جستجو در مقالات منتشر شده
۶ نتیجه برای حسنساجدی
فروغ حکیمینیا، خسرو خلیفه، رضا حسنساجدی، بیژن رنجبر،
دوره ۹، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: مطالعات مبتنی بر پایداری گرمایی بهعنوان یکی از روشهای بررسی خواص فیزیکوشیمیایی پروتئینها در زیستفناوری مطرح هستند. هدف تحقیق حاضر بررسی اثر جایگزینی اسیدآمینه آرژینین (Arg) شماره ۳۹ با لیزین (Lys) روی واسرشتگی گرمایی فتوپروتئین نمیوپسین بود.
مواد و روشها: در تحقیق تجربی حاضر، جهشیافته R۳۹K با پروتئین وحشی مقایسه شد (در آن اسیدآمینه آرژینین ۳۹ به اسیدآمینه لیزین تبدیل شده است). برای بررسی اثر جهش روی محتوای ساختار دوم، تکنیک دورنگنمایی دورانی به کار رفت. بهمنظور بررسی تغییرات احتمالی در میزان پایداری حرارتی پروتئین جهشیافته و وحشی، اندازهگیریهای واسرشتگی دمایی توسط دستگاه کالریمتری روبشی تفاضلی صورت گرفت. از نرمافزارهای بیوانفورماتیک برای مقایسه ساختاری دو نوع پروتئین استفاده شد.
یافتهها: فشردگی جهشیافته R۳۹K نسبت به پروتئین وحشی کاهش یافت. تغییر قابل ملاحظهای در مقادیر پارامترهای ترمودینامیک بهویژه Tm مشاهده نشد. بالاتربودن جنبشهای مولکولی اسیدآمینه آرژینین شماره ۱۸۷ در پروتئین جهشیافته نسبت به پروتئین وحشی پایداری این پروتئین را کاهش داد. افزایش سطح در دسترس لیزین شماره ۱۸۸ در پروتئین جهشیافته موجب افزایش پایداری آن شد.
نتیجهگیری: در پایداری حرارتی پروتئین جهشیافته R۳۹K عوامل مختلفی شامل جنبشهای مولکولی اسیدآمینهها، سطح در دسترس آنها و محتوای ساختارهای دوم پایدارکننده پروتئین تاثیرگذار هستند. این جهش فشردگی جهشیافته R۳۹K را نسبت به پروتئین وحشی کاهش میدهد، افزایش ASA مربوط به اسیدآمینه Lys۱۸۸ در جهشیافته R۳۹K نسبت به پروتئین وحشی موجب افزایش پایداری پروتئین میشود ولی کاهش میزان ساختار دوم در این جهشیافته همراه با بالاتربودن جنبشهای مولکولی در اسیدآمینه Arg۱۸۷ در جهت کاهش پایداری این جهشیافته عمل میکند.
محمود صالحی، محمودرضا آقامعالی، رضا حسنساجدی، سید محسن اصغری، عیسی جرجانی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۷ )
چکیده
میوه گیاه پنیرباد (Withania coagulans) سرشار از پروتئازهای اسیدی است و عصاره آبی آن از دیرباز برای تولید پنیر استفاده شده است. با این وجود، مطالعات اندکی در خصوص خالصسازی و تعیین خصوصیات بیوشیمیایی این آنزیم صورت گرفته است. از جمله شرایط مهم برای استفاده صنعتی از آنزیم میتوان به دو مورد شامل پایداری آنزیم نسبت به یونهای فلزی و عدم نیاز به یون برای پایداری و عملکرد اشاره کرد. بر این اساس، در این پژوهش، تاثیر غلظتهای مختلف انواع یونهای فلزی بر فعالیت، پایداری و تا حدی بر خصوصیات ساختاری پروتئاز خالصشده مورد مطالعه قرار گرفت. با توجه به نتایج بهدستآمده مشاهده شد که آنزیم نسبت به سدیمکلرید و کلسیمکلرید نسبتاً پایدار است، ولی با افزایش بیشتر غلظت این نمکها پایداری و فعالیت آنزیم به تدریج کاهش مییابد. همچنین، مشاهده شد که آنزیم نسبت به انواع یونهای فلزی در غلظتهای پایین پایدار است و تنها Hg۲+ فعالیت و پایداری آنزیم را بهطور قابل ملاحظهای کاهش میدهد. با مطالعه نقش Ca۲+ در پایداری دمایی آنزیم مشخص شد که این یون هیچ نقشی در پایداری بالای آنزیم در دمای °C۶۷ ندارد. علاوه بر این، با بررسی تاثیر یونهای فلزی بر طیف فلوئورسانس ذاتی آنزیم مشاهده شد که تمامی یونهای آزمایششده شدت نشر را افزایش و موجب انتقال طول موج ماکزیمم به طول موجهای کوتاهتر شدند. در مجموع نتایج حاصل از این مطالعه نشان از پایداری بالای این آنزیم در مقابل انواع یونهای فلزی بهویژه یونهای فلزات سنگین داشته و از این لحاظ برای استفاده در صنعت مطلوب است.
سودابه عسکری، صادق حسننیا، رضا حسنساجدی، وحیدرضا یاسایی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
اندونوکلئاز CEL I، آنزیمی از خانواده S۱ اندونوکلئازها است. این آنزیم، با اختصاصیت بالا، توانایی شناسایی انواع جهشها و جایگزینی بازها در مولکول DNA را دارد که این امر اهمیت آن را در قالب محصولات تجاری بهمنظور مصارف تحقیقاتی و آزمایشگاههای بالینی دوچندان میکند. اگرچه این آنزیم در گیاه کرفس یافت میشود اما بهدلیل زمانبربودن فرآیند استخراج و همچنین بازدهی کم محصول نهایی، استخراج آن مقرونبهصرفه نیست. علاوه بر این، با توجه به لزوم اعمال تغییرات پس از ترجمه برای دستیابی به ساختار فعال نهایی، تاکنون گزارشی مبنی بر بیان فرم فعال این آنزیم در میزبانهای باکتریایی مشاهده نشده است. بنابراین یکی از منابع تولید فرم فعال این آنزیم، کلون و بیان آن در میزبانهای یوکاریوتی از جمله مخمر و ردههای سلولی پستانداران است. در این مطالعه، توالی ژن بهمنظور بیان در میزبان یوکاریوتی HEK۲۹۳T بهینهسازی و سنتز شد. سپس توسط هضم دوگانه با آنزیمهای KpnI و XhoI در وکتور بیانی pBudCE۴.۱ سابکلون شد. سازه بیانی مورد نظر توسط لیپوفکتامین به رده سلولی HEK۲۹۳T ترانسفکت و بیان پروتئین نوترکیب از طریق روشهای متعددی از جمله SDS-PAGE، الایزا، واکنش نسخهبرداری معکوس و وسترنبلات تایید شد. آنالیز دادههای SDS-PAGE و وسترنبلات وزن مولکولی در حدود ۳۰کیلو دالتون را تایید کرد. تخلیص با ستون حاوی رزین Ni-NTA انجام و مقدار پروتئین در حدود ۰/۲میلیگرم بر میلیلیتر تعیین غلظت شد. درنهایت فعالیت اندونوکلئازی آنزیم، روی DNA هترودوپلکس حاصل از محصول PCR ژن جهشیافته و وحشی بررسی شد. نتایج نشان داد که بیان این پروتئین در میزبان HEK۲۹۳T فعالیت مناسبی دارد.
حسین رحمانی، رضا حسنساجدی،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: بدلیل سهولت استفاده، غیرسمی بودن و قابلیت بالای فتوپروتئین اکورین در سیستم های ردیابی، محققین توجه خاصی به استفاده از این پروتئین بیولومینسانس داشته اند. هدف مطالعه حاضر طراحی روشی برای سنجش دقیق و آسان داروهای مهم در پایش درمانی از طریق روش مبتنی بر مهار فعالیت بیولومینسانسی اکورین است.
مواد و روش ها: در پژوهاهداف: بهدلیل سهولت استفاده، غیرسمیبودن و قابلیت بالای فتوپروتئین اکورین در سیستمهای ردیابی، محققین توجه خاصی به استفاده از این پروتئین بیولومینسانس داشتهاند. هدف مطالعه حاضر طراحی روشی برای سنجش دقیق و آسان داروهای مهم در پایش درمانی از طریق روش مبتنی بر مهار فعالیت بیولومینسانسی اکورین است.
مواد و روشها: در پژوهش تجربی حاضر تعدادی از داروهای مهم در پایش دارویی و دارای شباهت ساختاری با کلنترازین، انتخاب و میانکنش آنها با اکورین بررسی و شرایط سنجش واکنش بیولومینسانسی بهمنظور دستیابی به کمترین حد تشخیص بهینهسازی شد.
یافتهها: از میان داروهای بررسیشده، تنها بنسرآزید منجر به مهار فعالیت بیولمینسانسی اکورین شد که این اثر مهاری رفتار وابسته به غلظت داشت. بهترین نمودار دوز- پاسخ به دست آمد و IC۵۰ ۲۶/۰میکرومولار محاسبه شد. دامنه خطی برای بنسرآزید ۱۰۰ تا ۱۵۰۰نانومولار و حد تشخیص و حد کمیسازی روش بهترتیب ۷۹ و ۲۶۰نانومولار به دست آمد. همچنین امکان استفاده از این روش برای سنجش آنالیت در نمونه سرم بررسی شد و نتایج میزان بازیابی ۹۷% را نشان داد. بهمنظور مشخصشدن مکانیزم مهار، نمودار دوز- پاسخ بنسرآزید در حضور غلظتهای مختلف کلنترازین رسم شد که نشان داد IC۵۰ تغییر مییابد.
نتیجهگیری: روش طراحیشده میتواند برای سنجش بنسرآزید استفاده شود و قابلیت استفاده در نمونه سرم را دارد. همچنین نتایج نشان میدهد بنسرآزید با مهار رقابتی فعالیت بیولومینسانسی اکورین را مهار میکند.
ش تجربی حاضر تعدادی از داروهای مهم در پایش دارویی و دارای شباهت ساختاری با کلنترازین، انتخاب و میانکنش آن ها با اکورین بررسی شد و شرایط سنجش واکنش بیولومینسانسی جهت دستیابی به کمترین حد تشخیص بهینه سازی شد.
یافته ها: از بین داروهای بررسی شده، تنها بنسرآزید منجر به مهار فعالیت بیولمینسانسی اکورین شد که این اثر مهاری رفتار وابسته به غلظت داشت. بهترین نمودار دوز-پاسخ بدست آمد و IC۵۰ µM ۲۶/۰ محاسبه شد. دامنه خطی برای بنسرآزید ۱۰۰ تا ۱۵۰۰ نانومولار و حد تشخیص و حد کمی سازی روش به ترتیب ۷۹ و ۲۶۰ نانومولار بدست آمد. همچنین امکان استفاده از این روش برای سنجش آنالیت در نمونه سرم بررسی شد و نتایج میزان بازیابی ۹۷ درصد را نشان داد. به منظور مشخص شدن مکانیسم مهار، نمودار دوز-پاسخ بنسرآزید در حضور غلظت های مختلف کلنترازین رسم شد که نشان داد IC۵۰ تغییر می یابد.
نتیجه گیری: روش طراحی شده می تواند برای سنجش بنسرآزید استفاده شود و قابلیت استفاده در نمونه سرم را داراست. همچنین نتایج نشان می دهد بنسرآزید با مهار رقابتی فعالیت بیولومینسانسی اکورین را مهار می کند.
سیدسینا میرجلیلی، طاهره توحیدیمقدم، رضا حسنساجدی،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده
در جدیدترین پژوهشهای مبتنی بر استفاده از نانوذرات با رویکرد کاربردی، نانوساختارهای میلهایشکل طلا با داشتن خواص نوری بینظیر در درمان و تشخیص بیماریها مورد توجه ویژه قرار گرفتهاند. شکل میلهای این نانوساختارها، باعث جذب قوی و حساس پلاسمون سطحی در ناحیه مادون قرمز میشود. در پژوهش حاضر، با توجه به حساسیت ویژه نوسانات پلاسمون سطحی نانومیلههای طلا نسبت به کوچکترین تغییرات محیطی و اهمیت تشخیص سریع مقادیر بسیار کم آلبومین در ادرار، اتصال و پایداری نانومیلههای طلا به آنتیبادی ضد آلبومین در شرایط مختلف غلظتی، حجمی، زمانی و همچنین تغییرات pH مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعات طیفسنجی نمونههای مختلف در گستره طول موج مریی- نزدیک مادون قرمز نشان داد که در غلظت، حجم و pH مشخص نانوساختار از پایداری مطلوبی برخوردار است و شکل میلهای آن به همراه ویژگیهای پلاسمونیک محفوظ مانده است. مطالعه پایداری زمانی نمونهها نشان داد که برای استفاده بهعنوان نانوزیست حسگر، قابلیت نگهداری نمونه کمپلکس تا ۴۸ ساعت مناسب خواهد بود. پایش اولیه عملکرد نانوزیست حسگر در حضور آلبومین با دو غلظت در گستره نرمال و بیماریزا، تغییر شدید در فاصله بین نانوذرات، اندازه و مورفولوژی نانوساختارها را نشان داد. طبق این پژوهش، میتوان از این نانوساختارهای میلهای در طراحی زیست حسگرهای ساده استفاده کرد.
دوره ۲۲، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: کورکومین (CUR)، یک ترکیب پلیفنولی آبگریز و دارای طیف گستردهای از کاربردهای بیولوژیکی از جمله درمان سرطان است. اما کاربرد برجسته آن در معالجه سرطان بهدلیل حلالیت و فراهمی زیستی ضعیف محدود شده است. سیکلودکسترینها (CDs) نانوکپسولهای طبیعی تشکیلشده از واحدهای گلوکزی هستند که یکی از خصوصیات آنها ایجاد کمپلکس با مولکولهای مهمان آبگریز در نانوحفره خود است. در مطالعه حاضر، بهمنظور بهبود حلالیت، فراهمی زیستی و اثربخشی کورکومین، کمپلکسهای گنجایشی β- سیکلودکسترین- کورکومین تهیه و اثر آن روی سلولهای سرطانی و نرمال بررسی شد.
مواد و روشها: در این مطالعه ابتدا کمپلکسهای β- سیکلودکسترین- کورکومین توسط روش فریزدرای تهیه و تشکیل این کمپلکسها توسط طیفسنجی فلوئورسانس بررسی شد. سپس بازده انکپسولاسیون کورکومین در β- سیکلودکسترین در هر غلظت محاسبه شد. بعد از بررسی رهایش کورکومین از β- سیکلودکسترین در دماهای مختلف، میزان تاثیرگذاری این کمپلکسها روی سلولهای سرطانی و سالم با استفاده از آزمون MTT بررسی شد.
یافتهها: بازده کپسولهسازی کورکومین در β- سیکلودکسترین ۱/۳۲±۳۳/۹۲% بود. مطالعات طیفسنجی فلوئورسانس تشکیل یک کمپلکس گنجایشی پایدار را تایید کرد. نتایج نشان داد که رهایش کورکومین از β- سیکلودکسترین در شرایط دمایی سلولهای سرطانی (°C۴۲) نسبت به سلولهای سالم و دمای محیط بیشتر است. نتایج آزمون MTT نشان داد که کورکومین کپسولهشده در β- سیکلودکسترین اثر مهارکنندگی چشمگیری نسبت به کورکومین آزاد بر تکثیر سلولهای سرطانی دارد.
نتیجهگیری: نتایج، شواهد قابل قبولی را در مورد اثر بازدارنده تکثیر سلولی کمپلکسهای β- سیکلودکسترین- کورکومین، روی ردههای سرطانی نشان داد، در حالی که اثر قابل توجهی روی سلولهای سالم مشاهده نشد.