۲۳ نتیجه برای دیلمی
دوره ۱۱، شماره ۰ - ( Autumn ۲۰۰۸ & Winter ۲۰۰۹- ۱۳۸۷ )
چکیده
هدف: پروتئین CREB یک فاکتور مهم پاییندست بسیاری از مسیرهای علامتی بهشمار میرود. با طراحی siRNA کارامد برای ژن CREB میتوان مسیرهای علامتی بسیاری از داروها را در سلولهای مختلف بهویژه سلول K۵۶۲ بررسی نمود. در این تحقیق میزان مهار بیان ژن CREB با بهکارگیری دو siRNA مختلف برای این ژن بررسی شد.
مواد و روشها: طراحی siRNA براساس معیار Reynolds انجام گرفت. سلولهای K۵۶۲ با روش لیپوفکشن با siRNAها ترانسفکت شدند. بررسی اثر مهاری بیان ژن CREB با استفاده از Real-time PCR کمی- نسبی انجام گرفت.
نتایج: طبق نتایج بهدست آمده یکی از siRNAها اثر مهاری بالایی برروی بیان CREB در سلولهای K۵۶۲ نشان داد، و بیان ژن CREB، تا ۸۷ درصد در سلولهای K۵۶۲ کاهش یافت.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از Real-time PCR نشان داد که از دو siRNA بهکار رفته در سلولهای K۵۶۲ برای مهار ژن CREB۱، فقط یکی از آنها قدرت مهاری با کارایی بالا را دارد. با توجه به اینکه هر دو siRNA مطابق با معیارهای Reynolds است، احتمالاً عوامل دیگری هم در مؤثر بودن siRNA دخالت دارند. برای مهار کارامد یک ژن با siRNA بایستی بیش از یک siRNA برای قسمتهای مختلف آن طراحی و آزمایش شود.
آسیه بهرامی، سمانه ذوالقدری جهرمی، احترام دیلمی،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
چکیده: فیکوسیانین (PC) به گروهی از پروتئین های گیرنده نور با عنوان فایکوبیلی پروتئین ها تعلق دارد. تمامی فایکوبیلی پروتئین ها، پروتئین های چند زنجیره تشکیل شده از آپوپروتئین ها هستند که به طور کوالانسی به فایکوبیلین ها متصل اند .این پژوهش به صورت تجربی بر روی سویه بومی آنابنا دولیولوم (Anabaena doliolum) جدا شده از خاک ها و آب های جنوب ایران، منطقه مسجد سلیمان انجام شد. سیانوباکتر های مورد پژوهش در محیط کشت BG۱۱ رشد و نگهداری شدند. سپس میزان فیکوسیانین تولید شده تحت تیمار با نورهای متفاوت و میزان فیکوسیانین استخراج یافته با استفاده از نسبت های مختلف چند بافر و در دو دمای متفاوت مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان دادکه بیشترین میزان رشد زمانی است که تیمار نمونه با نور سبز به مدت سه الی پنج روز صورت می گیرد. بهترین میزان استخراج مربوط به آب دوبار تقطیر و در دمای یخچال و با نسبت سه به یک بیومس به حلال با غلظت ۰۳/۰± ۱۵ میکروگرم بر میلی لیتر می باشد. هم چنین در دمای محیط بافر فسفات حلال مناسبتری برای استخراج فیکوسیانین و با نسبت یک به دو با مقدار۰۵/۰ ± ۸ میکروگرم بر میلی لیتر می باشد. به طور کلی می توان گفت میزان رشد، میزان تولید رنگدانه و هم چنین شرایط بهینه استخراج برای هر گونه نسبت به سایر گونه ها کاملا متفاوت است و استخراج بهینه فیکوسیانین در یک گونه نیز وابسته به عوامل مختلف از جمله زمان، دما، حلال انتخابی و نسبت بیومس به حلال است.
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( شماره ۴ پیاپی ۶۴- ۱۳۸۸ )
چکیده
مقاله حاضر، نتیجه تحقیقی است درخصوص بررسی نقش سه پارامتر فرهنگ سازمانی، مشارکت در بودجهبندی و سیستمهای حسابداری مدیریت بر عملکرد مدیران که در نهایت به تبیین نحوه اثرگذاری این عوامل بر یکدیگر میپردازد. نتایج بهدست آمده مؤید وجود رابطه بین مشارکت در بودجهبندی، سیستمهای حسابداری مدیریت و عملکرد مدیران و نیز اثرگذاری فرهنگ سازمانی بر نوع این رابطه است. بهنحویکه میتوان نتیجه گرفت در جوامع یا سازمانهای با فاصله قدرت زیاد و جمعگرا، مشارکتدادن افراد در بودجهبندی حتی با وجود اطلاعات حسابداری مدیریت مناسب، موجب موفقیت بالای عملکردی مدیر نمیشود. اما رابطه مثبتی بین سیستم حسابداری مدیریت و عملکرد مدیر در سازمانهای فردگرا با فاصله قدرت کم وجود دارد.
دوره ۱۳، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده
این پژوهش یک روش را برای کمک به مهندسین در بهینه سازی شکل دهی ورق شرح می دهد که در آن از مدل سطح پاسخ (RSM) همراه الگوریتم ژنتیک چند هدفه بر پایه جبهه پارتو، استفاده شده است. در بسیاری از مقاله ها، برای دستیابی به پارامترهای بهینه فرآیند شکل دهی ورق، مسئله چند هدفه به یک مسئله تک هدفه تبدیل شده و سپس از آنالیز اجزا محدود و تکنیک بهینه سازی استفاده شده است. در این پژوهش هدف کمینه کردن توابع ناسازگار گسیختگی و چروکیدگی به صورت همزمان بوده است. متغیر های طراحی نیروی ورقگیر و هندسه بیدهای کششی (طول و قطر) در نظر گرفته شده اند. برای طراحی فضای آزمایش و پیدا کردن رابطه بین متغیر ها و توابع هدف از مدل سطح پاسخ (RSM) استفاده شده است. همچنین منحنی حد شکل دهی (FLC) برای تعریف توابع هدف به کار گرفته شده است. برای شبیه سازی فرآیند از آنالیز اجزا محدود استفاده شده است. روش ارائه شده روی یک فنجان صلیبی شکل کشیده شده بررسی شده و این روش موثرتر و دقیقتر از روش سنتی آنالیز اجزا محدود و آزمون و خطا مشاهده شده است.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۳ )
چکیده
منحنی حد شکلدهی نشاندهنده مقدار شکلپذیری ورقهای فلزی در حالتهای مختلف بارگذاری قبل از رسیدن به نقطه گلویی شدن میباشد. در این مقاله، بررسی کاربرد معیارهای ناپایداری پلاستیک برای پیشبینی گلویی شدن و همچنین منحنی حد شکلدهی در فرآیند هیدروفرمینگ لوله مورد بررسی قرار گرفته است. معیارهای ناپایداری پلاستیک مختلف همراه با معیار تسلیم ناهمسانگرد درجه ۲ بارلات بکار گرفته شده و در نسبت کرنش متفاوت، کرنشهای حدی محاسبه و در مرحله بعد کرنشهای حدی به تنشهای حدی تبدیل شدهاند. یک دستگاه بالج آزاد با قابلیت اعمال تغذیه محوری نیز برای بررسی صحت نتایج تحلیلی ساخته شده است. لولهها تحت مسیرهای بارگذاری مختلفی قرار گرفتند و شرایط کرنشی متفاوت برای بدست آوردن منحنی حد شکلدهی ایجاد شد. منحنیهای حد شکلدهی بدست آمده بوسیله معیارهای ناپایداری پلاستیک با نتایج تجربی مقایسه شد. نتایج نشان داد که معیار ناپایداری سویفت برای لولهها بهترین پیشبینی را برای منحنی حد شکلدهی در فرآیند هیدروفرمینگ لوله دارد.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۰ )
چکیده
هدف: باسیلوس سرئوس باکتری گرم مثبت و اسپورزایی است که بهطور وسیعی در طبیعت انتشار دارد. بسیاری از سویههای این باکتری باعث مسمومیت غذایی با علایم اسهال و استفراغ میشوند. بیماریهای نوع اسهالی توسط انتروتوکسینهای همولیزین HBL، غیرهمولیتیک NHE و سیتوتوکسین K ایجاد میشود. برنج یکی از غذاهای پرمصرف در ایران است که ممکن است توسط باسیلوس سرئوس آلوده شود. هدف از این تحقیق بررسی حضور ژنهای انتروتوکسیژنیک کمپلکس NHE باسیلوس سرئوسهای جدا شده در تعدادی برنجهای خردیداری شده استان زنجان بود.
مواد و روشها: تعداد ده نمونه برنج بهطور تصادفی از فروشگاهها خریداری شد. از هر نمونه برنج و با استفاده از محیط کشت انتخابی (PEMPA)، باسیلوس سرئوس جداسازی شد. روی این کلونیهای جدا شده آزمونهای تأییدی بیوشیمیایی انجام گرفت، همچنین تشخیص مولکولی باسیلوس سرئوس با استفاده از آغازگرهای اختصاصی انجام شد. سپس نمونههای تأیید شده از نظر باسیلوس سرئوس برای ژنهای کمپلکس NHE با آغازگر های اختصاصی و با روش PCR چندگانه بررسی شدند.
نتایج: مطابق یافتهها تمام نمونههای برنج مورد مطالعه با باکتریهای باسیلوس سرئوس آلوده بودند و در هشت نمونه از باکتریهای جدا شده ژنهای کمپلکس NHE مشاهده شد.
نتیجهگیری: با توجه به این که باسیلوس سرئوس میتواند دماهای بالا را تحمل کند، در برنج پخته شده اسپورها میتوانند در اثر حرارت مجدد جوانه بزنند. PCR چندگانه برای کمپلکس NHE روش سریع و مطمئنی برای شناسایی باسیلوس سرئوس انتروتوکسیژنیک از غیرانتروتوکسیژنیک است. با وجود آنکه که برنج رژیم اصلی ایران است، مطالعه کمّی از نظر میکروبیولوژی روی این ماده غذایی صورت گرفته است. افزایش اطلاعات درباره بیماریزایی و شیوع ژنهای مهم در مسمومیت غذایی میتواند در پیشگیری از مسمومیتهای غذایی مؤثر باشد.
دوره ۱۴، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۳ )
چکیده
یکی از روشهای نوین در زمینه کنترل فعال جریان استفاده از محرک الکتروهیدرودینامیک است که به وسیله تزریق مومنتم به لایه مرزی سبب جلوگیری از وقوع پدیده جدایش و کاهش ضریب بازدارندگی میشود. در تحقیق حاضر، میدان جریان و مشخصههای آیرودینامیکی از قبیل ضریب بازدارندگی و ضریب فشار بر روی بالواره نامتقارن NACA ۴۴۱۲ بدون حضور میدان الکتریکی و همچنین تحت تاثیر محرک الکتروهیدرودینامیکی در شرایط دو بعدی، آشفته، غیرقابل تراکم و پایدار با روش حجم محدود به صورت عددی مورد تحلیل قرار گرفته است. در این بررسی زوایای حمله و ولتاژهای مختلف در نظر گرفته شده است و الکترود تزریقکننده در مکانها و فواصل متفاوت از سطح بالایی بالواره قرار داده شده و تاثیر آن بر ضریب بازدارندگی مشاهده شده است. نتایج عددی نشان میدهد با افزایش ولتاژ اعمالی و کاهش زوایه حمله ضریب بازدارندگی کاهش مییابد. همچنین مکان قرارگیری الکترود تزریقکننده و فاصله آن از الکترود جمعکننده تاثیر بسزایی در به تاخیر انداختن نقطه جدایش دارد. از سویی دیگر، طبق نتایج بدست آمده، تاثیر ایجاد شده توسط میدان الکتریکی موجب کاهش حجم ناحیه دنباله گردابههای سطح بالای بالواره میشود.
دوره ۱۴، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده
فرآیند شکلدهی افزایشی یکی از روشهای شکلدهی است که به دلیل عدم نیاز به قالب خاص برای تولید قطعات با تعداد کم و نمونهسازی سریع مورد توجه قرار گرفته و تلاشهای زیادی برای بهبود آن انجام شده است. یکی از روشهای نوین بهبود فرآیندهای شکلدهی استفاده از نوسانات مافوق صوت (آلتراسونیک) است. هدف از این مقاله بررسی اثر اعمال نوسان آلتراسونیک به ابزار در فرآیند شکلدهی افزایشی است. برای این منظور ابتدا روابط تحلیلی نیرو در حالت معمولی اصلاح و استخراج شده سپس روابط تحلیلی نیروی شکلدهی با اعمال نوسانات آلتراسونیک بدست آمده است. سپس با طراحی، ساخت و اتصال کلگی شکلدهی افزایشی به کمک آلتراسونیک به دستگاه فرز CNC اثر نوسانات آلتراسونیک در فرآیند شکلدهی افزایشی بررسی شده است. بر اساس نتایج بدست آمده از روابط تحلیلی و مقایسه با نتایج عملی میتوان تخمینی مناسب از تغییرات نیروی شکلدهی در فرآیند شکلدهیافزایشی معمولی و با اعمال نوسانات آلتراسونیک ارائه نمود. همچنین بر اساس نتایج آزمونهای انجام شده نیروی شکلدهی با اعمال نوسانات آلتراسونیک در مقایسه با نیروی شکلدهی بدون آلتراسونیک بین ۳۳ تا ۶۳,۵ درصد بستگی به شرایط آزمون کاهش یافته است.
دوره ۱۴، شماره ۶۸ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
امروزه یکی از روشهای نوین، استفاده از پلاسمای سرد فشار اتمسفری در استریل سازی و فرآوری محصولات لبنی است. هدف این تحقیق، مطالعه اثرات پلاسمای سرد اتمسفری بر شیر و کاندیدا آلبیکنس (Candida albicans) تلقیح شده به آن است. برای این منظور، از شیر گاوی سترون حاوی ۳% چربی، قارچ کاندیدا آلبیکنس و پلاسمای روبشی تولید شده به روش تخلیه سد دی الکتریک استفاده گردید. کشت این قارچ در محیط عمومی LB مایع انجام شد و حدود۱۰۵ × ۵/۵ کلنی در میلی لیتر شیر تلقیح شدند. سپس شارش پلاسما روی شیر تلقیح شده در زمان های مختلف صفر (کنترل)، ۱، ۳، ۶، ۹ و ۱۲ دقیقه صورت گرفت. تغییرات محتوایی ظرفیت آنتیاکسیدانی کل (TAC) و پراکسیداسیون لیپیدهای شیر به ترتیب با استفاده از روش FRAP و روش تیوباربیتوریک اسید سنجش شدند. نتایج نشان داد با افزایش زمان شارش پلاسما میزان غیر فعال سازی قارچ ها افزایش مییابد. حداقل مدت زمان لازم برای استریل سازی شیر آلوده و عدم رشد کلنیهای قارچ ۹ دقیقه است، بطوریکه پس از شارش به این مدت هیچ گونه تکثیر و یا رشدی در محیط کشت LB جامد مشاهده نشد. همچنین مقایسه مقادیر اندازه گیری شده MDA و TAC پس از شارش، در نمونههای شیر تلقیح شده و کنترل نشان داد هیچ گونه اختلاف معنی داری بین آنها در مقایسه با شاهد وجود ندارد. بر این اساس استفاده از پلاسمای سرد فشار اتمسفری روبشی می تواند برای سترون سازی شیر گاو آلوده به قارچ کاندیدا آلبیکنس مورد توجه محققین این صنعت قرار گیرد.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
در مقاله حاضر، میدان جریان و دما بر روی یک پله پسرو تحت تاثیر محرک الکتروهیدرودینامیکی در شرایط دو بعدی، آشفته، غیرقابل تراکم و پایدار به صورت عددی مورد تحلیل قرار گرفته است. هوا به عنوان سیال عامل در فرآیند خنککاری پله پسرو استفاده شده است. میدان الکتریکی به وسیله یک الکترود سیمی و با اعمال ولتاژ بالا جریان مستقیم ایجاد میشود. مدلسازی عددی با روش حجم محدود و بر اساس حل معادلات میدان الکتریکی، جریان و انرژی میباشد. در ابتدا نتایج عددی با نتایج تجربی برای یک کانال مسطح مقایسه شده که از تطابق مناسبی برخوردار میباشد. سپس تاثیر پارامترهای مختلف از قبیل شعاع الکترود تزریقکننده، ولتاژ اعمالی، عدد رینولدز جریان و مکان قرارگیری الکترود تزریقکننده بر ضریب انتقال حرارت مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان میدهد که در شعاع الکترود تزریقکننده کوچکتر، رینولدزهای پایینتر و ولتاژهای بالاتر اعمال میدان الکتریکی تاثیر بهسزایی در افزایش انتقال حرارت دارد. علاوه بر این کاهش زاویه قرارگیری الکترود تزریقکننده به طور چشمگیری باعث افزایش انتقال حرارت میشود. در عین حال میتوان دریافت که بین زوایای مختلف قرارگیری محل الکترود تزریقکننده یک روند یافتن مکان بهینه قابل مشاهده است.
دوره ۱۵، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
یکی از راههای نوین تولید گردابه به روش فعال به منظور افزایش نرخ انتقال حرارت، استفاده از محرک پلاسما است که به وسیله تزریق مومنتم به لایه مرزی باعث ایجاد اغتشاش در جریان و تولید گردابه میشود. در مقاله حاضر، مشخصههای میدان جریان و دما از قبیل تابع جریان و ضریب انتقال حرارت در یک کانال مسطح تحت شار حرارتی ثابت، بدون حضور و همچنین تحت تاثیر محرک پلاسما در شرایط دو بعدی، آشفته، تراکم ناپذیر و پایدار به روش حجم محدود به صورت عددی مورد بررسی قرار گرفته است. در این بررسی رینولدزهای مختلف جریان ورودی در ولتاژهای متفاوت در نظر گرفته شده است و محرک پلاسما در وسط ناحیه تحت شار حرارتی قرار داده شده است و تاثیر آن بر تابع جریان و ضریب انتقال حرارت مشاهده شده است. در ابتدا نتایج عددی حاضر با نتایج عددی برای یک کانال مسطح مقایسه شده که از تطابق مناسبی برخوردار میباشد. نتایج عددی نشان میدهد که در یک رینولدز مشخص، با افزایش ولتاژ ضریب انتقال حرارت افزایش مییابد، اما در یک ولتاژ ثابت با افزایش سرعت ورودی جریان، ضریب انتقال حرارت تا رینولدز ۲۵۰ نرخ صعودی و پس از آن به دلیل کاهش اثر گردابه حاصل از پلاسما سیر نزولی دارد. همچنین سرعت جریان ورودی بر روی ابعاد گردابه تولید شده تاثیرگذار میباشد. طبق نتایج بهدست آمده می توان یک حالت بهینه بین ولتاژ اعمالی و رینولدز جریان ورودی یافت.
دوره ۱۶، شماره ۸۹ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده
در این تحقیق به منظور بهینهسازی فرایند استخراج روغن از بادامزمینی به کمک پیشتیمار فراصوت از سه سطح زمان فراصوت (۰، ۳۰ و ۶۰ دقیقه) استفاده گردید و بعد از اعمال این پیشتیمارها، روغن دانهها با پرس مارپیچی و با سرعتهای متفاوت (۱۱، ۳۴ و ۵۷ دور در دقیقه) استخراج شد و میزان راندمان استخراج روغن، اسیدیته، پایداری اکسایشی، پراکسید، ترکیبات فنولی کل و ضریب شکست نمونهها مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری و بهینهسازی فرایند به روش سطح پاسخ انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش زمان فراصوت میزان راندمان استخراج روغن و ترکیبات فنولی ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت. با افزایش سرعت دورانی پرس مارپیچی نیز میزان راندمان استخراج روغن و پایداری اکسایشی کاهش ولی میزان اسیدیته، پراکسید و ترکیبات فنولی کل افزایش یافت. افزایش زمان فراصوت نیز منجر به افزایش اسیدیته، پایداری اکسایشی و کاهش پراکسید گردید. از طرفی مشخص گردید که پارامترهای مورد مطالعه تأثیری بر میزان ضریب شکست نداشتند و میزان آن برای تمامی نمونههای اندازهگیری شده برابر ۴۷۱/۱ بود. با توجه به نتایج بهینهسازی فرایند میتوان بیان نمود که ۶۰ دقیقه فراصوت و پرسی با سرعت با ۷۳/۲۰ دور در دقیقه میتواند مطلوبیت ۷۴۶/۰ برای استخراج روغن از بادام زمینی ایجاد نماید.
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مقاله، انتقال جرم در فرآیند خشککردن یک جسم مرطوب تحت تاثیر میدان الکتریکی در یک کانال مسطح به صورت دو بعدی مورد مطالعه عددی قرار گرفته است. برای حل معادلات میدانهای الکتریکی، جریان، دما و غلظت در فاز سیال و همچنین میدانهای دما و رطوبت در جسم مرطوب از روش حجم محدود استفاده شده است. شبیهسازیهای عددی با استفاده از یک شبکه سازمانیافته، غیریکنواخت و چهار وجهی، با مدل آشفتگی کی- اپسیلون استاندارد انجام شده است. دمای اولیه جسم مرطوب برابر با دمای هوای ورودی میباشد. در این مطالعه، ابتدا نتایج عددی با دادههای تجربی مقایسه شده که از تطابق قابل قبولی برخوردارند. سپس تاثیر عدد رینولدز، ولتاژ اعمالی و مکان الکترود تزریقکننده بر نرخ خشککردن جسم مرطوب ارزیابی شده است. نتایج نشان میدهد که بدون اعمال میدان الکتریکی، با افزایش عدد رینولدز نرخ خشککردن جسم مرطوب افزایش مییابد. همچنین در حضور میدان الکتریکی با ثابت ماندن عدد رینولدز، با افزایش ولتاژ اعمالی تاثیر پدیده الکتروهیدرودینامیک بر نرخ خشککردن افزایش مییابد. علاوه بر این نتایج حاکی از آن است که با نزدیک شدن الکترود تزریقکننده به سمت لبه حمله جسم مرطوب، تبخیر رطوبت به بیشینه مقدار خود میرسد.
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده
امروزه جدایی دو حوزه «جرم و مجازات» از «خطاهای مدنی» امری ضروری است و موجبات مسؤولیت، ناگزیر باید در یکی از این دو گروه طبقه بندی گردد و آثار آن ها نیز تابع قواعد عمومی آثار یکی از این دو باشد. از این رو، با ورود نهاد دیات به حقوق ایران، پرسش از چگونگی طبقه بندی آن در گروه نهادهای حقوقی یا مدنی مطرح شد. نظریه قائل به تلفیق دیات از عناصر هر دو گروه، برخلاف دو نظریه رقیب، می کوشد که به این وسیله همه عناصر و آثار آن را توجیه کند. قائلان به این نظریه جهت توجیه امکان برخورداری یک نهاد حقوقی از ماهیت دوگانه، به نهاد «خسارت های تنبیهی» در حقوق امریکا استشهاد می کنند. این نوشتار امکان برخورداری یک نهاد حقوقی – مانند دیه- از ماهیت دوگانه را مورد تأیید قرار می دهد و به میزان اشتراک و افتراق دیات و خسارت های تنبیهی می پردازد.
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
کشش عمیق هیدرومکانیکی یک فرآیند پیشرفته شکلدهی فلزات میباشد که در آن از فشار بالای سیال به منظور شکلدادن قطعات پیچیده استفاده میشود. قطعات مخروطی از جمله قطعاتی هستند که به دلیل سطح تماس کم میان پیشانی سنبه و ورق، امکان نازکشدگی و در نتیجه پارگی در مراحل شکلدهی آنها زیاد میباشد. در این مقاله به بررسی تجربی و عددی فرآیند شکلدهی هیدرومکانیکی یک قطعه مخروطی دولایه از جنسهای آلومینیوم ۳۰۰۳ و فولاد IF پرداخته میشود. بدین منظور اثر پارامترهای مختلف فرآیند از جمله ضریب اصطکاک، ترتیب چیدمان لایهها و همچنین نسبت ضخامت لایهها بر ناحیه ایمن کاری مورد مطالعه قرار میگیرد. ناحیه ایمن کاری در این فرآیند، محدوده مناسب فشار محفظهای و نسبت کشش را برای دستیابی به قطعه بدون پارگی مشخص میکند. نتایج نشان میدهد کاهش اصطکاک میان ورق و ورقگیر، افزایش ضریب اصطکاک بین سنبه و ورق، افزایش ضخامت لایه با شکلپذیری بالاتر و همچنین قرارگیری فولاد به عنوان لایه بیرونی، باعث افزایش نسبت حدی کشش و گستردهتر شدن محدوده کاری مجاز جهت تولید قطعه مخروطی دولایه بدون پارگی میگردد. در نهایت با مقایسه نتایج به دست آمده از بررسی تجربی و شبیهسازی عددی انطباق خوبی بین نتایج مشاهده گردید.
دوره ۱۷، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده
امروزه ورقهای دولایه به سبب ویژگیهای منحصر به فرد در صنایع مختلف کاربردهای فراوانی یافته است. ویژگیهایی از جمله وزن و شکل پذیری ورق دولایه تابع جنس و ضخامت لایه های تشکیلدهنده ورق دولایه میباشند. ناپایداری پلاستیک و بروز گلویی موضعی فرآیند شکلدهی ورقها را محدود مینماید و منحنی حد شکلدهی (FLD) به منظور ارزیابی شکلپذیری استفاده میشود. در این مقاله با استفاده از روش بهینهسازی چند هدفه با کمک الگوریتم ژنتیک، نسبت بهینه ضخامت لایهها در ورق دولایه تشکیل شده از لایههای از آلیاژ آلومینیوم Al۳۱۰۵ و فولاد St۱۴ جهت دستیابی به کمترین وزن برای ورق دو لایه و بیشترین شکلپذیری تعیین میگردد. منحنی حد شکلدهی ورق دولایه با کمک روابط تحلیلی بر اساس مدل مارسینیک و کوزینسکی (M-K) و بر پایه معیار تسلیم ناهمسانگرد بارلات و لاین محاسبه میشود. آزمایشهای تجربی جهت استخراج منحنی حد شکلدهی ورق دولایه Al۳۱۰۵-St۱۴ بهصورت تجربی و ارزیابی درستی مدل تئوری انجام میگیرد. پس از تعیین توابع وزن واحد سطح ورق دولایه و شکل پذیری آن بر حسب متغیرهای ضخامت، با استفاده از الگوریتم ژنتیک مقادیر بهینه ضخامت لایهها برای دستیابی به کمترین وزن واحد سطح و بیشترین شکلپذیری با کمک جبهه پارتو تعیین میشود. جبهه پارتو بهدست آمده مجموعهای از پاسخهای بهینه ممکن را ارائه میدهد. همچنین با استفاده از تکنیک حداقل فاصله، نقطه زانویی به عنوان مناسبترین پاسخ از میان مجموعه جوابهای جبهه پارتو تعیین میگردد.
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
این تحقیق به بررسی تاثیر اجرای مدل مدیریت کیفیت جامع(TQM)با استفاده از مبانی مدل تعالی سازمانی(EFQM) بر روند عملکرد مالی شرکت پرداخته است. مدل های مذکور، ابزاری برای سنجش افزایش کارایی شرکت و میزان بهبود عملکرد مالی آن می باشند. این تحقیق یک مطالعه موردی در شرکت سازه پویش از شرکت های پذیرفته شده دربورس اوراق بهادار تهران است که با بررسی نسبت های مالی این شرکت طی دوره زمانی ۱۳۸۴تا۱۳۹۱ نسبت به سال ۱۳۸۷(سال اجرای مدل)صورت گرفته است.روش بکار رفته برای بررسی روند عملکرد شرکت، مقایسه شیب ها و پراکندگی روند نسبت ها است و برای بررسی میزان تاثر اجرای مدل مدیریت کیفیت جامع از شاخص های اندازه اثر استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که اجرای مدل مدیریت کیفیت جامع، باعث تغییر در روند و بهبود عملکرد مالی شرکت شده است. حتی در برهه های زمانی که اجرای مدل، بهبود چشمگیردر عملکرد شرکت نداشته است، توانسته حداقل باعث ثبات در عملکرد مالی آن گردد.
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
افزایش روزافزون جمعیت در شهرها، متوسط مالکیت وسیله نقلیه و توسعه ارتباطات بر پیچیدگیهای سیستم حملونقل و مشکلات ناشی از آن از جمله تراکم، آلودگی محیط زیست و مصرف منابع تجدیدناپذیر افزوده است. بنابراین تغییر در سیاستهای حملونقل شهری و تلاش در جهت توسعه حملونقل عمومی، به ویژه اتوبوس، یکی از مهمترین اقدامات در حوزه حملونقل شهری است. برنامهریزی برای استفاده بهینه از زیرساختهای اتوبوسرانی نیازمند وجود اطلاعات در زمینه زیرساخت و تقاضای سفر ایستگاههای اتوبوس است. بر این اساس، انجام مطالعاتی جهت برآورد تعداد مسافر ایستگاههای اتوبوس به منظور برنامهریزی عملیاتی خطوط اتوبوسرانی در شهر تهران ضروری است. در این مطالعه با استفاده از دو پایگاه داده: دادههای ثبتشده تراکنشهای کارتبلیتها و دادههای ثبت شده توسط موقعیتیاب خودکار موجود در اتوبوسها و ساخت مدل مناسب، تعداد مسافر ایستگاههای اتوبوس برای آینده کوتاهمدت پیشبینی میگردد. ابتدا اطلاعات یاد شده مربوط به هر خط اتوبوس مرتب شده و سپس، برای تعیین ماتریس مبدأ- مقصد مسافران، دو پایگاه داده با استفاده از کدنویسی در نرمافزار متلب تطبیق داده میشود. پس از تهیه ماتریس مبدأ- مقصد مسافر، این ماتریس به عنوان پایگاه داده مطالعه مورد نظر قرار گرفته و بر اساس آن مدل ساریما و شبکه عصبی پرداخت میشوند. نتایج مدل نشان میدهد، مدل پروسپترون چند لایه از لحاظ شاخصهای خطا در پیشبینی تعداد مسافر ایستگاههای اتوبوس هر خط از مدل ساریما برتر بوده و روش مناسبتری جهت برآورد تعداد مسافر ایستگاه اتوبوس میباشد.
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( بهمن ۱۳۹۷ )
چکیده
شکلدهی تدریجی ورق از جمله فرآیندهای نوین است که در نمونهسازی سریع و ساخت قطعات با هندسه پیچیده به کار میرود. حد شکلدهی در این فرآیند در مقایسه با سایر فرآیندهای متداول شکلدهی بیشتر است. در این مقاله فرآیند شکلدهی تدریجی تکنقطهای گرم با گرمادهی همگن به ورق بههمراه گرمایش ابزار بهصورت تجربی و عددی مورد مطالعه قرار میگیرد. شکلپذیری ورق بر مبنای آزمون شیار مستقیم شرایط مختلف فرآیند با استفاده از آزمایشهای تجربی و شبیهسازیهای عددی با استفاده از روش اجزای محدود تعیین میشود. گرمایش ابزار بههمراه اعمال سیستم گرمایش همگن به ورق باعث همدماشدن ابزار و ورق شده و با کاهش اتلاف حرارت در منطقه تغییر شکل موجب بهبود فرآیند تغییر شکل شده و امکان دستیابی به حدود شکلدهی بالایی را میسر می سازد. مقایسه منحنیهای حد شکلدهی تجربی و عددی نشاندهنده انطباق خوب بین نتایج در شرایط مختلف فرآیند است. اثر دما و سرعت پیشروی روی حد شکلدهی ورق آلومینیوم ۱۰۵۰ مورد مطالعه قرار میگیرد. نتایج نشان میدهد که با افزایش دما شکلپذیری ورق بهطور قابل توجهی افزایش مییابد اما میزان تاثیر دما بر حد شکلدهی ورق در سرعت پیشروی پایینتر بیشتر است. افزایش نرخ پیشروی، حد شکلدهی را به مقدار کمی کاهش میدهد. این کاهش شکلپذیری در دمای بالا مشهودتر است.
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۵ )
چکیده
شناختن مبنای هر نوع مسؤولیتی در اِعمال صحیح قواعد آن نوع از مسؤولیت لازم است. اجرای صحیح قواعد مسؤولیت مدنی ناشی از نقض حقوق رقابت نیز، مستلزم شناخت مبنای این مسؤولیت است؛ بهویژه آنکه تحلیل این مسؤولیت نسبت به بسیاری از حوزههای ضمان قهری، سابقهی کمتری در ادبیات حقوقی ایران و اتحادیهی اروپایی دارد. حقوق اتحادیهی اروپایی به عنوان یکی از نظامهای پیشروی حقوق رقابت، در پذیرش مسؤولیت مدنی رقابتی چالشبرانگیز بود. تضارب عقاید در رویهی قضایی این اتحادیه، دستورالعمل خسارات ناشی از نقض حقوق رقابت مصوب ۲۰۱۴ را از جهت قاعدهگذاری پویاتر نموده است. در این پژوهش، نظام حقوقی اتحادیهی اروپایی به جهت شباهتهای قاعدهگذاری با حقوق ایران و تدقیق مؤلفان و دادرسان دادگاه اتحادیهی اروپایی در این حوزه، مورد تطبیق واقع شده است. دیر زمانی است که در تحلیل مسؤولیت مدنی از مبنای تقصیر بهره بردهایم. در حقوق اتحادیهی اروپایی، مبنای مسؤولیت بدون تقصیر با نتیجهی مسؤولیت محض، در مسؤولیت مدنی ناشی از رویههای ضد رقابتی پذیرفته شده است، اما در حقوق ایران، پذیرش این مبنا و نظریهی تقصیر، به عنوان مبنای واحد مورد قبول، دشوار است.
علاوه بر مبانی مرسوم، دو مبنای بازدارندگی و عدالت توزیعی به عنوان مبانی نویی که تحلیل اقتصادی حقوق در قرن حاضر در حوزهی مسؤولیت مدنی ناشی از رویههای ضد رقابتی به آنها پرداخته است، نیز به عنوان مبانی پیامدگرا، در این دو نظام حقوقی، مورد تحلیل واقعشدهاند.