۹ نتیجه برای خیراندیش
دوره ۲، شماره ۳ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
سیمین دانشور و احمد محمود دو تن از نویسندگان نامی معاصرند که در آثارشان به عناصر فرهنگ مردم ایران و ادبیات شفاهی بسیار توجه کردهاند؛ بهگونهای که حتی نام برخی از آثار دانشور مثل سووشون و بختگشایی برگرفته از مضامین فرهنگ مردم است. البته در آثار هر دو نویسنده مضامین مشترک فرهنگی فراوانی وجود دارد که با روشی متفاوت بیان شدهاند. دقت در شیوۀ زندگی، جنسیت، تحصیلات و آگاهی و بهطورکلی، شخصیتهای متفاوت این دو نویسنده، تاحدودی تفاوت شیوۀ بیان آنها را آشکار میکند. با درنظر گرفتن تفاوت بیان، حتی در دو فضای داستانی متفاوت، میزان دقت و ظرافت هر نویسنده و غیرت ملی یا دغدغههای شخصی هرکدام درنوع خود قابل تحلیل و بررسی است.
مریم خیراندیش، محمد علی اسداللهی، اعظم جیحانی پور، کیخسرو کریمی، حمید ریسمانی یزدی،
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
با افزایش آگاهی درباره اثرات شدید و مضر آلودگی محیط زیست، گرمایش جهانی و محدودیتهای سوختهای فسیلی تلاش زیادی برای تولید انرژی های تجدیدپذیرمانند اتانل و بوتانل صورت گرفته است. علاوه بر مصارف سوختی، در صنعت از بوتانل برای تولید نرم کننده¬ها، لیکور(لاک الکلی)، پوششها، پاک کنندهها و سیالات هیدرولیکی جهت استفاده در ترمز اتومبیلها استفاده میشود. بیوبوتانل صنعتی به وسیله فرایند تخمیر با استفاده از باکتری کلستریدیوم استوبیوتیلیکام در شرایط بی هوازی تولید می¬شود. بسته به طبیعت کربوهیدرات و مواد مغذی که در اختیار این باکتری قرار میگیرد، نسبت تولید حلال ها(استن،اتانل وبوتانل) متنوع می باشد. دراین پژوهش تاثیر نوع مواد مغذی و غلظتهای مختلف گلوکز جهت تولید بوتانل توسط این باکتری بررسی گردید. نتایج نشان می¬دهد که باکتری کلستریدیوم استوبوتیلیکام برای تولید حلال به ویتامین¬های بیوتین، تیامین و پارا آمینوبنزوئیک اسید و همچنین به حضور یون¬های منیزیم، آهن، منگنز ، فسفات و آمونیوم استات به مقدار بسیار جزئی در کنار عصاره مخمر نیاز دارد و در عدم حضور این مواد، با وجود رشد مناسب باکتری، میزان حلال تولیدی به مقدار قابل توجهی کاهش مییابد. همچنین غلظت گلوکز بهینه جهت حداکثر تولید حلال g/l ۴۰ میباشد که در این غلظت حداکثر بوتانل تولیدی g/l۷/۶ و حداکثر حلال تولیدی g/l ۵/۱۰ با بازده ۲۶,۲۵% میباشد.
دوره ۷، شماره ۲۶ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۸ )
چکیده
یکی از ویژگیهای ذاتی ادبیات بهعنوان یک هنر، زیبایی است. عناصر برجستۀ موسیقایی، زبانی و تصویرساز با ایجاد هنجارگریزی سبب زیبایی شعر میشوند. شروا یکی از انواع ترانههای عامیانۀ رایج در جنوب کشور (هرمزگان، بوشهر) نیز از این قاعده مستثنا نیست. پژوهش حاضر با هدف معرفی هرچه بیشتر شرواها و نیز بررسی عناصر زیباییآفرین در این گونه از شعر، با رویکرد نقد بلاغی و به شیوۀ توصیفی ـ تحلیلی انجام شده است. جامعۀ پژوهش، شرواهای فایز دشتستانی و محیا بستکی، دو نمایندۀ اصلی شروهسرایی در جنوب است که شرواهایشان مشحون از عناصر زیباییساز است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که دلیل اصلی ماندگاری این اشعار، افزون بر مضمون آنها، مرهون مؤلفههای زیباییشناسی این اشعار است که نشان از تسلط این دو شاعر بر مقولۀ شعر و شاعری دارد. این دو شروهسرا با استفاده از زبان ساده، واژگان مأنوس و بسامد چشمگیری از صنایع بیانی و بدیعی متناسب با بافت زبانی شعر، همچون تشبیه و استعاره توانستهاند زیبایی را در شعر خود ایجاد کنند. زیباییهای زبانی و ادبی که با بافت عاطفی شعر، محتوای آن و مخاطب عام آن هماهنگی کامل دارد.
دوره ۸، شماره ۳۴ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده
هدف این جستار، سیری در بررسی اندیشه کیهانی بودن موسیقی به خاستگاه آن بویژه از دیدگاه عرفانی است. روش تحقیق در این مقاله، تحلیلی- توصیفی است و از طریق منابع کتابخانهای و اسنادی به جمعآوری دادههای تحقیق پرداخته شده است. مهمترین دستاوردهای تحقیق در این نکته است که برخی از نغمهها و الحان موسیقی، حالتی نمادین و معنوی یافته و اذهان را متوجه دنیایی ماورای جهان مادی کرده است. با نسبت دادن موسیقی به هارمونی افلاک به آن جنبهای روحانی بخشیدهاند؛ همچنین بسیاری از آلات موسیقی نمادی از معنویت بوده است. عارفان و اهل دل در پردهها و نغمات موزون موسیقی رموز جمال حق و تجلیات او را نگریستهاند و سماع را نمونهای از نوای خوش بهشت و خطاب ازلی دانستهاند.
دوره ۸، شماره ۳۴ - ( مهر و آبان ۱۳۹۹ )
چکیده
تفرد اصطلاحی است که در روانشناسی تحلیلی برای یکپارچه شدن روان آدمی استفاده میشود. مورداک با تکیه بر تجربههای بالینی و نیز شواهدی از افسانهها و اسطورههای
شناختهشدۀ جهان، یک الگوی سفر روانی دایرهوار برای تفرد زنان شناسایی کرده است. پژوهش حاضر، گامهای چرخۀ روانی وی را با رویدادهای سفر تفرد قهرمان زن در افسانههای پریان ایرانی مقایسه و میزان مطابقت آن را بررسی کرده است. نتایج پژوهش، ضمن تأیید تطابق کلی افسانهها با چرخۀ روانی مورداک، به شناسایی سه زیرمجموعۀ مختلف از افسانههای پریان ایرانی با محوریت یک قهرمان زن نائل آمده است. زیرمجموعۀ نخست با بیش از پنجاه درصد افسانههای مورد مطالعه، داستانهایی هستند که چرخۀ روانی مورداک را بهطور کامل برای قهرمان زن رعایت کردهاند، زیرمجموعۀ دوم فقط با بخش نخست چرخۀ مورد بحث مطابقت کرده است و درنهایت، زیرمجموعۀ سوم، صرفاً با نیمۀ دوم چرخۀ روانی مورداک تطابق مییابند. تلویحات روانشناختی مربوط به این سه زیرمجموعه و نتیجۀ کلی پژوهش نیز در مقالۀ مورد بحث قرار گرفته است.
دوره ۹، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
نظریۀ بینامتنیت یکی از رویکردهای نوین در خوانش و نقد متون است. این نظریه ابتدا از نشانهشناسی فردیناند سوسور مایه گرفته و به بررسی روابط موجود در بین متون میپردازد؛ به این سبب که در هر متنی اشاراتی به آثار پیش از آن وجود دارد؛ بهبیاندیگر، متون جدید زاییده متنهای پیش از خود هستند. ژارژ ژنت نظریۀ بینامتنیت را به کمال خود رسانده است. ژنت، بینامتنیت را به سه دسته تقسیم میکند که در قالب حضور صریح و اعلامشده، پنهان و غیرصریح یا ضمنی یک متن در متن دیگر، قابل بررسی است. در این مقاله ابتدا با روش تحلیلی- توصیفی حکایات مصیبتنامه بر اساس نظریۀ بینامتنیت و معادلهای آن در بلاغت اسلامی دستهبندی شده؛ سپس متن پیشین حکایات در آثار قرن ششم یافته شده و پسازآن خوانش بینامتنی حکایات بر اساس نظریۀ بینامتنیت ژنت در این سه حوزه، همراه با نمونه، تحلیل کاربردی و بیان تشابهات و تفاوتها ازنظر حجم مطالب، شخصیتها و اهداف دو نویسنده مطرحشده میان حکایات ارائه میگردد. بر اساس این بررسی دَه حکایت مصیبتنامه پیوند بینامتنی با آثار قرن شش دارند. در این سه حوزه یادشده، پنج مورد حکایت از نوع بینامتنیت صریح- آشکار هستند که دو مورد آن از نوع «عقد»؛ دو مورد از نوع «اقتباس» و یک مورد از نوع «ترجمه» است. همچنین پنج مورد بینامتنیت تعمدی- پنهان یافت شده است.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده
هدف: آستروسیتها بیشترین سلولهای موجود در مغز هستند. این سلولها قادرند االتهاب سیستم اعصاب مرکزی را وابسته به سایتوکینهایی که تولید میکنند آغاز یا مهار نمایند. انتقال پیام اینترلوکین ۱۹، اینترلوکین ۲۰ و اینترلوکین ۲۴ از طریق اتصال به یک گیرنده هترودایمر متشکل از زنجیره α اینترلوکین ۲۰R۱ و زنجیرهβ اینترلوکین ۲۰R۲ صورت میگیرد. مطالعات گذشته روشن نمودهاست که انتقال پیام توسط این کمپلکسهای گیرنده واکنشهای ایمنی را تحت تأثیر قرار میدهد؛ اما اعمال زیستشناختی اینترلوکین ۲۰R۱ و اینترلوکین ۲۰R۲ در مغز تاکنون روشن نشده است. به عنوان اولین مرحله برای شناخت نقش این گیرندههای سایتوکینی در مغز، بیان گیرندههای اینترلوکین ۲۰R۱ و اینترلوکین ۲۰R۲ توسط آستروسیتهای موش C۵۷BL/۶ بررسی شد.
مواد و روشها: در این تحقیق آستروسیتها و رده سلولی آستروسیتوما ۱۳۲۱N۱ توسط پپتید میلین الیگودندروسیت گلیکوپروتئین، لیپو پلیساکارید و GM-CSF تحریک شدند و تولید پروتئین گیرندههای اینترلوکین ۲۰R۱ و اینترلوکین ۲۰R۲ به روش فلوسیتومتری بررسی شد. همچنین تأثیر لیپو پلیساکارید بر تولید mRNA این گیرندههای سایتوکینی توسط آستروسیت با استفاده از روش RT-PCR مطالعه شد.
نتایج: برای اولین بار در این مطالعه نشان داده شد که آستروسیتها قادرند mRNA اینترلوکین ۲۰R۱ و اینترلوکین ۲۰R۲ نه تنها در پاسخ به تحریک لیپو پلیساکارید بلکه در غیاب آن نیز بیان نمایند. به علاوه؛ بیان پروتئین اینترلوکین ۲۰R۱ و اینترلوکین ۲۰R۲ بر سطح آستروسیتها و رده سلولی آستروسیتوما ۱۳۲۱N۱ تشخیص داده نشد.
نتیجهگیری: mRNA اینترلوکین ۲۰R۱ و اینترلوکین ۲۰R۲ به طور ساختاری و دایم در آستروسیتها بیان میشود.. از آنجایی که در بیشتر فرآیندهای نوروپاتولوژیک آستروسیتها و سایتوکینهای التهابی نقش دارند این یافتهها که برای اولین بار گزارش میشود در تحقیقات آینده اهمیت ویژهای دارد.
دوره ۱۷، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده
در دهه های اخیر استفاده از کنترل کننده های تحت شبکه به جای کنترل کننده های سنتی مورد توجه بسیاری قرار گرفته است که موجب کاهش چشم گیر هزینه ها، کاهش وزن و توان تجهیزات لازم و قابلیت اطمینان بالا در سیستم های کنترلی شده است. بکارگیری این کنترل کننده ها در کنار بهره مندی از مزایای متعدد دارای معایبی از جمله ایجاد تأخیر متغیر با زمان و اتلاف داده ها در انتقال داده های کنترلی می باشد که این امر موجب ایجاد ناپایداری می گردد. در این مقاله مسأله ی پایداری و پایدارسازی توسط فیدبک حالت برای سیستم های کنترل تحت شبکه دارای تأخیر متغیر با زمان مورد مطالعه قرار گرفته است. به این منظور از روش لیاپانف-کراسفسکی و ارائه ی تابعی مناسب استفاده شده است. سپس با اعمال نامساوی ویرتینگر و نامساوی ترکیب متقابلا محدب تخمین دقیقی از مشتق تابعی به دست آمده است. در روش ارائه شده یک معیار پایداری با محافظه کاری و پیچیدگی محاسبات کمتر به دست آمده است. در ادامه، مسأله ی طراحی کنترل کننده مورد بررسی قرار گرفته است که بر اساس معیار پایداری به دست آمده کنترل کننده ی فیدبک حالت طراحی شده است. در نهایت، به منظور نشان دادن تأثیر و مزایای روش ارائه شده، از مثال سیستم یک ماهواره استفاده شده است که نشان می دهند روش ارائه شده تأثیر مطلوبی در کاهش محافظه کاری نتایج داشته و عملکرد بهتری را داشته است.
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده
همواره بحث ارتباط میان تغییرات نرخ ارز و تراز تجاری، یکی از موضوعات پرمجادله در ادبیات نظری و محافل سیاستگذاری بوده است. رویکرد جدید در ادبیات نظری و کارهای تجربی، نشان از آن دارد که تعامل این دو متغیر، به مسائل متعددی، ازجمله نحوه تعامل بازارهای صادراتی و وارداتی هر کشور و یا میزان وابستگی تولید کالای صادراتی به واردات بستگی دارد. بدین منظور در این مقاله، رابطه میان نرخ ارز و تراز تجاری در اقتصاد ایران، با در نظر گرفتن نقش شاخص تجارت درون صنعتی که مشخص کننده ساختار تعامل صنعت و تجارت است، در قالب مدل رگرسیون گذار ملایم برای دوره زمانی ۱۳۸۰:۴ تا ۱۳۹۷:۴ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از این مدل، نشان داد که ضریب اثرگذاری نرخ ارز بر تراز تجاری در هر مقطع زمانی تحت تأثیر میزان شاخص درون صنعتی قرار دارد؛ به نحوی که هر چه این شاخص کمتر باشد، اثر افزایش نرخ ارز بر تراز تجاری، کمتر است و هر چه این شاخص بهبود یابد، میزان این اثرگذاری، بیشتر است. این امر، بدان معنا است که زمانی میتوان از نتایج مثبت تضعیف ارزش پولی بر تراز تجاری بهره مند شد که قدرت رقابت تولیدات داخلی با کالاهای مشابه خارجی در هر بخش، افزایش یابد.