۱۴ نتیجه برای خاکپور
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
یکی از مشکلات معماری کنونی ایران، توجه اندک به هویت معماری ایرانی است که موجب عدم وجود تعریفی دقیق، از معیارهای هویتی معماری معاصر است. این، درحالی است که فقدان توجه کافی به ارزشهای معماری سنتی ایران، بحران التقاط در معماری معاصر را بهدنبال دارد. سوالات مطرح در این زمینه، این است که آیا میتوان با بررسی افکار و نظریات فیلسوفان ایرانی چون ملاصدرا، تعریفی جدید از معماری ارایه داد و آیا با استناد به آن، میتوان اصولی مشخص را برای معماری معاصر تدوین نمود؟ روش کلی تحقیق در این مقاله تفسیری-تاریخی و توصیفی است. دادههای تحقیق، عمدتاً از طریق مشاهده و مطالعات اسنادی بهدست آمده است. نتایج حاصله، نشان میدهد که با استفاده از تعاریف ملاصدرا از وجود و ماهیت، معماری دارای دو بعد وجودی و ماهیتی است. ماهیت آن، پاسخگوی نیازهای مادی است و وجود آن، حقیقتی است که در خود(اثر معماری) نگهداری میکند و آن را به حضور میآورد. با توجه به اصل اصالت وجودِ ملاصدرا، میتوان نتیجه گرفت که در معماری نیز اصالت با بعدِ وجودی است. لذا با استفاده از اصول فکری ملاصدرا و روشهایی که برای رسیدن به مبانی حکمت خود بهکار برده است، اصولی برای طراحی معماری میتوان تدوین کرد.
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۶ )
چکیده
در این مقاله، جهات اعطای مجوز اجباری بهرهبرداری از حقوق مالکیت فکری مورد بحث قرار گرفته و همچنین امکان صدور مجوزهای یادشده در نظام حقوقی ایران مورد بررسی قرار گرفتهاست.
صدور مجوز اجباری، هم در حوزه مالکیت ادبیهنری و حقوق مرتبط امکانپذیر است و هم در حوزه مالکیت صنعتی. با توجه به مقررات کنوانسیونهای بینالمللی همانند کنوانسیون مالکیت صنعتی پاریس، کنوانسیون حمایت آثار ادبی و هنری برن، موافقتنامه تریپس و معاهده رم و قوانین کشورهای دیگر، صدور مجوزهای یاد شده بهطور کلی به دو جهت صورت میگیرد: اول به هنگام سوءاستفاده دارنده حق از حقوقی که به او تعلق گرفتهاست. دوم در مواقعی که منافع عمومی از قبیل حفظ بهداشت عمومی، دفاع ملی، اعمال ضد رقابتی، استفاده دولتی و غیره اقتضا میکند. در حقوق ایران، صرف نظر از طرح قانون جدید «ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی، علائم و نامهای تجاری» و لایحه «مقررات تسهیلکننده رقابت و ضوابط مربوط به کنترل و جلوگیری از شکلگیری انحصارات» که هر دو، مراحل تصویب را در مجلس شورای اسلامی طی می کنند، مقرراتی که ناظر بر اینگونه مجوزها باشد وضع نشدهاست، لکن مطابق یک تحلیل می توان به استناد عضویت ایران در کنوانسیون مالکیت صنعتی پاریس، قائل به امکان صدور مجوزهای اجباری در پارهای از موارد شد. علاوه بر این، «قاعده منع سوءاستفاده از حق»، مقرر در اصل ۴۰ قانون اساسی نیز می تواند به عنوان مبنایی کلی برای اعطای مجوز اجباری بهرهبرداری به جهت سوءاستفاده دارنده حق مورد استناد قرار گیرد.
مریم قاسمی کاسمان، پریسا خاکپور، شهرام قاسمی، رقیه پورباقر،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
سابقه وهدف: در سالهای اخیر، نانو مواد دو بعدی در حوزه ی زیست پزشکی به میزان گسترده ای استفاده میشوند. کربن نیترید گرافیتی به واسطه ی زیست سازگاری خوب و در عین حال سمیت اندک، در زمینه ی تصویر برداری زیستی، تشخیص و درمان سرطان اهمیت یافته است. هدف از انجام این طرح، بررسی اثر کربن نیترید گرافیتی بر بقای رده سلول سرطانی Saos-۲ می باشد.
روشها: کربن نیترید گرافیتی از طریق افزودن ملامین به هیدروکلرید اسید سنتز شد و با استفاده از تستهایFT-IR،XRD و اسپکتروسکوپی رامان جهت بررسی ساختار و خواص فیزیکوشیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفت. کربن نیترید گرافیتی سنتز شده (۵۰،۱۰۰،۲۰۰،۴۰۰ و ۸۰۰ میکروگرم/میلی لیتر) بر روی سلولهای Saos-۲ و فیبروبلاست در دو بازه ی زمانی ۴۸ و ۷۲ اضافه شد. درصد بقای سلول ها با استفاده از MTT مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: تست های FTIR وXRD ، ساختار و پیوندهای ترکیب سنتز شده، صحت و خلوص مناسب آن را نشان دادند. نتایج حاصل از طیف سنجی رامان نیز گرافیتی بودن محصول تولید شده را نشان داد. پس از گذشت ۴۸ ساعت از مواجهه ی سلولها با کربن نیترید گرافیتی سنتز شده، میزان بقای سلولی در گروهی که دریافت کننده ی ۸۰۰ میلی گرم/میلی لیتر بود نسبت به گروه کنترل (درمان نشده) تا ۸۰ درصد کاهش یافت.
نتیجه گیری: ترکیب سنتز شده در این مطالعه ممکن است به عنوان یک گزینه ی مناسب در تحقیقات مربوط به سرطان در نظر گرفته شود.
دوره ۱۴، شماره ۵ - ( ویژه نامه تابستان- ۱۳۹۳ )
چکیده
جابهجاییهای ناشی از روانگرایی باعث خسارتهای عمدهای به زیرساختها، مانند ساختمانها، پلها، لولههای مدفون و ... میشود. وقتی سطح زمین دارای شیب باشد امکان وقوع پدیده گسترش جانبی در خاکهای روانگرا وجود دارد که باعث جابهجاییهایی تا حد چند متر نیز میشود. با توجه به کاربرد وسیع پیهای شمعی، ایمنی شمعها در زمان زلزله از اهمیت ویژهای برخوردار است. مطالعات پس از وقوع زلزله در خاک روانگرا نشان داده است که هم نیروی ناشی از سازه و هم اندرکنش سینماتیکی بین شمع و خاک نقش مهمی در رفتار مکانیکی شمعها دارد، در نتیجه باید تحلیل براساس اندرکنش شمع – خاک – سازه صورت گیرد. در این پژوهش از روش تفاضل محدود (FDM)، برای بررسی تأثیر ضخامت لایه روانگرا، شیب لایه روانگرا و تراز آب زیرزمینی بر پیهای شمعی استفاده شده است. نتیجه آن است که با افزایش شیب لایه روانگرا، لنگر خمشی ماکزیمم، افزایش مییابد ولی شیب این نمودارها در ترازهای آب پایین (نزدیک به سطح زمین) بیشتر است. این نوع رفتار در نیروی برشی ایجاد شده در شمعها نیز مشاهده شده است.
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
در مطالعهی حاضر، رفتار گذرای موتور توربوجت تک شفته در اثر اعمال تغییرات دبی سوخت با استفاده از مدل مرتبهی چهارم غیر خطی و بر اساس معادلات دینامیک حرکت طولی هواپیما، دینامیک کمپرسور، دینامیک توربین و دینامیک دورانی روتور مورد بررسی قرار گرفته است. مدلسازی بر پایهی زمان و ارائهی وضعیت متغیرهای ترمودینامیکی در طول مدت مدل سازی و همچنین در دسترس قرار دادن متغیرهای ترمودینامیکی در تمامی پنج قسمت موتور، جزو مزیتهای این تحقیق نسبت به مطالعات قبلی انجام شده است. به علاوه استفاده از روش حجم ذخیره شده در اجزا یکی دیگر از برتریهای این بررسی نسبت به مطالعات قبلی است. در این روش با اعمال تغییرات فشار و دما ناشی از ذخیرهی جرم در اجزا به مدلی بسیار دقیقتر دست یافته شده است. با بهره گیری از روش مذکور و نیز استفاده از روابط ترمودینامیکی و دینامیک گاز، معادلات کلی حاکم بر موتور به دست آمده و با شبیه سازی در نرم افزار متلب، اثر تغییرات دبی سوخت بر متغیرهای مورد نظر بررسی شده است. لازم به ذکر است که در مدل سازی، پرواز به صورت افقی و در ارتفاع مشخص ۲۵۰۰ متر در نظر گرفته شده است. تغییرات تراست موتور با زمان به عنوان کمیت مطلوب مدلسازی ارائه شده است. اضافه کردن تغییرات سرعت هواپیما به ورودی موتور، به عنوان کمیت موثر در دبی ورودی، از دیگر اقدامهای موثر برای افزایش دقت مدلسازی بوده است. مدل سازی تغییرات تراست موتور بر حسب زمان امکان طراحی کنترلر مناسب را به عنوان گام بعدی تحقیق فراهم میکند.
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
یکی از روشهای مناسب در امر احداث سریع راهها بر روی بسترهای ضعیف، استفاده از مسلح کنندههای ژئوسنتتیکی با هدف بهسازی خاک میباشد که در حال حاضر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. به منظور شناخت هرچه بیشتر رفتار بسترهای مسلح شده، تاکنون آزمایشهای صحرایی و آزمایشگاهی محدودی تحت شرایط بارگذاری ترافیکی اجرا گردیده است. به علل مختلف از جمله هزینههای زیاد آزمونهای صحرایی و مشکلات اجرایی، انجام آنها با محدودیتهایی همراه است. به کمک روشهای شبیه سازی عددی می توان مطالعات پارامتریک جامعی را برروی عملکرد این گونه راهها به انجام رساند. در این تحقیق با استفاده از شبیه سازی عددی سه بعدی عملکرد بستر راه مسلح شده با لایه های ژئوسنتتیک تحت اثر بارترافیک عبوری مورد بررسی قرار گرفت و نتایج آن به کمک دادههای مطالعات میدانی اعتبار سنجی شد. مقایسه بین نتایج حاصل از مدل سازی عددی و مطالعات میدانی نشان میدهد که مدل عددی قابلیت پیشبینی رفتار یک سیستم مسلح شده با ژئوگرید را دارا میباشد و انطباق مناسبی بین نتایج حاصل از آزمایشهای صحرایی و پاسخهای مدلسازی عددی وجود دارد. نتایج بررسیهای عددی نشان میدهد نشست راه با بسترمسلح شده به شدت تحت تاثیر خصوصیات مکانیکی مسلحکنندهها از جمله سختی ژئوگرید وضریب پوآسون آن میباشد به نحویکه با کاهش سختی ژئوگرید در حدود ۵۰ درصد، نشست سطح راه حدود ۶۱ درصد افزایش مییابد. همچنین تاثیر سختی مصالح اساس و بستر بر میزان نشست سطح راه در حالت بستر مسلح شده به میزان ۵۰ درصد نسبت به بستر مسلح نشده کاهش مییابد.
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده
در اغلب اوقات آزمایش بارگذاری شمع در فاصله زمانی کوتاه پس از اجرای آن انجام میشود. نتایج حاصله بعنوان ظرفیت باربری نهایی شمع در طراحی لحاظ میشود. کوبش شمع سبب تغییر شکل زیاد خاک اطراف شمع و بوجود آمدن اضافه فشار آب حفرهای در پیرامون آن میشود این امر سبب کاهش مقاومت برشی و ظرفیت باربری شمع میگردد. آزمایش استاتیک و دینامیک شمع بیانگر ظرفیت باربری شمع در زمان آزمایش میباشد برای بررسی تاثیر گیرش در ظرفیت باربری شمع، آزمایشها باید در زمانهای مختلف انجام شود که این امر زمانبر و غیراقتصادی میباشد. بنابراین باید راه حلهای عددی و تجربی توسعه یابد تا بتوان با توجه به تعداد محدودی آزمایشهای استاتیکی و دینامیکی تاثیر زمان در ظرفیت باربری شمع را بررسی کرد. محاسبه ظرفیت باربری شمع با زمان سبب کاهش قطر، طول و تعداد شمع و کاهش اندازه تجهیزات کوبش میشود که این موضوع از دیدگاه اقتصادی قابل توجه است. هدف از این تحقیق بررسی ظرفیت باربری شمعهای کوبشی در خاک رسی نرم در زمانهای مختلف پس از کوبش میباشد. آزمایشها برای ارزیابی افزایش ظرفیت بابری شمع کوبشی در خاک رس نرم شمال ایران در نظر گرفته شده است. چندین آزمایش بارگذاری بر روی شمعهای آلومینیومی کوبشی در خاک زسی نرم انجام شد. نتایج نشان میدهد ۱۴روز پس از کوبش، ظرفیت باربری شمع نسب به زمان پایان کوبش تقریبا ۸۰% افزایش داشته است. بخش عمده از افزایش ظزفیت باربری در سه روز پس از کوبش میباشد و پس از آن نرخ افزایش ظرفیت باربری شمع کاهش مییابد.
دوره ۲۰، شماره ۱۴۵ - ( اسفند ۱۴۰۲ )
چکیده
هدف این پژوهش. تولید فیلم از موسیلاژ گل پنیرک اصلاح شده با شیرینبیان (۰، ۳، ۶ %) (وزنی/ وزنی) و نانوذرات سولفات مس (۰، ۲، ۴ %) (وزنی/ وزنی) بود. برای مطالعه خواص ضخامت، رطوبت، حلالیت، نفوذپذیری به بخار آب، رنگی و خواص مکانیکی فیلمها مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان میدهد که با افزایش شیرینبیان و نانوذرات سولفات مس، میزان ضخامت فیلم افزایش مییابد. رطوبت، نفوذپذیری بخار آب و حلالیت فیلم با افزایش نانوذرات سولفات مس کاهش و با افزایش شیرینبیان افزایش مییابد. همچنین با افزایش غلظت شیرینبیان، شاخصهای رنگی a*، افزایش یافته و روشنایی لایهها بهطور معنیداری کاهش یافت. نتایج آزمایش مکانیکی نشان داد که با افزایش شیرینبیان و نانوذرات سولفات مس، مقاومت کششی کاهش و افزایش نانوذرات سولفات مس ازدیاد طول در نقطه شکست به طور چشمگیری افزایش یافت. نتیجهگیری نهایی: افزودن ریشه شیرینبیان و نانوذرات سولفات مس به فیلمهای خوراکی بر پایه موسیلاژ گل پنیرک سبب بهبود ضخامت و ازدیاد طول در نقطه شکست فیلمها، همچنین موجب تضعیف مقاومت کششی، رطوبت، نفوذپذیری به بخار آب و روشنایی گردید.
دوره ۲۱، شماره ۱۴۷ - ( اردیبهشت ۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه مطالعاتی: افزودن نانوذرات آوندول و اسانس خار مریم می¬تواند سبب بهبود خواص فیزیکوشیمیایی فیلم¬¬های بر پایه موسیلاژ بذر یونجه شود. هدف: هدف در این مطالعه تهیه فیلم¬های خوراکی از موسیلاژ بذر یونجه با نانوذرات آوندول (۰، ۲، ۴ %) و اسانس خار مریم (۰، ۱، ۲ %) بود. روش¬کار: فیلم¬های خوراکی بر پایه موسیلاژ بذر یونجه تهیه شده و نانوذرات آوندول (۰، ۲، ۴ %) و اسانس خار مریم (۰، ۱، ۲ %) به آن افزوده شد. خواص فیزیکوشیمیایی فیلم¬ها تهیه شده بررسی شد. نتایج: مطابق نتایج به دست آمده با افزایش مقدار نانوذرات آوندول و اسانس خار مریم در فیلم باعت کاهش خواص مکانیکی فیلم¬ها شد. نتایج فعالیت ضدمیکروبی نشان داد که افزودن نانوذرات آوندول باعث فعالیت فیلم علیه استافیلوکوکوس اورئوس شد. نتایج پراکنندگی نور دینامیکی (DLS) نانوذرات آوندول را تایید کردند. نتایج تبدیل فوریه فروسرخ (FTIR) حضور فیزیکی نانوذرات آوندول را در ماتریس پلیمری تایید کرد. افزایش نانوذرات آوندول و اسانس خار مریم در فیلم¬ها توانستند تجزیه حرارتی موسیلاژ بذر یونجه را به¬تاخیر بیاندازند و باعث افزایش پایداری حرارتی فیلم موسیلاژ گردند. نتیجه¬گیری نهایی: افزودن نانوذرات آوندول و اسانس خار مریم به فیلم¬های خوراکی بر پایه موسیلاژ بذر یونجه سبب بهبود ضدمیکروبی، فوریه مادون قرمز (FTIR) فیلم¬ها، همچنین موجب تضعیف خواص مکانیکی گردید.
دوره ۲۱، شماره ۱۴۷ - ( اردیبهشت ۱۴۰۳ )
چکیده
هدف از این پژوهش تولید فیلم بر پایه موسیلاژ بذر یونجه با نانوذرات آوندول و روغن خار مریم بود فیلم مرکب موسیلاژ بذر یونجه با نانوذرات آوندول(۰، ۲، ۴ %) و روغن بذر خار مریم (۰،۱، ۲ %) تهیه شد. خواص فیزیکوشیمیایی فیلم¬ها تهیه شده بررسی شد. مطابق نتایج به دست آمده با افزودن نانوذرات آوندول و روغن بذر خار مریم باعث افزایش ضخامت و آنتی¬اکسیدانی می¬شود. ولی افزایش مقدار نانوذرات آوندول و اسانس خار مریم در فیلم باعت کاهش رطوبت، حلالیت و نفوذپذیری به بخار آب فیلم¬ها شد. تجزیه و تحلیل پراش اشعه ایکس نشان داد که نانوذرات آوندول به طور فیزیکی با پلیمر موسیلاژ بذر یونجه ترکیب شدهاند. نتایج میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)نشان داد که مورفولوژی سطح نانوکامپوزیت فیلم نسبت به موسیلاژ بذر یونجه ناهمگن است. در نهایت براساس نتایج حاصله، افزودن نانوذرات آوندول و روغن خار مریم به فیلم¬های خوراکی بر پایه موسیلاژ بذر یونجه سبب بهبود ضخامت، آنتی¬اکسیدانی و SEM ولی باعث تضعیف رطوبت، حلالیت و نفوذپذیری به بخار آب گردید.
دوره ۲۱، شماره ۱۴۷ - ( اردیبهشت ۱۴۰۳ )
چکیده
در این مطالعه موسیلاژ از بذر شنبلیله و اسانس از رزماری استخراج شد. فیلم مرکب موسیلاژ بذر شنبلیله و پودر پوست بادمجان با نانوذرات مس (۰، ۲، ۴ %) و اسانس رزماری (۰، ۴، ۸ %) تهیه شد. خواص فیزیکوشیمیایی فیلم¬ها تهیه شده بررسی شد. مطابق نتایج به دست آمده با افزایش نانوذرات مس و اسانس رزماری، میزان ضخامت و آنتی¬اکسیدانی فیلم افزایش می¬یابد. رطوبت، نفوذپذیری بخار آب و حلالیت فیلم با افزایش نانوذرات مس و اسانس رزماری کاهش می¬یابد. همچنین با افزایش نانوذرات مس و اسانس رزماری، شاخصهای رنگ L*، افزایش یافته و روشنایی لایهها بهطور معنیداری کاهش یافت. همچنین با افزایش نانوذرت مس، شاخص¬های رنگ a*، افزایش یافته ولی باعث کاهش b*، شده. همچنین با افزایش اسانس رزماری، شاخص¬های رنگ a*، کاهش یافته ولی باعث افزایش فاکتور b*، شده است. نتایج فعالیت ضدمیکروبی نشان داد که افزودن نانوذرات مس و اسانس رزماری باعث فعالیت فیلم علیه استافیلوکوکوس اورئوس شد. نتیجه¬گیری: افزودن نانوذرات مس و اسانس رزماری به فیلم¬های خوراکی بر پایه موسیلاژ بذر شنبلیله و پودر پوست بادمجان سبب بهبود ضخامت، آنتی¬اکسیدانی، حلالیت، رطوبت و نفوذپذیری به بخار آب، همچنین تضعیف روشنایی گردید.
دوره ۲۱، شماره ۱۴۸ - ( خرداد ۱۴۰۳ )
چکیده
هدف از این پژوهش تولید فیلم بر پایه موسیلاژ گل پنیرک اصلاح شده با ریشه شیرین بیان و نانوذرات سولفات مس بود. طرح آماری D-optimal برای مطالعه خواص آنتی اکسیدانی، ضدمیکروبی، پراش اشعه ایکس (XRD)، فوریه مادون قرمز (FTIR)، میکروسکوپ الکترونی رویشی (SEM) و تجزیه حرارتی (DSC) فیلمها مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش شیرین بیان و نانوذرات سولفات مس فعالیت آنتی اکسیدانی فیلم به طور معنی دار (۰۵/۰>p) افزایش می یابد. نتایج فعالیت ضد-میکروبی فیلم های تهیه شده نشان داد که افزودن شیرین بیان و نانوذرات سولفات مس باعث فعالیت ضد میکروبی فیلم بر علیه اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس گردید. تجزیه و تحلیل پراش اشعه ایکس نشان می دهد که نانوذرات سولفات مس با پلیمر موسیلاژ گل پنیرک به طور فیزیکی ترکیب می شود و باعث کاهش ساختار کریستالی می شود. نتایج تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR) حضور فیزیکی نانوذرات سولفات مس در ماتریس پلیمری را تایید می کند با شبکه پلیمری هم برهمکنش الکترواستاتیکی داشته. نتایج میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) نشان می دهد که سطح فیلم های حاوی نانوذره سولفات مس ریشه شیرین بیان نسبت به موسیلاژ گل پنیرک ناهمگن تر هستند. شیرین بیان و نانوذرات سولفات مس توانستند تجزیه حرارتی موسیلاژ گل پنیرک را به تاخیر بیاندازند و باعث افزایش پایداری حرارتی فیلم موسیلاژ گردند. نتیجه گیری: افزودن نانوذرات سولفات مس و ریشه شیرین بیان به فیلم¬های خوراکی بر پایه موسیلاژ گل پنیرک سبب بهبود ضدمیکروبی، آنتی¬اکسیدانی، DSCو SEM گردید.
دوره ۲۱، شماره ۱۴۸ - ( خرداد ۱۴۰۳ )
چکیده
افزودن نانوذرات مس و اسانس رزماری می¬تواند سبب بهبود خواص ساختاری و مکانیکی فیلم¬¬های بر پایه موسیلاژ بذر شنبلیله و پودر پوست بادمجان شود. هدف در این مطالعه تهیه فیلم¬های خوراکی بر پایه موسیلاژ بذر شنبلیله و پودر پوست بادمجان حاوی نانوذرات مس (۰، ۲، ۴ %) وزنی/وزنی و اسانس رزماری(۰، ۴، ۸ %) وزنی/حجمی بود. فیلم¬های خوراکی بر پایه موسیلاژ بذر شنبلیله و پودر پودر پوست بادمجان تهیه شده و نانوذرات مس (۰، ۲، ۴ %) و اسانس رزماری (۰، ۴، ۸ %) به آن افزوده شد. خواص ساختاری و مکانیکی فیلم¬ها تهیه شده بررسی شد. مطابق نتایج به دست آمده با افزایش مقدار نانوذرات مس و اسانس رزماری در فیلم باعت کاهش خواص مکانیکی فیلم¬ها شد. مطابق نتایج به دست آمده با افزایش مقدار نانوذرات مس و اسانس رزماری در فیلم باعت کاهش بافت مکانیکی فیلم¬ها شد. تجزیه و تحلیل پراش اشعه ایکس (XRD) نشان داد که نانوذرات مس به طور فیزیکی با پلیمر موسیلاژ بذر شنبلیله و پودر پوست بادمجان ترکیب شدهاند باعث تضغیف ساختار کریستالی شده¬اند. نتایج تبدیل فوریه فروسرخ (FTIR) حضور فیزیکی نانوذرات مس را در ماتریس پلیمری تایید کرد. نتایج میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)نشان داد که مورفولوژی سطح نانوکامپوزیت فیلم نسبت به موسیلاژ بذر شنبلیله و پودر پوست بادمجان ناهمگن است. قرار گرفتن فیلم شناساگر تهیه شده در معرض pHهای مختلف، منجر به تغییر رنگ فیلم¬ها از رنگ قرمز به رنگ زرد گردید. این تغییرات رنگی فیلم¬ها با تغییرات رنگی محلول آنتوسیانین همخوانی داشت. افزودن نانوذرات مس و اسانس رزماری به فیلم¬های خوراکی بر پایه موسیلاژ بذر شنبلیله و پودر پوست بادمجان سبب بهبود فوریه مادون قرمز (FTIR) فیلم¬ها، همچنین موجب تضعیف خواص مکانیکی گردید.
دوره ۲۶، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
رضایت و استقلال اراده اشخاص، در کنار بیطرفی مرجع داوری، مهمترین مرز فارق این شیوه حل اختلاف از سایر سازوکارها است. با اینحال، اعمال تحریمهای اقتصادی یکجانبه از سوی برخی سازمانهای منطقهای همچون اتحادیۀ اروپا در چارچوب سیاستهای امنیتی خارجی و حفاظت از منافع بنیادین آن، تعاملات تجاری اشخاص و نحوهی حل و فصل اختلافات ناشی از آن را تحت تأثیر قرار داده است. این موضوع، محل برخورد منافع عمومی دولتها با منافع اشخاص خصوصی است که خدشه دار شدن رکن اصلی داوری، یعنی آزادی اراده طرفین را در مراحل مختلف فرأیند رسیدگی داوری به دنبال دارد. از آنجاییکه تحریمهای اتحادیه اروپا بهمنزله نظم عمومی و قاعدهای الزامآور در سطح اتحادیه تلقی میشود، محاکم اتحادیه اروپا مکلف به تبعیت از این نظم و متعاقب آن ابطال آرای داوری مغایر با تحریمهای اقتصادی هستند. بر این اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی اثر نظام تحریمهای اقتصادی اتحادیه اروپا بر حل اختلافات تجاری از طریق داوری و نیز رویکرد دادگاههای مرتبط در این خصوص است. یافته نهایی مقاله به شیوه توصیفی – تحلیلی و با اتکا به مطالعات کتابخانهای حاکی از آن است که در مواجه با نظام تحریمهای اقتصادی اتحادیه اروپا مرجع داوری در مقایسه با محاکم، بهویژه از نظر قانون حاکم بر داوری و نیز شناسایی و اجرای رأی داوری، بیش و پیش از تبعیت از نظام تحریم ها بهعنوان قاعده آمره، به قلمرو صلاحیت و اختیارات خود اتکا میکند