۲۲ نتیجه برای صاحبی
احسان دهنوی، سید امید رعنایی سیادت، امیر صاحبی، خسرو خواجه،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
در صنعت از آنزیم گزایلوزیداز باکتری سلنوموناس رومینانتیوم (SXA) برای تجزیه گزایلان کمپلکس دیواره سلولی استفاده می شود. مهمترین کاربرد صنعتی این آنزیم، تجزیه دیواره سلولی بافیمانده های گیاهی برای تولید سوخت زیستی (Bioethanol) می باشد. یکی از مشکلات صنعتی در استفاده از SXA، پایداری حرارتی نسبتاً پایین آن در دماهای بیش از °C ۵۰ می باشد. هر زیرواحد این آنزیم هموتترامر دارای ۴ آمینو اسید سیستئین آزاد می باشد. به نظر می رسد که سیستئین آزاد ۲۸۶ نقثی در فعالیت آنزیمی ندارد. برای بررسی اثر سیستئین آزاد بر پایداری حرارتی SXA، این آمینو اسید با جهش زایی هدفمند به والین تبدیل گردید. جهش یافته مورد نظر سپس وارد مخمر پیکیا پاستوریس گردید و پارامترهای کینتیکی و پایداری حرارتی گزایلوزیداز جهش یافته با تیپ وحشی مورد مقایسه قرار گرفت. درحالی که دمای بهینه، pH بهینه و کارآیی کاتالایتیکی آنزیم جهش یافته تاحدود زیادی شبیه تیپ وحشی بود، نیمه عمر SXA جهش یافته در دمای °C ۵۵ حدود ۶۵% بیشتر از آنزیم طبیعی به دست آمد (نیمه عمر SXA جهش یافته در دمای °C ۵۵ حدود ۱۴ دقیقه تعیین گردید در حالی که در مورد آنزیم طبیعی حدود ۵/۸ دقیقه می باشد). نتایج این تحقیق نشان داد که حذف سیستئین آزاد موجود در بخش های درونی و آب گریز SXA منجر به افزایش میان کنش های آب گریز بین زنجیره های جانبی آمینو اسیدهای مجاور آن می گردد که در نهایت سبب بهبود پایداری حرارتی آن می شود که می تواند برای کاربردهای این آنزیم در زیست فناوری بسیار مهم باشد.
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
گرایش زیاد سازمانهای ایرانی در استقرار مدیریت کیفیت جامع موجب شده است که دانشگاهیان و محققان کشور نیز در سالهای اخیر تحقیقات قابلتوجهی در این زمینه انجام دهند. اما عدم توجه به موانع و چالشهای اساسی موجود در بکارگیری موفقیتآمیز سیستمهای مدیریت کیفیت در سازمانهای ایرانی موجب شده است که زمینههای لازم برای تحقق کامل این سیستم فراهم نشود. شناسایی موانع بکارگیری TQM در سازمانها، میتواند اولین گام در پیادهسازی این سیستم محسوب شود؛ زیرا تا زمانیکه مدیران و کارکنان سازمان، اقداماتی در خصوص رفع این موانع نداشته باشند، شکست چنین پروژهای حتمی بهنظر میرسد. در این پژوهش پس از شناسایی موانع کلیدی بکارگیری موفق TQM در صنعت گاز از طریق مرور ادبیات و مصاحبه با خبرگان، ۵ مانع اصلی شناسایی شد. سپس ارتباط و توالی این موانع با مدلسازی ساختاری تفسیری فازی مشخص گردید. با توجه به اینکه شدت (میزان تأثیرگذاری یا تأثیرپذیری) روابط میان برخی موانع در FISM مشخص نبود، در ادامه با استفاده از روش دیمتل فازی شدت روابط میان موانع تعیین شد. نتایج نشان داد که موانع مرتبط با نیروی انسانی و مفهومی، تاثیرگذارترین موانع میباشند که باید توجه زیادی بدانها شود. با عنایت به مدل پیشنهادی، یک برنامهی عملی برای مقابله با موانع بکارگیری موفقیتآمیز TQM در صنعت گاز فراهم خواهد شد.
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده- در طراحی لرزه ای سازهها، محاسبهی تغییر مکان جانبی بیشینهی سازهها اهمیت زیادی
دارد. آئیننامههای طراحی لرزه ای، تغییرمکان جانبی بیشینهی سازهها را در برابر زلزله های شدید، با
ضرب تغییر مکان جانبی نظیر طراحی آنها، در ضریبی به نام ضریب بزرگ نمایی تغییرمکان تعیین می -
کند. هدف اصلی این مقاله ، بررسی ضریب بزرگنمایی تغییرمکان پیشنهادی در آییننامه های طراحی
لرزهای و تعیین نسبت آن به مقدار ضریب رفتار است. برای رسیدن به این هدف از دو روش استفاده
شده است . در روش اول که برای تمامی انواع سازهها کاربرد دارد، نسبت ضریب بزرگ نمایی تغییرمکان
و ضریب رفتار مستقیماً تعیین شد. در روش دوم که فقط برای قاب های خمشی بتن مسلح تحقیق شده
است، هر یک از ضرایب بزرگنما یی تغییرمکان و رفتار به طور جداگانه محاسبه شده و سپس ، نسبت
آنها تعیین شده است . نتایج حاصل از هر دو روش حاکی از این مطلب است ک ه مقدار نسبت ضریب
بزرگنمایی تغییرمکان و ضریب رفتار در آیینامههای طراحی لرزه ای، کوچک تر از مقادیر واقعی است و
بهتر است در مورد آنها تجدید نظر قرار شود.
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده
با شیوع ویروس کووید-۱۹ و بحرانیشدن شرایط کسبوکار هم برای سازمانها و هم کارکنان، موضوع حمایتهای سازمانی و رفتارهای سازمانی اجتماعی بیش از پیش اهمیت یافته است. بنابراین، مطالعه حاضر به بررسی رابطه حمایت سازمانی ادراکشده با رفتارهای سازمانی اجتماعی کارکنان در دوران شیوع ویروس کووید-۱۹ میپردازد و روابط واسطهای تعهد عاطفی و رفتار به اشتراکگذاری دانش را نیز سنجش میکند. این پژوهش، از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- پیمایشی و از نوع همبستگی است. برای گردآوری دادهها از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. پس از تأیید روایی و پایایی پرسشنامه، دادهها با انتخاب ۶۷۵ نمونه، جمعآوری شد. نمونه آماری با روش نمونهگیری در دسترس از بین کارکنان شرکت فروشگاههای زنجیرهای رفاه انتخاب شد و دادهها با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری به کمک نرمافزار اسمارت پیالاس تحلیل شدند. یافتههای پژوهش نشان داد که همهگیری ویروس کووید ۱۹ منجربه توجه بیشتر سازمانها به کارکنان و درک بالاتر کارکنان از حمایت سازمانی شده است. همچنین، رابطه مثبت و معنادار حمایت سازمانی ادراکشده بر تعهد عاطفی و اشتراکگذاری دانش تأیید شد. تعهد عاطفی نیز با فضیلت مدنی و رفتار نوآورانه سازمانی رابطه معنادار و مثبت، اما با نوع دوستی رابطه غیر معنادار داشته است. درنهایت، نقشهای واسطهای و تقویتکننده تعهد عاطفی و اشتراکگذاری دانش نیز تأیید شد. نتایج و پیشنهادهای این پژوهش، در شناخت و بهینهسازی مدیریت منابع انسانی برای مدیران کاربرد دارد.
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده-تعداد زیادی از سقف های ساخته شده در کشور، سقف های طاق ضربی است. این نوع سقف، در برابر نیروهای کناری مانند زلزله، کارکرد مناسبی ندارند. بنابراین صلبیت این سقف ها باید با دقت بیشتری بررسی شود. هدف این مقاله، بررسی سقف های طاق ضربی و اثر استفاده از میل گردهای ضربدری و بتن رویه بر صلبیت آن ها است. در این پژوهش چند نمونه از ساختمان های اسکلت فولادی با سقف طاق ضربی که تعداد طبقات چشمه هایی با اندازه های متفاوت داشت انتخاب شد و سقف های آن ها به کمک میل گردهای ضربدری و بتن رویه، مقاوم سازی شد. برای بررسی صلبیت این سقف ها از نرم افزار ارزیابی غیر خطی ANSYS استفاده شد و همه ی اجزای تشکیل دهنده سقف های طاق ضربی به کمک این نرم افزار، مدل سازی شد. به کمک ضوابط در استاندارد ۲۸۰۰ و نشریه ۳۶۰، اثر قطر میل گردها و ضخامت بتن رویه بر صلبیت این گونه سقف ها، ارزیابی شد. در بررسی ها، نسبت اندازه های چشمه ها از ۱ تا ۷۵/۱، تغییر داده شد و ساختمان های یک تا سه طبقه، بررسی شد. بازه ی قطر میل گردها، ۱۴ تا ۲۰ میلی متر و ضخامت بتن رویه، ۶ تا ۱۰ سانتی متر در نظر گرفته شد. در پایان، با استفاده از نتایج ارزیابی، روابطی برای محاسبه قطر برای میل گردها و همچنین ضخامت مناسب بتن رویه برای صلب کردن سقف ها بر پایه ی اندازه های چشمه و تعداد طبقات ساختمان پیشنهاد شد.
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده - در حال حاضر، در طراحی لرزهای سازهها از دو روش نیرویی و تغییرمکانی استفاده می شود. اخیراً محققان با ترکیب اجزای دو روش نیرویی و تغییرمکانی، روش سومی با عنوان روش طراحی لرزهای مرکب معرفی کردهاند . هدف از ارائه این مقال ه، است که از ترکیب روش نیرویی استاندارد ۲۸۰۰ و روش « روش ضریب رفتار اصلاحشده » معرفی یک روش مرکب جدید با نام تغییرمکانی نشریه ۳۶۰ حاصل می شود. در این روش، ضریب رفتار با مشاهده رفتار واقعی سازه و بهره گیری از تحلیل استاتیکی غیرخطی (تحلیل پوشاور) تعیین میگردد. برای ارزیابی روش پیشنهادی، دو قاب فولادی ۵ و ۷ طبقه، به دو روش نیرویی استاندارد ۲۸۰۰ و روش مرکب ضریب رفتار اصلاح شده، طراحی شده و پاسخ های مختلف آنها مورد مقایسه قرار گرفته است. به دلیل اینکه در بسط تئوری روش مرکب پیشنهادی، از معایب روشهای نیرویی و تغییرمکانی پرهیز شده است، پاسخ های لرزه ای همچون برش پایه طرح و تغییرمکان غیرارتجاعی سازه در این روش با دقت بیشتری تعیین می شود .
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۳ )
چکیده
در دهههای اخیر، دیجیتالسازی بهعنوان یک فاکتور کلیدی تحول صنایع مطرح شده است. در کنار پیشرفتهایی که دیجیتالسازی برای صنایع بههمراه داشته است، مسائل محیطزیستی و اجتماعی نیز به چالش کشیده شدهاند. در همین زمینه، بهرهگیری توامان از اصول تولید ناب در کنار فناوریهای دیجیتال بهعنوان یک راهبرد پایدار برای کاهش تأثیرات منفی بر محیط زیست، جامعه و چالشهای پیشروی آن پدید آمده است. اما نکته مهم در این بین میزان اهمیت جنبههای اجنماعی در کنار جنبههای فنی است. اهمیت زیربنایی بحث فرهنگ بهعنوان یک جنبه اجتماعی در سازمان برای پایهریزی این اصول از اهمیت بالایی برخوردار است. بههمیندلیل در این پژوهش به بررسی دیجیتالسازی تولید بر عملکرد پایدار با نقش میانجی تولید ناب و تعدیلگر فرهنگ ناب پرداخته شده است. نمونه آماری متشکل از ۲۱۱ شرکت فعال در زنجیره ارزش خودرو و قطعات وابسته بوده است که با روش تصادفی ساده، پرسشنامه استانداردی میان آنها توزیع شد. نرمافزار Smart-PLS۳ برای تحلیل استفاده شد. نتایج آزمون فرضیهها نشان داد که دیجیتالسازی و تولید ناب در تحقق عملکرد پایدار تأثیر معنیداری دارند. همچنین با استفاده از فناوریهای دیجیتال و استقرار فرهنگ ناب میتوان بهبود عملکرد صنایع و کاهش تأثیرات زیستمحیطی و اجتماعی را دنبال کرد.
دوره ۱۵، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
در مقاله حاضر امکان ایجاد و علت پدیده خزش گرمایی، که عبارت است از به حرکت در آوردن سیال بر اثر اعمال گرادیان دما در غیاب نیروهای ثقلی، برای مایعات به روش شبیهسازی دینامیک مولکولی مورد بررسی قرار گرفتهاست. این پدیده تاکنون بیشتر در مورد گازهای رقیق اثبات و بررسی شده بود. اخیرا تلاشهایی برای اثبات وجود این پدیده برای سیالاتِ چگال محدود در نانومجراها نیز صورت گرفته است. علت و مکانیزم حاکم بر پدیده خزش گرمایی در سیالات چگالِ محدود شده در هندسه-های نانومقیاس هنوز به درستی درک نشده است. مقاله حاضر به بررسی علت و مکانیزم حاکم بر این پدیده برای مایعِ محدود شده در نانولولهای که به دو سر آن یک گرادیان دمایی اعمال شده است میپردازد. نتایج نشان میدهد که جریان خزش گرمایی در مورد مایعات درون نانولولهها امکان پذیر است. همچنین هر چه قطر نانولوله کوچکتر باشد اثرهای مربوط به خزش گرمایی قویتر است. جزئیات مولکولی شبیهسازی نشان میدهد که توزیع چگالی سیال، تحت تاثیر دیواره مجرا و در نزدیکی آن، به صورت لایه لایه در میآید. این لایه لایه شدن به همراه گرادیان دمایی اعمال شده در طول نانولوله، سبب ایجاد عدم تعادل فشار در نزدیکی دیواره و در راستای محور نانولوله میشود. این عدم تعادل فشار به صورت یک نیروی سطحی عمل کرده و موجب رانش سیال از سمت سرد به گرم (در محدوده مورد بررسی در این مقاله) و ایجاد جریان خزش گرمایی میشود. برای اثبات این موضوع شکلهای مربوط به توزیع دما، چگالی و فشار ترسیم شدهاند.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
در اثر زیانهای تجمعی ناشی از بارهای رفت و برگشتی (پدیده خستگی کمچرخه)، نیاز شکلپذیری سازهها در برابر زلزلههای شدید افزایش مییابد. به همین دلیل، در طراحی سازهها، ظرفیت شکلپذیری سازهها، کمتر از حالت معمول در نظر گرفته میشود. در این تحقیق، تاثیر خستگی کمچرخه بر ظرفیت شکلپذیری سازهها، مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور هفت شتابنگاشت مربوط به حرکت افقی زمین در خاک نوع ۲ انتخاب شد. این شتابنگاشتها، به سیستم یک درجه آزادی با مدلهای مختلف بار-تغییرشکل، اعمال شد و نیازهای شکلپذیری در برابر آنها تعیین شد. برای بررسی تاثیر خستگی کمچرخه، مدلهای مختلف آسیب برای پدیده خستگی در نظر گرفته شد و ضریب شکلپذیری متناسب با آنها تعیین شد. این مدلها بر پایه تغییرمکان ماکزیمم، اتلاف انرژی ماکزیمم و ترکیب تغییرمکان ماکزیمم و اتلاف انرژی ماکزیمم استوار میباشند. تغییرات ضریب شکلپذیری بر حسب پارامتر که تابعی از انرژی چرخهای، تغییرمکان ماکزیمم و فرکانس طبیعی است بیان گردید و رابطهای برای آن ارائه شد. نتایج نشان میدهد که پارامتر در تمام طول بازهی زمان تناوب، نسبتا پایدار و تقریبا برابر ۹/۰ است.
دوره ۱۶، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده
یکپارچهسازی دهانه ورودی با بدنه هواپیما و پشتیبانی بهینه سامانه رانش هواتنفسی توسط دهانه، یکی از چالش برانگیزترین مسائل مرتبط با طراحی هواپیما و کارآیی رانشی است. غیرمنعطف بودن دانش مکانیک سیال از یکسو و قیود عملکردی سیستم هوا تنفسی از سوی دیگر مانع از توسعه و تغییر سریع ساختار دهانه ورودی شده است. یکی از مهمترین قیود هندسیِ تاثیرگذار در طراحی دفیوزر، تغییر شکل بهینه مقطع ورودیِ دهانه از ساختار غیر دایروی در مقطع ورودی به ساختار کاملا دایروی در صفحه کمپرسور است. از آنجایی که یکپارچهسازی دهانه با بدنه هواپیما نیازمند استفاده از مقاطع غیر دایروی در هندسه ورودیِ دهانه است، الگوریتمِ توسعه سطح داخلی دفیوزر بر اساس اتصال مقطع غیردایروی به یک مقطع دایروی و بهینهسازی آن نقش کلیدی در کارآیی گاز-دینامیکی سامانه مکش بازی میکند. این مسئله در دهانه ورودی مافوق صوت بسیار با اهمیتتر است. در این مقاله شیوه طراحی دهانه ورودی با استفاده از روش معکوس در میدان حاصل از شوک در ماخ ۱,۶ ارائه و مدل هندسی حاصل به صورت عددی شبیهسازی شده است. در این روش گوشههای دهانه وردی مستطیلی به گونهای گرد میشوند که تغییری در ساختار شوک مایل سطح تراکمی ایجاد نشود. به عبارت دقیقتر بخش گرد شده نیز جزءی از سطح تراکمی سه بعدی خواهد بود.
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۲ )
چکیده
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
در تحقیق پیشرو وابستگی تغییر شکل وزیکولهای با غشای دولایه چربی به هیئت اولیه و انحنای ذاتی (عدم تقارن موضعی تک لایهها) بررسیشده است. ازآنجاییکه مدلسازی تکاملی بهعنوان تعمیم و معیار ارزیابی روشهای تعادلی مطرح هست، از مدل تکاملی استفادهشده که بر اساس تعادل بین نیروی حاصل از پتانسیل خمشی غشاء و نیروی موضعی اصطکاک سیال محیطی در هر دامنه توسعهیافته و در آن از اثرات اینرسی غشا صرفنظر شده است. پارامترهای مهمی مثل نسبت اندازه هر فاز و نیز اثر حضور پروتئینها در قالب ترکیبات مختلف انحنای ذاتی در هر دو دامنه مطالعه شده است. شرایط اولیه فرض شده، شامل شکلهای سادهای چون دمبلی، مقعرالطرفین و کروی تخت است که معمولاً وزیکولها به این شکلها در وضعیتهای آزاد مشاهدهشدهاند. برای ارزیابی نتایج بهدستآمده از مشاهدات آزمایشگاهی که پیشازاین منتشرشده، استفادهشده است. وضعیتهایی از وزیکولهای همگن و دوفازی و گلبول قرمز تحت اثر انواع مکانیسمهای القای انحنای ذاتی مانند جنس غشاء، تغییرات غلظت محلول محیطی و پروتئینهای غشایی مانند آلبومین در شباهت با نتایج شبیهسازی ریاضی ارائه گردیدهاند. امکان تغییر شکل غشاء در اثر انحنای مثبت یا منفی و بروز پدیدههای غشایی با هر شکل اولیه و توزیع انحنای ذاتی مختلف موردبحث قرارگرفته است.
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
دهانههای ورودی با ساختارهای پایه دو بعدی، بخش لاینفکی از طراحی سامانههای رانشی مافوق صوت را به خود اختصاص میدهند. در تمامی موتورهای هواتنفسی مافوق صوتِ عملیاتی، دهانه ورودی با استفاده از شوک مایل یا چیدمانی از شوکهای مایل متوالی سرعتِ جریان مافوق صوت دریافتی را کاهش داده و در نهایت شوک نرمال مستقر در گلوگاه جریان به زیر صوت میرساند. در این مقاله، روش عددی به منظور طراحی دهانه ورودی مافوق صوت، برای پرواز در ماخ ۳,۰ بیان، هندسه دهانه ورودی طراحی و در نهایت توسط حل کننده عددی شبیهسازی شده است. طراحی دهانه ورودی در محدوده ماخ ۳ تا ۵ بسیار چالشی است زیرا اثرات ویسکوزیته بر عملکرد رانشی سامانه بسیار محسوس است. دهانه مذکور از نوع تراکم مرکب بوده که با استفاده از ترکیب سه شیب خارجی و دیفیوزر مادون صوت، فشار استاتیک مورد نیاز را تولید میکند. ابعاد دهانه و زوایای بهینه برای بخش تراکم رانشی با استفاده از کد طراحی بدست آمده و صحت طراحی توسط شبیهسازی دقیق عددی مرتبه ۲ با دقت همگرایی ۱۰E-۰۵ اثبات شده است. علاوه بر شبیهسازی کارآیی آیرودینامیکی، مزایا و نواقص اصلی چنین ترکیبی، رشد و توسعه لایهمرزی در روی شیبها و در طول مجرای دهانه ورودی و برهمکنش آن با شوک نرمال و همچنین مدلسازی اثر مکانیزم مکش در گلوگاه به منظور کنترل اثرات لایه کم انرژی جریان، مورد بررسی قرار گرفته است. در نهایت این مقاله ساختاری منسجم از طراحی و شبیه سازی و بررسی اثرات ویسکوزیته در دهانه ورودی مرکب را ارائه کرده است.
دوره ۱۷، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مقاله دهانه سه بعدی ماوراء صوت برای دریافت جریان در ماخ ۵,۰ طراحی و مورد شبیهسازی قرار گرفته است. چهارچوب اصلی این مطالعه، شبیهسازی عددی سه بعدی مرتبه ۲ با دقت ۱۰-۶ است که اثرات لایهمرزی به شدت توسعهیافته از بالادست جریان را بر روی کارآیی سامانه با استفاده از سه ساختارِ مجزایِ پایه ، مورد ارزیابی قرار داده است. طرح پایه دهانه ورودیِ مذبور متشکل از سطح تراکمی با دو شیب خارجی و مجرای مافوق صوت است که با کاستن از سرعت جریان آن را به محدوده ماخ ۲.۰ نزدیک میکند. مؤثرترین فاکتور در کیفیت جریان دریافتی و عملکرد دهانه ورودی در رژیم ماوراء صوت، لایه مرزی بر روی بدنه است که مکش آن به درون دهانه، مشکلات زیادی از جمله، ایجاد گرادیان شدید حرارتی در مقاطع مخالف دهانه ورودی و کاهش ضریب بازیابی فشار را ایجاد میکند. این لایه که محتوای انرژی جنبشی آن کمتر از بخش آزاد جریان است، پس از شوک کمانی در دماغه و یا لبه حمله ایجاد میشود و کسر قابل توجهی از جرم ورودی به دهانه را اشغال میکند . استفاده از مدل توربولانسی k-ω در حل عددی تخمینی مناسب از کیفیت این لایه ارائه کرده است و در متن حاضر، اثرات برهمکنش شوک و لایهمرزی، ساختار شوکها، خصوصیات جریان در انتهای دیفیوزر و همچنین اثر استفاده از دیواره جانبی در انتهای سطوح تراکمی بر عملکرد دهانه به عنوان اهداف اصلی شبیهسازی عددی مطرح و نتایج مربوطه مورد بررسی قرار گرفته است.
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مقاله، یک کنترلکنندهی ترکیبی تطبیقی هوشمند جدید برای ردیابی یک مسیر دینامیک در سیستمهای کوانتومی بستهی متناهی ارائه شده است. مشکل بروز تکینیهای ذاتی در سیگنالهای کنترلکنندهی ردیابی مسیرهای دینامیکی در کنترل سیستمهای کوانتومی، منجر به رشد شدید دامنهی سیگنالهای کنترل و در نتیجه افزایش هزینهی کنترل و ناپایداری سیستم کنترل میشود. ابتدا بر اساس تئوری پایداری لیاپانوف یک کنترلکنندهی تطبیقی برای ردیابی مسیر دینامیک طراحی میشود. سپس برای رفع مشکل تکینی در سیگنالهای کنترل تطبیقی، یک کنترلکنندهی هوشمند کوانتومی مبتنی بر شبکهی عصبی موجکی تطبیقی کوانتومی با قوانین یادگیری پسانتشار دستهای طراحی و بوسیلهی یک پارامتر ناظر تکینی با کنترلکنندهی تطبیقی ترکیب شده است. کنترلکنندهی ارائه شده با ترکیب موثر سیگنالهای کنترل تطبیقی و هوشمند، حالت سیستم کوانتومی را طوری تنظیم میکند که فرآیند ردیابی مسیر دینامیک از پیش تعیین شده، به خوبی کنترل میشود. کنترلکنندهی پیشنهادی علاوه بر ردیابی مسیر هدف، اثرات نامطلوب ناشی از بروز پدیدهی تکینی و دامنه بزرگ سیگنالهای کنترل را حذف میکند. عملکرد کنترلکنندهی ترکیبی تطبیقی هوشمند پیشنهادی در مسالهی کنترل انتقال جمعیت یک سیستم کوانتومی بستهی چهار سطحی در ردیابی مسیر دینامیک پاسخ پله، مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی نتایج شبیهسازی کاهش خطای ردیابی، کم شدن هزینهی کنترل با تنظیم موثر سیگنالهای کنترل و کاهش قابل ملاحظهی تعداد دفعات بروز پدیدهی تکینی را نشان میدهد.
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده
سازه ها در برابر زلزلههای شدید به دلیل تغییر شکلهای بزرگ در معرض آسیبهای شدید قرار میگیرند. استفاده از مهاربند ضربدری نقش تعیینکنندهای در پایداری سازهها در مقابل بارهای جانبی ناشی از زلزله و باد دارد. بدیهی است اتصالات در ایفای نقش فوق بسیار حائز اهمیت هستند. هدف این مقاله ارزیابی عملکرد لرزهای اتصالات فلنجی و همچنین پانل برشی شکلپذیر به عنوان اتصالات میانی در مهاربندهای ضربدری است. برای این منظور با تحلیل عددی در محیط نرم افزار Abaqus، رفتار کمانشی، پس کمانشی و غیرخطی مهاربندهای ضربدری با اتصالات فوق مورد بررسی قرار گرفت و با نتایج حاصل از اتصالات رایج مقایسه شد. نتایج نشان میدهد استفاده از پانل برشی شکلپذیر جاری شونده در اتصال میانی باعث اتلاف انرژی بیشتر توسط مهاربند ضربدری و عدم کمانش اعضای مهاربندی میشود، همچنین استفاده از مهاربند ضربدری با اتصال میانی فلنجی باعث هماهنگی کمانش اعضای مهاربندی و به تبعیت از آن باعث بهبود عملکرد فشاری مهاربند ضربدری میشود.
دوره ۱۹، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده
خصوصیات دینامیکی سازه ها، مانند فرکانس طبیعی، شکل مودها و نسبتهای میرایی، نقش تعیینکنندهای در رفتار سازه در برابر بارهای دینامیکی مانند زمین لرزه ایفا می کنند. یکی از کاربردهای این خصوصیات تعیین نیروهای زمینلرزهای است که برسازه ها اعمال میشود. از کاربردهای دیگر این ویژگی ها میتوان بهروزرسانی مدل اجزا محدود، تشخیص آسیب در سازهها و پایش سلامت درازمدت سازه ها نام برد. دقت و کاهش هزینه ارزیابی این خواص، نقش مهمی در افزایش بهره وری و درنتیجه عمر مفید سازه ها ایفا میکند. هدف از این مقاله ارائه یک روش جدید برای افزایش دقت سنجش جابجایی های از راه دور از طریق پردازش تصویر است. برای این منظور، یک تیر یکسر گیردار آلومینیومی و یک قاب سهطبقه با وزن اضافی در نظر گرفتهشده است. در پایه سازه ها با استفاده از چکش ضربه واردشده و سپس لرزش آنها با استفاده از پردازش تصویر ضبطشده است. برای استخراج خواص دینامیک روش جستار قله مورداستفاده قرار گرفت و روش میانگین پیشنهادی بر روی آنها اعمال گردید. دقت روش جدید با مقایسه خواص لرزهای با نتایج حاصل از سانسورهای شتاب سنج و روش المان محدود مقایسه گردیده است. نتایج نشان میدهد که این روش میتواند دقت روش پردازش تصویر را بهبود بخشد.
دوره ۲۰، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
یکی از موضوعات مهم در روشهای آزمایشگاهی استخراج اطلاعات مودال سازهها، نوع بار وارده بر سازه میباشد. بطور کلی بارهای اعمالی به یک سازه جهت انجام تست دینامیکی، به دو دسته تحریکات مصنوعی و بارهای محیطی تقسیم میشود. اعمال بارهای مصنوعی به سازههای بزرگ نظیر پلها و ساختمانهای بلند مشکل، پرهزینه و در برخی موارد غیر ممکن میباشد. به همین دلیل جهت استخراج اطلاعات مودال چنین سازههایی عموما از روشهای مبتنی بر تحریک محیطی آنها استفاده میشود. با این وجود این روشها شامل مشکلاتی نظیر بزرگی دامنه نویز نسبت به دامنه پاسخ اندازهگیری شده میباشند. این موضوع باعث ایجاد خطاهایی در نتایج و در برخی موارد منجر به بدست آمدن مودهای غیر واقعی میگردد. به عنوان یک راه حل، جهت اطمینان از صحت نتایج بدست آمده میتوان اطلاعات مودال را از چند روش مختلف محاسبه نموده و نتایج را با یکدیگر مقایسه نمود. در این مقاله یک روش جدید جهت استخراج فرکانسهای طبیعی سازهها تحت اثر ارتعاش محیطی آنها ارائه شده است. بدین منظور از ترکیب دو تکنیک ریاضی کاهش تصادفی(RD) و تجزیه متعامد بهینه(POD) بهره گرفته شده است. علت انتخاب این دو روش توانایی بسیار بالای آنها در حذف نویز از دادههای آزمایشگاهی میباشد. الگوریتم پیشنهادی شامل سه مرحله کلی است. در گام اول بعد از اندازهگیری پاسخ شتاب سازه در نقاط مناسب، با استفاده از روش کاهش تصادفی اثرات ارتعاش محیطی از پاسخها حذف و تنها خصوصیات دینامیکی سازه در شتابنگاشت باقی میماند. در مرحله دوم با استفاده از تکنیک تجزیه متعامد بهینه، شتابنگاشتها به چندین مد سازهای تفکیک میگردند و بلاخره در گام آخر، پاسخهای بدست آمده از مرحله قبل توسط تبدیل سریع فوریه به حوزه فرکانسی تبدیل میشوند تا فرکانسهای طبیعی سازه استخراج گردند. نقطه قوت روش پیشنهادی، پایداری آن نسبت به استفاده از داده های نویزی با دامنه بسیار بالا است که از چالشهای موجود در آزمایشهای ارتعاش محیطی به شمار میرود. کارایی الگوریتم پیشنهادی با استفاده از مدلسازی عددی و تست آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که از روش جدید میتوان به عنوان ابزاری مناسب جهت تعیین فرکانسهای طبیعی سازه ها و کنترل نتایج بدست آمده از روشهای دیگر بهره جست.
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده
مسئله تعیین نیروی پیشتنیدگی در تاندونهای سازههای بتنی پیشتنیده و پایش عدم تجاوز افت پیشتنیدگی از مقادیر مجاز، مسئلهای است که در طول دهههای گذشته محققان بسیاری به آن پرداخته و روشهایی در این زمینه ارائه کردهاند. امروزه به منظور پایش افت پیشتنیدگی، حسگرهایی پیش از نصب، در سازههای بتنی پیشتنیده مهم تعبیه میشود. لیکن نظر به عدم پیشبینی تجهیزاتی از این دست در سازههای قدیمی، پایش این نیروها، مستلزم آزمایشات مخرب ویا غیرمخرب اما کمدقت است. لذا در این نوشتار، روشی ارائه شده است که بدون نیاز به حسگرهای موصوف و آزمایشات مخرب، تنها با اندازهگیری تغییرمکانهای استاتیکی، قادر به تشخیص میزان افت پیشتنیدگی در تاندونهای مقطع یک تیر بتنی پیشتنیده میباشد. در این راستا الگوریتمی در محیط برنامه Python و مبتنی بر الگوریتم ژنتیک و همچنین مدلسازی در برنامه تحلیل اجزای محدود فراهم شده است. مثال عددی ارائه شده در این تحقیق نشان میدهد، الگوریتم پیشنهادی مقادیر افت پیشتنیدگی را حتی با وجود دهدرصد خطای عمدی ناشی از اندازهگیری، با دقت مطلوبی شناسایی میکند.
دوره ۲۳، شماره ۴ - ( ۷-۱۴۰۲ )
چکیده
از جمله مسائل مهم در احداث سازههای واقع در نواحی ساحلی لرزهخیز، ارزیابی پتانسیل پدیده روانگرایی در خاکهای زیرین سازه و اثر اندرکنش بین سازه-شالوده و خاک میباشد. پدیده روانگرایی در اثر وقوع زلزله و به دلیل نداشتن فرصت کافی برای زهکشی اضافه فشار آب حفرهای رخ میدهد. یکی از روشهای موثر برای کنترل کردن پدیده روانگرایی، استفاده از ستونهای دانهای متراکم در ابعاد و فواصل مناسب میباشد. عملکرد این ستونها در کنترل پدیده روانگرایی به دو صورت میباشد: اولا از مصالحی ساخته شده که نفوذپذیری بیشتری نسبت به خاک محیط اطراف خود دارد و باعث میشود اضافه فشار آب حفرهای سریعتر زایل شود و دوم اینکه، سختی سیستم را افزایش میدهد که متناسب با آن به دلیل افزایش رفتار اتساعی، از ایجاد اضافه فشار آب حفرهای جلوگیری میکند. در این پژوهش برای ارزیابی لرزهای تاثیر ستونهای دانهای متراکم بر روی پاسخهای سازه با لحاظ کردن اثر اندرکنش بین آنها به کمک نرم افزار اجزای محدود OpenSeesSP بهصورت سهبعدی مدلسازی شده است. برای پیشبینی پاسخهای دقیقتر، مدل ساختاری گروه ستونهای دانهای متراکم و خاک، از نوع دراکر-پراگر چند سطحی درنظر گرفته شد که توانایی درنظر گرفتن رفتارهای انقباضی و انبساطی خاک تحت تنشهای برشی سیکلی در خاکهای دانهای را داراست. برای ارزیابی اثر سازه، سازههای فولادی پنج، ده و ۱۵ طبقه با رفتار خطی مدلسازی شده است. تمام مدلها تحت زلزله السنترو قرار داده شد و اثر سازه بر روی جابجایی جانبی، نشست، اضافه فشار آب حفرهای، طیف شتاب، دریفت و برش طبقات مورد بررسی قرار میگیرد. نتایج این پژوهش نشان دهنده تاثیر مثبت ستونهای دانهای متراکم بر کاهش مولفههای جابجایی جانبی خاک و سازه، نشست شالوده و اضافه فشار آب حفرهای میباشد. همچنین وجود سازه بر روی خاک و افزایش طبقات آن، موجب افزایش مولفههای ذکر شده بغیر از جابجایی جانبی خاک گردیده است. در نظر گرفتن اثرات اندرکنش اگر چه باعث افزایش جابجاییهای افقی مطلق طبقات خواهد شد اما در سازههای کوتاهتر باعث کاهش برش پایه طبقات و همچنین کاهش دریفت خمشی طبقات خواهد شد و در مقابل، در طبقات فوقانی سازههای بلندتر ممکن است گاها باعث افزایش برشها نیز شود که نیاز تحلیل دینامیکی را ضروری میسازد.