جستجو در مقالات منتشر شده
۷ نتیجه برای رهایی
دوره ۹، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
آستاگزانتین ماده ای بسیار ارزشمند و دارای فواید بسیاری برای انسان است، این ماده از بعضی موجودات مانند ریزجلبک Haematococcus lacustris استخراج میشود. محققان سعی در تولید حداکثری این ماده دارند. در این تحقیق اثرغلظتهای مختلف اسید لینولئیک (LA) و نانوذرات دیاکسید تیتانیوم (CRTO) و دیاکسید سیلیکون بر تولید آستاگزانتین و بیان دو ژن مسیر متابولیکی آن، بتا کاروتن کتولاز و بتا کاروتن هیدروکسیلاز (CRTR) سنجیده شد. ریزجلبک مورد نظر در محیط کشت BBM (Bold Basal Medium) بمدت ۱۹ روز بصورت اتوتروف کشت داده شد. در روز سوم تیمارها به کشتها اضافه شدند و در سه روز مختلف در مراحل رشد لگاریتمی و ثابت آستاگزانتین اندازهگیری شد، همچنین در روز یازدهم استخراج RNA و Real- time PCR صورت گرفت و بیان ژن مشخص گردید. تیمارهای ۳۰ میلیمولار اسید لینولئیک و نانوذرات تیتانیوم دیاکسید ۴۰ میلیگرم برلیتر به ترتیب با ۴/۳ و ۵/۱ برابر نسبت به کنترل بیشترین تولید آستاگزانتین و همچنین ژنهای بتا کاروتن کتولاز و بتا کاروتن هیدروکسیلاز به ترتیب تحت تاثیر تیمارهای ۳۰ میلی مولار اسید لینولئیک وسیلیکون دیاکسید ۴۰ میلیگرم برلیتر بیشترین بیان ژنی را نشان دادند. برای اولین بارنشان داده شدکه غلظتهای خاصی از لینولئیک اسید و نانوذرات تیتانیوم دیاکسید به عنوان القاگر برای تولید آستاگزانتین در این ریزجلبک میتوانند استفاده شوند، همچنین لینولئیک اسید با تولید آستاگزانتین و بیان ِژن بتا کاروتن کتولاز رابطه مستقیم دارد.
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده- در مخازن حجیم بتنی برای غلبه بر کششهای ایجاد شده در جدار و جلوگیری از ترک-
خوردگی، از تکنیک پیشتنیدگی استفاده میشود. در این ارتباط، مسئلهی برآورد افتهای احتمالی
نیروی پیشتنیدگی، با توجه به مشخصات مسیر و هندسهی کابلها، اولویت خاصی دارد. در مقالهی
حاضر، با مدل سازی عددی به روش اجزاء محدود و استفاده از مدلهای مختلف برای وارفتگی بتن و
وادادگی فولاد، تغییرات نیروی پیشتنیدگی محیطی، در جدار استوانهای شکل مخازن بتن پیشتنیده،
بررسی شده است. سنجش اعتبار مدل عددی نیز با دادههای تجربی موجود از آزمایش یک تیر پیش-
تنیده انجام شده است. در این راستا، اثر پیشتنیدگی قائم و ضخامت جدار، مطالعه شده و مدلهای
مختلف وارفتگی بتن با هم مقایسه شدهاند. نتایج حاصل، بروز افت ۱۵ تا ۲۲ درصدی را پس از حدود
۱۳ سال نشان میدهد که در آن نقش وادادگی فولاد اهمیت بیشتری دارد. با مدل وارفتگی پیشنهادی
برای آییننامهی بتن ایران، افتی در حد میانگین دو مقدار مذکور نتیجه میشود. بر این اساس، در
محاسبهی مجموع افتهای نیروی پیشتنیدگی، اعمال ضریب جدیدی بر افت حاصل از وارفتگی فولاد
توصیه شده است.
محبوبه زارع، نیلوفر اسدی، سمیه رهایی، محمود کیانی،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( زمستان ۱۴۰۳ )
چکیده
سرطان یکی از علل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است. این بیماری چند عاملی با چشمانداز مولکولی پیچیده و مسیرهای سلولی تغییر یافته مشخص میشود که منجر به رشد غیرطبیعی سلول میگردد. یکی از راهبردهای اخیر برای مبارزه با سرطان استفاده از ترکیبات فیتوشیمیایی است. ترکیبات فیتوشیمیایی شامل فنولها، آلکالوئیدها، ترپنوئیدها، کاروتنوئیدها، فیتواسترولها، ساپونینها و ترکیبات ارگانوسولفور هستند که نقش مهمی در پیشگیری و درمان سرطان دارند. استفاده دارویی از ترکیبات فیتوشیمیایی اغلب به دلیل فراهمیزیستی و حلالیت کم آنها محدود میباشد زیرا آنها عمدتا ترکیبات چربیدوست هستند. رویکرد نانوتکنولوژیکی فراهمیزیستی را بهبود میبخشد و حلالیت را افزایش میدهد. در بررسی حاضر، هدف ما خلاصه کردن چالشهای ترکیبات فیتوشیمیایی در درمان سرطان و وضعیت نانوفرمولاسیونهای مبتنی بر ترکیبات فیتوشیمیایی در بهبود پاسخ درمانی است.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۹ - ( اسفند ۱۳۹۹ )
چکیده
کفیر یکی از فرآوردههای تخمیرشده شیر است که نقش مهمی در تغذیه و سلامت انسان دارد. هدف از این تحقیق،
بررسی اثر افزودن عصاره مارچوبه و عصاره چای سبز بر زندهمانی باکتریهای پروبیوتیک، فعالیت آنتیاکسیدانی و ویژگیهای حسی کفیر بود. مقادیر مختلف (۵/۰، ۱ و ۵/۱ درصد) هریک از عصاره های مارچوبه و چای سبز به صورت مجزا در کفیر مورد استفاده قرار گرفت و نمونههای کفیر به مدت دو هفته در دمای ۴ درجه سانتیگراد نگهداری شدند. نتایج نشان داد که افزودن عصارههای گیاهی منجر به کاهش pH همچنین افزایش اسیدیته و فعالیت آنتیاکسیدانی در نمونهها (۰۵/۰p≤) شد. بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی مربوط به نمونه حاوی ۵/۱ درصد عصاره چای سبز بود. طی زمان نگهداری، pH کاهش و اسیدیته افزایش معنیداری پیدا کرد (۰۵/۰p≤) . اختلاف آماری معنیداری در زندهمانی بیفیدوباکتریوم لاکتیس و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در نمونههای مورد بررسی وجود نداشت. با گذشت زمان جمعیت باکتریهای پروبیوتیک بهطور معنیداری کاهش یافت (۰۵/۰p≤) ولی در تمام نمونهها جمعیت این باکتریها تا پایان دوره نگهداری بیش از CFU/ml۸ ۱۰ بود. بالاترین امتیاز پذیرش کلی حسی مربوط به نمونه حاوی ۵/۱ درصد عصاره مارچوبه بود بنابراین این نمونه بهعنوان تیمار برتر انتخاب شد.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۷ - ( شهریور ۱۴۰۱ )
چکیده
: دانه چیا به عنوان منبع غنی از ترکیبات زیست فعال و عملگرا مورد توجه می باشد.با توجه به اینکه ترکیبات زیست فعال در برابر عوامل محیطی ناپایدار هستند پایداری این ترکیبات حائز اهمیت بوده و درون پوشانی روشی مفید برای افزایش پایداری این ترکیبات می باشد.در این تحقیق نانو کپسول عصاره دانه چیا با نانو لیپوزوم و صمغ دانه ریحان تولید شد و خصوصیات فیزیکوشیمیایی و رهایش آن بررسی گردید. ابتدا نانو لیپوزومها با استفاده از لسیتین (درصد ثابت) و غلظتهای مختلف عصاره دانه چیا تهیه شده و سپس با سه سطح صمغ دانه ریحان پوششدهی شدند. اندازه ذرات، شاخص پراکندگی ، کارآیی ریزپوشانی و پتانسیل زتای نانولیپوزومها و نانوکپسولهای تولیدی بررسی شده و سپس ریزساختار، طیف FTIR نمونه برتر و همچنین رهایش عصاره دانه چیا از نانوکپسول تحت شرایط شبیهسازی شده معده و روده مورد بررسی قرار گرفت. کمترین میانگین اندازه ذرات (۲۳/۵۹ نانومتر)، شاخص PDI پایین (۳۲۸/۰) و راندمان کپسولهسازی بالا (۰۶/۸۰ درصد) در نانوکپسولهای حاوی ۵/۰ درصد عصاره دانه چیای پوشش داده شده با ۱ درصد صمغ دانه ریحان (L۰,۵BSG۱) مشاهده شد. از آنجایی که پتانسیل زتای نانوذرات تولیدی در این تحقیق بالاتر از ۳۰ ± میلیولت بود، بنابراین از پایداری خوبی نیز برخوردار بودند. بر اساس تصاویر TEM، نانوکپسولهای L۰,۵BSG۱ شکل کروی و نامنظم داشته و تمایل کمی به تجمع نشان دادند. نتایج طیفسنجی FTIR نشاندهنده برهمکنش فیزیکی بین اجزای نانوکپسول بود و همچنین وجود ترکیبات فنلی در نانوکپسولها را تایید کرد. از لحاظ میزان رهایش ترکیبات فنلی در شرایط شبیهسازی شده معده و روده، نانوکپسولهای تولیدی نسبت به عصاره دانه چیای آزاد، دارای سرعت رهایش آهستهتری بودند و رهایش عصاره در شرایط معده سریعتر از شرایط روده صورت گرفت. در نهایت، نتایج این مطالعه نشان داد که نانوکپسولهای (L۰,۵BSG۱)احتمالاً میتوانند با موفقیت در صنایع دارویی و غذایی مورد استفاده قرار گیرند.
دوره ۲۰، شماره ۱۰ - ( مهر ۱۳۹۹ )
چکیده
امروزه استفاده موثر از انرژی خورشیدی در راستای مصرف بهینه در صنعت ساختمان به یکی از دغدغههای طراحان و سازندگان بدل شده است. مطالعات نشان میدهند که با طراحی صحیح جدارههای خارجی ساختمان، میتوان میزان جذب انرژی خورشیدی را برای ساختمان مدیریت نمود. اهواز شهر گرمسیری است که در بیشتر طول سال نیاز به سرمایش مکانیکی دارد. با این حال پنج ماه سرد دارد که در سه ماه آن استفاده از سیستمهای گرمازا جهت تامین آسایش حرارتی ساکنان الزامی است. لذا دیوار ترومب مورد توجه این پژوهش قرار گرفته است. هدف از انجام این تحقیق، بررسی و مقایسه رفتار حرارتی دیوارهای ترومب با ترکیبات شکلی متفاوت در جدارههای آفتابگیر (جنوبی) فضاهای راهرویی در شهر اهواز است. روش تحقیق، یک روش ترکیبی است که راهبردهای تحقیق تجربی، شبیهسازی و پژوهش موردی را درگیر مینماید. بر این اساس و پس از مشاهدات تجربی و تحقیقات میدانی بر روی نمونههای واقعی، یک الگوی کلی بهدست آمد و محاسبات عددی شبیهسازیها با روش CTF پس از اثبات روایی و پایایی، با نرمافزار انرژیپلاس انجام شد. در این پژوهش با مطالعه بر روی جدار آفتابگیر (ضلع جنوبی) یک فضای راهرویی پیشفرض، پنج ترکیب کلی دیوار ترومب با شرایط یکسان شبیهسازی و مورد ارزیابی قرار گرفتهاند. نتایج نشان داده است که بهمنظور مدیریت جذب انرژی، هندسه دیوار ترومب از اهمیت ویژهای برخوردار است و نمونه شطرنجی آن، نسبت به مدلهای دیگر عملکرد بهتری دارد. در خاتمه نیز پیشنهاداتی ارایه شده است.
دوره ۲۱، شماره ۵ - ( ۸-۱۴۰۰ )
چکیده
پایش سلامت سازه ها، با وجود سپری شدن بیش از یک دهه از ورود آن به خدمات مهندسی عمران در ایران، همچنان به شکلی موثر در مدیریت نگه داشت پل ها مورد استفاده قرار نمی گیرد. این مسئله از یک سو به دلیل استفاده از روش های بیشتر غیرکاربردی و ارائه داده ها به جای ارائه اطلاعات سازگار با تصمیم گیری در مورد وضعیت پل ها؛ و از سوی دیگر به دلیل عدم معرفی چارچوبی مدون برای تشخیص ارزش مالی یک پروژه پایش سلامت و همچنین عدم ارائه معیاری معتبر به منظور برگزیدن طرح بهینه پیشنهادی پایش سلامت بوده است. در این مقاله به منظور ارائه راهکاری مناسب برای حل چالش های مذکور، آنالیز ارزش اطلاعات به عنوان چارچوبی مناسب برای تعیین ارزش ریالی پروژه های پایش سلامت معرفی شده است. افزون بر این، روشی مناسب و بهینه نیز برای انجام پروژه های پایش سلامت پل ها ارائه شده است. آنالیز ارزش اطلاعاتی روشی است که مشخص میکند با استفاده از اطلاعات دست آمده از یک پروژه پایش سلامت، تصمیم اتخاذ شده چه مقدار مقرون به صرفه تر شده است. همچنین، با انجام این آنالیز امکان انتخاب بهترین طرح پایش از بین چندین طرح از نظر اقتصادی فراهم می شود.در پایان به عنوان نمونه، آنالیز ارزش اطلاعات برای پایش سلامت یک پل شهری نیز مورد بحث قرار گرفته است. بر اساس نتایج بدست آمده از این آنالیز، به کار بردن سنسورهای کرنش سنج به تعداد و با دقتی مشخص به هدف به روزسازی مدل عددی، می تواند اطلاعاتی ارزشمند را در رابطه با ایمنی این پل در اختیار مدیر تصمیم گیرنده قرار دهد. همچنین با استفاده از این تحلیل بهترین طرح سنسورگذاری برای پایش سلامت این پل به دست آمده است.
کلمات کلیدی: پل، پایش سلامت سازه ها، به روزسازی مدل عددی، نگهداشت پل ها ، آنالیز ارزش اطلاعات، کرنش سنج