جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای دستغیب
فاطمه غلامی، محمود شوندی، سید محمد مهدی دستغیب، محمد علی آموزگار،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۹ )
چکیده
یکی از روشهای نوین پاکسازی آبهای زیرزمینی آلوده به ترکیبات نفتی، استفاده از ترکیبات آزادکننده اکسیژن است. این ترکیبات میتوانند با آزاد کردن رادیکالهای آزاد، آلاینده را به صورت شیمیایی تخریب کنند و یا با اکسیژن رسانی به بستر آب زیرزمینی، ضمن تحریک میکروارگانیسم های بومی، منجر به حذف زیستی آلاینده شوند. در پژوهش حاضر، نانوذرات پراکسید کلسیم (CaO۲) جهت تأمین اکسیژن مورد نیاز برای رشد و فعالیت میکروارگانیسمهای ساکن آب زیرزمینی در آزمایشهای ناپیوسته بهکاربردهشد و تأثیر عوامل مختلف همچون میزان نانوذرات در آب، دما و pH بر عملکرد نانوذرات در حذف آلاینده مدل (نفتالین) در غلظت اولیه ppm ۲۰ مطالعه شد. نتایج نشان داد که در حضور mg/L ۴۰۰ از نانوذرات CaO۲ و در دمای oC ۰,۵± ۳۰و pH اولیه خنثی، جمعیت میکروبی آب زیرزمینی به بالاترین حد خود رسید و با حفظ شرایط خنثی و یا جلوگیری از افزایش یا کاهش شدید pH، ۱۰۰% نفتالین محلول به طور کامل پس از ۲۰ روز حذف شد. همچنین، نفتالین در pHهای ۳، ۴/۷ و ۱۲ و دمای oC ۰,۵± ۱۵به ترتیب در روزهای ۲، ۲۰ و ۳۰ به طور کامل از نمونهها حذف شد که نشاندهنده غالب و سریع بودن واکنش اکسیداسیون شیمیایی در شرایط اسیدی است. در دماهای۰.۵± ۱۵ و oC ۰,۵±۳۰ نیز آلاینده در روزهای ۲۰ و ۱۵ از آب زیرزمینی به طور کامل حذف شد. در عین حال با کاهش دما به oC ۴ به جهت افت فعالیت میکروبی و سرعت واکنشهای شیمیایی، تنها ۷۵% از آلاینده طی ۳۰ روز بررسی، حذف شد.
زینب ونک، صدیقه اسد، سیدمحمدمهدی دستغیب،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
فنلها ترکیبات آلی و بسیار سمی هستند که با توجه به کاربرد گسترده، معمولاً در پساب صنایع مختلف یافت میشوند. اثر بازدارندگی فنل در غلظتهای بالا و همچنین شوری بالای پسابهای صنعتی، یک چالش جدی برای تصفیه پساب توسط میکروارگانیسمها میباشد. یکی از رایجترین رویکردها جهت غلبه بر این مشکل، تثبیت میکروارگانیسمهای تجزیه کننده فنل میباشد. هدف از این مطالعه، مقایسه حذف فنل یک باکتری بومی تحملکننده نمک از جنس Janibacter به صورت آزاد و تثبیتشده است. به این منظور، فرایند تثبیت باکتری روی بستر میکا انجام شد و کارایی تثبیت به روش پروتئین سنجی محاسبه شد. همچنین حذف فنل توسط سلول آزاد و تثبیت شده مقایسه شد و اثر پارامترهای مختلف بر میزان حذف فنل مورد بررسی قرار گرفت. براساس اندازهگیری غلظت پروتئین، کارایی تثبیت روی میکا، ۷۵/۶۸ % به دست آمد. مدت زمان حذف ۱۰۰ میلیگرم در لیتر فنل توسط سلولهای آزاد ۸۸ ساعت و سلولهای تثبیتشده روی میکا، ۴۰ ساعت اندازهگیری شد. سلولهای تثبیتشده، برخلاف سلولهای آزاد قادر به حذف فنل در دماهای پایین تا ۱۶℃
، غلظت نمک بیش از ۵/۷% و pHهای کمتر از ۵/۷ و بیش از۵/۸ بودند. نتایج مشابهی مبنی بر عملکرد بهتر سلولهای تثبیت شده در مطالعات دیگر نیز به دست آمده است. در نتیجه، فرایند تثبیت به جهت محافظت از سلولها در برابر اثرات سمی فنل، کارایی حذف فنل سلولها را به طور چشمگیری افزایش میدهد و آنها را نسبت به شرایط سخت محیطی مقاوم میسازد.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۳ )
چکیده
هدف: هدف اصلی این مقاله در گام نخست پاسخ به این پرسش است که مهمترین اصول قانون اساسی مرتبط با حوزه اقتصادی کشور کدامند و منابع دینی این اصول کدامند؟ در گام بعد نیز مشکلات و موانع اثرگذاری مناسب و مطلوب قوانین اقتصادی در پیشبرد اقتصادی کشور را با هدف ارائه پیشنهادهایی راهگشا بررسی میشود.
روششناسی: این پژوهش توصیفی– تحلیلی است و دادههای آن از منابع اکترونیکی و کتابخانهای استخراج شده است.
یافتههای پژوهش: نتیجه پژوهش نشان میدهد که تقریباً تمامیِ اصول مهم اقتصادیِ قانون اساسی مستند به منابع دینی بهویژه قرآن کریم هستند. این قوانین بهرغم اعتبار دینی و جامعیت نسبی، در مواردی برای اثرگذاری در حوزه اقتصادی با موانعی مواجه بوده و هستند: شفافیت نداشتن در اصطلاحات و تعاریفی چون «مالکیت» از موانع اثرگذاریِ حداکثری قوانین است. بسیاری از فعالیتهای بخش شبهدولتی یا نیمهدولتی در نبودِ قوانینِ اثرگذار و شفاف، قابلنظارت مستقیم نبوده و آثار منفی آنها در اقتصاد کشور مشهودند. گستردگی، وسعت مفاهیم و اصطلاحات در برخی اصول، موجب تفاسیر و برداشتهای مختلف شده است که نتیجه موردنظر قانونگذار حاصل نشده است (بهعنوان نمونه اصل ۴۴ و بحث خصوصیسازی). تناقض و عدمهمخوانی برخی قوانین با یکدیگر و حتی جملههای مختلف یک اصل موجب کمرنگشدن تأثیرِ پیشبینی شده است (اصل ۲۸ قانون اساسی که جمله دوم، جمله اول را کمرنگ میکند). از طرف دیگر حوزه اقتصادی کشور نیز در نبود شفافیت و انضباط، ماهیتی قانونگریز بهخود گرفته و از انعطاف و قانونمداری دور شده است.
نوآوری پژوهش: با توجه به امکان عملیاتیشدن اینکه در حوزه حقوق اقتصادی، تعامل بین قانونگذار و فعال اقتصادی (شرکت یا شخص) پررنگتر شود و در فضایی تعاملی، تصحیح و تنقیح قوانین با هدف حصول انضباط و شفافیت در حوز اقتصادی در دستور کار قرار گیرد، مدیران حوزه اقتصاد در سطح کلان کشور میتوانند بسترهای لازم را برای پویایی حقوق اقتصادی فراهم کنند.