۲۳ نتیجه برای روشنی
دوره ۳، شماره ۱ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
در اخلاق نیکوماخوسی ارسطو نفس را به دو بخشِ بنیادین تقسیم میکند؛ شناسنده و حسابگر. فضیلت جزء اول حکمت نظری (سوفیا) و فضیلت جزء دوم حکمت عملی (فرونسیس) است. این تمایز مبتنی بر تمایز هستیشناختی میان صیرورت و ثبات است، زیرا موضوع حکمت عملی قلمرو امور متغیر و موضوع حکمت نظری امور سرمدی است. در این پژوهش اولاً نشان خواهم داد که عقل شهودی یا نوس عامل اتصال و اشتراک این دو قلمرو است؛ نوس مبادی نهایی را از دو طرف دریافت میکند، در چارچوب معرفت نظری، نوس کلیترین مفاهیم سرمدی را میشناسد و در چارچوب حکمت عملی، فرد جزیی را دریافت میکند. همچنین استدلال خواهم کرد که حکمت عملی عامل تحققبخشی به حکمت نظری است؛ فرونسیس ملکه دریافت برترین خیر، یعنی زندگی مطابق فضیلت سوفیا است. تفسیر نسبت فرونسیس و سوفیا به مثابه "غایت-ضروری" راهکاری برای برونرفت از دو تفسیر متقابل از اخلاق ارسطو (عقلگرایانه/شمولگرایانه از سعادت) است.
شبنم روشنی، حمیده احتسابی، زینب باقری،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
جیوه ازخطرناکترین آلایندههای زیست-محیطی است که در صورت ورود به بدن انسان متابولیزه نشده و با تشکیل کمپلکسهای پایدار با مولکولهای زیستی اختلالات عصبی، تنفسی و متابولیکی متعددی را در پی خواهد داشت بنابراین توسعه روشهای دقیق، سریع و ارزان برای تشخیص جیوه درمحیط زیست اهمیت زیادی دارد. نقطه کوانتومی کربنی یک ماده فلورسنت جدید با خواص فیزیکی و شیمیایی منحصر به فردی است که برای کاربردهای تشخیصی به خصوص برای تشخیص فلزات سنگین در غلظتهای کم مورد توجه قرار گرفته است. در این بررسی نقاط کوانتومی کربنی با نشر فلورسنت آبی با استفاده از روش پیرولیز سنتز و مشخصه یابی شد. نشر فلورسنت نقاط کوانتومی کربنی سنتز شده در میانکنش با جیوه به میزان قابل توجهی کاهش یافت. در ادامه برای سهولت استفاده از این ماده برای تشخیص جیوه در هیدروژل آلژینات سدیم انکپسوله شد. امکان خاموش سازی توسط جیوه در ساختار هیدروژل ارزیابی شد و کمترین غلظت قابل شناسایی جیوه در ساختار جدید به میزان یک میکرومولار به دست آمد. استفاده از ساختار هیدروژلی علاوه بر اینکه سبب گسترش کاربردهای حسگر جیوه میشود، میتوان از آن برای حذف جیوه از محیط نیز بهره برد.
دوره ۱۴، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده
در این مقاله، طراحی مسیر بازگشت به جو یک کپسول فضایی از لحظه خروج از مدار اولیه تا رسیدن به شرایط عملکرد سیستم بازیابی مورد بررسی قرار می گیرد. برای این منظور دو روش حل عددی مسائل کنترل بهینه با رویکرد چند بازه ای توسعه داده شده و مورد استفاده و مقایسه قرار گرفته است. روش اول در دسته روشهای پرتاب (شوتینگ متد) قرار دارد که بهینه سازی در آن با استفاده از الگوریتم ژنتیک صورت می پذیرد. در این روش با بهره گیری از مدل جامعی برای توصیف تاریخچه کنترلی، به طور همزمان تعداد و چینش بازه ها و نوع تاریخچه کنترلی در هر بازه بهینه می شود. روش دوم موسوم به روش شبه طیفی می باشد که در آن متغیرهای حالت و کنترل برای ارضای همزمان قیود و شرایط بهینگی در نقاطی موسوم به گره ها تعیین می شوند. این روش هم با رویکرد چند بازه ای حل شده و با روش اول مقایسه گشته است. روشهای توسعه داده شده که در انتها عملکرد آنها مورد مقایسه و تحلیل قرار گرفته، قابل استفاده برای حل کلیه مسائل کنترل بهینه و طراحی مسیر می باشند.
دوره ۱۴، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
یکی از چالش های اصلی پرتاب ماهواره بر، قابلیت اطمینان آن ها در مقابل انواع خرابی ها می باشد.راهکار اصلی برای افزایش این قابلیت اطمینان استفاده از روش های شناسایی و تشخیص خرابی است. یکی از روشهای شناسایی و تشخیص خرابی استفاده از روش های داده پایه نرم افزاری می باشد.چالش اصلی برای شناسایی و تشخیص خرابی توسط روش داده پایه نرم افزاری ، استخراج خروجی سنسور به طور مستقل و موازی می باشد. در این مقاله بر اساس اصل تقارن دینامیکی کانال سمت و فراز ماهواره برها سنسور نرمی طراحی می گردد که توانایی شناسایی و تشخیص انواع خرابی ها را دارد. بدین منظور ابتدا کانال سمت ژیرسکوپ با استفاده از الگوریتم مربعات خطای بازگشتی شناسایی می شود سپس با توجه به اصل تقارن دینامیکی ورودی کانال فراز که همان خیز کنترلی کانال فراز است به دینامیک شناسایی شده اعمال می گردد. خروجی این سیستم، تخمینی از آهنگ زاویه فراز است که به طور موازی با ژیرسکوپ کانال فراز در حال اندازه گیری می باشد. در این روش در صورت بروز خرابی احتمالی،سنسور طراحی شده با استفاده از جهش خطای تخمین، وقوع خرابی را اعلام می نماید. با بررسی نتایج شناسایی خرابی توسط سنسور نرم ، عملکرد مناسب سنسور طراحی شده برای شناسایی خرابی تأیید میگردد.
دوره ۱۴، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
در این پژوهش طراحی و تست سخت افزار در حلقه سامانه کنترل وضعیت ماژول زیر مداری با استفاده از مجموعه تراسترهای گاز سرد انجام گرفته است.پس از طراحی کنترلر مبتنی بر بازخورد کواترنین با استفاده از مدولاتورهای عرض پالس-فرکانس پالس، فرمان کنترل لازم برای تراسترهای از نوع خاموش-روشن و غیر پیوسته فراهم گردیده است. پس از این به طراحی معماری و ساخت میز تست های سخت افزار در حلقه برای تراسترهای گاز سرد نیتروژن برای انجام تستهای زمان حقیقی پرداخته شده است. سپس شبیه سازی های عددیِ حلقه بسته انجام گرفته است.با استفاده از تست های سخت افزار در حلقه نتایج شبیه سازی عددی مورد تایید و صحه گذاری قرار گرفته است. دستاورد دوم این پژوهش در انجام تست¬های شبیه سازی سخت افزار در حلقه، مقادیر نامعینی مدل و نویز اندازه گیری تخمین زده شده و در مدل محاسباتی به روز شده و به مدل حقیقی نزدیک گردیده است. بدین ترتیب از این مدل محاسباتی در انجام تست هایی که به صورت مکرر استفاده می شوند با هزینه های بسیار کمتر از تست سخت افزار در حلقه پیشنهاد شده است.
دوره ۱۴، شماره ۱۳ - ( ويژهنامه اول ۱۳۹۳ )
چکیده
این مقاله، روش جدیدی در طراحی مسیر حرکتی بهینه را معرفی می سازد. در این روش مشارکتی، ویژگیهای مطلوب روشهای مدرن بهینه سازی در کنار دقت بالای روشهای گرادیان پایه در یک ساختار بهینه سازی دو لایه به کار گرفته می شود. لایه اول برای رفع کامل وابستگی به شرایط اولیه، سه الگوریتم مدرن بهینه سازی را به کار می گیرد. این سه الگوریتم در قالب ساختاری با تبادل متقابل اطلاعات، جستجوی جامعی را در فضای حل به انجام می رساند. روش مورد استفاده در خانواده روشهای پرتاب قرار می گیرد و برای افزایش کارایی آن، مدل جامعی برای بیان پروفیل کنترلی به کار گرفته می شود. استفاده از الگوی به کار برده شده، نرخ همگرایی را بهبود داده و امکان دستیابی به یک حل اولیه مطلوب در حداقل زمان را فراهم می آورد. نتیجه نهایی این لایه، به لایه دوم بهینه سازی داده می شود. در این لایه با بهره گیری از نتایج حاصله از لایه داخلی، یک روش از مجموعه روش های بر هم نشانی مستقیم، موسوم به روش شبه طیفی گاوس-رادو مورد استفاده قرار می گیرد. ساختار در نظر گرفته شده، بازدهی روش شبه طیفی در دستیابی به پاسخ نهایی را بهبود بخشیده و دقت و سرعت حل مساله را ارتقاء می دهد. پس از ارزیابی الگوریتمهای بهینه سازی هر دو لایه، مساله بازگشت به جو یک کپسول فضایی مورد بررسی قرار گرفته و اثر تغییر قیود بر میزان حرارت جذب شده مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
یکی از مهمترین قیود سامانه ستارهیاب، حجم حافظه سختافزاری و نرخ به روزرسانی یا سرعت پردازش اطلاعات آن است. به منظور کاهش حجم اطلاعات، استفاده از روشهای یکنواخت سازی کاتالوگ ستارگان که در انتها به صورت پایگاه داده در الگوریتم شناسایی الگوی ستارگان مورد استفاده قرار میگیرد، نتایج مطلوبی داشته است. در این پژوهش سه روش قطاعهای کروی، منحنی شیبدار و ذرات باردار تامسون برای تولید کره یکنواخت پیادهسازی شدهاند. پس از ایجاد کرههای یکنواخت از هریک از روشهای بیان شده، متناظر با هر نقطه بر روی کره ستارهای که دارای بهترین شرایط است از کاتالوگ مرجع انتخاب میگردد. برای ارزیابی کاتالوگهای تولید شده و انتخاب بهترین روش یکنواخت سازی، هفت معیار حداقل انرژی، اندازه کاتالوگ، احتمال حضور حداقل ستاره، میانگین، انحراف معیار حضور ستارگان در هر فریم، اندازه پایگاه داده و میزان شناسایی الگوریتم بازشناسی الگوی ستاره تعریف شده و با استفاده از نظر کارشناسان به هر معیار یک وزن اختصاص داده شده است. پس از ارزیابی هفت معیار معرفی شده برای هر سه روش یکنواختسازی و قراردادن در معادله معدل، روش تامسون به عنوان روش مناسب پیشنهاد شده است.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
چرخهای عکسالعملی از جمله وسایل تبادل ممنتم زاویهای هستند، که در پایدارسازی وضعیت ماهواره و مانورهای وضعیت آن مورد استفاده قرار میگیرند. کنترل وضعیت ماهواره از مسائل مهم میباشد اما به دلیل نویز و اغتشاشات، سیگنال خروجی چرخ عکسالعملی دچار نویز میشود که از جمله این اغتشاشات میتوان به نابالانسی چرخها اشاره کرد. تاکنون روشهای مختلفی برای حذف این نویز ارائه شده است. ابزارهای توانمند پردازش سیگنال از جمله موجکها تاکنون در تحلیل خارج خط سیگنالهای نویزی مشابه کاربرد بسیار زیادی داشتهاند. اما اینکه بتوان این ابزارها را به طور روی خط در فرآیند کنترل حلقه بسته وارد نمود تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته است. مشکل عمده این موضوع به حجم بالای پردازش و تأخیر ایجاد شده برمیگردد. این نویز را میتوان با طراحی یک بانک فیلتر موجک شناسایی و با آستانه گذاری ضرایب موجک حاصل از تجزیه سیگنال نویزی حذف نمود. اما به دلیل وجود تأخیر در بانک فیلتر که گریز ناپذیر است سیستم دچار ناپایداری میشود. از این رو، در این مقاله با یک رویکرد پیشبینی از الگوریتم اسمیت استفاده شده است تا بتوان تأخیر ایجاد شده از فرآیند حذف نویز را به خارج از حلقه کنترل انتقال داده و سیستم را پایدار و خروجی را تا حد بسیار زیادی به حالت سیستم بدون نویز نزدیک نمود. دقت این الگوریتم نیازمند داشتن تخمینی از دینامیک سیستم و آگاهی از میزان تأخیر سیستم است. با توجه به استفاده از فیلترهای پاسخ محدود تأخیر به طور کامل قابل محاسبه است.
دوره ۱۵، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
توجه به عدم قطعیتها در روند طراحی ماهواره برها، یکی از مهم ترین فاکتورها برای دستیابی به نتایج منطقی و قابلاعتماد میباشد. براین اساس، برای دخالت دادن تأثیر عدم قطعیتها، دو روش طراحی بهینه چندموضوعی و طراحی مقاوم ترکیب شده اند. حاصل این ترکیب، دستیابی به طرح حاملی بهینه با کمترین جرم کل و درعینحال، مقاوم نسبت به عدم قطعیت ها برای انجام مأموریت میباشد. در گام اول این پژوهش، به کمک ساختار بهینه مشارکتی، حاملی با پیشران مایع و با محوریت دو موضوع برای ارسال محموله ۱۲۰۰ کیلوگرمی به مدار دایروی ۷۵۰ کیلومتری از سطح زمین و شیب مداری ۵۰/۷ درجه طراحی شده است. موضوع اول سه زیرسیستم طراحی موتور، طراحی هندسه و تخمین جرم را در برمی گیرد و موضوع دوم، زیرسیستم های طراحی زاویه فراز، محاسبات آیرودینامیکی و شبیهسازی مسیر را شامل میشود. در ادامه، دو روش طراحی بهینه مشارکتی و طراحی مقاوم با اتخاذ رویکرد چند هدفی ترکیب شده اند تا حامل بهینه و مقاوم برای مأموریت مذکور طراحی گردد. نتایج به دست آمده نشان میدهد که جرم مرحله اول طرح ناشی از طراحی مقاوم مشارکتی نسبت به حامل طراحی شده به روش بهینه مشارکتی سه تن سنگینتر بوده و رویهمرفته هفت ثانیه نیز به زمان عملکرد موتورها اضافه می شود، ضمن آنکه به لحاظ ابعادی نیز اندکی افزایش پیدا می کند. ارزیابی نتایج خروجی از هر زیرسیستم و همچنین مقایسه نتایج نهایی به دست آمده با نتایج حاصل از حامل طراحی شده برای مأموریت مذکور به روش امکان پذیری چندموضوعی، بر صحت نتایج تأکید دارد.
دوره ۱۵، شماره ۷۹ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
مواد غذایی علاوه بر ویژگیهای حسی مطلوب باید دارای شرایط تغذیهای مناسب نیز باشد تا در رژیمهای غذایی افراد جای گیرد. در همین راستا تولید محصولات ترکیبی صنایع پخت یکی از راهکارهای عملی به منظور بهبود ارزش تغذیهای و ایجاد تنوع میباشد و انتخاب جایگزین مناسب آرد گندم در فرمولاسیون این مواد از اهمیت بالایی برخوردار است. شاه بلوط مهمترین محصول زراعی در مناطق معتدل میباشد که از ارزش غذایی بالایی برخوردار میباشد. حضور مقادیر بالایی از فیبرهای رژیمی، اسیدهای آمینه ضروری و ویتامینها در آرد شاه بلوط سبب گردید که در این مطالعه در سطوح صفر، ۱۵ و ۳۰ درصد جایگزین آرد گندم موجود در فرمولاسیون کیک فنجانی شود. از امولسیفایر سدیم استئاروئیل ۲-لاکتیلات (SSL) نیز در سطوح صفر، ۲/۰ و ۴/۰ درصد استفاده گردید. خصوصیات تکنولوژیکی، بافتی، تصویری و حسی نمونههای کیک تولیدی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل مورد مطالعه قرار گرفت (۰۵/۰≥p). نتایج به وضوح نشان داد که افزایش میزان امولسیفایر SSL در تمامی سطوح سبب بهبود خصوصیات کمی وکیفی محصول نهایی شد. از سوی دیگر با افزایش میزان آرد شاه بلوط تا سطح ۳۰ درصد میزان رطوبت، مؤلفههای L* و a* پوسته و سفتی افزایش یافت. این در حالی بود که بیشترین میزان حجم مخصوص، تخلخل و نرمی بافت در نمونه حاوی ۱۵ درصد آرد شاهبلوط مشاهده گردید. در نهایت نمونه حاوی ۱۵ درصد آرد شاه بلوط و ۴/۰ درصد امولسیفایر SSL بالاترین امتیاز پذیرشکلی در آزمون حسی را، به خود اختصاص داد.
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
طراحی بهینه سازه های ساندویچی کامپوزیتی مورد استفاده در فیرینگ ماهوارهبر با استفاده از الگوریتم ترکیبی بررسی و ارائه میشود. از آنجایی که مدرنترین فیرینگها از لایههای ساندویچی کامپوزیتی ساخته میشوند، در این پژوهش ساختار سازه فیرینگ بر اساس پوسته ساندویچی کامپوزیتی با هسته انعطاف پذیر تحلیل شده است. از طرفی ساختار فیرینگ از نظر هندسی از دو بخش مخروطی و استوانه ای تشکیل میشود. برای این منظور، در فاز اول، تحلیل کمانش سازه مخروطی ساندویچی کامپوزیتی با استفاده از تئوریهای مرتبه بالا انجام گرفت و معادلات بدست آمده برای بخش استوانهای، با صفرکردن نیمزاویه رأس مخروط بدست میآید. در فاز دوم، سازه استخراج شده با استفاده از الگوریتم ترکیبی مورد بهینهسازی قرار گرفت. بواسطه تعدد و پیچیدگی متغیرهای طراحی در سازههای ساندویچی کامپوزیتی، فرایند طراحی مهندسی به مشکلات و سختیهایی در مسائل بهینه سازی طراحی منجر میشود. از آنجایی که مهمترین دیسیپلین انتخابی برای بهبود مشخصههای جرم ماهوارهبر، دیسیپلین سازه است، لذا با تکیه بر بهینهسازی سازه، پس از انجام فرآیند بهینـهسازی در نهایت بـه کاهش جرم قابل ملاحظهای ناشی از تغییر جنس و بهینهسازی بطور همزمان، حـدود ۴۰ درصد نسبت به فیرینگ مورد استفاده (فیرینگ سفیر) در این پژوهش دست یافته شد.
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مقاله، طراحی یک هواپیمای هوانوردی عمومی با استفاده از روش بهینهسازی طراحی چندموضوعی و به صورت چندهدفه ارائه شده است. در فازهای اولیه طراحی، پیکره بندی اولیه ی هواپیما بر مبنای یک سری الزامات از پیش تعیین شده و مطالعات آماری تعیین می گردد. سپس موضوعات طراحی مفهومی به منظور بهبود عملکرد در قالب ساختار امکان پذیری طراحی چندموضوعی مدل میشوند. حلقه امکان پذیری طراحی چندموضوعی بر اساس انجام یک تحلیل چندموضوعی که شامل موضوعات موتور، وزن و سایزبندی، آیرودینامیک، عملکرد و پایداری است، تشکیل شده است. قیود و الگوریتم های لحاظ شده در طراحی بر مبنای روش طراحی گودمانسون پیاده سازی شده است. متغیرهای طراحی با دقت و بر مبنای تحلیل حساسیت روی اهداف بهینه سازی (کاهش وزن کل و افزایش برد) انتخاب شدهاند. قیود پایداری استاتیکی نیز به منظور دست یافتن به یک طرح امکان پذیر در طراحی لحاظ شده است. با استفاده از روش بهینه سازی تکاملی چند هدفه ژنتیک، مجموعه پاسخ های ممکن در قالب جبهه پرتو ارائه شده است. با انتخاب موتورهای مختلف برای طراحی هواپیما و ارائه جبهه پرتو حاصل از فرایند بهینه سازی، امکان پذیری و سودمندی این روش سریع طراحی مفهومی هواپیما نشان داده شده است.
دوره ۱۷، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مقاله مسئله تزریق بهینه یک ماهواره به مدار زمین آهنگ با یک بلوک انتقال مداری با تراست محدود و قابلیت خاموش و روشنی مجدد و مقایسه آن با حالت زیر- بهینه مورد نظر می باشد. هدف، یافتن زاویه بردار نیروی پیشرانش، زمان های شروع سوزش موتور و مدت زمان بهینه هر یک از مانورهای بلوک انتقال مداری می باشد به گونه ای که مصرف سوخت حداقل شده و شرایط مرزی با دقت مورد نظر برآورده گردد. نوآوری این تحقیق ارائه یک الگوریتم دقیق و با سرعت همگرایی بالا برای حل بهینه مسیر چند سوزشی جهت تزریق ماهواره به مدار زمین آهنگ می باشد. برای حل مسئله شرط مرزی در چند نقطه، از یک روش پرتابی غیرمستقیم با کارایی بالا همراه با روش نیوتن بهبود یافته، استفاده شده است. روش پیشنهادی علاوه بر تامین دقت بسیار بالا، با سرعت خوبی نیز به شرایط مرزی مورد نظر همگرا می شود. سلسله پروازهای مختلف با سوزش های چندگانه، بررسی شده و برای هریک از آنها مسیر بهینه با معیار حداقل مصرف سوخت و همچنین زمان های فعال و غیر فعال استخراج شده است. تصدیق و صحه گذاری الگوریتم پیشنهادی نیز از طریق مقایسه با مراجع انجام شده است. در نهایت نتایج حل بهینه با حالت حل زیر-بهینه که در آن زاویه بردار نیروی پیشرانش در راستای بردار سرعت فرض شده، مقایسه گردیده است.
دوره ۱۷، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
در این پژوهش، بکارگیری روش بسط مرتبه بالا جهت حل مسئله کنترل بهینه به منظور انجام مانورهای پیوسته به وسیله پرنده بدون سرنشین تشریح میگردد. هدف اصلی در این پژوهش تبیین روشی جهت بکارگیری بسط سری برای حل مسئله کنترل بهینه با استفاده از معادله ریکاتی جبری جهت بدست آوردن پاسخهای با کیفیت بیشتر در مسائل کنترل بهینه غیرخطی است. بر این اساس، از پسخورد متغیرهای حالت و توانهای مرتبه بالاتر آن جهت تعیین فرمان بهینه بهره گرفته میشود. ناگفته مشخص است که فرمان بهینه محاسبه شده به شکل حلقه بسته و غیرخطی خواهد بود و نشان داده شده است که عملکردی بهتر برای مسئله غیرخطی هموار خواهد داشت. در این تحقیق علاوهبر بیان کاربرد و نحوه به کارگیری بسط مرتبه بالا، روشی متفاوت برای بکارگیری آن برای مسائل کنترل بهینه تبیین شده است. به منظور بررسی عملکرد و نشان دادن کاربرد این روش، مسئله مانور پیوسته یک پرنده بدون سرنشین نوعی پیادهسازی شده است. بسط مرتبه بالا در این مثال تا مرتبه سوم استخراج شده است و دو سناریوی متفاوت پرواز برای بررسی عملکرد آن ارائه شده است. با بررسی نتایج برای این مسئله، عملکرد برتر فرمان بهینه داده شده به شکل مرتبه سوم نسبت به فرمان بهینه مرتبه اول مشخص میگردد.
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مقاله، یک روش جدید برای کنترل موقعیت آنتن یک ماهواره با تاخیر متغیر با زمان در ورودی با استفاده از رویکرد کنترل کننده تطبیقی مدل چندگانه پیشنهاد میگردد. انتخاب تخمینگر مناسب و آلگوریتم وزندهی کنترل کنندهها با استفاده از خطای تخمین تأخیر، از ویژگیهای کنترل کننده ارائه شده است. تأخیر در ورودی سیستم باعث انحراف از عملکرد مطلوب شده و در صورتی که تأخیر ناشناخته و متغیر با زمان باشد، احتمال ناپایداری سیستم تحت کنترل وجود دارد. در این موارد میبایست تاخیر زمانی را شناسایی و سیگنال کنترل برای مقابله با اثرات نامطلوب آن تنظیم شود. با فرض معلوم بودن مقدار بیشینه تاخیر. تاخیر سیستم به چندین محدوده کوچکتر تقسیم شده و برای هر محدوده یک کنترل کننده مناسب PI جهت تضمین پایداری و بهبود رفتار سیستم حلقه بسته طراحی میشود. در حالت بر خط با بکارگیری یک روش موثر و مناسب، تاخیر زمانی سیستم تخمین زده شده و سیگنال کنترل نهایی با استفاده از ترکیب وزنی کنترل کنندهها تولید و به سیستم اعمال میشود. وزن سیگنالهای کنترل تابعی از قدر مطلق خطای بین زمان تأخیر تخمینی و متوسط زمان تأخیر واقعی در هر باند میباشد. کارآیی سیستم کنترل طراحی شده با استفاده از شبیهسازی متعدد مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته و نشان داده می شود که سیستم حلقه بسته تحت شرایط مختلف پایدار است. نتایج شبیهسازی، کارآیی مطلوب سیستم کنترل پیشنهادی نسبت به روش کنترل معمولی PI را نشان میدهد.
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
بهینهسازی طراحی بر مبنای قابلیت اطمینان (RBDO) برای بهینهسازی سیستمهای مهندسی در حضور عدمقطعیتها در متغیرهای طراحی، پارامترهای سیستم یا هر دو آنها مورد استفاده قرار گرفته است. RBDO دارای یک بخش تحلیل قابلیتاطمینان است که نیاز به مقدار زیادی تلاش محاسباتی، به خصوص در رویارویی با مسائل کاربردی دنیای واقعی دارد. برای تعدیل این موضوع، یک روش جدید و کارآمد به کمک مدلهای جایگزین در این مقاله ارائه شده است. هوش محاسباتی و روشهای مبتنی بر تجزیه RBDO با یکدیگر ترکیب شدهاند تا یک روش سریع برای RBDO توسعه یابد. این روش جدید مبتنی بر شبکههای عصبی مصنوعی به عنوان مدل جایگزین و روش بهینه-سازی ترتیبی و ارزیابی قابلیت اطمینان (SORA) به عنوان روش RBDO است. در SORA، مسئله به یک حلقه بهینهسازی معین ترتیبی و یک حلقه ارزیابی قابلیت اطمینان تجزیه میشود. به منظور بهبود کارایی محاسباتی و گسترش محدوده کاربرد روش SORA، یک نسخه تکامل یافته از آن در این مقاله پیشنهاد شده است. در روش توسعه یافته، از یک معیار برای شناسایی قیود احتمالاتی غیرفعال و جدا کردن قیود برآورده شده از حلقه ارزیابی قابلیتاطمینان استفاده شده است تا هزینههای محاسباتی مربوطه را کاهش یابد. بعلاوه، تغییرات بردارهای جابجایی به دست آمده برای قیود برآورده شده کنترل شده است تا در تکرار بعدی حلقه قابلیت اطمینان مقدار آنها دقیقا صفر باشد. به منظور نشان دادن کارایی و دقت روش ارائه شده، چند مثال ریاضی با سطوح پیچیدگی متفاوت و یک مثال کاربردی مهندسی حل شده و نتایج مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
دوره ۱۸، شماره ۶ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده
حجم پایگاه داده و کمینه ستارههای قابل مشاهده در میدان دید حسگر ستاره دو پارامتر مهم، تأثیرگذار و در عین حال متناقض میباشند که میبایست در طراحی مورد توجه قرار گیرند. در این راستا هدف از این مقاله یکنواختسازی پایگاه داده با استفاده از توزیع یکنواخت نقاط بر روی کره سماوی و به روش مثلثبندی است. برای این منظور انتخاب کاتالوگ ستاره مناسب، قدر کمینه مطلوب و حذف ستارههای دوبل ازجمله سایر مراحل فرآیند یکنواختسازی میباشد که در این تحقیق انجام شده است. بدینترتیب نتایج بررسیهای انجام گرفته نشان داد که مثلثبندی دلونی به روش استریپک سریعتر و دقیقتر از روش شبکه ژئودزیک است. همچنین با انجام شبیهسازی و اجرای تستهای مونتکارلو جهت شمارش تعداد ستارههای مشاهده شده در میدان دیدهای مختلف یک حسگر ستاره نوعی، مشخص گردید یکنواختسازی به روش مثلثبندی دلونی منجر به کاهش چشمگیر احتمال مشاهده تراکم زیاد ستارههای کاتالوگ در میدان دید حسگر میگردد بهگونهای که احتمال مشاهده بیش از ۲۵ ستاره در تمامی میدانهای دید ممکن به صفر رسیده است. از سویی دیگر برای مشاهده ۴ و یا بیشتر از ۴ ستاره در سطح اطمینان بیشتر از ۹۵%، در کاتالوگ غیریکنواخت نیاز به میدان دید حداقل ۱۲,۵ درجه میباشد. این در حالی است که در پایگاه داده یکنواخت شده این میدان دید به اندکی بیش از ۱۳ درجه افزایش یافته است؛ بهعبارت دیگر یکنواختسازی تا حدودی کمینه میدان دید لازم جهت مشاهده حداقل تعداد ستاره مورد نیاز را افزایش داده است.
دوره ۱۸، شماره ۷ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
استفاده از چندین عامل هوشمند به صورت توزیع شده، به علت مزایای عملیاتی بهتر نظیر مقاوم بودن، پردازش موازی، اسکیلپذیری و بهینگی هزینه، به استفاده از یک سیستم جامع متمرکز ترجیح داده میشود. این امر در مأموریتهای هوایی به دلیل ابعاد فضای عملیات و محیط عملکردی نامعین، از اهمیت به مراتب بیشتری برخوردار میگردد. یکی از عملیاتهای متداول در سامانههای هوایی چند عامله، عملیات جستجو است. در یک عملیات جستجو فضای مورد پویش میبایست به طریقی مطلوب میان عاملها تقسیم شود و هر عامل به نحوی مطلوب در راستای بهترین پویش ممکنه در فضای اختصاص یافته به آن گام بردارد. با توجه به ساختار شبکههای توزیع شده، نحوهی تبادل داده، اعم از اطلاعات بدست آمده از محیط و جهت حرکت عامل در آیندهی نزدیک در انتخاب مسیر توسط سایر عاملها مؤثر خواهد بود. در این مقاله مسئله جستجوی چند عامله شامل چندین پرندهی بدون سرنشین، به صورت توزیع شده در نظر گرفته شده است. بر این اساس ابتدا مدل سینماتیکی پرندههای بدون سرنشین، مدل ریاضی فضای جستجو، حسگر تصویری و ارتباط مخابراتی ارائه میشود. سپس با استفاده از قاعدهی بیزین، به روزرسانی و به اشتراک گذاری اطلاعات انجام میگردد. در ادامه، طراحی مسیر پرواز پرندهها به صورت یک مسئله کنترل پوشش تعریف شده و به کمک چهار الگوریتم بهینهسازی متفاوت بررسی میشود. عملکرد الگوریتمها با انجام چند شبیهسازی متفاوت، با یکدیگر مقایسه و نتایج تحلیل آن میگردد.
دوره ۱۹، شماره ۱۱ - ( آبان ۱۳۹۸ )
چکیده
در این پژوهش، روشی نوآورانه برای محاسبه متغیرهای حساسیت مرتبه بالا و طراحی فرامین هدایت بر مبنای آن، به منظور فرود بهینه یک پرنده بدون سرنشین ارائه شده است. این روش که اصطلاحاً بسط مرتبه بالای برداری نامیده میشود، بر اساس توسعه روش بسط مرتبه بالا و پیادهسازی آن بر اساس محاسبات ماتریس-مبنا شکل گرفته است. با ترکیب بسط مرتبه بالای برداری با تئوری کنترل بهینه، در این تحقیق روشی برای طراحی و استخراج فرامین شتاب به منظور مانور فرود ارائه شده است. با بهرهمندی از روش پیشنهادی، متغیرهای حساسیت برای مسئله مورد نظر تا مرتبه ۶ام استخراج شده و سپس با اندازهگیری میزان انحراف متغیرهای حالت از مقدار اولیه، فرمان شتاب و مسیر مرجع در شبیهسازیها بهروز میگردند. به منظور ارزیابی عملکرد، ۳ سناریوی متفاوت با اغتشاشات اولیه متنوع در نظر گرفته شده و نتایج شبیهسازی قانون هدایت پیشنهادی به طور کامل ارائه شده است.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۴ - ( خرداد ۱۴۰۱ )
چکیده
در این پژوهش برخی از ویژگیهای فیزیکوشیمیایی پودر سیب تولیدشده با روشهای مختلف خشککردن مورد ارزیابی قرار گرفت. بهمنظور بررسی اثر انبارمانی بر ویژگیهای تغذیهای پودرهای سیب، نمونهها در اتمسفر تغییر داده شده بستهبندی و طی بازههای ۱۳۵ و ۲۷۰ روز موردبررسی قرار گرفتند. برشهای سیب با استفاده از روشهای خشککردن انجمادی، مایکروویو و آون و همچنین آب سیب به روشهای پاششی و کفپوشی خشک گردید. نتایج نشان داد بالاترین میزان ویتامین ث (ASA)، ترکیبات فلاونوئیدی (TF) و ترکیبات فنلی (TP) مربوط به پودرهای تولیدی با روش انجمادی و پسازآن پاششی بود. کمترین تغییرات رنگ نسبت به نمونه تازه در پودرهای تولیدی با خشککن انجمادی و پس از آن مایکروویو دیده شد. بستهبندی در اتمسفر تغییر دادهشده منجر به کاهش معنیدار تخریب ASA، TF و TP نسبت به اتمسفر معمولی طی ۹ ماه نگهداری شد. نتایج نشان داد روش خشککردن تأثیر معنیداری بر ویژگیهای پودر سیب داشته و بین روشهای موردبررسی، خشککردن انجمادی و پاششی به ترتیب برای خشککردن سیب بهصورت قطعه شده و آبگیری شده مناسبتر هستند.