۱۷ نتیجه برای فرهود
دوره ۴، شماره ۱۵ - ( پاییز ۱۳۹۰ )
چکیده
تمثیل رؤیا(Allegory of Dream) به گونه ای از داستان های تمثیلی اطلاق می شود که عناصری چون رؤیاگونی، حضور راهنما، سفر به جهان ماوراء، بازگشت به جهان بیداری و بازگویی داستان سفر، به شکل قراردادی در آنها تکرار می شود. در این نوع داستان ها، «قهرمان» برانگیخته می شود تا با ورود به عالم رؤیاگونِ فراتر از بیداری، به حقیقت یا پاسخ پرسشی دست یابد و درحالی که رازآموخته شده است به عالم بیداری بازگردد. در این سفر رازآموزانه یا روحانی، «راهنما» وی را همراهی می کند. قهرمان پس از برخورد با ضدقهرمانان و از سر گذراندن آزمون های دشوار به حقیقتی دست می یابد، به جهان بیداری باز می گردد و داستانش را برای مخاطبان روایت می کند. در این نوشته برآنیم با بررسی ساختار و کارکردهای بیش از بیست روایت از سفرهای رؤیاگون در جهان مردگان، در گسترۀ زمان و مکان گوناگون کارکردهای این نوع روایت را استخراج و مقایسه و در نهایت نظریۀ «تمثیل رؤیا به مثابۀ نوعی ادبی» را ارائه کنیم.
دوره ۷، شماره ۱ - ( زمستان ۱۴۰۳ )
چکیده
آمار و اطلاعات جایگاه ویژهای در شفافیت حکمرانی آب دارد. از طرف دیگر، شاهد بودن تناقضات در آمار و اطلاعات منابع آب، یکسان نبودن قرائتها و روایتها درمورد داراییهای آبی، بهروز نبودن تجهیزات سختافزاری و تا اندازهای نرمافزازی در تهیه و ارائۀ اطلاعات منابع آب در مقایسه با پیشرفتهای جهانی، بازنگری جدی در سامانههای دادهبرداری و دادهپردازی منابع آب را الزامآور میسازد. در این راستا، روشهای هوش مصنوعی، حسگرها و فناوریهای سنجش از دور، در حسابداری دقیق منابع آب موردتوجه هستند. این مقاله مروری نظاممند از حدود صد مقالۀ بینالمللی است که آخرین یافتههای مرتبط با تجهیزات نرمافزاری و سختافزاری پایش مؤلفههای چرخۀ هیدرولوژیکی را ارائه میدهد. این مؤلفهها شامل بارندگی، عمق آب/ سطح آب/سرعت و دبی جریان رودخانهها و پایش تراز سطح آبهای زیرزمینی است. در هر مورد ضمن ارائۀ سرلیستی از مهمترین فناوریها، وضعیت کاربرد این فناوریها در پایش منابع آبهای سطحی و زیرزمینی کشور، ارزیابی شد. بررسیهای انجامشده وضعیت نامطلوب کاربرد فناوریهای نوین نرمافزاری و سختافزاری در پایش مؤلفههای چرخۀ هیدرولوژیکی در کشور را اثبات میکند. برای نمونه، از مجموع ۲۶ فناوری سختافزاری و نرمافزاری شناختهشده مرتبط با برداشتهای جریانهای سطحی، تنها دو فناوری بهطور گسترده در کشور استفاده شده؛ چهار فناوری به مرز دانش و تولید گسترده توسط شرکتهای دانشبنیان داخلی رسیده و همچنان رسیدن به مرز دانش یازده فناوری در کشور رخ نداده است. طی این مقاله پیشنهادهایی جهت ترسیم مسیر توسعۀ فناوریهای سختافزاری و نرمافزاری نوین جهت برداشت دادههای چرخههای آبی و تحول در نوسازی زیرساختهای دادهبرداری و دادهپردازی منابع آب کشور، ارائه شد.
هانیه پورکلهر، داریوش فرهود،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: از آنجایی که سیستم گوارش، نقش بسیار مهمی در کارآیی سیستم ایمنی دارد، نمیتوان نقش آن را در کنترل و یا درمان بیماریهای خودایمنی نادیده گرفت. از این رو تقویت روده که بخش زیادی از عملکرد گوارش به آن وابسته است، میتواند در این مسیر موثر باشد. همچنین به دلیل اینکه روده علاوهبر عمل هضم در سیستم ایمنی نقش مهمی ایفا میکند، میتوان با متعادل نگهداشتن باکتریهای آن، تا حدودی به عملکرد صحیح سیستم ایمنی کمک کرد. در این راه، پروبیوتیکها و پربیوتیکها میتوانند مفید واقع شوند که در مطالعه حاضر به بررسی این موضوع پرداخته شد.
نتیجهگیری: مصرف پروبیوتیکها در پیشگیری و کنترل بیماری مولتیپلاسکلروزیس نقش موثری دارد.
سیدهسحر مرتضویفارسانی، مجید صادقیزاده، هادی شیرزاد، فرهود نجفی،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: سلولهای بنیادی خونساز در مغز استخوان وظیفه تولید سلولهای خونی را بر عهده دارند. طی فرآیند تمایز، این سلولها به دو رده سلولی پیشساز، شامل رده میلوئیدی و لنفوئیدی متعهد میشوند. انواع سلولهای خونی به استثنای لنفوسیتها از رده میلوئیدی مشتق میشوند. برخی بیماران دچار کمبود پلاکت یا کمخونی شدید تحت پیوند سلولهای بنیادی خونساز قرار میگیرند. یافتن ترکیبی که موجب پیشبرد تمایز سلولهای بنیادی خونساز قبل از پیوند به فرد بیمار میشود، میتواند روش مناسبی برای تولید سریعتر سلولهای خونی در فرد گیرنده باشد. بسیاری از مطالعات، قابلیت کورکومین در القای تمایز سلولی را نشان دادهاند. این ترکیب میتواند بسیاری از مکانیزمهای سلولی را تحت تاثیر قرار دهد.
مواد و روشها: در این پژوهش به بررسی اثر نانوکورکومین روی بیان ژنهای GATA۱، GATA۲، c-Myb و Hhex در سلولهای بنیادی خونساز استخراجشده از خون بند ناف و نیز تغییر میزان ROS در این سلولها پرداخته شد. نانوکورکومین از کورکومین و نانوحامل اولئیکاسید و PEG۴۰۰ ساخته شده است. همچنین میزان نفوذ نانوکورکومین به این سلولها مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان میدهد که نانوکورکومین میتواند سبب افزایش سطح ROS درون سلولی و نیز القای بیان ژنهای GATA۱، c-Myb و Hhex بهصورت معنیدار شود (۰/۰۵>p). این فاکتورهای رونویسی در تمایز میلوئیدی دخیل هستند.
نتیجهگیری: افزایش بیان این فاکتورهای رونویسی توسط نانوکورکومین نشان میدهد که این ترکیب میتواند کاندید مناسبی برای استفاده در محیطهای کشت تمایز میلوئیدی باشد و بهمنظور مطالعات پایه و کلینیکی به کار برده شود.
دوره ۱۳، شماره ۶۰ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده امروزه نانوذرات جایگاه گسترده ای در صنایع غذایی بویژه صنعت بسته بندی پیدا کرده اند. حضور این مواد در ساختار ماده بسته بندی می تواند سبب بهبود ویژگیهای مکانیکی، حرارتی و نفوذپذیری ماده بسته بندی شود. در این بررسی از نانوذرات TiO۲ در ساختار بسته بندیهای پلی اتیلن ترفتالات استفاده شد. برای تولید فیلمهای نانوکامپوزیتی، اختلاط نانوذرات با PET به روش مخلوط کردن مذاب انجام شد. مورفولوژی این فیلمها با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) بررسی شد. شفافیت فیلمها با استفاده از اسپکتروفتومتری مرئی-فرابنفش و نفوذپذیری فیلمها نسبت به بخار آب با استفاده از روش وزنی ارزیابی شد. خواص حرارتی نانوکامپوزیتها با استفاده از روش کالریمیتری روبشی افتراقی (DSC) و بررسی ویژگیهای مکانیکی با استفاده از تست کشش انجام شد. نتایج آزمایشها نشان داد که میزان عبور نور از فیلمهای نانوکامپوزیتی در محدوده مرئی و ماوراء بنفش در مقایسه با پلیمر خالص کاهش پیدا کرد. حضور نانوذرات بویژه در سطح ۳% سبب افزایش درجه بلورینگی نانوکامپوزیتهای حاصل شده و در ارتباط با خواص مکانیکی حضور نانوذرات TiO۲ در ماتریس PET سبب افزایش چقرمگی نانوکامپوزیت شد. پارامترهای انرژی اتلاف و ازدیاد طول در نقطه شکست معیارهای مرتبط با چقرمگی پلیمر هستند. افزایش نانوذرات تاثیر قابل ملاحظه ای در کاهش نفوذپذیری فیلمهای PET نسبت به بخار آب داشت. بطور کلی افزودننانوذرات TiO۲ سبب بهبود ویژگیهای مکانیکی و حرارتی بسته بندیهای PET شده و نفوذپذیری فیلمها را به علت طولانی کردن مسیر عبور گازها کاهش می دهد. بهبود ویژگیهای ماده بسته بندی می تواند نقش موثری در افزایش زمان ماندگاری مواد غذایی داشته باشد.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
اتصال CONXL یکی از اتصالات جدید ریخته گری شده در ستون های قوطی می باشد. هدف از این مقاله بررسی لرزه ای جزییات جدیدی از این اتصال بصورت عددی می باشد. برای این هدف، ابتدا به منظور صحت سنجی مدلسازی عددی و آنالیز، دو نمونه اتصال خمشی، شامل یک نمونه اتصال خمشی RBS و یک نمونه اتصال خمشی ریخته گری شده براکت پیچی کایزر (KBB) به صورت عددی مدل و صحت و دقت نتایج آن با نتایج آزمایشگاهی مقایسه گردید. سپس رفتار لرزه ای اتصال خمشی CONXL در ستونهای قوطی بدون بتن پرکننده و ورق پیوستگی همراه با نیروی محوری ستون در ۹ نمونه دارای ۳۲ و ۱۶ عدد پیچ با تغییر آرایش موقعیت قرارگیری آنها تحت بارگذاری یکطرفه، دوطرفه و دو محوره (سه بعدی) به صورت چرخه ای بررسی گردید. نتایج نشان داد که رفتار لرزه ای ستون در تمامی نمونه ها مطلوب است بخصوص برای ستونهای گوشه و همچنین، استفاده از ۱۶ عدد پیچ در اتصالات مقاطع W۳۰ ، زمانی مناسب خواهد بود که از آن در اتصالات گوشه (دارای بارگذاری یکطرفه) و از مشخصات مصالح ASTM-A۳۶ برای تیرها استفاده شود. همچنین موقیت قرارگیری پیچ ها هرچه به سمت بیرون یقه بال ها نزدیکتر باشد کرنش محوری میله پیچ ها بیشتر ولی لغزش آن کمتر میشود. بهینه ترین حالت برای موقعیت پیچ نقطه ای نزدیک به وسط یقه بال خواهد بود.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف: اگرچه خواص ضد سرطانی کورکومین، پلی فنل به دست آمده از ریشه گیاه زرد چوبه، مورد تأیید بسیاری از محققان است، با این حال جذب و توزیع بافتی پایین در بدن، فعالیت کم و متابولیسم سریع از جمله معایبی است که استفاده از کورکومین را به عنوان یک داروی ضد سرطان تا به امروز با محدودیت رو به رو کرده است. در این مطالعه حلالیت کورکومین به واسطه نانوحاملهای میسلی تخریبپذیر، خنثی و غیر سمی تحت عنوان دندروزوم افزایش و نقش مهاری آن بر رشد سلولهای توموری مثانه بررسی شد. مواد و روشها: روشهای MTT، فلوسیتومتری و Annexin V-FLUOS (کیت اختصاصی تشخیص مرگ سلولی) برای بررسی مرگ سلولی و مکانیسم ژنتیکی مرگ القاء شده توسط نانوکورکومین دندروزومی به واسطه مطالعه ژنهای دخیل در پرتوانی سلول شامل OCT۴A، OCT۴B۱، SOX-۲ و Nanog با استفاده از روش Real-Time PCR انجام گرفت. نتایج: یافتهها بیانگر القای مرگ سلولی به واسط نانوکورکومین دندروزومی به صورت وابسته به غلظت و زمان در رده سلولی توموری ۵۶۳۷ مثانه بود. بررسی چرخه سلولی بیانگر افزایش جمعیت سلولی در Pre-G۱ و کاهش سلولها در فاز G۱ و S بود که نشان دهنده نقش مهاری کورکومین بر همانندسازی سلولهای رده توموری ۵۶۳۶۷ مثانه است. همچنین مشاهده بیان OCT۴A، OCT۴B۱، SOX-۲ و Nanog در تجزیه و تحلیل Real-Time بیانگر نقش تومورزایی این ژنها در رشد تومورهای مثانه است. تیمار با نانوکورکومین دندروزومی به طور معنیداری بیان mRNA این ژنها را کاهش داد (۰۱/۰Pنتیجهگیری: به طور کلی یافتههای مذکور نشان میدهد که نانوکورکومین دندروزومی با تغییر بیان ژنهای دخیل در تکثیر، سلولهای توموری را به سمت مرگ برنامهریزی شده سلولی هدایت میکند که بیانگر نقش کاربردی نانودارو در درمان سرطان مثانه است.
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
هدف: نقش ضد سرطان کورکومین از گیاه ادویهای زردچوبه در سالهای اخیر در تحقیقات متعددی به اثبات رسیده است. کورکومین قادر به مهار چندین مسیر پیامرسانی سلولی، ممانعت از تکثیر سلولی، تهاجم، متاستاز و رگزایی است اما محلولیت بسیار ضعیف آن در آب، کاربرد این ماده ضد سرطانی مهم را با مشکل مواجه میسازد. در این تحقیق با طراحی و سنتز یک پلیمر دو بخشی نوین مونومتوکسی پلی اتیلن گلیکول- اولئات (mPEG-OA) و اضافه کردن پلی اتیلن گلیکول به سطح حامل دندریمری پلی آمیدو آمین (PAMAM)، تلاش شد زیست دسترسی کورکومین به سلولهای سرطانی افزایش یابد. مواد و روشها: غلظت بحرانی تشکیل میسل، بارگیری دارو و سمیت سلولی روی رده سلولی کارسینومای گلایوبلاستومای مغزی (U۸۷MG) بررسی شد. نتایج: نتایج مطالعات میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) و پراکنش نوری پویا (DLS) نشان میدهد نانوذرات mPEG-OA طراحی شده دارای دو جمعیت خود آرا شامل میسلها و پلیمروزومها است. غلظت بحرانی تشکیل میسل mPEG-OA بسیار پایین (۰۳/۰ گرم در لیتر) است. سمیت IC۵۰ برای کورکومین آزاد، کورکومین بارگذاری شده در mPEG-OA و کورکومین بارگذاری شده در دندریمر پلی آمیدو آمین، به ترتیب ۴۸، ۲۴ و ۱۳ میکرومولار محاسبه شد. همچنین کلیه تیمارهای دندریمر پلی آمیدو آمین پگیله شده غیر سمی تشخیص داده شد. نتیجهگیری: نتایج بیان میکند با استفاده از این نانوحاملها، زیست دسترسی کورکومین بهطور معنیداری نسبت به کورکومین آزاد افزایش مییابد. در نهایت این تحقیق نشان میدهد این نانوحاملهای کورکومین میتواند بهعنوان سیستمهای دارورسان مناسب برای انتقال کورکومین به سلولهای سرطانی در نظر گرفته شود.
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
در تحقیق حاضر توربین آبی تورگو توسط روش عددی مرزهای غوطهور شبیهسازی شده و اندرکنش جریان آب با اجزای توربین به صورت دو بعدی بررسی شده است. کد عددی تهیه شده به منظور مدلسازی اندرکنش آب و اجزای توربین با نتایج مقالات و تحقیقات معتبر موجود در این زمینه صحتسنجی شده است. به دلیل پیچیدگی مدلسازی کل توربین، مدلسازی مذکور شامل قسمتی از توربین میباشد که نتایج آن به کل توربین تعمیم داده شده است. به منظور افزایش بازده توربین تورگو، پارامترهای مختلف اجزای آن همانند تقعر پره، هد آبی توربین، دبی جت آب و تعداد پرهها تحت شرایط تعریفی مسئله بررسی شده است. مقادیر بهینه هر یک از پارامترهای موجود با توجه به بیشترین بازده توربین انتخاب شده و در نهایت طرحی بهینه از ساختار و ویژگیهای اجزای توربین تورگو با در نظر گرفتن تمامی نتایج بهینه از مدلسازیها ارائه گردیده است. نتایج تحقیق نشانگر این واقعیت میباشند که روش مرز غوطهور با وجود روابط ساده، میتواند به عنوان یکی از روشهای عددی قابل اعتماد در شبیهسازی اندرکنش بین اجزای توربین و جریان آب استفاده گردد.
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
استفاده از سرریزهای چندوجهی به دلیل کاهش قابل توجه هزینه و مشکلات اجرایی در مقایسه با سایر سرریزها، مورد توجه طراحان این نوع سازهها است. در مناطقی که از لحاظ مکانی و افزایش عرض کلی جایگاه سرریز، محدودیت وجود دارد و یا در مناطقی که از لحاظ افزایش فضا و حجم اضافی برای سیل محدودیت داشته باشند، همچنین برای اصلاح و افزایش ظرفیت سرریز موجود، میتوان از سرریز چندوجهی استفاده کرد. از طرفی تلاطم و آشفتگی جریان و اعمال ضربات شدید آب بر کف و دیوارههای جانبی کانال آببر و بهطور کلی شرایط نامناسب جریان داخل کانال آببر، کارایی این سرریزها را با مشکل مواجه میکند. در این تحقیق ابتدا با استفاده از یک نرمافزار دینامیک سیالات محاسباتی (Flow-۳D) به بررسی جریان سهبعدی در سرریز Uشکل با بهکارگیری مدل آشفتگی RNG پرداخته میشود. با توجه به اهمیت ورود هوا به جریان در سازههای هیدرولیکی به شبیهسازی جریان دوفازی در موضوع تحقیق حاضر پرداخته شده است. نتایج بهدست آمده در مقایسه با شبیهسازی عددی تک فاز، حاکی از بهبود پیشبینی جریان است. سپس با درنظر گرفتن مدل با ابعاد واقعی، تأثیرات مقیاس در مدلهای آزمایشگاهی بررسی شده است. نتایج نشان میدهد مدلهای فیزیکی در پیشبینی ورود هوا به جریان مناسب نیستند و میزان هوای وارد شده وابسته به عدد رینولدز است و از تشابه فرودی تبعیت نمیکند.
دوره ۱۷، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
تشکیلاتخاکی ساختاری ناهمگن وناهمسان دارند و از اینرو پارامترهای محیطخاکی را نمیتوان با عدد مشخصی بیان نمود لذا نتایج حاصل از تحلیل با یک مقدار مشخص از پارامترها، نمیتواند نشاندهنده طیف جوابهای ممکن برای محیط خاکی باشد. استفاده از تئوری فازی میتواند راهحل مناسبی برای غلبه بر این محدودیت باشد و میتوان عدم قطعیتهای موجود در پارامترهای محیط خاکی را بوسیله اعداد فازی به حساب آورد. در بررسی حاضر یک ستون خاک الاستیک کاملا اشباع بوسیله معادلات همبسته دینامیکی با پارامترهایی از نوع فازی حل میشوند و با سطح احتمالهای مختلف، در مورد نتایج ممکن برای تغییرمکان اسکلت خاک و اضافه فشار منفذی سیال بحث میشود. بدین منظور ابتدا معادلات همبسته u-p بوسیله کد توسعه یافته در محیط فرترن حل شده و سپس مورد صحت سنجی قرار میگیرد. برای صحت سنجی کد توسعه داده شده تکیه گاه اعداد فازی ورودی طوری اتخاذ شده است که محتمل ترین مقدار پارامترهای ورودی(m) یرابر با مقادیر مورد استفاده توسط مطالعات معتبر قبلی باشد. نتایج بدست آمده نشان داد که در درجه عضویت یک (سطح احتمال صد درصد)، نتایج منطبق بر مطالعات قبلی است و در پنج درجه عضویت بعدی (سطح احتمال ۹۰ - ۵۰ درصد) برای اعماق مختلف، بازهای از جوابها حاصل شد که با افزایش عمق و در نتیجه افزایش مسافت زهکشی، طول بازهی حاصل برای جوابها کوچکتر میشد. همچنین در حالتهای با تراکم بالا که دارای مقادیر مدول الاستیسیته بیشتری بودند، نرخ تغییر جوابها خیلی کمتر بود به طوری که حتی در لایه متراکم این مقدار تقریبا به صفر میرسید.
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
به علت اهمیت سدها، بررسی پایداری آنها در برابر بارهای ناشی از انفجار عامل مهمی در ایمنی کلی سازه است. در این تحقیق، اثرات موج ناشی از انفجار مواد منفجره (TNT) بر روی سد کارون ۴ مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفته است. به این منظور تحلیل دینامیکی سیستم سد مخزن و تکیه گاه به روش المان محدود و با استفاده از نرم افزار ABAQUS انجام شده است. برای معادل سازی بارگذاری انفجار از تئوری CONWEP استفاده شده است. پس از تحلیل عملکرد سازه تحت این بارگذاری و پاسخ سد با درنظر گرفتن شرایط مختلف تراز آب مخزن مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از آن است که تحلیل عددی سازه سد تحت اثر بار انفجار حساسیت زیادی به ابعاد المان های بکار رفته دارد و نیز حجم آب موجود در مخزن و تراز های مختلف ارتفاعی تأثیر کمی بر میزان بار انفجاری لازم برای گسیختگی سد قوسی دارد.
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
در مقاله حاضر مدل عددی جهت بررسی و تعیین توزیع فشار هیدرودینامیکی در مخزن سد در اثر تحریک ناشی از زمین لرزه ارائه شده است .با توجه به تعدد پارامترهای موثر در نحوه تغییرات توزیع فشار هیدرودینامیک در این تحقیق سعی شد ه با استفاده از روش حجم محدود به شیوه حل صریح ,امکان بررسی عدم تقارن شکل مخزن در توزیع فشارهیدرودینامیک لحاظ گردد . بدین منظور از المان های چهارضلعی با الگوی سلول مرکزی استفاده شد و با توجه به تغییرات ناچیز فشار هیدرودینامیک در امتداد عرض مخزن با استفاده رابطه لایب نیتز با متوسط گیری در این امتداد , معادله دیفرانسیل دو بعدی حاکم در صفحه مرکزی مخزن با ارضاء شرایط مرزی حل گردید .امکان جذب امواج فشاری توسط رسوبات کف مخزن و دیواره های جانبی و تاثیرآن بر توزیع فشارهیدرودینامیک در شرایط مرزی مورد استفاده منظور شده و همچنین شرط مرزی نسبتا" دقیق برای مرز جذبی انتهای مخزن اعمال گردید.
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
هدف: در دهههای اخیر پژوهشهای بسیاری در راستای بررسی خواص ضد سرطانی کورکومین انجام شدهاست اما با وجود تمام خواص کشندگی کورکومین بر سلولهای سرطانی استفادۀ بالینی از این مادۀ طلایی طبیعی محدود باقی مانده است. علت این محدودیت را میتوان در محلولیت پایین، زیست دسترسپذیری کم، متابولیسم سریع و عدم جذب جست و جو کرد. در این مطالعه، برای بهبود خواص فیزیک و شیمیایی کورکومین، یک جمینی سورفکتانت زیست تخریبپذیر جدید ساخته شد و مولکولهای کورکومین داخل آن بارگزاری شد.
مواد و روشها: نانو ذرات جمینی سورفکتانت- کورکومین با روش رسوبدهی نانو تهیه شد و اندازه و توزیع اندازۀ ذرات آن به کمک روش پراکندگی دینامیکی نوری تعیین شد. همچنین رهایش دارو از بستر پلیمر بررسی شد و در نهایت آزمون سمیت MTT و جذب سلولی بهصورت برونتنی روی سلولهای MDA-MB-۲۳۱ صورت گرفت.
نتایج: پلیمر جمینی سورفکتانت قادر است در محیط آبی، پلیمروزوم با توزیع اندازه ذرهای (۳/۰PDI≅) تشکیل دهد. بازده بارگزاری حدود ۸۷ درصد محاسبه شد. در اثر پیوستن کورکومین به بستر پلیمر رهایش کنترل شده مشاهده شد. همچنین به علت جذب سلولی زیاد، کمپلکس جمینی سورفکتانت-کورکومین سمیت سلولی بیشتری را نشان داد.
نتیجهگیری: این نتایج نشان داد که پلیمروزومهای جمینی سورفکتانت میتواند بهعنوان نانو حامل برای مولکولهای آب گریز کورکومین در نظر گرفته شود.
دوره ۱۹، شماره ۷۵ - ( ۲-۱۴۰۱ )
چکیده
داستانِ عزیز و غزال (۱۳۳۲ق.) بهقلمِ سیّداشرفالدّین حسینی گیلانی، معروف به نسیم شمال، عاشقانهای است کمترشناختهشده که در آن ماجرای عشق دو دلداده اهل حلب از دو خاندان متخاصم روایت میشود. شباهت محتوایی این داستان با نمایشنامه رمئو و ژولیت شکسپیر ما را برآن داشت تا با نگاهی به مفهوم اقتباس و همچنین واکاوی سبکوسیاق رایج در اقتباسهای عصر قاجار، شباهتها و تفاوتهای این دو اثر را بررسی و تحلیل کنیم. واکاوی همانندی فراوان محتوایی و ساختاری این دو اثر به روش توصیفی ـ تحلیلی، این ظن را تقویت میکند که عزیز و غزال، اقتباسی آزاد از تراژدی شکسپیر بودهاست؛ امّا ازآنجاکه سندی مبنیبر تسلّط سیّداشرفالدّین به زبان انگلیسی در دست نیست، چنین بهنظر میرسد که او بهگونهای با ترجمهای از رمئو و ژولیت به فارسی یا ترکی آشنا شده و سپس به سیاق اقتباسهای دوران خود با تمهیداتی همچون افزودن شعر به نثر، بهرهگیری از امثال و حکَم و گاه تکیهکلامهای عامیانه، متناسب با گفتمانهای فرهنگی ـ اجتماعی زمانه خود، رمئو و ژولیتی باب طبع خوانندگان ایرانی خلق کردهاست.
کلیدواژهها: ترجمه و ادبیات مشروطه، مطالعات اقتباسی در دوره مشروطه، عزیز و غزال، رمئو و ژولیت، نسیم شمال.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۳ - ( اردیبهشت ۱۴۰۱ )
چکیده
امروزه تمایل به مصرف روغن بزرک به عنوان منبع گیاهی غنی از اسیدهای چرب امگا-۳ افزایش یافته است. اما مقدار اسیدهای چرب غیراشباع زیاد روغن بزرک، آن را شدیداً مستعد اکسیداسیون میکند. در این پژوهش، برای تولید پودر روغن بزرک با پایداری بیشتر، پودر برگ رزماری در ۳ سطح (۵، ۱۰ و ۱۵ % روغن (w/w)) و ۳ نسبت مختلف از روغن بزرک و سلولز ریزبلور (۵۰:۵۰، ۵۰:۷۵ و ۵۰:۱۰۰) با هم مخلوط شدند. نتایج نشان دادند که با پودر کردن روغن و با افزودن برگ رزماری، سرعت افزایش عدد پراکسید، تیوباربیتوریک اسید و اسیدیته در طول نگهداری به طور معنیداری (۰۵/۰ > p) کاهش یافت. نگهداری در یخچال (ºC ۴) نسبت به دمای محیط (ºC ۲۵)، در افزایش پایداری اکسیداسیونی نمونهها در طول نگهداری مؤثرتر بود. با افزایش غلظت سلولز ریزبلور و نیز برگ رزماری، پایداری اکسیداسیونی افزایش یافت. برگ رزماری همچنین موجب افزایش ترکیبات فنلی، کلروفیلها و کاروتنوئیدها در نمونهها شد. مخلوط کردن روغن با سلولز ریزبلور باعث کاهش معنیدار (۰۵/۰ > p) سرعت تجزیه ترکیبات فنلی، کلروفیل و کاروتنوئید شد. نتایج این پژوهش نشان داد که با مخلوط کردن روغن بزرک با سلولز ریزبلور و برگ رزماری، میتوان محصولی پودری با پایداری اکسیداسیونی مناسب تهیه کرد.
دوره ۲۲، شماره ۴ - ( فروردین ۱۴۰۱ )
چکیده
بهعلت محدودیت و مشکلات زیستمحیطی سوختهای فسیلی، استفاده از سیستمهای انرژی تجدیدپذیر امری ضروری و اجتنابناپذیر است اما توسعه استفاده از این سیستمها بهجهت طبیعت ناپایدار آنها نیازمند سیستمهای ذخیرهسازی انرژی است. سیستمهای ذخیرهسازی انرژی هوای فشرده و تلمبه ذخیرهای از نظر توان و مدت زمان ذخیرهسازی پتانسیل بالایی برای کاربرد بههمراه سیستمهای انرژی تجدیدپذیر دارند اما هردو محدودیتهایی از نظر زیستمحیطی و محل احداث دارند. سیستم ترکیبی ذخیرهسازی انرژی هوای فشرده و تلمبه ذخیرهای با داشتن مزایای هر دو سیستم گزینه مناسبی برای کاربرد گسترده است. تاکنون پژوهشهای کمتری به تحلیل و بررسی این سیستم ترکیبی پرداختهاند و از این جهت روابط میان پارامترهای سیستم با یکدیگر و بازدهی سیستم نیاز به بررسی بیشتری دارد. علاوهبر این، سیستمهای ترکیبی ذخیرهسازی انرژی هوای فشرده و تلمبه ذخیرهای که در تحقیقات پیشین ارئه شده است دارای دو مشکل است؛ تبخیر آب و محدودیت در فشار عملیاتی سیستم. در مقاله حاضر سیستم ترکیبی نوینی ارائه شده است که در آن با اصلاح ساختار سیستمهای پیشین، میزان تبخیر آب به حداقل میرسد و همچنین محدودیت فشار عملیاتی سیستم را فناوری فشردهسازی موجود تعیین میکند. پژوهش حاضر نشان داد نسبت حجم هوا به حجم مخزن فشاربالا بیشترین تاثیر را بر بازدهی سیستم دارد و یک پارامتر تعیینکننده است. میزان انرژی صرفهجویی شده در سیستم پژوهش حاضر نسبت به پژوهشهای پیشین قابل توجه است و بازدهی ۹۰ درصد قابل دستیابی است. تحلیل انرژی مقاله حاضر تاثیر پارامترها بر یکدیگر و محدودیتهای آنها را تعیین کرد تا بدینوسیله مسیر طراحی و امکانسنجی آن هموار شود.