۲۲ نتیجه برای سپهری
دوره ۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
به منظور توسعه دامنه کاربرد مواد پلیمری در تهیه سیالات حفاری، در این پژوهش آمیزه های مختلفی از نشاسته گندم و پلی اکریل آمید تهیه و رفتار ریولوژی و سازگاری نمونه ها در شرایط متفاوت مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی رفتار رئولوژیکی آمیزه های نشاسته-پلی اکریل آمید در آب شیر و آب نمک اشباع نشان داد که در هر دو محیط با افزایش غلظت پلی اکریل آمید، ویسکوزیته نمونه ها افزایش یافت. با این وجود، آمیزه های نشاسته-پلی اکریل آمید در آب نمک اشباع ویسکوزیته پایین تری نسبت به آب معمولی داشتند. مشاهده شد که در هر دو محیط آب شیر و آب نمک اشباع پس از ۲۴ ساعت ماندگی در دمای ۹۰ درجه سانتیگراد، ویسکوزیته اکثر نمونه ها افزایش یافت. مقایسه منحنی های مربوط به داده های تجربی ویسکوزیته و پیش بینی قانون مخلوط ها نشان داد که در آب نمک اشباع و دمای ◦c۹۰ این منحنی ها بسیار به هم نزدیک بوده و این رفتار می تواند دلالت بر سازگاری اجزاء این آمیزه در محیط آب نمک اشباع باشد. انجام فرآیند پیرشدگی نمونه ها سبب بهبود سازگاری آمیزه های نشاسته- پلی اکریل آمید شد.
در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که آمیزه های نشاسته – پلی اکریل آمید در دمای بالا (◦C۹۰ ) و محیط آب نمک NaCl اشباع سازگار بوده و بکارگیری این آمیزه ها در تهیه سیالات حفاری می تواند توسعه دامنه کاربرد مواد پلیمری در تهیه این سیالات و سهولت در تنظیم خواص رئولوژیکی آنها را به همراه داشته باشد.
دوره ۵، شماره ۲ - ( شماره ۲ پیاپی ۱۹- ۱۳۸۰ )
چکیده
-
مریم احسانی، محمد مهدی سپهری، سید شهریار عرب،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
تحلیل شبکه های زیستی علامتدار از زمینه های پژوهشی جدید در سالهای اخیر به شمار می رود. این مقاله به بررسی و مقایسه خوشه های متعادل و انجمنهای چگال به عنوان دو الگوی ساختاری متفاوت در تحلیل و کشف واحدهای ساختاری موثر در شبکه ها می پردازد. اگرچه بنابر مطالعات موجود شبکه های زیستی به سمت ساختار متعادل گرایش دارند، اما این پژوهش نشان میدهد که الگوی انجمنهای چگال در شبکه های بازنویسی سلولهایecoli و yeast از طرح خوشه های متعادل فاصله داشته و تعداد پیوندهای منفی در آنها به طور معناداری بالا است. این فاصله به عنوان معیاری در ارزیابی و تحلیل ساختار و عملکرد سیستم پیشنهاد میشود. همچنین با وجود آنکه اکثریت پیوندهای بین خوشه های متعادل از نوع منفی می باشد، اما این تحقیق بر نقش پیوندهای مثبت واسطه بین خوشه های متعادل در پاسخ سیستم تاکید دارد. تحلیل داده های تعدادی شبکه تنظیم ژنی نشان میدهد که اغتشاش در وضعیت ژنهای این پیوندهای واسطه تاثیر مهمی در پاسخ کلی سیستم داشته و سبب ایجاد فاصله بیشتر تعادل جدید از وضعیت اولیه می گردد. به این ترتیب شناسایی خوشه های متعادل و ارتباطات آنها، رویکرد موثری در تعیین واحدهای موثر عملکردی و ارتباطات کلیدی شبکه ها فراهم می کند. این رویکرد در کاربردهایی نظیر هدفگیری ژنی و قطع ارتباطات موثر بین زیرواحدهای اصلی سلولی می تواند مفید واقع شود.
دوره ۹، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
مشکل اصلی در بحث برنامهریزی راهبردی، نه تدوین بلکه پیادهسازی و اجرای آن است. بر این اساس، هدف اصلی این پژوهش طراحی الگوی پیادهسازی و اجرای موفق راهبردها در سازمانهای سلسله مراتبی است. این پژوهش از حیث هدف کاربردی است زیرا به دنبال چارچوبی برای کمک به پیادهسازی و اجرای موفق برنامه راهبردی است. شیوه گردآوری اطلاعات این پژوهش، مطالعات کتابخانهای و نیز انجام مصاحبه عمیق با خبرگان در حوزه مورد مطالعه بوده است. روش انجام این پژوهش تئوری دادهبنیاد چندگانه بوده است، بهطوری که پس از مرحله مطالعات کتابخانهای، متغیرهای مرتبط با پیادهسازی و اجرای راهبرد از ادبیات و پیشینه پژوهش با روش تحلیل محتوا در قالب دو دسته از عوامل فردی و سازمانی شناسایی و استخراج شده و یک الگوی ابتدایی براساس آنها ایجاد شده است. در مرحله بعد با بهرهگیری از نتایج حاصل از مرحله مصاحبههای عمیق با تعداد ۳۰ نفر از خبرگان آشنا به مباحث مدیریت و برنامهریزی راهبردی با استفاده نمونهگیری به روش گلوله برفی انجام شده است، الگویی براساس عوامل مطرح شده بهوسیله مصاحبهشوندگان استخراج شده است. در این الگو نیز عوامل در دو سطح فردی و سازمانی دستهبندی شدهاند. درنهایت الگوی نهایی براساس ترکیب دو الگوی حاصل از ادبیات نظری و الگوی حاصل از مصاحبهها استخراج و در قالب الگویی متشکل از پیشایندهای اجرا و پیادهسازی موفق راهبرد و همچنین نتایج اجرا و پیادهسازی آن در سطوح فردی و سازمانی ارائه شده است.
دوره ۹، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
ﻣﻨﺎﺑﻊ زیستﻣﺤﯿﻄﯽ در ﺟﻬﺎن ﮐﻨﻮﻧﯽ ﺑﻪ ﻣﺜﺎﺑﻪ ﺳﺮﻣﺎیهﻫﺎی ارزﺷﻤﻨﺪی ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ ارزش واﻗﻌﯽ آن ﺗﺎﮐﻨﻮن ﺷﻨﺎﺧﺘﻪ ﻧﺸﺪه اﺳﺖ. ﺑﻨﺎﺑﺮاین ارزشﮔﺬاری اﻛﻮﺳﯿﺴﺘﻢﻫﺎی ﻃﺒﯿﻌﯽ ﮐﻪ ﺧﺪﻣﺎت ﻣﺨﺘﻠﻒ اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ، ﻓﺮﻫﻨﮕﯽ و زیستﻣﺤﯿﻄﯽ را ﺑﺮای ﻣﺠﻤﻮﻋﻪ ﺑﺎﻓﺖﻫﺎی ﺷﻬﺮی ﻓﺮاﻫﻢ ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ، در ﺳﺎلﻫﺎی اﺧﯿﺮ ﻣﻮرد ﺗﻮﺟﻪ ویژهای ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ. در این ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺑﺎ ﻣﺮور ﻧﻈﺎمﻫﺎی ارزیاﺑﯽ ﺧﺪﻣﺎت ﻓﺮﻫﻨﮕﯽ در ﭼﻨﺪ ﮐﺸﻮر و ﻫﻤﯿﻦﻃﻮر ﻣﺼﺎﺣﺒﻪ اﮐﺘﺸﺎﻓﯽ ﺑﺎ ﺻﺎﺣﺐﻧﻈﺮان و ﺧﺒﺮﮔﺎن ﻣﺮﺗﺒﻂ در ایران و ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از روش دﻟﻔﯽ، ﻣﻌﯿﺎرﻫﺎ، زیرﻣﻌﯿﺎرﻫﺎ و ﺷﺎﺧﺺﻫﺎیی ﺑﺮای ارزیاﺑﯽ ﺧﺪﻣﺎت ﻓﺮﻫﻨﮕﯽ اﻛﻮﺳﯿﺴﺘﻢﻫﺎی ﻃﺒﯿﻌﯽ ایران ﺗﺪوین ﺷﺪه اﺳﺖ. ﭘﺲ از ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻣﻮﺟﻮد و ﺑﺮرﺳﯽ ﻣﺼﺎﺣﺒﻪﻫﺎ، ۵ ﻣﻌﯿﺎر، ۱۷ زیرﻣﻌﯿﺎر و ۵۶ ﺷﺎﺧﺺ ﺑﺮای ارزیاﺑﯽ ﺧﺪﻣﺎت ﻓﺮﻫﻨﮕﯽ اﻛﻮﺳﯿﺴﺘﻢﻫﺎی ﻃﺒﯿﻌﯽ اﺳﺘﺨﺮاج و ﻣﻌﺮﻓﯽ ﺷﺪﻧﺪ. ۵ ﻣﻌﯿﺎر اﺻﻠﯽ ﺷﺎﻣﻞ زیباییﺷﻨﺎﺧﺘﯽ، ﺗﻔﺮج و ﺑﻮمﮔﺮدی، ﻓﺮﻫﻨﮕﯽ، ﺳﺎیتﻫﺎ و ﭘﺪیدهﻫﺎی ﻃﺒﯿﻌﯽ ﺑﺎ ارزش ﻣﻌﻨﻮی و ﻣﻌﯿﺎر یادﮔﯿﺮی و آﻣﻮزش ﻫﺴﺘﻨﺪ. ﻣﻌﯿﺎر زیباییﺷﻨﺎﺧﺘﯽ زیرﻣﻌﯿﺎرﻫﺎی ﺗﻨﻮع ﭼﺸﻢاﻧﺪازﻫﺎ، ﺣﯿﺎت ﻃﺒﯿﻌﯽ، ﮔﻮﻧﻪﻫﺎی ﻣﻌﯿﻦ و اﻫﻤﯿﺖ ﺣﻔﺎﻇﺘﯽ را ﺷﺎﻣﻞ ﺷﺪه اﺳﺖ. ﺑﺮای ﻣﻌﯿﺎر ﺗﻔﺮج و ﺑﻮمﮔﺮدی زیرﻣﻌﯿﺎرﻫﺎی ﭘﺎرکﻫﺎی ﻃﺒﯿﻌﯽ و اﻣﮑﺎﻧﺎت ﻃﺒﯿﻌﯽ در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺷﺪه اﺳﺖ. ﻣﻌﯿﺎر ﻓﺮﻫﻨﮕﯽ ﻧﯿﺰ ﺑﺎ زیرﻣﻌﯿﺎرﻫﺎی ﺳﺎیتﻫﺎی ﺗﺎریخی، ﻣﯿﺮاث ﻓﺮﻫﻨﮕﯽ، ﻃﺒﯿﻌﺖ ﻣﻨﺒﻊ اﻟﻬﺎم ﻓﻌﺎﻟﯿﺖﻫﺎی ﻫﻨﺮی، ﻣﮑﺎنﻫﺎی ﻣﺬﻫﺒﯽ و رویدادﻫﺎی ﻓﺮﻫﻨﮕﯽ تعریف ﺷﺪه اﺳﺖ. ﻣﻌﯿﺎر ﺳﺎیتﻫﺎ و ﭘﺪیدهﻫﺎی ﻃﺒﯿﻌﯽ ﺑﺎ ارزش ﻣﻌﻨﻮی ﺑﺎ زیرﻣﻌﯿﺎر ﺑﺎورﻫﺎی ﻣﺬﻫﺒﯽ و در ﻧﻬﺎیت یادﮔﯿﺮی و آﻣﻮزش ﺑﺎ ۵ زیرﻣﻌﯿﺎر ﺷﺎﻣﻞ داﻧﺶ زیستﺑﻮم، داﻧﺶ ﺳﻨﺘﯽ، مدیریت داﻧﺶ، آﮔﺎﻫﯽ و داﻧﺶ ذیﻧﻔﻌﺎن و ﺗﺠﺮﺑﻪﮔﺮی در ﻃﺒﯿﻌﺖ ﺷﻨﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪه اﻧﺪ. ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺑﺮای ﻫﺮ یک از این زیرﻣﻌﯿﺎرﻫﺎ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت اﻧﺠﺎمﺷﺪه ﺷﺎﺧﺺﻫﺎیی اﺳﺘﺨﺮاج ﺷﺪه اﺳﺖ.
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده- در این مقاله تأثیر تغییر در عیار سیمان (از ۳۵۰ تا
۳ ۴۵۰ ) بر خواص خوردگ ی بتن ها ی حاو ی نانوذرات س یلیس
بررسی شده است. بهره گیری از نانو تکنولوژی در سال های اخیر، چشم انداز گسترده ای را برای توسعه و بهبود خواص بتن ایجاد
کرده است؛ ولی مطالعات اندک و محدود انجام شده در ارتباط با کاربرد نانوذرات در بتن، تنها به مطالعه بهبود مشخصات فیزیک ی و
برخی خواص دوامی بتن در اثر کاربرد این مواد محدود می شود؛ و به اندرکنش پیچیده این ذرات با ترکیبات بتن و محدودیت ها ی
عملی ساخت اشاره نشده است. نتایج آزمایش مقاومت و پتانسیل الکتریکی و نفوذ یون کلر نشان می دهد که ذرات نانوسیلیس، نفوذ
یون کلر را در بتن کاهش داده و مقاومت خوردگی را افزایش می دهد؛ ولی این تأثیر با افزایش عیار سیمان در طرح اختلاط به شدت
نشان می دهند که ذرات نانوسیلیس به دلیل سطح ویژه زیاد و فعالیت بالای پوزولانی، با افزایش عیار SEM کاهش می یابد. مشاهدات
سیمان در طرح، ساختاری ناهمگون و با منافذ بزرگ در بتن به وجود می آورند که این امر موجب افزایش نفوذپذیری و ضر یب نفوذ
یون کلر، حتی بیش تر از بتن های معمولی، می شود.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۲- )
چکیده
در این مقاله کنترل کننده مبتنی بر مدل پیشبین برای کنترل وضعیت و ردیابی اهداف هوایی مانند ماهوارهها توسط آنتنهای زمینی ارائه گردیده است. مدل مورد بررسی یک آنتن دو درجه آزادی AZ-EL میباشد. موتورهای مغناطیس دائم به عنوان محرک های سیستم درنظر گرفته شدهاست.
ساختار کنترل کننده پیشنهادی متشکل از دو کنترل کننده سری به ترتیب پیشبین و خطی سازی فیدبک است و هدف دستیابی به ردیابی پایدار و هموارتر و در عین حال مصرف انرژی کمتر نسبت به روشهای کنترلی موجود میباشد. به منظور حذف اثر اغتشاشات موجود و افزایش کارآیی سیستم، در کنترل پیشبین پیشنهادی از انتگرال خطای موقعیت نیز بهره گرفته شده است.
اغتشاشات واقعی بوجود آمده ناشی از باد و بار، مدل سازی شده و برای یک نمونه صنعتی واقعی محاسبه گردیده است. مسیر مرجع زوایای AZ-EL و زمان نمونه برداری، بر اساس داده های سنسورهای موجود در یک فرآیند ردیابی حقیقی درنطر گرفته شده اند.
در انتها عملکرد بدستآمده سیستم با استفاده از کنترل کننده پیشنهادی با یک کنترل کننده تناسبی- انترالگیر مقایسه شده است و نتایج شبیه سازی بهبود حاصل گشته در عملکرد سیستم را نمایش میدهند.
سید شهریار عرب، رضا حسن ساجدی، مهرداد بهمنش، سپیده سپهری،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده
فاکتور رشد تغییرشکلدهنده بتا (TGF-β) پروتئینهای دایمر پیامرسان هستند. ایزوفرمهای TGF-β (TGF-β۱ و β۲ و β۳) در بسیاری از روندهای سلولی از جمله مهار رشد، بازآرایی بستر خارج سلولی، گسترش بافتی، مهاجرت سلولی، تهاجم و تنظیم ایمنی نقش دارند. برای اهداف تحقیقاتی، TGF-βها با استفاده از سلولهای یوکاریوتی دستکاریشده و یا سیستمهای بیانی باکتریایی تولید میشوند. برای دستیابی به تخلیص کارآمد TGF-β با کروماتوگرافی تمایلی فلزی، سازههایی با دنباله هیستیدینی متصل به دو انتهای آمینی (N-TGFβ) و کربوکسیلی (C-TGFβ) این پروتئین مدلسازی شد و با کمک ابزارهای محاسباتی اثر His-tag بر ساختار TGF-β بررسی گردید. ساختار سه بعدی پروتئینها با استفاده از نرمافزار مدلر ساخته شد و دینامیک مولکولی پروتئینهای مدل شده و TGF-β طبیعی در آب توسط پکیج گرومکس شبیهسازی شد. شبیهسازی دینامیک این پروتئینها نشان داد زمانی که دنباله هیستیدینی به انتهای کربوکسیلی متصل میشود موجب افزایش جنبش اسیدآمینههای TGF-β میگردد و بر روی ساختار پروتئین نیز تاثیر میگذارد. این در حالی است که افزودن His-tag به انتهای آمینی چنین نتایجی را به همراه ندارد. به صورت خلاصه افزودن دنباله به انتهای کربوکسیلی ممکن است منجر به بهمریختگی در ساختار، به خصوص در انتهای کربوکسیلی و حتی از دست رفتن تاخوردگی مناسب TGF-β شود.
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۸۹ )
چکیده
هدف: اشریشیا کلی شایعترین عامل اتیولوژیک عفونت مجاری ادراری بوده که ۸۰ درصد از این موارد را به خود اختصاص داده است. غیرفعالسازی آنزیماتیک آنتیبیوتیکهای خانواده آمینوگلیکوزید توسط آنزیمهای تغییردهنده آمینوگلیکوزیدها اصلیترین مکانیسم مقاومت به این داروها در اشرشیاکلی است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی شیوع ژن مقاومت aac(۳)- IIa در میان جدایههای بالینی اشریشیا کلی جدا شده از ادرار با استفاده از روش PCR است.
مواد و روشها: پس از جمعآوری ۲۵۰ جدایه اشریشیا کلی جدا شده از ادرار، الگوی حساسیت آنتیبیوتیکی آنها در مقابل آنتیبیوتیکهای جنتامیسین، توبرامایسین، کانامایسین، آمیکاسین و نتیلمیسین (MAST Co, UK) به روش انتشار از دیسک با رعایت اصول CLSI تعیین شد. سپس DNA پلاسمیدی جدایهها توسط کیت، استخراج و برای تشخیص ژن مقاومتی aac(۳)- IIa روی پلاسمید از روش PCR استفاده شد.
نتایج: نتایج نشان داد که ۹۶ درصد از جدایههای اشریشیا کلی به توبرامایسین، ۹۰ درصد به کانامایسین،
۸۲ درصد به جنتامیسین، ۳۰ درصد به نتیلمیسین و ۸ درصد به آمیکاسین مقاوم بودند. ژن aac(۳)- IIa در ۸۳/۵۴ درصد از جدایههای اشریشیا کلی شناسایی شد.
نتیجهگیری: از آنجایی که شیوع مقاومت نسبت به آنتیبیوتیکهای آمینوگلیکوزیدی به دلیل انتقال مقاومت در میان باکتریها توسط عناصر قابل انتقال نظیر ترانسپوزونها و پلاسمیدها بالاست، بنابراین ردیابی مسیرهای انتقال در بین باکتریهای مختلف بسیار مهم است.
دوره ۱۴، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده
پلاک های ارتوپدی از ابزار های پرکاربرد در فرایند درمان شکستگی های استخوانی می باشند.با این حال استفاده از این پلاک ها بعلت تغییراتی که در الگوی طبیعی انتقال تنش ایجاد می نماید موجب کاهش دانسیته استخوان در دراز مدت می گردد. هدف از انجام این تحقیق ارائه نوع جدیدی از پلاک با سختی مدرج از نظر توزیع تنش میباشد. در کار حاضر، مدلهای المان محدود سه بعدی پلاک با سختی مدرج و پلاکهای رایج تیتانیومی و فولادی زنگ نزن با استفاده از نرم افزار آباکوس مورد تحلیل قرار گرفته است. تاثیر عدم تماس بین پلاک و استخوان بر روی میزان تنش در استخوان نیز مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور از یک مدل سه بعدی واقعی استخوان که با استفاده از تصاویر سی تی اسکن پای چپ انسان بدست آمده، استفاده گردیده است. نتایج بیانگر آن بود که استفاده از پلاک با سختی مدرج منجر به کاهش استرس شیلدینگ در استخوان و باعث اعمال تنش فشاری بیشتری در استخوان شده که این امر منجر به تسریع در روند معالجه در مقایسه با پلاکهای تیتانیومی و فولادی زنگ نزن خواهد شد. نتایج این تحقیق همچنین نشان داد که استفاده از پلاکهای بدون تماس، محیط مکانیکی مساعدی به منظور ترمیم شکستگی فراهم میکند
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۰ )
چکیده
مدیریت رویگردانی مشتری شامل سه فازاصلی است: شناسایی مشتریان رویگردان، شناسایی دلایل رویگردانی و اتخاذ استراتژیهای مناسب برای مقابله با این مشکل. اکثر تحقیقات اینحوزه تنها به پیشبینی رویگردانی مشتری پرداختهاند. تحقیقات بسیاراندک در خصوص شناسایی دلایل نیز، تنها به آزمودن فرضیاتاولیه در خصوص دلایل احتمالی اختصاص دارد. تحقیق حاضر به دلیل تحقیقات بسیارمحدودقبلی، نوآوریهای فراوانی انجام داده است که عمده ترین آن توسعه چارچوبی جدید درخصوص شناسایی دلایل رویگردانی و ترکیب تحقیق پیمایشی با دادهکاوی طی آن می باشد که بدون الگوبرداری از تحقیقی مشابه مورداجرا قرار گرفته است. چارچوب پیشنهادی شامل چهار مرحله اصلی است: ساخت مشخصه های مورد نیاز، شناسایی مشتریان رویگردان، شناسایی دلایل رویگردانی و اعتبارسنجی نتایج حاصل. مشتریان حسابهای جاری اشخاص بانک کشاورزی به عنوان موردمطالعاتی این تحقیق انتخاب شده و دادههای مورد نیاز با کمک ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است. رویکرد مورداستفاده برای شناسایی علل رویگردانی، استخراج قواعدمنتهی به رویگردانی در گروههای مختلف مشتری بوده است. برای این منظور ازکاربرد تکنیک درخت تصمیم بامتغیرهدف برچسب رویگردانی استفاده شده است. اعتبارسنجی نتایج حاصل نیز، با آزمودن آن بر روی دادههای اعتبارسنجی و محاسبه نرخ lift و خطایکلی به دست آمده است. قواعد استخراجی نشان از تمایل به رویگردانی در بخش بزرگی از مشتریان بانک کشاورزی دارد که عمده ترین آن (به ویژه در گروههای با درآمد بالاتر بیشتر) طرزبرخورد کارمندان بانک ونه عوامل بیان شده توسط خبرگان نظیر نحوه اعطای وام یا سودسپرده های پشتیبان بوده است.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
استخوانها در بدن انسان بسته به نوع فعالیت ممکن است تحت بارهای مختلف کششی، فشاری و پیچشی قرار داشته باشند. باتوجه به نوع ترک و نوع بارگذاری تا کنون تنها مود اول شکست جهت بررسی چقرمگی شکست مورد توجه قرار گرفته است. این در شرایطی است که برای تحلیل واقعی شکست باید مودهای مختلف شکست را مورد بررسی قرار داد تا به نتایج دقیق تری دست یافت. در این تحقیق به بررسی عددی و آزمایشگاهی مودهای اول، دوم و ترکیبی شکست استخوان کورتیکال دارای ترک پرداخته شده است.برای بدست آوردن چقرمگی شکست استخوان، از تحلیل المان محدود و محاسبه ضریب تصحیح هندسی استفاده شد. از نمونه های تهیه شده از استخوان تیبیای گاو جهت ساخت نمونه های کششی استاندارد مورد استفاده در دستگاه فیکسچر آرکان استفاده شد. برای انجام فرایند تست تغییرات ساختاری بر روی طرح فیکساتور آرکان اعمال و نمونه آن جهت انجام تحقیق ساخته گردید. این تغییرات شامل نحوه قرار گیری نمونه در فیکساتور و نیز امکان انجام آزمایش در زوایای مختلف بوده است. پارامترفاکتور شدت تنش Kc برای مودهای مختلف شکست بدست آمد. نتایج نشان داد که KIC با تغییرات زوایای پارامترفاکتور شدت تنش Kc برای مودهای مختلف شکست بدست آمد. همچنین نتایج بیانگر ان بود که KIC با تغییرات زوایای بارگذاری مقادیر کمتری دارا بود و این در حالی بود که KIIC عکس چنین رفتاری را نشان داد.همچنین با اعمال برخی تغییرات فیکساتور بهینه شده میتواند برای ایجاد شرایط اندازه گیری مود سوم شکست در دستگاه تست پیچش نیز استفاده نمود.
دوره ۱۶، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده
رفتار مکانیکی غضروف مفصلی تحت تاثیر عوامل متنوعی قرار دارد. توزیع ناهمگن پروتئوگلیکانها و فیبرهای کلاژن در جهت ضخامت غضروف مفصلی منجر به شکلگیری بافتی با خواص متغیر در جهت عمق میشود. این خواص مستقیما در مقادیر تنش و تغیر شکل ایجاد شده در غضروف تاثیر دارد. در تحقیقات گذشته از خواص متفاوت و هندسه پیچیده اجزای مفصلی صرف نظر گردیده، لذا هدف از این تحقیق ایجاد یک مدل نزدیک به آناتومی از غضروف مفصلی زانو جهت شبیه سازی رفتار آن تحت بار دینامیکی درفاز گامگذاری از سیکل حرکت بود. مدل المان محدود سه بعدی ایجاد شده شامل غضروف ران، غضروف درشتنی و مینیسکهای میانی و جانبی بود و در آن برای بافتهای غضروفی، مدل غیرخطی پروویسکوالاستیک همسانگرد و برای مینیسکها رفتار الاستیک خطی همسانگرد صفحهای تعریف شد. همچنین غضروفها به صورت اشباع از سیال درنظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که مقدار تنش اصلی در لایه فوقانی دارای بیشترین مقدار بوده و در جهت عمق کاهش مییابد که این امر دلیل بروز آرتروز را در لایههای بیرونی توجیه میکند. همچنین نشان داده شد که تغیرات ضریب نفوذ هیدرولیکی در غضروف مفصلی به عنوان تابعی از کرنش در بارگذاری دینامیکی ناچیز است. نتایج این پژوهش با مطالعات آزمایشگاهی توافق خوبی نشان داد
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
چگونگی سنجش فراگیران و تعیین محتویات مطالب، از فعالیتهای ضروری فرایندهای آموزش الکترونیکی میباشند. این فعالیتها توسط استاد یا آموزشیار صورت گرفته و روشهای ارزیابی دانشجویان، نظیر برگزاری آزمونهای برخط یا واگذاری تکالیف مدتدار به آنها تعیین میشوند. در صورتیکه برگزارکنندگان بتوانند از میزان تأثیر هر فعالیت در کیفیت یادگیری فراگیران آگاهی یابند، ضمن صرفهجوئی قابل توجه در وقت و منابع ذینفعان دورهها، باعث انتقال مطالب مفیدتر و سنجش واقعیتر دانشجویان و در نهایت بهبود آموزشالکترونیکی خواهدشد. در این مقاله، ابتدا با تکنیکهای فاقد ناظر دادهکاوی، به خوشهبندی و توصیف وضعیت موجود فراگیران پرداخته و بکمک قاعدهکاوی، قواعد نهفته در دادههای آموزش الکترونیکی را استخراج و محتواهای مؤثر در نتیجهی مطلوب فراگیران را کشف میکنیم؛ سپس، با روشهای باناظر، به پیشبینی نتایج دورهها میپردازیم. با بهرهگیری از دادههای واقعی فعالیتهای یک درس الکترونیکی ارائهشده، و با طراحی چهار روش مختلف برای نمونهبرداری دادهها و آموزش سیستم با دو درخت DT و WJ۴۸، پیشبینیها اجرا شدند و روشها با نرخ دقت ۹۲,۸۶% اعتبارسنجی گردیدند. نشان دادهایم که اسلوبهای این مطالعه میتوانند به استاد درس برای شناخت بهتر فراگیران و تأثیر فعالیتهای آموزشی خواسته شده از آنان نظیر- توصیف ویژگیهای فراگیران بر پایه کشف الگوهای نهفته در نمرههای اکتسابی آنان کمک نماید. تعیین فعالیتهای مؤثرتر یادگیری و تصمیمگیری دربارهی شاخصهای سنجش واقعیتر فراگیران، از مزیتهای مهمی است که روشهای فناورانه این مطالعه برای بهبود مدیریت دورههای یادگیری الکترونیکی فراهم میکنند.
دوره ۱۸، شماره ۱۲۱ - ( اسفند ۱۴۰۰ )
چکیده
اسانس و عصاره زیره سیاه به دلیل ترکیبات ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی از اهمیت ویژهای در حفاظت از غذاهای خام و فرآوری شده، برخوردار است. در مطالعه حاضر ترکیب شیمیایی، خواص ضدباکتریایی و آنتیاکسیدانی اسانس زیره سیاه استخراج شده به روش کلونجر و پیشفرآوری توسط امواج التراسوند (فرکانسهای ۳۷ و ۸۰ کیلوهرتز و توانهای ۷۰ و ۱۰۰ درصد) و بهینهیابی شرایط استخراج با توجه به ویژگیهای شیمیایی اسانس بررسی شد. خصوصیات ضدباکتریایی اسانس زیره سیاه علیه باکتریهای پاتوژن اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس با اندازهگیری حداقل غلظت ممانعت از رشد و حداقل غلظت کشندگی باکتریهای پاتوژن با استفاده از روش میکرو-پلیت انجام شد. فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس با بررسی درصد مهارکنندگی رادیکالهای آزاد DPPH سنجیده شد. نتایج آنالیز اسانس زیره سیاه با کروماتوگرافی گازی- اسپکترومتری جرمی نشان داد که عمدهترین ترکیب اسانس زیره سیاه استخراج شده گاما-ترپنین با ۰۳/۳۰ درصد به روش کلونجر، و ۰۴/۳۱ درصد به روش اولتراسوند بود. بیشترین راندمان اسانس و عصاره استخراج شده به روش کلونجر به ترتیب ۰۴/۲ و ۷۵/۰ درصد و در روش اولتراسوند با فرکانس ۸۰ کیلوهرتز و توان ۱۰۰ درصد (۱۰۰/۸۰) ۲ و ۱ درصد بود. میزان ترکیبات فنولی در اسانس و عصاره استخراج شده به روش کلونجر به ترتیب ۲/۱۳ و ۰۹/۱۱۱ و در روش اولتراسوند (۱۰۰/۸۰) به ترتیب برای اسانس و عصاره ۶۵/۱۸ و ۱۹/۱۴۱میلیگرم اسیدگالیک به ازای ۱۰۰ گرم ماده خشک بدست آمد. نتایج نشان داد که استافیلوکوکوس اورئوس حساسترین و اشرشیاکلی مقاومترین باکتری نسبت به اسانس زیره سیاه بودند. بر این اساس، میتوان بیان کرد که استخراج اسانس زیره سیاه با روش اولتراسوند اولتراسوند (۱۰۰/۸۰) بیشترین تاثیر را در استخراج مواد موثره اسانس و عصاره داشته است و میتواند برای حفاظت از مواد غذایی در مقابل انواع سیستمهای اکسیداتیو و میکروارگانیسمهای عامل عفونت مورد استفاده قرار گیرد.
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( بهمن ۱۳۹۷ )
چکیده
آکوستوفلویدیک، بهمعنی مطالعه آکوستیک در سیستمهای میکروفلویدیک، بستر تجزیه و تحلیل بسیاری از کاربردهای آزمایشگاهی از جمله جداسازی ذرات، دستهبندی ذرات، تمیزکاری و اختلاط سیستمهای چندفازی است. در پژوهش حاضر، یک مدل سهبُعدی اجزای محدود برای شبیهسازی حرکت ذرات تحت اثر نیروی تابشی آکوستیکی در میکروکانالهای آکوستیکی توسعه داده شده و اندرکنش یک ذره معلق با موج رخداد در میکروکانال بررسی شده است. با استفاده از روش اجزای محدود ابتدا میدانهای مرتبه اول ناشی از اعمال موج ایستا محاسبه شده و سپس نیروی تابشی آکوستیکی توسط معادلات اغتشاشی مرتبه دوم بهصورت مستقیم محاسبه شده است. نتایج شبیهسازی برای نیروی تابشی آکوستیکی ابتدا در مقایسه با حل تحلیلی در محدوده ریلی صحتسنجی شده و سپس برای خارج از این محدوده که حل تحلیلی صریحی برای آن موجود نیست بررسی شده است. علاوه بر این، حرکت شبهاستاتیکی ذره تحت اثر موج آکوستیکی اعمالی در میکروکانال شبیهسازی شده است. برای شبیهسازی حرکت ذره، تنش آکوستیکی روی سطح ذره محاسبه شده و بهعنوان ورودی به معادلات جریان آرام منتقل میشود. سپس نیروی درگ براساس تنش برشی ناشی از جریان حول ذره برآورد شده است. نتایج شبیهسازی نشان میدهند که سرعت ذره به موقعیت آن نسبت به گره موج در مرکز میکروکانال بستگی دارد. با نزدیکشدن ذره به مرکز میکروکانال سرعت آن کاهش یافته تا جایی که در مرکز میکروکانال متوقف میشود.
دوره ۱۹، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده
صنعت نفت ایران از نقطه نظر مزایای شغلی همواره جزء بهترین سازمان ها در ایران بوده است، اما مواجهات شغلی (قرار گفتن در معرض آلایندهها) که زمینهساز بیماریهای مزمن مثل سرطان است، در محیط کاری کارکنان عملیاتی این صنعت زیاد است. وزارت نفت ایران دارای سازمانی با عنوان بهداشت و درمان بوده که کارکنان رسمی صنعت را تحت پوشش کامل بیمه خدمات درمانی قرار داده است. این سازمان در کنار واحدهای HSE نقش تعیینکنندهای در سلامت و ایمنی شغلی کارکنان ایفا میکنند، اما هیچ ساختار و سیستم اطلاعاتی منحصر به فردی برای پیشگیری و مراقبت از سرطان شغلی وجود ندارد. از طرفی اهمیت بیماری سرطان، بار منفی روانی آن و هزینههای بالایی که برای درمان مبتلایان صرف می شود، از نظر وزارت نفت بسیار مهم تلقی میشود. هدف از این مطالعه بررسی ساختار و شناخت چارچوب سیستمی برای مراقبت در برابر سرطان شغلی در کارکنان صنعت نفت ایران میباشد. به دلیل وجود پیچیدگیهای پویای مسئله (ماهیت چند عاملی سرطان، تأثیر همزمان عوامل و تأخیر زمان مواجهه تا بروز بیماری) و نیز پیچیدگیهای رفتاری آن (وجود ذینفعان و نقشآفرینان متعدد) برای مطالعه وضع موجود از روششناسی سیستمهای نرم استفاده شده است. در این راستا تصویر غنی وضع موجود، تحلیل کاتوو (CATWOE) و تعریف ریشهای با توافق و تأیید مالک مسئله و از راه برگزاری جلسههای متعدد با ذینفعان آن- گاهی اوقات با دیدگاهها و منافع متعارض-حاصل شده است که نشان میدهد سیستم مراقبت با لحاظ کردن شرایط دنیای واقعی چگونه باید باشد. نتایج نشان میدهد که برای بهبود وضعیت مسئله باید در سیستمهای اطلاعاتی نقشآفرینان (بهداشت حرفهای و سلامت کار از یکسو و بیمارستانها و سازمان بازنشستگی از سوی دیگر) تغییراتی با تأکید بر شناسایی و تحلیل عوامل سرطانزا و جمعآوری اطلاعات بیماران مبتلا اعمال کرد.
دوره ۲۰، شماره ۷ - ( تیر ۱۳۹۹ )
چکیده
بهکارگیری مشخصههای دینامیکی غیرخطی سازه تحت پایش بهمنظور شناسایی زودهنگام آسیب، ازجمله ایدههای جدید در حوزه پایش سلامت مبتنی بر وصلههای پیزوالکتریک بهشمار میرود. شلشدن تکیهگاه گیردار ازجمله عیوبی است که نهتنها منجر به ایجاد اخلال در سیستمهای مهندسی مختلف میشود، بلکه اغلب با تاثیرگذاری بر روی سیگنالهای حسگری، شناسایی آسیب در سازه را با چالش مواجه میکند. در این پژوهش رفتار غیرخطی تماسی ناشی از شلشدن تکیهگاه گیردار بهکمک تکنیک تلفیق ارتعاشات و آکوستیک مورد پایش قرار گرفت. استفاده از وصلههای پیزوالکتریک با قابلیت اتصال دائم به سازه میزبان بهمنظور تحریک سیگنالهای پمپ و حامل و همچنین ثبت سیگنال تلفیقشده، امکان پایش برخط مبتنی بر تکنیک تلفیق را فراهم آورد. اعمال یک فیلتر مناسب منجر به حذف فرکانسهای طبیعی و ظهور باندهای جانبی تلفیق در اطراف فرکانس تحریک مرکزی شد. در این پژوهش همچنین حساسیت تلفیق به فرکانس تحریک سیگنال پمپ مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج، بروز باندهای تلفیق جانبی در اطراف باند فرکانس مرکزی، شاخص مناسبی برای تشخیص رفتار غیرخطی ناشی از شلشدن تکیهگاه محسوب میشود. در ادامه از یک مدل المان محدود وابسته الکترومکانیکی بهمنظور بررسی مکانیزم دقیق ایجاد پدیده تلفیق استفاده شد. تطابق مناسب نتایج عددی و آزمایشگاهی، نشان از دقت کافی مدل عددی توسعه دادهشده و قابلیت آن در پیشبینی پدیده تلفیق دارد.
دوره ۲۱، شماره ۱۰ - ( مهر ۱۴۰۰ )
چکیده
امروزه تحقیقات در استفاده از میکروکانالهای آکوستوفلویدیکی در جداسازی میکروذرات و سلولها رو به گسترش است. برای استفاده بهینه از انرژی صوتی، این میکروکانالها باید از نظر ابعادی به درستی طراحی و ساخته شود. در این مقاله نحوه طراحی و ساخت میکروکانالهای آکوستوفلویدیکی شرح داده شده و در ادامه یک میکروکانال آکوستوفلویدیکی فلزی دو گرهای طراحی و ساخته شده است. به منظور ارائه روشی ارزان و قابل اعتماد، این میکروکانال از جنس آلومینیوم و با ماشین فرز CNC سه محور ساخته شد. سپس به منظور بررسی عملکرد میکروکانال از نظر آکوستوفلویدیکی، آزمایشهایی برای بررسی قابلیت آن در آوردن ذرات شناور در خون انسان (مانند گلبولهای سفید و قرمز) و سلولهای BT-۲۰ محلول در PBS به محل گرههای موج انجام شد و نشان داده شد که روش طراحی و ساخت بکار گرفته شده مناسب برای میکروکانالهای آکوستوفلویدیکی است. همچنین از آنجا که استهلاک امواج صوتی در میکروکانال، موجب افزایش دمای سیال و آسیب به سلولها میشود، افزایش دما در این میکروکانال بررسی و نشان داده شد که طراحی صحیح و استفاده از فلزات با ضریب انتقال حرارت بالا در ساخت میکروکانال میتواند از افزایش دما به مقداری که سلولها آسیب ببینند جلوگیری کند.
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۵- )
چکیده
در چهار دهه اخیر روشها و متدولوژیهای جدیدی برای حل کردن مسائل غیرساختاریافته و آشفته با ذینفعان متعدد توسعه داده شده است. از این میان میتوان به متدولوژی سیستمهای نرم، انگاشت شناختی و رویکرد انتخاب استراتژیک به عنوان مهمترینِ این روشها اشاره نمود. روشهای مزبور که ساختاری دقیق و چارچوبی مشخص دارند، اغلب به عنوان تحقیق در عملیات نرم یا روشهای ساختاربندی مسائل نامگذاری میشوند. امروزه تحقیق در عملیات نرم از ادبیات علمی مناسبی برخوردار بوده و در بسیاری از دورههای تحقیق در عملیات / علم مدیریت در دانشگاههای معتبر تدریس میشود. روشهای تحقیق در عملیات نرم ریشه در تفکر سیستمی نرم داشته و از لحاظ پارادایم، متعلق یعنی پارادایم تفسیری/ یادگیری هستند؛ با این حال تعیین مرزی مشخص و دقیق بین تکنیکهای نرم و سخت تحقیق در عملیات به سادگی ممکن نبوده و بسیاری از تکنیکها، بنا به استفاده در موقعیتهای گوناگون میتوانند سخت و یا نرم قلمداد گردند. هدف مقاله حاضر، بررسی خاستگاه و جایگاه فعلی روششناسی نرم تحقیق در عملیات و بحث درباره ریشههای نظری این رویکرد است. مقایسه تحقیق در عملیات در دو کشور آمریکا و انگلستان به روشنی تفاوتهای رویکردهای نرم و سخت را نشان میدهد. در مجموع میتوان گفت که رویکردهای سخت و نرم تحقیق در عملیات مکمل یکدیگر هستند؛ به طوری که روشهای نرم در تشکیل ساختار (صورتبندی) مسئله و روشهای سخت در حل مسائل کاربرد دارند.