جستجو در مقالات منتشر شده


۷ نتیجه برای عالمی

سیده اکرم شیردل، مهسا عالمی، خسرو خلیفه،
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده

با بهینه‌سازی دستگاه طیف‌سنج جرمی و توسعه پایگاه‌های اطلاعاتی و ابزار بیوانفورماتیک توام با ظهور نانوتکنولوژی در دهه ۱۹۹۰ میلادی، تحولی عظیم و شگرف در زیست‌شناسی ملکولی صورت گرفته و چشم‌اندازهای جدیدی در زیست‌شناسی ملکولی، پزشکی، کشاورزی، علوم محیط زیست، داروسازی و ... پیدا شد که مهمترین آن‌ها نگاه شبکه‌وار به کل سیستم زنده و حل مسائل زیستی در سطح کل سیستم به عنوان یک ماهیت به هم پیوسته متشکل از شبکه میانکنش‌دهنده‌ای از ژن‌ها، پروتئین‌ها و واکنش‌های بیوشیمیایی مختلف است. علاوه بر این، از اتحاد نانوفناوری و زیست‌شناسی، نانوزیست‌فناوری پا به عرصه وجود گذاشت. در این مقاله، مفاهیم برخی موضوعات اصلی در زیست‌شناسی به زبانی ساده بازگو شده است. موضوعات مورد بحث در این مقاله شامل مبانی پروتئومیکس و توصیفی نظام‌مند از حوزه‌های مختلف مطالعاتی در آن است. پس از یک مرور مختصر بر اصول فیزیکی نانو‌فناوری، کاربرد یکی از محصولات آن به نام کوانتوم دات در زیست‌شناسی و مخصوصا در مطالعات پروتئومیکسی مورد بحث قرار داده شده است. این مقاله در برگیرنده اصول کلی و کاربردهای عمده حوزه‌های نوظهور در زیست‌شناسی می‌باشد.

دوره ۱۱، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۹ )
چکیده

ترکیب فناوری­های نوین در آموزش زبان به­طور چشمگیری فراگیر شده است و در حال حاضر به­منزلۀ ابزارهای مفیدی در آموزش زبان انگلیسی کاربرد دارد. در راستای این روند، اعتقاد بر این است که به­کارگیری فناوری‌های نوین در آموزش و یادگیری تلفظ زبان انگلیسی تأثیرگذار است. به همین منظور این مطالعه با هدف بررسی تأثیر آموزش زبان از طریق واقعیت مجازی بر تلفظ زبان­آموزان نوجوان ایرانی انجام شده است. برای این منظور، ۱۸ زبان­آموز (۶ تا ۱۲ ساله) برای شرکت در مطالعه در آزمایشگاه رباتیک اجتماعی ـ شناختی دانشگاه صنعتی شریف دعوت شدند. ابتدا، تلفظ آن­ها توسط پیش­آزمون تلفظ از طریق مرورگر Speechace اندازه­گیری شد. بعد، در محیطی مجازی، در طول ده جلسۀ نود دقیقه­ای، شرکت­کنندگان دستورالعمل­هایی را درمورد تمامی موارد تلفظ­شده در آزمون دریافت کردند (شامل واکه­ های / ɪ / و / i / و واکه­های / ʊ / و / u / ) که از طریق بازی واقعیت مجازی توسط یک ربات انسان­نما اجرا شد. موضوعات آموزشی در غالب جملات ساده و مکالمات کوتاه بود. درنهایت، محققان پس­آزمون را بررسی کردند و نتایج آزمون زوجی نشان داد که در عملکرد زبان­آموزان قبل و بعد از جلسه­های آموزشی تفاوت معناداری وجود دارد. این مطالعه نشان می­دهد که بازی­های شبیه­سازی­شده در محیط واقعیت مجازی می­توانند در افزایش مهارت­های تلفظ زبان‌آموزان  به کار گرفته شوند. به علاوه، واقعیت مجازی روشی نوین برای تدریس و یادگیری زبان انگلیسی را در محیطی کارآمد و لذت­بخش ایجاد می کند.

دوره ۱۴، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده

در این مقاله، طراحی مسیر بازگشت به جو یک کپسول فضایی از لحظه خروج از مدار اولیه تا رسیدن به شرایط عملکرد سیستم بازیابی مورد بررسی قرار می گیرد. برای این منظور دو روش حل عددی مسائل کنترل بهینه با رویکرد چند بازه ای توسعه داده شده و مورد استفاده و مقایسه قرار گرفته است. روش اول در دسته روشهای پرتاب (شوتینگ متد) قرار دارد که بهینه سازی در آن با استفاده از الگوریتم ژنتیک صورت می پذیرد. در این روش با بهره گیری از مدل جامعی برای توصیف تاریخچه کنترلی، به طور همزمان تعداد و چینش بازه ها و نوع تاریخچه کنترلی در هر بازه بهینه می شود. روش دوم موسوم به روش شبه طیفی می باشد که در آن متغیرهای حالت و کنترل برای ارضای همزمان قیود و شرایط بهینگی در نقاطی موسوم به گره ها تعیین می شوند. این روش هم با رویکرد چند بازه ای حل شده و با روش اول مقایسه گشته است. روشهای توسعه داده شده که در انتها عملکرد آنها مورد مقایسه و تحلیل قرار گرفته، قابل استفاده برای حل کلیه مسائل کنترل بهینه و طراحی مسیر می باشند.

دوره ۱۴، شماره ۱۳ - ( ويژه‌نامه اول ۱۳۹۳ )
چکیده

این مقاله، روش جدیدی در طراحی مسیر حرکتی بهینه را معرفی می سازد. در این روش مشارکتی، ویژگیهای مطلوب روشهای مدرن بهینه سازی در کنار دقت بالای روشهای گرادیان پایه در یک ساختار بهینه سازی دو لایه به کار گرفته می شود. لایه اول برای رفع کامل وابستگی به شرایط اولیه، سه الگوریتم مدرن بهینه سازی را به کار می گیرد. این سه الگوریتم در قالب ساختاری با تبادل متقابل اطلاعات، جستجوی جامعی را در فضای حل به انجام می رساند. روش مورد استفاده در خانواده روشهای پرتاب قرار می گیرد و برای افزایش کارایی آن، مدل جامعی برای بیان پروفیل کنترلی به کار گرفته می شود. استفاده از الگوی به کار برده شده، نرخ همگرایی را بهبود داده و امکان دستیابی به یک حل اولیه مطلوب در حداقل زمان را فراهم می آورد. نتیجه نهایی این لایه، به لایه دوم بهینه سازی داده می شود. در این لایه با بهره گیری از نتایج حاصله از لایه داخلی، یک روش از مجموعه روش های بر هم نشانی مستقیم، موسوم به روش شبه طیفی گاوس-رادو مورد استفاده قرار می گیرد. ساختار در نظر گرفته شده، بازدهی روش شبه طیفی در دستیابی به پاسخ نهایی را بهبود بخشیده و دقت و سرعت حل مساله را ارتقاء می دهد. پس از ارزیابی الگوریتمهای بهینه سازی هر دو لایه، مساله بازگشت به جو یک کپسول فضایی مورد بررسی قرار گرفته و اثر تغییر قیود بر میزان حرارت جذب شده مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.

دوره ۱۷، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده

امروزه استفاده از پمپ بجای توربین در پتانسیل‌های آبی خیلی‌کوچک (< ۵۰۰ Kw) به‌ دلیل هزینه تمام شده کمتر، سهولت در نصب و راه‌اندازی و تعمیر و نگهداری به‌طور موفقیت آمیزی رواج دارد. البته از آنجا که راندمان پمپ در عملکرد معکوس نسبت به توربین‌های رایج کمتر می‌باشد، لذا در ظرفیتهای بالاتر چندان استفاده نمی‌شوند. در تحقیق حاضر تحلیل اثر پارامترهای هندسی چرخ یک پمپ گریز‌ از مرکز نظیر؛ تعداد و هندسه لبه ورودی پره‌ها و پره‌های جداکننده در هنگام عملکرد معکوس (توربینی)، به منظور ارتقای کارائی آن مورد نظر می‌باشد. از اینرو، ابتدا اسکن هندسه یک پمپ موجود در نرم‌افزار"سی اف توربو" بازطراحی و سپس در نرم‌افزار " انسیس سی اف ایکس" شبیه‌سازی و منحنی‌های عملکرد حالت کارکرد توربینی آن استخراج گردید. نتایج عددی برای هندسه اولیه، تطابق قابل قبولی با نتایج آزمایشگاهی موجود داشت. پس از اطمینان از روش شبیه‌سازی عددی، تحلیل عددی با تغییر پارامترهای هندسی چرخ انجام پذیرفت. نتایج عددی نشان دادند که استفاده از تعداد هفت پره، انحنادار کردن لبه ورودی به‌همراه پخ سمت مکش و پره‌های جداکننده با طول ۲۰% نسبت به طول کلی پره، به طور مستقل راندمان نقطه طراحی را به ترتیب ۰,۶%، ۱.۷% و ۱% ارتقا می‌دهند. در ادامه با بررسی جامع تاثیر هر یک از پارامتر‌های هندسی، دو هندسـه مناسب طراحی گردید. نتایج نشان دادند که طرح اول (تعداد شش پره، گرد کردن لبه ورودی به همراه پخ سمت مکش و پره‌های جداکننده با طول نسبی ۲۰%) با افزایش راندمان به میزان ۲% مناسب‌ترین هندسه برای شرایط کاری نقطه طراحی می‌باشد.

دوره ۲۱، شماره ۱۲ - ( آذر ۱۴۰۰ )
چکیده

شرایط امواج دریا تاثیر بسزایی بر رفتار هیدرودینامیکی ستون­های نوسانی آب دارد؛ به‌گونه‌ای که اثرات متقابل مبدل و امواج ورودی، در تعیین و ارزیابی ضرایب هیدرودینامیکی بی‌بعد بسیار مهم هستند. لذا با توجه به اهمیت این ضرایب در ارزیابی عملکرد مبدل‌های ستون نوسانی آب، در این مقاله، به ارزیابی تجربی ضرایب هیدرودینامیکی بی‌بعد در شرایط عملکردی مبدل ستون نوسانی چندمحفظه­ای پرداخته می‌شود. برای تعریف آزمون‌های تجربی، با درنظر گرفتن موقعیت نصب مبدل بر روی موج‌شکن، از شرایط دریای مازندران استفاده شده است. پس از کالیبراسیون تجهیزات و نیز آنالیز عدم قطعیت، آزمون‌های تجربی در استخر موج دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل انجام شده است. با توجه به نتایج به‌دست آمده، با فرض یک عمق آبخور بی‌بعد و ثابت، با افزایش فرکانس بی‌بعد موج برخوردی، ضریب بی‌بعد موج انتقال یافته، ضریب بی‌بعد موج انعکاس یافته، ضریب بی‌بعد تخلیه و ضریب بی‌بعد فشار افزایش می‌یابند. از طرف دیگر نتایج نشان می‌دهند، در اثر تغییر عدد بی‌بعد موج از ۹/۱ تا ۳/۳، ضرایب بی‌بعد تخلیه، موج انعکاس یافته، فشار و موج انتقال‌یافته به ترتیب ۶/۱ برابر، ۲/۲ برابر، ۸/۲ برابر و ۵/۳ برابر می‌شوند؛ یعنی ضریب بی­بعد موج انتقال یافته حساسیت بالایی نسبت به شرایط موج دارد؛ ضریب بی‌بعد تخلیه در مقایسه با دیگر ضرایب، تغییرات کمتری خواهد داشت. از طرفی نتایج نشان دادند که مبدل آزمایشگاهی در این تحقیق در بهترین حالت دارای راندمان ۸/۴۱% می­باشد. این راندمان در فرکانس طبیعی بی­بعد ۸۸/۰ و عمق آبخور بی­بعد ۰۳۲/۰ رخ می­دهد؛ در این شرایط دامنه نوسانات آب درون ستون نوسانی به ۶/۹ سانتی­متر می­رسد.

دوره ۲۴، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده

یکی از درخشان‌ترین دوره‌های تاریخ فرهنگ و تمدن ایران از نظر ترویج هنرهای گوناگون، دوره‌ ساسانی است. پس از بررسی و تحقیق دربارۀ کلیه‌ آثار تهیه‌شده در دوره‌ ساسانی یک وجه مشترک در همه‌ آنها، نظرها را به خود جلب می‌کند و آن تشابه و هماهنگی نقوش تزیینی در همۀ این آثار به‌ویژه نقوش‌برجسته، ظروف فلزی، پارچه‌ها و مهرها است. هدف از این پژوهش، بررسی نقوش جانوران مقدس روی آثار فلزی مکشوفه از مازندران در دوره‌ ساسانی، در پاسخ به سؤال چیستی ارتباط نقوش جانوران مقدس در هنر عصر ساسانی با نقوش خلق‌شده روی آثار فلزی مکشوفه از مازندران در دوره‌ ساسانی بوده ‌است. نتایج حاصل از این پژوهش که بر اساس هدف از نوع تحقیقات بنیادی و بر اساس ماهیت از نوع تحقیقات تاریخی به شمار می رود آشکارا نشان می‌دهد که در غالب مفاهیم و بازنمایی‌ها در آثار تولید شده در جای جای این تمدن یک هدف مشترک دنبال می شود و آن مبارزه در مقابل نیروهای شیطانی و اهریمنی است. نقوش و نشان‌های نمادین و اساطیری جانوران مقدس به کار رفته در ایران را می توان در ارتباطی تنگاتنگ با اعتقاد و مذهب آن روزگار دانست که تعدادی از آنها همانند گراز و شیر در کالبد خدایان و ایزدان تجلی یافته‌اند.

صفحه ۱ از ۱