۱۴ نتیجه برای مدبر
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
این پژوهش به منظور شناخت جنبه ای از اسطوره کوه یعنی قداست و ارتباط معنوی این
جلوه پر شکوه طبیعت با عالم ماورایی است. نوعی ارتباط اسرار آمیز، که مطابق اساطیر و اصول اعتقادی ادیان و سرزمینهای مختلف و با دیدی جزئیتر مطابق ادب و آیین مزدیسنا، کوه ها را مکانی مقدس با ویژگیهای اسرار آمیز مختص به خود قرار می دهد؛ ویژگیهایی که شکل دهنده ارتباط معنوی آدمیان با پروردگار قلمداد میشود. همچنین این ارتباط در اساطیر ایران باستان به صورت جایگاه خدایان و ایزدان و قربانگاه مخصوص عابدان برای این ایزدان و الهگان بر بلندای کوهها آشکار، و در واقع کوهها مکانی برای عروج و سیر اندیشه از درهای آسمان به جهان علوی تلقی می گردد.
فردوسی، بزرگترین شاعر حماسه سرا و اسطوره پرداز ایران زمین این مطلب را چنان در خود متجلی می نماید که ما در سراسر این اثر بزرگ , جایگاه عبادت عابدان و ارتباط معنوی آنان را با پروردگار در اوج کوه ها ,که نزدیکترین مکان به آسمان است, می یابیم.
در این پژوهش سعی شده علاوه بر کتابهای دینی اوستایی و پهلوی، که بیانگر این ارتباط اسرار آمیز است ، تمامی مواردی که حکیم توس در شاهنامه خود, کوه را مکان برافروش آتش مقدس و یا ارتباط معنوی عابدان و زاهدان با پروردگار خود دانسته است, بیان گردد.
دوره ۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده
اهداف: امروزه پس از تجربه اپیدمی کرونا برای بسیاری از کارشناسان، تأثیر برنامههای توسعه شهری بر انتشار ویروس مسجل شده است که نظریههای جدید در معماری و شهرسازی در رابطه با وضعیت پاندمی کرونا میتواند راهحلهای مناسبی پیش روی طراحان قرار دهد.
روش تحقیق: بر اساس مطالعات تحلیلی و توصیفی بوده و بر اساس روابط متقابل و مقایسه میان متغیرهای مستقل و نظریههای جدید در معماری و شهرسازی در رابطه با وضعیت پاندمی کرونا و متغیرهای وابسته تدوین گردیده است.
یافتهها: توسعه متراکم شهرها و ارتباط زیاد مردم با یکدیگر به دلیل زندگی شهری متراکم، راههای شکستن زنجیره انتشار ویروس را سختتر میکند؛ بنابراین تابآوری شهرها با وجود نادیده گرفته شدن در مرحله توسعه، در هنگام بروز بحران اهمیت بالایی دارد. عواملی مانند الگو سکونت، استفاده از نهادهای محلی، شهرسازی محله محور، عرصه عمومی، حملونقل شهری، کسبوکارهای خرد و محلی و زیرساختهای هوشمند مانند توسعه خدمات شهری الکترونیک، در گسترش بیماریهای واگیردار در شهرها و کلانشهرها بسیار تأثیرگذار هستند شیوع COVID-۱۹ تغییرات الگوی بالقوه جدیدی را پیشنهاد میکند که احتمالاً الگوهای توسعه ما را تغییر میدهد، بهویژه از هر دو بخش ساختوساز و محیطزیست.
نتیجهگیری: همهگیری چشمگیرترین اختلال در فعالیتهای انسانی در یک نسل بوده است. برای بسیاری از طراحان، زمانی برای تمرکز مجدد و بازنگری در نحوه طراحی محصولات، ساختمانها و شهرها بوده است.
دوره ۳، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
بیان مسئله: انسان ابتدایی در برخورد با عجایب خلقت در طبیعت و عناصر آن، خود را در برابر جهان و گستردگیاش ناچیز و حقیر میپندارد. انسان، طبیعت را جاندار میداند و برای هر یک از مظاهر هستی، نیرویی ماورایی تصوّر میکند. توتمها بیجان هستند. توتمیسم به سیستمهایی برگرفته از نمادها یا بازنمایی وابستگیهای انسان به حیوانات، گیاهان و اشیاء بنیادی و اعتقادی بشر مبتنی بر توتم مربوط میشود.
اهداف: بررسی توتم و توتمیسم از نظر روانشناختی و یافتن یک روش منحصربهفرد برای کشف ذهن انسان و تأثیرات بر جای گذاشته در طراحی فضاهای ساخته شده است.
روش تحقیق: بر اساس مطالعات تحلیلی و توصیفی بوده و با مطالعه منابع کتابخانهای، بررسی و تحلیل شده است و بر اساس روابط متقابل و مقایسه میان متغیرهای مستقل و نظریهها و توتم در ادیان مختلف و متغیرهای وابسته تدوین شده است.
یافتهها: در شناخت توتم و توتمیسم درک بسیاری از جنبههای شگفتانگیز حیوانات و گیاهان و اشیاء برای انسان تا حدودی ناممکن به نظر میرسید و همین موضوع به تقدّس بخشی آنها انجامید؛ البته تقّدسی که ترس و احترام را به دنبال داشت. چنین نگاه و پنداشتی، باعث پیدایش و رواج باورهایی مانند آنیمیسم و تناسخ و توتمیسم شد.
نتیجهگیری: توتمیسم و اعتقاد به توتم و تابو یکی از باورهای باستانی و موضوعی مربوط به تاریخ انسانهای اولیه بود که از نمونههای آغازین ادیان بشر شمرده میشود. پیامد عملی این باورها در زندگی انسانهای اولیه، به پیدایش آیینها و مناسک و اعمالی انجامید که در آن بر اهمیّت جانوران و گیاهان تأکید میشد که تأثیرات آنها بر طراحی فضاها و اعتقادات نسل کنونی کاملاً مشهود است.
دوره ۸، شماره ۳۳ - ( مرداد و شهریور ۱۳۹۹ )
چکیده
شباهت ساختار اسطوره و قصه به پیدایی نظریههای منجر شده است که بر مبنای آنها میتوان عناصر تکرارشونده میان اساطیر و قصهها را کشف و تحلیل کرد. این پژوهش به شیوه توصیفی ـ تحلیلی و بر اساس چارچوب نظری تحلیل روانشناختی ـ کهنالگویی کارول. اس. پیرسون و هیو.کیمار در نظریه «بیداری قهرمان درون» و در بستر نظریه «سفر قهرمان» جوزف کمپبل تلاش کرده است روند سفر «قهرمان درون» در قصۀ «بهرام و گلاندام» را واکاود. پژوهشگران تلاش میکنند تا ضمن بررسی روند سفر قهرمان درون، چگونگی تجلی کهنالگوها را در مراحل سفر تحلیل کنند تا نشان دهند قهرمان قصههای عامه نیز همچون شخصیتهای هشیوار با تجلی این کهنالگوها میتوانند در فرایند تفرّد گام نهند و سفر قهرمانی را پیش گیرند. از تحلیل ساختار اسطورهای این قصه چنین برمیآید که قصه با بهره از سه مرحلۀ «عزیمت»، «تشرف» و «بازگشت»، زمینه را برای ظهور کهنالگوها فراهم میسازد. قهرمان نیز سفر خود را با ترک خانه و کهنالگوی «جستوجوگر»آغاز میکند و در روند سفر بنا بر موقعیتهای داستانی، کهنالگوی درون قهرمان با دگردیسی مواجه میشود و سایر کهنالگوها پدیدار میشوند. تغییر کهنالگوی درون قهرمان سبب نمودهایی در کنشهای بیرونی شخصیت میشود. بارزترین کهنالگوهای بهرام، «عاشق»، «جستوجوگر» و «جنگجو» است که درنهایت، با تشکیل خانواده که بهنوعی «بازگشت» به محیط خانه است کهنالگوی «حاکم» بیدار میشود. نتایج این تحقیق نشان میدهد قصۀ «بهرام و گلاندام» ساختاری اسطورهای دارد و بهدلیل رویکرد روانشناختی خود بر پایۀ نظریات کهنالگویی قابل تحلیل و انطباق است.
گلایل مدبر، عباس اخوان سپهی، فاطمه یزدیان، حمید راشدی،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده
بیوسورفکتانتها، مولکولهای تولیدی توسط میکروارگانیسمها هستند. سورفکتین یکی از مهمترین بیوسورفکتانتهای لیپوپپتیدی است که توسط گونههای مختلف باسیلوسسابتیلوس تولید میشود. هدف از این پژوهش، بررسی اثر نانوذرات Fe۰ و Fe۳+ پوشیده شده با نشاسته بر میزان تولید سورفکتین حاصل از باسیلوسسابتیلوس میباشد. برای این منظور از۷۰ نمونه خاک،۲۰ باسیلوس جداسازی شدند. با روشهای بیوشیمیایی خالص و توسط روشSrRNA ۱۶توالی ژنوم شدند. بهمنظور جداسازی وتشخیص تولید بیوسورفکتانت از روشهای کمی و کیفی غربالگری، مانند همولیتیک، تجمع قطره، سنجشفعالیتامولسیونکنندگیواندازهگیری کششسطحی استفاده شد. دوگونه۶۱و۶۳ (Bacillus subtilis subspecies. Inaquosorum) انتخاب شدند. سپس فعالیت همولیتیک، تولید سورفکتانت وکاهش کشش سطحی در محیط حداقل نمکی حاوی نانوذرات Fe۰ و Fe۳+در مدت زمان ۴۸، ۷۲ و۹۶ ساعت بعد از کشت، مورد بررسی قرار گرفت. اتصال نانوذرات به سورفکتانت توسط SEM تأیید شد. بهترین باکتری، سویه ۶۱ وبهترین نانوذره،Fe۳+ بدست آمد و دربیوراکتور، کشت داده شد. نتایج با نتایج حاصل از بیوراکتور فاقد نانوذره مقایسه شد. نتایج این پژوهش نشان میدهد سورفکتین حاصل ازکشت سویه ۶۱ در بیوراکتورحاوی نانوذره Fe۳+ پس از ۷۲ ساعت ازرشد، تولید بیشتری نسبت به کشت همین سویه پس از۷۲ ساعت بدون نانوذرهFe۳+ داشته، که در صورت ادامه تحقیقات میتوان از این سویه جهت تجاریسازی استفاده نمود.
دوره ۱۵، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
چاپگرهای سهبعدی لیزری یکی از کارآمدترین دستگاههای نمونه سازی سریع در صنعت امروز هستند. یکی از تکنیک های مورد استفاده برای شکل دهی ماده در این دستگاها، سینترینگ پودر اولیه به کمک اشعه لیزر است.عوامل مختلفی در بهبود کیفی قطعات تولید شده به روش سینترینگ لیزری تاثیرگذار هستند. از آنجایی که عامل اصلی فرآیند و ایجاد انرژی لیزر است، لذا متغیرهای مربوط به لیزر در بهبود کیفیت محصول از اهمیت بیشتری برخوردار هستند. در این مقاله اثر شاخص های مهم از قبیل توان، سرعت و الگوی اسکن لیزر بر روی استحکام کششی و سفتی نمونههایی از جنس پلی پروپایلن با دانه بندی ۲۰۰ میکرومتر که طی فرآیند یکسان سینترینگ لیزری تک لایه توسط لیزر گاز کربنیک توان پایین سینتر شده اند، بررسی شده است . نمونه های سینتر شده طبق استاندارد ASTM D۸۸۲مورد تست کشش و اندازه گیری سفتی به عنوان خروجی های آزمایش، قرار گرفتند تا اثرات شاخص های مذکور به طور مستقل و در تعامل با یکدیگر بر روی خروجی ها با استفاده از تحلیل واریانس بررسی شودو در نهایت معادله عمومی رگرسیون استخراج شده است. روش عمومی فاکتوریل برای طراحی آزمایشها در نظر گرفته شده است. نتایج نشان داده اند که الگوی اسکن و توان لیزر بیشترین تاثیر را بر روی استحکام کششی و سفتی نمونه های تولید شده دارند. بیشترین مقدار استحکام کششی ۹/۲ مگاپاسکال و بیشترین مقدار سفتی ۹۶ نیوتن بر میلیمتر است که با توان ۲ وات لیزر و سرعت اسکن ۱۶۵۰ میلیمتر بر دقیقه و تحت الگوی شماره ۲ حاصل شده اند.
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
مهمترین ابزار اندازهگیری جابجایی خطی و زاویهای در صنعت انکودرها هستند. انکودرهای خطی بطور وسیعی در انواع کاربردهای موقعیتدهی دقیق مانند ماشینابزارهای با کنترل عددی و اتوماسیون صنایع استفاده میشوند. انکودرهایی با قیمت پایین و قدرت تشخیص بالا در اولویت صنایع قرار دارد. در این مقاله یک انکودر خطی خازنی با ویژگی اشل متحرک (لغزنده) نامقید معرفی میشود. عناصر اصلی این انکودر جدید از فیبرهای مدار چاپی تشکیل شدهاست، بنابراین میتوان این انکودر را در فضاهای خیلی محدود و حتی بر روی سطوح منحنی نصب کرد. این انکودر شامل یک گیرنده نازک بلند و یک واسطه نازک کوتاه است که به ترتیب دارای الکترودهای چهار فاز و دو فاز هستند. واسطه به عنوان اشل متحرک و فرستنده و گیرنده بهعنوان استاتور عمل میکنند. برای ایجاد اشل متحرک نامقید، انکودر از روش منحصر به فردی استفاده میکند به این ترتیب که تغذیه الکتریکی واسطه توسط القای الکترواستاتیکی تامین میشود. در این پژوهش یک مدار پردازش سیگنال جدید برای این انکودر طراحی و ساخته شد که دارای حجم کمی بوده بطوریکه امکان استفاده تجاری از این انکودر را فراهم می آورد.. این انکودر ساخته شده و عملکرد آن ارزیابی شد. نتایج آزمایشات نشان دادند که انکودر ساخته شده دارای حداکثر خطایی برابر با ۲۰±۰ میکرومتر است.
دوره ۱۷، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
امروزه موتورهای لنگ به عنوان محرکههایی با قابلیت تولید حرکت دورانی با گشتاور بالا بدون نیاز به گیربکس خارجی مورد استفاده قرار میگیرند. این پژوهش شامل بررسی تئوری، عددی و تجربی عملکرد یک موتور لنگ صفحهای با مکانیزم انعطافپذیر است که توسط سیمهای آلیاژ حافظهدار راهاندازی میشود. انبساط و انقباض ترتیبی سیمهای آلیاژ حافظهدار توسط مکانیزم انعطافپذیر و سیستم چرخدندهای موتور شامل یک چرخدندۀ داخلی و یک چرخدندۀ خارجی، به یک حرکت منحنیالخط صفحهای با مسیر دایرهای و سپس به حرکت دورانی پیوسته و نامحدود تبدیل میشود. پس از طراحی سیستم چرخدندهای برمبنای محدودۀ حرکت قابل دستیابی ناشی از تغییر طول سیمهای آلیاژ حافظهدار، رابطۀ بین گشتاور خروجی، پارامترهای هندسی موتور و تنش در سیم آلیاژ حافظهدار استخراج شده است. همچنین پارامترهای مکانیزم انعطافپذیر، شامل طول، ارتفاع، ضخامت و تعداد تیغههای انعطافپذیر به منظور تعیین سختی مکانیزم مورد تحلیل قرار گرفتهاند. سپس تحلیل فرکانسی با روش اجزای محدود انجام شده است تا میزان استحکام ساختاری و پایداری عملکردی مکانیزم طراحی شده، بررسی گردد. برای بررسی قابلیت اجرایی شدن و کارایی موتور طراحی شده، یک نمونۀ آزمایشی ساخته شده است. نتایج تجربی نشان از توانایی موتور در تولید حرکت دورانی پیوسته و نامحدود و تکرارپذیری در ماکزیمم گشتاور خروجی موتور دارد. میانگین گشتاور خروجی موتور در ولتاژهای ۱,۶، ۱.۸ و ۲ ولت به ترتیب برابر با ۲۹.۹ ، ۳۲.۷ و ۳۴.۳ نیوتن-میلیمتر، اندازهگیری شده است. با توجه به ویژگیهای موتور، استفاده از آن در کاربریهایی که فضای محدودی داشته و نیاز به گشتاور بالا و سرعت پایین دارند، مناسب میباشد.
دوره ۲۱، شماره ۷ - ( تیر ۱۴۰۰ )
چکیده
کشش عمیق، یکی از فرآیندهای شکلدهی ورق محسوب میشود، که در آن یک ورق فلزی با عملیات مکانیکی، به شکل مطلوب میرسد. یکی از مهمترین مسائل در کشش عمیق، طراحی بهینهی بلانک اولیه است که از نظر اقتصادی بسیار حائز اهمیت است. در این مقاله هدف اصلی، طراحی بلانک اولیهی بهینه (با حداقل دور ریز وکمترین عیوب)، برای کشش عمیق قطعات با مقطع مستطیلی میباشد. برای این هدف، در این پژوهش، یک برنامه به زبان ویژوآلبیسیک در نرمافزار سالیدورک نوشته شده است، که یک قطعهی مستطیلشکل و متغیرهای سرعت پرس، عمق کشش را به عنوان ورودی گرفته و بلانک بهینه را طراحی میکند. همچنین در این برنامه، بلانکهایی با کانتور مستطیل، دایره، هشتضلعی و لوزی به دست آمدهاست؛ به طوری که بر کانتور اولیه مماس باشند. همچنین یک برنامهی مجزا جهت نمایش کانتور بلانکها در زمانهای مختلف نیز نوشته شدهاست. برنامهی طراحی بلانک به دست آمده در این پژوهش، این ویژگی منحصر به فرد را دارا میباشد که برای هر نوع قطعهی مستطیل شکل و با هر ابعاد دلخواهی، با توجه به ابعاد قطعه و عمق کشش، قابلیت طراحی بلانک بهینه را خواهد داشت. برای اطمینان از صحت برنامهی نوشتهشده به زبان ویژوآل بیسیک، نتایج حاصل از برنامه، با انجام کارهای تجربی، مقایسه و صحتسنجی شدهاند. نتایج تجربی اثبات میکنند که بلانکهای بهدستآمده توسط برنامه، از دقت قابل قبولی برخوردار میباشند. در قطعات تولیدی تجربی، همچنین کاهش عیوب مانند گوشوارهای شدن و چروکیدگی در قطعات تولید شده با بلانک بهینه مشاهده شده است.
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده
بدلیل عملکرد بهتر در شرایط جوی شدید و خیلی شدید و خواص مناسب دیگری مانند: خنثی بودن در برابر میدانهای مغناطیسی، وزن کم و مقاومت بالا به نسبت فولاد، استفاده از آرماتورهای GFRP بعنوان یک جایگزین قابل قبول برای آرماتورهای فولادی معمولی در سازههای بتنی مسلح، رشدی روز افزون دارد. در سالهای اخیر مطالعات گستردهای در مورد رفتار خمشی و برشی تیرهای بتنی مسلح شده با آرماتورهای GFRP انجام شده است. رفتار الاستیک خطی مصالح FRP تا لحظه شکست، مانع لحاظ کردن بازپخش لنگر در تیرهای یاد شده توسط آئین نامه های مختلف می شود. تاکنون محققین متعددی وجود بازپخش لنگر در تیرهای سراسری مسلح شده با آرماتور FRP با مقطع مستطیلی را مورد بررسی قرار داده اند، ولی تحقیقات زیادی روی تیرهای سراسری با مقطع T شکل انجام نشده است. مطالعۀ حاضر یک تحقیق عددی است که با استفاده از نرم افزار المان محدود ABAQUS انجام گردیده است. ابتدا صحت مدل سازی انجام شده در مقایسه با نتایج آزمایشگاهی صورت گرفته و نتایج آن ارائه شده است، سپس با در نظر گرفتن متغیرهایی مانند: درصد آرماتور طولی، تعداد آرماتور طولی با درصد ثابت، نسبت خاموت، فاصلۀ خاموت با درصد ثابت و فاصلۀ خاموت با قطر ثابت، وجود بازپخش لنگر و تاثیر این متغیرها روی درصد آن در تیرهای سراسری بتنی مسلح شده با آرماتور GFRP، با مقطع T شکل مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان میدهد که در تیرهای یاد شده، با لحاظ کردن چند نکته میتوان بازپخش لنگر را در تحلیل و طراحی لحاظ کرد.
دوره ۲۲، شماره ۱۰ - ( مهر ۱۴۰۱ )
چکیده
در این پژوهش اثرات پارامترهای فرآیند ذوب انتخابی لیزر (SLM) را بر روی خواص مکانیکی قطعات ساخته شده از جنس آهن خالص بررسی شده است. خواص مکانیکی مورد بحث در این مقاله استحکام کشش نهایی می باشد. سطوح انتخابی به ترتیب شامل توان لیزر، سرعت اسکن و فاصله هاشوری می باشد و همچنین برای طراحی آزمایش ها از روش تاگوچی استفاده گردید. با بررسی ریز ساختار، محدوده بهینه پارامترهای فرآیند مورد اشاره برای دستیابی به بالاترین استحکام کششی تعیین شد. نتایج نشان داد که سطوح بهینه پارامترها به ترتیب توان ۲۰۰ وات، سرعت اسکن ۶۰۰ میلی متر بر ثانیه و فاصله هاشوری ۷۰ میکرومتر برای بیشترین استحکام کشش نهایی است.
دوره ۲۳، شماره ۱۰ - ( مهر ۱۴۰۲ )
چکیده
ذوب انتخابی لیزر یک فناوری ساخت افزودنی است که بهموجب آن قطعات از طریق ذوب بستر پودر توسط پرتو لیزر ساخته میشوند. به دلیل اینکه قطعات فلزی تولیدی با این شیوه میتوانند از هندسه پیچیده و دلخواه برخوردار باشند، امروزه بهعنوان روشی مدرن در تولید قطعات موتورهای الکتریکی و سنسورها و غیره... موردتوجه واقع شده است. پودر مورداستفاده در این پژوهش پودر آهن خالص است. از میان پارامترهای ورودی در این روش، پارامترهای انتخاب شده شامل توان لیزر، سرعت اسکن و فاصله هاشورها بوده و طراحی آزمایشها به روش تاگوچی انجام شده است. ازآنجاییکه تا کنون مطالعات زیادی روی خواص مکانیکی قطعات تولیدی با این روش صورت پذیرفته و به خواص مغناطیسی کمتر توجه شده است، در این پژوهش، اثر پارامترهای ذوب انتخابی لیزر بر نیروی پسماند زدای مغناطیسی آهن بهصورت تجربی استخراج شده و سطوح بهینه پارامترها برای نیل به مقدار بهینه این نیرو با استفاده از تحلیل سیگنال به نویز تعیین شده است. علاوه بر این اثرات اصلی و همچنین برهمکنشهای پارامترها در این مقاله موردتوجه قرار گرفت. نتایج نشان میدهد که سطوح پارامتر بهینه برای بهدستآوردن کمترین مقدار نیروی پسماند زدای مغناطیسی شامل توان لیزر ۲۲۰ وات، سرعت اسکن لیزر ۴۰۰ میلیمتر بر ثانیه و فاصله هاشور ۷۰ میکرومتر بوده و بیشترین اثرات تعاملی را جهت رسیدن به کمترین مقدار نیروی پسماند زدا پارامترهای فاصله هاشورها و سرعت اسکن دارا هستند.
دوره ۲۳، شماره ۱۰ - ( مهر ۱۴۰۲ )
چکیده
خواص مناسب کامپوزیتهای زمینه فلزی ازجمله نسبت استحکام به وزن بالا، مقاومت خوب نسبت به سایش و خستگی باعث رشد چشمگیر استفاده از این مواد در صنایع هوافضا، خودرو، هواپیماسازی و... شده است. کامپوزیتهای پایه منیزیمی به دلیل دارا بودن چگالی پایینتر نسبت به سایر آلیاژهای کامپوزیتهای زمینه فلزی از قبیل تیتانیوم، آلومینیوم و... موردتوجه محققان حوزههای مختلف، بهخصوص دانشمندان صنایع هوافضا قرار گرفته است. از طرفی به دلیل وجود ماده تقویتکننده بسیار ساینده در این مواد، ماشینکاری چنین کامپوزیتهایی امری دشوار و با چالشهای فروان روبهرو است. ازاینرو مطالعه پارامترهای مؤثر در فرایند ماشینکاری این کامپوزیتها لازم و اجتنابناپذیر میباشد. مطالعه حاضر به بررسی میزان تأثیر پارامترهای اصلی تراشکاری از قبیل سرعت برشی، نرخ پیشروی و عمق برش بر رویی نیروهای ماشینکاری و همچنین زبری سطح میپردازد. برای این کار از روش آنالیز حساسیت سوبل استفاده شد. با استفاده از این روش مشخص گردید به ترتیب نرخ پیشروی، عمق برش و سرعت برشی بیشترین تأثیر را بر روی نیروهای ماشینکاری را دارند. همچنین با اختلاف نسبتاً زیاد نسبت به عمق برش و سرعت برشی، نرخ پیشروی بر روی زبری سطح تأثیرگذار است. با افزایش نرخ پیشروی زبری سطح و نیروهای ماشینکاری افزایش مییابد.
دوره ۲۳، شماره ۱۰ - ( مهر ۱۴۰۲ )
چکیده
زمانیکه نیاز به انتقال قدرت میان شفتهای غیرموازی باشد از چرخدندههای مخروطی استفاده میشود. چرخدندههای مخروطی کاربرد زیادی در سیستمهای انتقال قدرت نظیر دیفرانسیل خودرو و گیربکس بالگردها دارند لذا شناخت و بهبود عملکرد این نوع چرخدنده اهمیت ویژهای دارد. محاسبه دقیق زمان ماشینکاری چرخدنده مخروطی مورد نظر بهمنظور کاهش وقت و هزینهها امری مهم و ضروری میباشد. در این مقاله، دادهها با استفاده از روش طراحی آزمایش تاگوچی در سه سطح جمعآوری شدهاند. مقدار زمان ماشینکاری برای هر آزمایش محاسبه شد، سپس با کمک تجزیهوتحلیل به روش سیگنال به نویز به بررسی تاثیر پارامترهای ورودی بر طراحی چرخدنده مخروطی دندانه مستقیم بر روی کاهش زمان ماشینکاری پرداخته شده است. پارامترهای مورد بررسی نسبت تبدیل، تنش تماسی مجاز و تنش خمشی مجاز میباشد. مطابق نتایج بهدست آمده پارامتر نسبت تبدیل موثرترین پارامتر بر روی کاهش زمان ماشینکاری شناخته شد. مقدار بهینه نسبت تبدیل در سطح ۱ با مقدار ۵/۱ گزارش شد.