلودیوکسیونیل ۲۵٪ به عنوان گروه کنترلی از لحاظ تاثیر بر رشد کپکها تفاوت معنی داری )۰۵/۰>p ( از نشان داد. بطور کلی، عصاره جَفت بلوط ایرانی را میتوان جهت کنترل فساد قارچی میوه مرکبات استفاده نمود.
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده
محوطه باستانی شهریری در مشکین شهر اردبیل یکی از شاخصترین محوطههای شمالغرب ایران است. این محوطه طی سه فصل کاوش باستانشناختی در سالهای ۱۳۸۲،۸۳،۸۴ مورد مطالعه قرار گرفت. استقرار جوامعی با شیوه معیشتی نیمه کوچنشینی در این محوطه از دوره مفرغ متأخر و آهن قدیم با ساخت معبدی اولیه شروع شده و در عصر آهن میانی با ساخت قلعه استحکاماتی و گورستانی وسیع در کنار معبدی با بیش از ۵۰۰ سنگ افراشت انسان ریخت به اوج رونق رسیده است. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که چه متغیرهای محیطی، جغرافیایی و فرهنگی- اجتماعی در فاز شکلگیری و توسعه محوطه شهریری در مکانگزینی و گسترس محوطه واجد اهمیت بوده است. پژوهش حاضر با استناد به بررسی و کاوشهای باستانشناختی محوطه بوده و تحلیل و استدلال آن بر پایه مبانی نظری باستانشناسی پهندشت است که برای بررسی مقوله مکان از نظریه بومشناختی کنت وات استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان میدهد که فراهم بودن پنج شاخصه ماده، انرژی، فضا، زمان و تنوع ملزومات استقرار در این محوطه در عصر مفرغ متأخر را فراهم آورده و در عصر آهن میانی نزدیکی به راههای ارتباطی و انباشت ثروت در کنار عوامل پیش گفته باعث رونق و اوج محوطه گردیده است.
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۲ )
چکیده
دراین مقاله یک روش جدید نموی- تکراری برای تحلیل سازههای خرپایی، شامل هر دو رفتار غیرخطی هندسی و مصالح پیشنهاد شده است. معادلات تعادل غیرخطی با استفاده از یک روش نموی- تکراری بر مبنای روند کنترل جابجایی حل میشوند. مبنای روند غیرخطی هندسی بر اساس فرمولبندی هم چرخشی و غیرخطی مصالح براساس ردیابی رابطه تنش–کرنش داده شده برای رفتار پسکمانشی عضو خرپایی میباشد. در این روش فرض شده که اندازه بردار نمو جابجایی به اندازه بردار جابجایی کل در شروع هر نمو بار مقداری ثابت است. بر اساس این ایده و تفکر، معادلات مربوطه نوشته شده است و فرمولبندی جدید استخراج گردیده است. روش پیشنهاد شده قادر است نقاط حدی شامل فروجهش و پسجهش را نیز به خوبی عبور دهد. برای روش پیشنهاد شده مثالهای متعددی در نظر گرفته شده و با حل آنها کارایی الگوریتم پیشنهادی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان میدهد که روش توسعه داده شده در این مقاله منحنی تعادل را به خوبی روش طول کمان اصلاح شده با اختلاف اندک ردیابی میکند.
دوره ۲۵، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۰ )
چکیده
چکیده
فضا امری اجتماعی و درنتیجه سیاسی است و محصول نیروهای ایدئولوژیک، اقتصادی و سیاسی قلمرو قدرت است که بهدنبال مرزبندی، تنظیم و کنترل فعالیتهایی است که در آن و بهواسطۀ آن رخ میدهند. طبق نظر فوکو و لوفور، هژمونیِ سرمایهداری در فضا و بهواسطۀ فضا عملی میشود تا تفکیک و نظمبخشی به جامعه از طریق مداخله در ساختار و طرحِ فضاهای شهری و کنترل آن تضمین شود. در پژوهش حاضر تلاش بر این است تا با شناسایی گفتمانهای مسلط در دورۀ ۱۳۲۰ـ۱۳۰۴، یک تحلیل دیالکتیک از فرایند تولید فضا در شهر تهران ارائه شود. پژوهش حاضر در ردۀ پژوهشهای «بنیادی» و مسیر اجرایی آن «تحلیلی ـ اکتشافی» است. نتایج پژوهش نشان میدهد طی سالهای ۱۳۲۰ـ۱۳۰۴ با تسلط گفتمان مطلقۀ پهلوی برای اولین بار دولت در ایران برآن شد که چهره و سازمان جامعه و شهر را بر مبنای دالهای گفتمان مسلط حکومت دگرگون سازد. از این رو، دولت فضای نهادیای را شکل میدهد که محصول قدرت و انتزاعی است و در این دگرگونی، شهری را ایجاد میکند که در تضاد و تقابل آشکار با شهر سنتی قرار میگیرد و به ظن خود، نمادی از توسعه و پیشرفت است.