جستجو در مقالات منتشر شده
۶ نتیجه برای محمدسلطانی
سهیلا طالش ساسانی، بهرام محمدسلطانی، مهرداد بهمنش، ناصر صفایی،
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده- سوختگی غلاف برنج که توسط قارچ Rhizoctonia solani ایجاد میشودیکی ازمخرب ترین بیماری های برنج درسرتاسرجهان است. روش متداول مبارزه بااین بیماری استفاده ازقارچ کش هااست که مشکلات جدیدی درپی دارد. بنابراین آشنایی با مکانیسم های سلولی ومولکولی میانکنش ما بین پاتوژن ومیزبان درمدیریت بیماری وبه کارگیری روش های موثر کنترل بیماری ضروری می باشد. دراین تحقیق باا ستفاده ازابزار بیوانفورماتیک وRT-PCR ژن کدکننده پروتئین پیتا(Pita)درسه سویه جغرافیایی مختلف، R۱, A۲ وT۲ ازایران، شناسایی شد . توالی های ابتدای ' ۵ ازژن پیتا درسویه های موردمطالعه درنواحی اینترونی ۱۰۰٪ ودرنواحی اگزونی ۹۹٪ تشابه داشتندکه احتمال دخا لت این ژن دربیماری زایی را مطرح می سازد. ازسوی دیگر احتمال ترشحی بودن آن با استفاده از مطالعه بیوانفورماتیک و نرم افزار SignalP پیش بینی شد که باتوجه به شباهت زیاد(۹۸٪) آن با ژن پیتادر Magnaporthe oryzae احتمال افکتور بودن این ژن در ریزوکتونیا را افزایش می دهد. برای اطمینان از این امر، تعیین توالی کامل ژن ومطالعه بیان آن در میانکنش گیاه- پاتوژن پیشنهاد می شود . کلید واژگان: Rhizoctonia solani ، پپتید راهنما، بلاست برنج، افکتور
ابراهیم محمودی، بهرام محمدسلطانی،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
فاکتورهای رونویسی MYB نقشهای ساختاری و عملکردی متنوعی را در طیف وسیعی از گیاهان بر عهده دارند. برای مثال، مسیر سنتز آنتوسیانین که یک متابولیت ثانویه بوده و مسئول رنگدهی در بافتهای مختلف میباشد توسط فاکتورهای مذکور کنترل میشوند. در این مطالعه، با استفاده از ژنهای همولوگ در گونههای نزدیک به توت (Morus Alba)، قطعهای از یک ژن جدید متعلق به خانواده فاکتورهای رونویسی MYB از این گیاه جداسازی شد. ابتدا توالی پروتئینی ۱۴ ژن مختلف تنظیم کننده آنتوسیانین از گونههای (ترجیحا) نزدیک به خانواده توت (Moraceae) انتخاب و همردیف شدند و سپس ناحیه دارای بیشترین مشابهت انتخاب شد. در مرحله بعد توالی cDNA این ژنها مورد همردیفی قرار گرفت و منطقهای که بیشترین تشابه را داشت انتخاب گردید. با توجه به پلی مورفیسم موجود در این ناحیه آغازگرهای دجنریت طراحی گردید و این ناحیه از ژن از میوه توت جداسازی شد. محصول تکثیر شده در پلاسمید کلون و تعیین توالی شد که نتایج تعیین توالی نشان داد طول ناحیه جداسازی شده از ژن ۱۴۰ جفت باز است و در دمین متصل شونده به DNA (دمین Myb) و اختصاصا" در موتیفهای R۱ و R۲ فاکتور رونویسی قرار دارد. ارزیابی توالی تعیین شده توسط نرم افزارBLAST نشان داد این توالی با داده های موجود در بانک ژن همپوشانی و تشابه قابل توجهی دارد. تمامی ژنهای مشابه از خانواده فاکتور رونویسی MYB بودند که اغلب آنها در کنترل سنتز آنتوسیانین نقش دارند. بنابراین به نظر می-رسد ژن مورد مطالعه، مطابق انتظار از خانواده MYB بوده که در مسیر ساخت آنتوسیانین دخالت دارد.
بهرام محمدسلطانی، مریم حسنلو، سید جواد مولی،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
نوروتروفینها خانوادهای از فاکتورهای رشد ترشحی هستند که عملکرد خود را از طریق اتصال به گیرندههای اختصاصی (Trkها) و یا گیرنده عمومی خود (p۷۵ntr) انجام میدهند. P۷۵ntr نقش مهمی در بقا، تمایز و تکثیر بسیاری از انواع سلولها دارد. MicroRNA ها RNA های کوچک غیر کد کننده ای هستند که باعث تنظیم پس از رونویسی بیان mRNA می شوند. اخیراً در اینترون شماره چهار گیرنده P۷۵ntr یک miRNA بنام hsa-miR-۶۱۶۵ کشف شده است. بررسیهای بیوانفورماتیکی حاکی از نقش این miRNA در تنظیم بسیاری از مسیرهای پیام دهی سلولی و نیز مسیرهای دخیل در تمایز می باشد. بنابراین در تحقیق حاضر، بیان hsa-mir-۶۱۶۵ در روند تمایز سلولهای بنیادی کارسینومای جنینی NT۲ و همچنین در رده های سلولی عصبی و غیر عصبی انسانی بررسی شد. نتایج بیانگر آن است که hsa-miR-۶۱۶۵ نه تنها در روند تمایز سلولهای NT۲ و سلولهای عصبی بیان می شود بلکه در بسیاری از رده های سلولی غیر عصبی از جمله hFSF و Hela نیز بیان بالایی نشان می دهد. همچنین، بیان این miRNA بر خلاف ژن میزیانش، در مراحل پایانی تمایز سلولهای NT۲ افزایش می یابد. این نتایج پیشنهاد کننده نقش داشتن hsa-mir-۶۱۶۵ در تمایز سلولی عصبی است. مطالعات بیشتری در این زمینه لازم است.
بهرام محمدسلطانی، حسین سماواتیان،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
miRNAها گروه جدیدی از ژنهای تنظیمی هستند که بیان ژنهای هدف را در یوکاریوتها کنترل میکنند. در تحقیق حاضر، تغییرات بیانی پنج miRNA شامل tae-miR۱۵۶،tae-miR۱۵۹ ،tae-miR۱۶۷ ،tae-miR۱۷۱ و tae-miR۳۹۳که در پاسخ به بیمارگرهانقش دارند، در روند رشد برگ گیاهچهی گندم رقم Taichung ۲۹بررسی شد. از آنجا که گیاهچه ۱۰ تا ۲۰ روزه گندم در تحقیقات واکنش گیاه به بیمارگرها مورد استفاده قرار میگیرد، هدف پژوهش حاضر بررسی تغییرات بیانی این miRNAها در دوره زمانی مذکورو بصورت مستقل از بیماری است، ابتدا گندم در شرایط گلخانه کشت،و ۱۰، ۱۱، ۱۳، ۱۷ و ۲۰ روز پس از کاشت، برگ گندمهابرای استخراجRNA و سنتز cDNAاستفاده شد. سپس تغییرات بیانی miRNAها با روش qRT-PCR بررسی شد. بررسیها افزایش بیانtae-miR۱۵۶و tae-miR۱۵۹را تا روز هفدهم رشد و سپس کاهش شدید را نشان میدهند. از طرفی بیان tae-miR۱۶۷وtae-miR۳۹۳ و tae-miR۱۷۱ روندی افزایشی را از حوالی روز ۱۳ رشد نشان میدهند. این نتایج پیشنهاد میکند که درفاصله زمانی روزهای ۱۳ تا ۱۷ تغییرات بنیادین فیزیولوژیکی در گندم رقم۲۹Taichung در حال وقوع است که متاثر از نحوه عمل miRNA هاست. از آنجا که عمده اهداف ژنی این miRNA ها ناشناخته هستند، تحلیل این تغییرات تنها بر اساس معدود اهداف شناخته شده، پیشنهادکننده تطابق تغییرات بیانی این miRNA ها و اهدافشان در مسیرهای پیام رسانی، بویژه مسیر اکسین میباشد. همچنین، با توجه به الگوی حفاظت شدگی توالیهای پیش ساز miRNA ها، کد شدن miR* های کارآمد توسط پیش سازهای tae-miR۱۵۹, tae-miR۳۹۳ , tae-miR۱۵۶ نیز پیشنهاد می شود.
فهیمهسادات حسینی، بهرام محمدسلطانی، حسین بهاروند، سامان حسینخانی،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده
ژن SPTBN۴ از اعضای خانواده پروتئینی اسپکترین در فرآیندهای مختلف سلول از جمله چرخه سلولی، تکوین سلولهای عصبی و غیره نقش ایفا میکند. اخیراً یک miRNA جدید در این ژن SPTBN۴ پیدا شده که در پایگاه NCBI به ثبت رسیده است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی بیان این miRNA، با نام SPTBN۴-miR۱ در روند تمایز سلولهای بنیادی کارسینومای جنینی NT۲ و همچنین بررسی اثر بیشبیانی آن بر روند تمایزی این سلولها است. نتایج RT-qPCR بیانگر آن بود که SPTBN۴-miR۱-۵p و SPTBN۴-miR۱-۳p در روند تمایز عصبی افزایش بیان معنیداری را از روز سوم شروع و تا روزهای ۸ و ۱۴ تمایزی نشان میدهند. سپس، بعد از بیش بیان پیشساز SPTBN۴-miR۱ در سلولهای NT۲ و تیمار با رتینوئیکاسید، بررسی بیان مارکرهای پرتوانی و تمایزی، بیانگر نقش SPTBN۴-miR۱-۵p و SPTBN۴-miR۱-۳p در پیشبرد تمایز و خروج از حالت پرتوانی بود. به نظر میرسد با انجام مطالعات بیشتر و پیداکردن اهداف احتمالی این miRNAها، میتوان به یک مارکر تمایزی دست یافت و از آن برای بهبود روند تمایز بهره برد.
سادات دوکانه ای فرد، تبسم حسن نیا، بهرام محمدسلطانی،
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده
بیماریهای قلبی و عروقی بیشترین عامل مرگ و میر در سرتاسر دنیا هستند و علیرغم پیشرفتهای انجام شده در روشهای درمانی، اختلالات قلبی به سرعت رو به افزایش است. از این رو شناسایی عوامل تنظیمی دخیل در تمایز سلولهای پیش ساز قلبی می تواند در توسعه روشهای درمانی جدید دربیماریهای قلبی عروقی مؤثر باشد. ژن TRKC یکی از اعضای خانواده تیروزین رسپتور کینازها می باشد که در نمو سیستم عصبی مرکزی و همچنین نمو قلب نقش دارد. عملکردهای متناقض زیادی برای این ژن تعریف شده است که به نظر می رسد بخشی از آن با RNAهای غیرکدکننده مستقر در آن مرتبط باشد. اخیراً یک ریزRNA با نام hsa-miR-۱۱۱۸۱-۵p در ژن TRKC انسانی شناسایی و در پایگاه miRBase ثبت شده است که در تمایز عصبی درگیر است. ریزRNAها RNAهای کوچک غیرکدکننده ای هستند که در تنظیم بیان ژنهای هدف خود نقش دارند. هدف مطالعه حاضر بررسی بیان احتمالی hsa-miR-۱۱۱۸۱-۵p طی روند تمایز سلولهای مولد قلبی می باشد.