۳۸ نتیجه برای رخشان
دوره ۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
در این مقاله عملکرد تعمیم شبکههای عصبی مصنوعی RBF بر دادههای آزمایشگاهی بدست آمده بر تاثیر نانو ذرات Fe۲O۳، ZnO، TiO۲، WO۳و NiO در دما و کسرجرمیهای مختلف بر گرانروی نفت خام مورد بررسی قرار گرفته است. مورفولوژی و پایداری نانوذرات با استفاده از آنالیز DLS و TEM بررسی شده، نتایج آنالیزها نشان داد که متوسط قطر نانوذرات از ۱۰ تا ۴۰ نانومتر برای اکسیدهای نانو ذرات مختلف تغییر میکند. روش جامعی جهت محاسبه مقدار بهینه گستردگی توابع گاوسین آیزوتروپیک همراه با الگوریتم ویژهای برای آموزش شبکههای RBF ارائه شده است. نتایج این مطالعه مشخص مینماید که شبکههای عصبی RBF به دلیل دارا بودن مبانی علمی مستحکم و همچنین قابلیت فیلتر نمودن نویزها، از عملکرد مناسبی برخوردار است. با افزایش دما نسبت ویسکوزیته نانو سیال به سیال پایه کاهش مییابد. علاوه بر آن با افزایش درصد نانوذرات ویسکوزیته نسبی به طور چشمگیری افزایش مییابد. برای دماهای بالاتر از °C۵۰ ویسکوزیته نسبی کمتر از واحد به دست آمده که این نشان دهنده کاهش ویسکوزیته نانوسیال به سیال پایه میباشد.
دوره ۳، شماره ۱۰ - ( تابستان ۱۳۸۹ )
چکیده
«دوره» در مطالعات تاریخی مفهومی نظام بخش است و مورّخان علوم و هنرها را در طبقه بندی اطّلاعات تاریخی یاری می کند. در اغلب کتب تاریخ ادبیات، «دوره بندی» اساسی ترین پایۀ بخش بندی و فصل بندی است. دوره بندی در علوم ادبی مانند بلاغت نیز روایی و کاربرد یافته است. ازجمله شوقی ضیف، تاریخ بلاغت عربی- اسلامی را به ادواری تقسیم کرده است. در این مقاله طرحی برای دوره بندی تاریخ بلاغت فارسی پیشنهاد شده است. نظام بلاغت نظری فارسی دراصل از زبان عربی گرفته شده اما کیفیّت و کمیّت اقتباس در ادوار زمانی مختلف یکسان نبوده است. بلاغیون فارسی نویس خود نیز گاه نوآوری هایی داشته اند و گاه از نظام بلاغت نظری سایر تمدّن های مجاور ازجمله بلاغت هندی در بررسی زیبایی های سخن فارسی بهره گرفته اند. برمبنای عصر زندگی نویسندگان کتب بلاغت فارسی و شباهت و یکسانی رویکرد هایی که در نگارش کتب و رسالات بلاغی در پیش گرفته اند در این نوشته چهار دوره متفاوت را بازشناخته ایم: ۱. دورۀ بومی سازی (از قرن پنجم تا هفتم ) که دورۀ آغازین بلاغت فارسی است و سه کتاب مهمّ ترجمان البلاغه، حدائق السحر فی دقایق الشعر و المعجم فی معاییر اشعار العجم را دربرمی گیرد. ۲. دورۀ شرح و تقلید (از قرن هشتم تا پیش از دورۀ معاصر) که عصر شرح نویسی بر کتب دوره بومی سازی است. ۳. دورۀ هندی مآبی (مقارن با رواج سبک هندی) که در آن فارسی نویسان هند و سبک هندی می کوشند سخن فارسی را به میزان نظام بلاغیِ برگرفته از هندی برسنجند. ۴. دورۀ بلاغت مدرسی (دورۀ معاصر) که دوره متأخّرتر محسوب می شود و کتب درسی بلاغت فارسی را شامل است. کلیدواژه ها: بلاغت فارسی، دوره بندی، تاریخ بلاغت، بیان، بدیع.
دوره ۵، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
پلی استایرن انبساطی کاربرد گستردهای دارد این پلیمر به روش پلیمریزاسیون رادیکالی تهیه میشود. این ماده در صنایع بستهبندی و عایقکاری کاربرد فراوانی دارد. بعضی از ویژگیهای این پلیمر از جمله استحکام مکانیکی پایین آن باعث شده تا کاربرد آن محدود شود. با اضافه کردن بعضی از مواد میتوان ویژگیهای این پلیمر را بهبود داد. استایرن بوتادین استایرن از جمله موادی هستند که با اضافه کردن آن بر پلی استایرن انبساطی می توان کیفیت پلیمر را بهبود داد. در این مقاله پلیاستایرن انبساطی حاوی درصدهای مختلف استایرن بوتادین استایرن (۰، ۰۱/۰، ۰۲/۰و۰۳/۰) در درصد تبدیلهای مختلف پلیاستایرن انبساطی (۶۰/۰، ۶۳/۰، ۶۶/۰و ۶۹/۰ درصد) تهیه شده است. تستهای مختلفی از جمله آزمون ضربه، شاخص جریان مذاب، سنجش میزان نرمی پلیمر، استحکام کشش در نقطه شکست، K-value، سنجش میزان سختی پلیمر، میزان ازدیات طول تا نقطه شکست بر روی پلیمر تولیدی انجام یافته است. دادههای به دست آمده از آزمایشات با شبکههای عصبی مصنوعی MLP شبیهسازی شده است و نتایج شبیه سازی بخوبی دادههای آزمایشگاهی را پوشش داده است. مطالعه تستها نشان میدهد که در درصدهای ثابت استایرن بوتادین استایرن در پلیاستایرن انبساطی، با افزایش درصد تبدیل پلیاستایرن انبساطی به غیر از تست شاخص جریان مذاب (که پایین بودن آن نشان از کیفیت بالای پلیمر است)، مقدار عددی بقیه تستها افزایش یافته است. افزایش درصد استایرن بوتادین استایرن در پلیاستایرن انبساطی، در درصد تبدیلهای ثابت پلیاستایرن انبساطی ویژگیهای پلیمر را بهبود بخشیده است. در ضمن نتایج شبیه سازی نشان می دهد که داده های آزمایشگاهی به خوبی نتایج شبیه سازی را پوشش می دهد. به کمک نتایج بدست آمده از شبیه سازی می توان در نقاطی که آزمایش انجام نشده با نتایج شبیه سازی داده های مربوط به دست های را پیشگویی کرد.افزودن استایرن بوتادین استایرن در درصدهای مختلف بر پلی استایرن انبساطی در درصد تبدیلهای مختلف جهت افزایش خواص پلی استایرن برای اولین بار در این مقاله مورد مطالعه قرار گرفته است و نتایج داده های آزمایشگاهی جهت پیشگویی در نقاطی که آزمایش صورت نگرفته با کمک شبکه های عصبی مصنوعی شبیه سازی شده است.
دوره ۸، شماره ۱ - ( Spring & Summer ۲۰۰۶ ۱۳۸۴ )
چکیده
هدف: از آنجا که استفاده از نخ سیلک ساخته کارخانه سوپا مورد بحث و تردید قرار گرفته است، این پژوهش به منظور بررسی اختلافات احتمالی ما بین نخ سیلک سوپا و اتیکون برای بخیه زدن پوست موش صحرایی انجام شده است.
مواد و روش ها: در این مطالعه از ۶۰ عدد موش صحرایی سفید نژاد اسپراگن- دولی با متوسط سنی ۳ ماه و متوسط وزنی g۲۵۰ استفاده گردید. موش ها به طور تصادفی به دو گروه ۳۰ تایی تقسیم شدند. تحت بیهوشی عمومی و پس از آماده سازی جراحی، شکافی به طول تقریبی cm۵ از ناحیه خلفی غضروف خنجری به طرف عقب بر روی پوست و لایه پانیکولوس ایجاد شد؛ این شکاف در گروه ۱ با نخ سیلک ۰/۳ ساخت کارخانه سوپا و در گروه ۲ با نخ سیلک ۰/۳ ساخت کارخانه ایتکون با الگوی ساده تکی دوخته شد. روز ۶ بعد از عمل ۱۵ عدد از موش های هر گروه قربانی شدند و برای تهیه مقاطع هیستوپاتولوژی از ناحیه زخم، نمونه برداری به عمل آمد. روز ۱۳، ۱۵ عدد باقی مانده از موش های هر گروه قربانی شدند و برای تهیه نمونه هیستوپاتولوژی و بیومکانیک مورد استفاده قرار گرفتند. مقاطع هیستوپاتولوژی به وسیله هماتوکسیلین- ائوزین رنگ آمیزی شد و در آنها بازسازی اپیتلیوم، آکانتوز، سن بافت جوانه گوشتی، نوع درماتیت، پرخونی و حضور سلول های غول پیکر مد نظر قرار گرفت. بر این اساس اختلاف معناداری بین دو گروه در روزهای ۶ و۱۳ مشاهده نگردید (۰۵/۰ P>). در مطالعات بیومکانیک براساس منحنی نیرو- تغییر طول حاصل از کشش نمونه ها به وسیله دستگاه استروگراف، فاکتورهای زیر محاسبه شد: حداکثر استحکام کششی، کرنش Strain در نقطه تسلیم، کرنش در نقطه نیروی حداکثر، سفتی بافت و حداکثر انرژی جذب شده. از نظر خواص بیومکانیک نیز اختلاف معناداری بین دو گروه مشاهده نگردید (۰۵/۰ P>).
نتیجه گیری: براساس نتایج به دست آمده در این مطالعه استفاده از نخ های سیلک تولید شده به وسیله کارخانه سوپا به جای نخ های اتیکون پیشنهاد می شود.
دوره ۸، شماره ۳۴ - ( مهر و آبان ۱۳۹۹ )
چکیده
ضربالمثلها عبارات زبانی کوتاه به نظم یا نثر هستند که با ساختاری روان نشاندهندۀ بخشی از فرهنگ و تفکرات مردم جامعهایاند که آنان را بهکار میبرند. از این رو، معمولاً نسل به نسل منتقل میشوند و با مداقه و موشکافی میتوان به ریشههای تاریخی و فرهنگی مستتر در آنان دست یافت. با این توضیح ضربالمثلها را میتوان زباهنگ (زبان + فرهنگ) درنظر گرفت که نشاندهندۀ نوع نگرش، فرهنگ و تفکرات ارزشی مردم هر جامعه هستند. یکی از مواردی که در ضربالمثلهای زبان فارسی مشهود است، تفکر مثبتنگری است که میتوان آن را نوعی زباهنگ درنظر گرفت. در پژوهش حاضر نگارندگان با استفاده از بخشهای هشتگانۀ الگوی SPEAKING هایمز (۱۹۶۷) به واکاوی زباهنگ «مثبتنگری» در ضربالمثلهای زبان فارسی پرداختهاند. بدینمنظور تعداد ۹۹۶۲۱ ضربالمثل زبان فارسی که نشاندهندۀ فرهنگ و تفکرات اقوام ایرانی و جامعۀ فارسیزباناند، موشکافی شدند. از این تعداد، بهمنظور بررسی تفکر مثبتنگری، ۷۷۷ ضربالمثل که بار عاطفی مثبت داشتند، یادداشت و بهمنزلۀ دادههای پژوهش درنظر گرفته شدند. این مثلها بهصورت کیفی و توصیفی در پرتو الگوی هایمز تحلیل شدند تا مشخص شود که زباهنگ مذکور در ضربالمثلهای زبان فارسی به چه صورتی نمود پیدا کرده است و اهداف پربسامد آن، چه مواردی را دربر میگیرد. یافتههای پژوهش نشان میدهد اهداف پربسامد استفاده از زباهنگ مثبتنگری به موارد پند و نصیحت (۳۰ درصد)، دعوت به شادی و نشاط (۳ درصد)، اغراق و بزرگنمایی (۵ درصد)، تشویق به اتحاد و همکاری (۴ درصد)، دعا در حق مخاطب (۲ درصد)، پایبندی به عقاید مذهبی (۲۷ درصد)، ترغیب به صبر در کارها (۸ درصد)، و شکرگزاری (۲ درصد) اختصاص یافته است که در بافتهای رسمی و غیررسمی با لحنهای متفاوتی مانند لحن نصیحتآمیز (۴۵ درصد)، تعریفی (۸ درصد)، امیدوارانه (۳۶ درصد)، طنزآمیز (۸ درصد) و دعایی (۴ درصد) بهکار رفتهاند. از آن جایی که بالاترین بسامد از نظر هدف در زباهنگ «مثبتنگری» متعلق به پند و نصیحت دادن به طرف مقابل است و لحن نصیحتآمیز نیز بیشترین مورد کاربرد لحن را به خود اختصاص داده است، بهنظر میرسد با توجه به فرهنگ قوی و غیرمستقیمگویی ایرانیان، آنان بهصورت ضمنی نظرات خود را در قالب پند و نصیحت به دیگران منتقل میسازند.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۹ )
چکیده
یکی از فرایندهای اقتصادی برای تولید قطعه در شکلدهی فلزها، برش دقیق است که در آن، دقت و کیفیت قطعات بسیار بیشتر از روش معمولی است. در برش دقیق قطعه کار بین سه نیرو قرار میگیرد که عبارتند از: نیروی سنبه، نیروی ورقگیر (رینگV شکل) و نیروی سنبه مخالف. در این مقاله، با مدلسازی برش دقیق، پس از اعتبارسنجی نتایج اولیه، به بررسی عوامل مؤثر بر فرایند پرداخته میشود. افزایش ارتفاع v-رینگ و نیروی ورقـگیر و سنبه مـخالف، باعث افـزایش فــشار هیدرواستاتیک و افزایش عمق برش میشود. در همین حال این عوامل باعث افزایش تنش شعاعی و فشار روی ابزار و لذا باعث تسریع فرسایش قالب میشود. بهکارگیری v-رینگ در ماتریس، اثر بسیار مثبتی بر افزایش دقت و کیفیت قطعه و افزایش عمر قالب دارد. در ادامه با استفاده از بخشی از نتایج بهدست آمده در روش المان محدود، این فرایند بهروش شبکه عصبی مصنوعی نیز شبیهسازی شد. با توجه به نتایج بهدست آمده از روش المان محدود و شبکه عصبی، این دو روش، ابزار مناسبی برای مدلسازی و پیشبینی اثر عوامل مختلف در برش دقیق است.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۸ )
چکیده
مقولۀ همآیی کلمات به عنوان یکی از دشوارترین جوانب یادگیری زبان تلقی میشود و توجه بسیاری را در حوزۀ آموزش و یادگیری زبان به خود جلب کرده است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر آموزش تعمدی و آموزش تصادفی بر درک دانش همآیی کلمات انگلیسی
در میان زبانآموزان سطح پیشرفته است. از میان ۶۵ دانشجوی ترم اول رشتههای مهندسی، تعداد ۴۰ دانشجوی مرد و زن از دانشگاه گلستان که در بازۀ سنی ۱۸ تا ۳۲ قرار داشتند، برمبنای آزمون تعیین سطح آکسفورد انتخاب شدند و سپس به سه گروه آموزش تعمدی (تعداد: ۱۳)، آموزش تصادفی (تعداد: ۱۴) و گروه شاهد (تعداد: ۱۳) تقسیم شدند. زبانآموزان گروه آموزش تعمدی، مقولۀ همآیی کلمات انگلیسی را بهطور مستقیم و تشریحی آموزش دیدند؛ در حالیکه گروه آموزش تصادفی ترکیبات همآیی را بهطور غیر مستقیم و تلویحی فرا گرفتند. پس از گذشت پنج جلسه از جلسات تدریس، زبانآموزان در پسآزمون شرکت کردند. بهمنظور بررسی میزان درک زبانآموزان از مقولۀ همآیی کلمات انگلیسی، جلسات یادآوری نیز برگزار شد. پس از یک فاصلۀ زمانی دو هفتهای، پسآزمون متأخر از زبانآموزان گرفته شد و جلسات یادآوری نیز برگزار شدند تا مجدداً، درک و آگاهی آنها از مقولۀ تدریسشده ارزیابی شود. نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین روش تدریس تعمدی و تصادفی در پسآزمون و پسآزمون متأخر وجود داشته و عملکرد گروه تدریس تعمدی بهتر از گروه تصادفی بوده است. همچنین، تفاوت معناداری بین عملکرد گروه آموزش تصادفی در پسآزمون و پسآزمون متأخر نسبت به شاهد وجود داشته است. امید است که یافتههای حاصل از این پژوهش بتواند برای دانشجویان، مدرسان و طراحان برنامههای تحصیلی زبان انگلیسی مفید باشد.
ulated Recall Session
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۰- )
چکیده
در هنگام استرس، جریان خون در ناحیه دور چشم افزایش یافته و موجب افزایش دمای این ناحیه می شود. دلیل این پدیده آن است که چشم باید در چنین مواقعی آمادگی انجام حرکت های متنوع و سریع را داشته باشد و این خون و انرژی بیشتری را می طلبد.این تغییر دما، در سطح پوست و تشعشع حرارتی آن مشهود است. این حرارت، نور مادون قرمز را در محدوده طول موج ۳ تا ۱۲ میکرو متر منتشر می کند. بنابراین باید بتوان با تصویربرداری مادون قرمز دو بعدی از تغییراتِ حرارت در سطح چهره، به وجود و میزان استرس پی برد.با تحلیل این تغییرات ناشی از استرس، سیگنال دمایی استخراج و تحلیل می شود. در این پژوهش با ثبت همزمان سیگنالهای پلی گرافی سطحی و تصاویر حرارتی چهره، امکان برچسبزنی صحیح تصاویر حرارتی فراهم شده و همچنین تغییرات سیگنالهای مختلف فیزیولوژیکی بدن در هنگام وقوع استرس مقایسه شده است. در این تحقیق استرس در دو سطح کم و زیاد مورد توجه بوده است. ثبت داده برای شش نفر و برای هر یک چهار بار، به مدت دو دقیقه انجام شده است. دادگان پس از طی مراحل پیش پردازش و استخراج ویژگی، به سیستم شناخت وارد می شود. در سیستم شناخت از دو روش جداسازی خطی و شبکه عصبی استفاده شده است. نتایج به دست آمده از روش شبکه عصبی MLP نسبت به روش LDA به اندازه ای جزیی بهتر است.
دوره ۱۰، شماره ۵ - ( آذر و دی ۱۳۹۸ ۱۳۹۸ )
چکیده
منظور ضمنی گفتار، یکی از اجزای معنای سخن گویشور است و بیآنکه بخشی از جملۀ گویشور را تشکیل دهد، وجهی از مفهوم آن جمله را میرساند. این مقوله در حوزۀ منظورشناسی بینزبانی بررسی میشود و توجه بسیاری از متخصصان و نظریهپردازان حوزۀ منظورشناسی را به خود جلب کرده است. با این حال، شمار پژوهشهایی که به مطالعۀ ارتباط میان دانش منظور ضمنی و سطح بسندگی زبانی پرداختهاند، بسیار محدود است. بنابراین، پژوهش حاضر بر روی ۱۰۲ (۳۵ آقا و ۷۶ خانم) دانشجوی آموزش زبان انگلیسی و ادبیات زبان انگلیسی دانشگاه گلستان اجرا شده است و هدف آن نهتنها شناسایی رابطه و تفاوت احتمالی میان سطح بسندگی زبانی (بالا یا پایین) و دانش منظور ضمنی در آنها بلکه بررسی زیرمجموعههای تلویح فردی و تلویح قاعدهمند است. علاوه بر این، امکان پیشبینی و تشخیص (زیر)مجموعههای تلویحهای فردی و قاعدهمند با استناد به سطح بسندگی زبانی در این تحقیق، بررسی شده است. نتایج حاصل از آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که رابطۀ معنادار مثبتی میان سطح بسندگی زبانی و تلویحهای ضمنی فردی و قاعدهمند وجود دارد. بهعلاوه، از میان سه زیرمجموعۀ منظورهای ضمنی قاعدهمند، درک نقد بالاترین و پرسش پاپ پایینترین سطح همبستگی را با بسندگی زبانی داشتهاند. از میان چهار زیرمجموعۀ تلویح فردی نیز تناسب ـ افشای اطلاعات دارای بالاترین سطح همبستگی مثبت معنادار و تناسب کلی دارای پایینترین سطح همبستگی با میزان بسندگی زبانی بودهاند. نتایج حاصل از مدلسازی معادلۀ ساختاری نشان میدهند هر دو نوع تلویح، رابطه معنادار مثبتی با سطح بسندگی زبان دارند. بنابراین، یکی از کاربردهای آموزشیِ پژوهش حاضر این است که طراحان کتابهای درسی میتوانند مصادیق فرهنگوابسته منظورهای ضمنی قاعدهمند و فردی را در متون و مباحث کتابهای درسی بگنجانند تا درک زبانآموزان از آن منظورها را ارتقا دهند. معلمان نیز میتوانند بهجای تمرکز صرف بر مشخصههای زبانشناختی، اهمیت درک و تعبیر منظورهای ضمنی گفتار را مورد توجه قرار دهند.
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۳۹۹ )
چکیده
پیروِ پیدایش رویکردها و روشهای نوین در حوزۀ تدریس زبان انگلیسی، ارزیابی زبان دستخوش تغییرات بسیار اساسی شده است و روشهای سنتی جای خود را به ارزیابی پویا دادهاند. ارزیابی پویا مبتنی بر نظریۀ اجتماعی ـ فرهنگی ویگوتسکی (۱۹۷۸) و منطقۀ مجاور رشد است. اگرچه رویکرد ارزیابی پویا برای بیشتر جنبههای یادگیری زبان دوم کاربرد دارد، اما بهندرت در جهت بررسی روند توسعه و تکامل منظورشناسی بینزبانی تحقیقی انجام نشده است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر ارزیابی پویا بر درک کنشهای گفتاری معذرتخواهی و درخواست در میان زبانآموزان زبان انگلیسی سطح متوسط در ایران نگاشته شده است. در این راستا، تعداد ۶۶ زبانآموز زبان انگلیسی سطح متوسط که در آموزشگاه زبان شکوه در شهرستان کلاله مشغول به تحصیل بودهاند، برحسب نمرههایشان در آزمون تعیینسطح آکسفورد انتخاب و سپس به سه گروه تقسیم شدند: گروه ارزیابی غیرپویا، گروه ارزیابی پویا و گروه شاهد. در این پژوهش از طرح پیشآزمون ـ پسآزمون استفاده شده است. برای ارزیابی توانش منظورشناختی در این تحقیق، در دوران پیش و پس از مداخله، آزمون درک منظورشناسی شنیداری بیرجندی و درخشان (۲۰۱۴) اجرا شده است. اعضای شرکتکننده در این تحقیق، هشت جلسۀ آموزش ۴۵ دقیقهای را در قالب کلیپهای ویدئویی منتخب از فصلها و بخشهای مختلف ۱۳ Reasons Why و Suits دریافت کردند. نتایج حاصل از آزمون تحلیل واریانس یکمتغیره نشان داده که میان این سه گروه، تفاوت معنادار آماری وجود داشته است و نتایج بهدستآمده از آزمون تعقیبی توکی نیز حاکی از آن بوده که گروه ارزیابی پویا، نسبتبه دو گروه ارزیابی غیرپویا و شاهد، عملکرد بهتری داشته است. پژوهش حاضر کاربردهای قابلملاحظهای برای معلمان، زبانآموزان و طراحان مواد آموزشی خواهد داشت.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱- )
چکیده
در این مقاله، شرایط پایدارسازی و طراحی کنترلکننده برای دستهای از سیستمهای غیرخطی ارائه شده است. روش ارائهشده بر اساس استفاده از فیدبک غیرخطی، تابع لیاپانوف مربعی و ماتریسهای کمکی میباشد که این ماتریسهای کمکی، بر اساس خواص حاصل از دینامیک سیستم بدست آمدهاند. بر اساس قضیهی پایداری لیاپانوف و تکنیک تجزیهی مجموع مربعات، شرایط پایدارسازی به فرم شرایط مجموع مربعات (SOS) در میآیند. رویکرد ارائهشده در این مقاله دارای دو مزیت کلی میباشد. اول اینکه، با استفاده از مدل چندجملهای، روش ارائه شده از ماتریسهای مدل فضای حالت چندجملهای سیستم استفاده میکند. بنابراین، در این حالت نیازی به استفاده از مدلسازیهای موجود مانند مدلسازی فازی تاکاگی- سوگنو (T-S) که به صورت ذاتی دارای محافظهکاری میباشند، به خصوص در مواقعی که از توابع عضویت فازی مدل در شرایط طراحی کنترلکننده استفاده نمیگردد، وجود ندارد. دوم اینکه، با استفاده از ماتریسهای کمکی، میتوان شرایط طراحی کنترلکننده را بهگونهای تغییر داد که ساختار کنترلکننده از دید پیادهسازی عملی با آزادی عمل بیشتری همراه باشد. در انتهای مقاله نیز برای نشان دادن کارایی رویکرد ارائه شده، یک موتور سنکرون مغناطیس دائم مورد بررسی و شبیهسازی واقع شده است.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۰ )
چکیده
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
- برای استفاده از آرماتورهای پلیمری مسلح الیافی (FRP) در سازه های بتن آرمه باید روابط طراحی جدیدی برای آن ها ارائه شود. ایجاد پیوستگی کافی بین بتن و آرماتورهای FRP در محل وصله، یکی از بحث های مهمی است که در طراحی سازه های بتن آرمه باید توجه شود.
هدف از این مقاله ارائه رابطه ای برای تعیین مقاومت پیوستگی آرماتورهای FRP وصله شده در تیرهای بتن آرمه است. به این منظور نخست به کمک نتایج آزمایش های بیرون کشیدگی محققان دیگر، روابطی برای تعیین مقاومت پیوستگی موضعی و مدول تغییر مکان آرماتورهای FRP ارائه می شود. سپس به کمک نتایج آزمایش های وصله کششی در تیرها، رابطه ای برای تعیین مقاومت پیوستگی در طول وصله آرماتور FRP به دست می آید. این رابطه اثر پوشش بتن و آرماتور جانبی وصله را در مقاومت پیوستگی وارد می کند. مقایسه رابطه پیشنهادی و نتایج آزمایشگاهی نشان می دهد که رابطه پیشنهادی با دقت مناسبی مقاومت پیوستگی آرماتورهای FRP در نمونه های تیری وصله دار را پیش بینی می کند. این رابطه با روابط ارائه شده در دیگر آیین نامه ها و مراجع نیز مقایسه شده است.
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۴۰۱ )
چکیده
تنوع در تمرین محتوا بهواسطۀ توسعۀ فناوری، مسیرهای جدیدی پیشروی ذینفعان آموزش عالی گشوده است تا گامهایی مؤثرتر برای یاددهی ـ یادگیری مهارتهای زبانی بردارند. شبیهسازی در نسل جدید بازیها، یادگیری معکوس مهارتهای زبانی در آموزش عالی را به مفهوم واقعی کاربردی ساخته است. با توجه به اهمیت مهارتهای درک انگلیسی با اهداف ویژه در زندگی، این پژوهشِ متممی با طرح توصیفی پیوسته در نیمسال اول تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ به بررسی کاربردپذیری یادگیری معکوس مبتنیبر واقعیت افزودۀ مهارتهای درک انگلیسی با اهداف پرستاری پرداخت. بهاین منظور، ۲۴۰ دانشجو (۸۹ پسر و ۱۵۱ دختر) از حوزۀ پرستاری در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انتخاب و بعد از شرکت در آزمون بسندگی انگلیسی بهطور تصادفی به دو مجموﻋﮥ پیشساخته و خودمانی تقسیم شدند تا درک انگلیسی با اهداف پرستاری را فراگیرند. تکمیل پرسشنامۀ نگرش، ارزیابی مستمر در ۱۸ جلسۀ یادگیری معکوس مبتنیبر واقعیت افزوده، رویدادنگاری یاددهنده، ارزیابی توان پیشبرد عرﺻﮥ شغلی و مصاحبۀ متمرکز فرایند این پژوهش را شکل داد. تحلیل دادهها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر از کاربردپذیری یادگیری معکوس مبتنیبر واقعیت افزوده در آموزش درک انگلیسی با اهداف پرستاری در بافت یاددهی ـ یادگیری و عرصه خبر داد. در این بین، شیوۀ تمرین عاملی در موفقیت و هدفمندی یادگیری معکوس انگلیسی با اهداف ویژه مؤثر بود. نتایج میتواند در تدوین شیوهنامههای جدید در قلمرو کاربرد فناوری در آموزش عالی بهکار گرفته شود.
دوره ۱۳، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۴۰۱ )
چکیده
پس از تحقیق مروری که توسط شکی و همکارانش درسال (۲۰۲۰) انجام شد نتایج حاکی از آن بود کنش های گفتاری درخواست، عذرخواهی و امتناع در ایران بسیارآموزش پذیر و پرطرفدار هستند. از آنجایی که فراتحلیل ها به عنوان یک روش آماری جدید به بررسی میزان تاثیرگذاری متغیرها میپردازند وبدین جهت که تاکنون تحقیقی در بررسی کنش های گفتاری مذکور در ایران انجام نشده است، پژوهش حاصل بر مطالعات انجامشده در طول دو دهۀ گذشته تمرکز کرده است. بنابراین هدف مقالۀ حاضر، آشکارسازی میزان اثربخشی آموزش بر این کنشهای گفتاری پرتکرار یعنی درخواست، عذرخواهی وامتناع در ایران است. بدین منظور، از مجموع هشتاد مطالعۀ یافتشده در ایران، ۵۷ مقاله براساس معیارهای نویسندگان، انتخاب وبرای تجزیه وتحلیل کدگذاری شدند. نتایج مطالعه نشان داد که آموزش درخواست، عذرخواهی وامتناع در محیط ایران بسیار مؤثر است ومیانگین (g = ۱,۴۳) معناداری را گزارش داده است که نشاندهندۀ سهم بزرگ آموزش در زمینۀ منظورشناسی است. این مقاله با پیشنهاداتی برای مطالعات آینده به پایان میرسد.
دوره ۱۳، شماره ۱۳ - ( ويژهنامه اول ۱۳۹۲ )
چکیده
به دلیل مواجه بودن بخش توربین یک موتور توربین گاز با دمای بالا و خصوصیات گاز ورودی، کارایی توربین حین کارکرد در معرض کاهش قرار می¬گیرد. شرایط کارکرد منجر به ایجاد خوردگی یا رسوب و در نتیجه افزایش زبری سطح پره¬ی آن می¬شوند. با توجه به پیچیدگی جریان درون توربین برای شناخت میدان جریان و دما درون طبقه توربین نیاز به انجام تحلیل سه بعدی می¬باشد. هدف از این مقاله بررسی تاثیر زبری بر میدان جریان و کارایی توربین گازی با شبیه سازی عددی است. در این پژوهش طبقه چهارم توربین هانوفر که در آزمایشگاه دانشگاه صنعتی هانوفر آلمان به صورت تجربی آزمایش شده است، بصورت سه بعدی در نرم افزار انسیس-سی اف ایکس شبیه سازی و نتایج حل عددی با نتایج آزمایشگاهی اعتبار سنجی شد. در ادامه تاثیر زبری پره در دو ارتفاع معادل دانه¬های ماسه µm ۱۰۶(رژیم نیمه زبر) و µm۴۰۰ (کاملا زبر) بر خصوصیات میدان جریان و عملکرد یک مرحله¬ی توربین در ۴ دبی جرمی مختلف مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد مجموع افت راندمان ناشی از زبری استاتور و زبری روتور برابر با افت راندمان ناشی از زبری کل مرحله است. بعلاوه، تاثیر افزایش زبری پره¬ی استاتور و روتور در کاهش راندمان تقریبا مساوی می¬باشد.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۳ )
چکیده
در مطالعه پیش¬رو میکرو توربین آبی پلتونی با ابعاد بسیارکوچک مورد بررسی قرار گرفته است. این میکرو توربین برای توان ۱۵ کیلو وات طراحی و ساخته شد و در استان خراسان رضوی مورد بهره¬برداری قرار گرفت. برای تحلیل و بررسی کارایی و تاثیر پارامتر¬های فیزیکی و هندسی، جریان عبوری از توربین با استفاده از نرم¬افزار تجاری Ansys CFX ۱۳ شبیه¬سازی و نتایج حاصل از شبیه¬سازی در نقطه کاری با نتایج تجربی مقایسه و اعتبار سنجی گردید. با توجه به پیچیدگی شبیه¬سازی، حجم زیاد محاسبات و همچنین متناوب بودن، به¬جای شبیه¬سازی کل توربین قسمتی از آن که شامل تعدادی از بشقابک¬ها می¬باشد، شبیه¬سازی شد. جریان به صورت سه بعدی و گذرا شبیه¬سازی شده و مدل توربولاتی SST به¬کار رفته است. برای مدل¬کردن جریان دو فاز از مدل همگن سطح آزاد استاندارد استفاده شده است.در قسمت نتایج اثر مقدار دور بر روی بازده مورد بررسی قرار گرفت.همچنین تاثیر پارامترهای فیزیکی: دبی¬، ارتفاع و پارامترهای هندسی: فاصله نازل تا محور بشقابک¬ها، تعداد بشقابک با حفظ قطر گام و اندازه بشقابک، تعداد بشقابک با حفظ قطر گام و تغییر اندازه بشقابک و تعداد بشقابک با تغییر قطر گام و حفظ اندازه بشقابک بر روی عمل¬کرد، برای میکرو توربین مورد نظر بررسی گردید.
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده
در این پژوهش مکانگزینی فضاهای آموزشی شهر اصفهان بررسی و تحلیل شده است. هدف پژوهش، سنجش تعامل معیارهای مکانیابی با مکانگزینی وضع موجود فضاهای آموزشی است. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است و در سطح ۲۴۶ مدرسه نمونه از ۸۴۱ فضای آموزشی شهر اصفهان انجام شده است. برای سنجش تعامل معیارهای مورد مطالعه، از آزمونهای «تحلیل واریانس یکطرفه» و «توکی» استفاده شده است. یافته¬های پژوهش نشان می¬دهد رابطه فضاهای آموزشی با کاربریهای ناسازگار، شرایط اقلیمی و دسترسی معنادار است. در مقابل، فضاهای آموزشی با سایر معیارهای مکانیابی ارتباطی ندارد و بین معیارهای مکانیابی و مکانگزینی وضع موجود فضاها تفاوت معناداری وجود دارد. مجموع این عوامل باعث شده است فضاهای آموزشی اصفهان سازگاری، همجواری و مطلوبیت مناسبی نداشته باشد.
واژه های کلیدی: سازگاری، فضاهای آموزشی، مطلوبیت، مکانگزینی، مکانیابی، همجواری، اصفهان.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۹ )
چکیده
دفترهای آژانسهای مسافرت هوایی، یکی از زیرساخت¬های اساسی برای توسعه گردشگری محسوب می¬شوند و میزان عملکرد آنها بیانگر وضعیت توسعه گردشگری و خدمات وابسته به آن در هر جامعه است. بر این اساس، در پژوهش حاضر به تحلیل فضایی عوامل مؤثر بر عملکرد دفترهای مورد مطالعه در ایران می¬پردازیم. اهداف ما در پژوهش، علاوه بر تعیین عوامل مؤثر بر عملکرد آژانس¬ها، ارزیابی درجه گسترش عملکرد آنها در استان¬های کشور و اولویت¬بندی عاملها برای متعادل¬تر شدن منافع حاصل از عملکرد آژانس¬هاست. روش پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است و تحقیق با استفاده از الگوهای تحلیل عاملی، ضریب توزیع، تحلیل خوشه¬ای و فرایند تحلیل سلسله مراتبی و با به¬کارگیری نرم¬افزارهای SPSS و Arc view صورت گرفته است. یافته¬های پژوهش نشان می¬دهد که از ۵۱ نماگر اولیه، ۳۲ نماگر انتخابی- که به شش عامل معنادار کاهش یافته¬اند و درمجموع، ۱۵/۶۶ درصد واریانس جامعه را تبیین میکند، بر عملکرد آژانس¬های هوایی کشور مؤثر هستند. بهلحاظ توسعه عملکردی آژانس¬ها، استان تهران در سطح بالا (عملکرد مطلوب)، هشت استان در سطح دوم (عملکرد نیمهمطلوب به بالا)، یازده استان در سطح سوم (عملکرد نیمه¬مطلوب به پایین) و ده استان در پایین¬ترین سطح (عملکرد نامطلوب) قرار دارند. برای بهبود عملکرد آژانس¬ها، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، نقش عامل کارکردی- نهادی را مؤثرتر از دیگر عامل¬ها پیش¬گویی میکند.
دوره ۱۴، شماره ۱۳ - ( ويژهنامه اول ۱۳۹۳ )
چکیده
در این کار، یک مدل سه¬بعدی به منظور بررسی جریان سیال در یک میکروپمپ مگنتوهیدرودینامیک توسعه یافته است. معادلات به صورت عددی با استفاده از روش حجم محدود و الگوریتم سیمپل حل شده¬اند. در این مطالعه به تحلیل عملکرد میکروپمپ مگنتوهیدرودینامیک پرداخته شده است. به همین منظور، یک میکروپمپ مگنتوهیدرودینامیک که در سال ۲۰۰۰ ساخته شده است، شبیه¬سازی شده است. این میکروپمپ دارای میکروکانالی با طول ۲۰ میلیمتر، عرض ۸۰۰ میکرومتر، ارتفاع ۳۸۰ میکرومتر و الکترودی با طول۴ میلیمتر میباشد. شار مغناطیسی اعمال شده ۱۳ میلی¬تسلا و جریان الکتریکی برای محلول¬های مختلف متفاوت بوده است (mA۱۴۰-۱۰). نتایج نشان می¬دهد که شدت میدان مغناطیسی، جریان الکتریکی و ابعاد هندسی بر عملکرد میکروپمپ¬های مگنتوهیدرودینامیک تاثیرگذار است. با افزایش شار مغناطیسی و جریان الکتریکی مقدار سرعت متوسط افزایش می¬یابد. کاهش طول کانال سبب افزایش سرعت متوسط جریان می¬گردد. همچنین مشاهده میشود که با افزایش عمق کانال سرعت متوسط جریان ابتدا افزایش و سپس کاهش می¬یابد و در عمق تقریباً ۸۰۰-۷۰۰ میکرومتر بیشترین سرعت متوسط حاصل میشود. با افزایش عرض کانال نیز تا مقدار ۱۵۰۰ میکرومتر سرعت افزایش یافته ولی در مقادیر بیشتر از آن تغییری در مقادیر سرعت حاصل نمی¬شود.