۳۳ نتیجه برای معصومی
ج. صالح، نرگس ملک ثابت، محمدعلی نصیری خلیلی، محمدرضا معصومیان،
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده
همزمان با توسعه داروهای پروتئینی نوترکیب، توجه به مسئله پایداری پروتئین های نوترکیب با مصرف دارویینیز از اهمیت بسزایی برخوردار است. در این تحقیق، پایداری اینترفرون گامای نوترکیب انسانی در بازه زمانی ۰-۹ ماه پس از تولید و در شرایط نگهداری دمایی متفاوت۴ و۲۵ بررسی شد. فعالیت بیولوژیک پروتئین و دایمرشدن کووالان، دآمیداسیون و اکسیداسیونپروتئین از طریق روش های کشت سلولمبتنی بر سنجش اثر فعالیت ضد ویروسی پروتئین، آنالیز کروماتوگرافی مایع فشار بالا و الکتروفورزSDS-PAGEارزیابی شد. نتایج بیانگر این است که فعالیت ضد ویروسی پروتئین در دمای ۴ تقریبا ثابت می ماند، اما روند کاهش فعالیت بیولوژیکبا افزایش دما در۲۵ ادامه می یابد. روند تشکیل فرم هایدآمیده-اکسیده و دایمر کووالان در دمای ۲۵ نسبت به ۴ طی زمان مذکور، سریع تر است.لذا نتایج نشان می دهد که اینترفرون گامای نوترکیب تولیدی در دمای ۴ نسبت به ۲۵ از پایداری بیشتری برخوردار است.
وحید رزبان، سحر خواجه، عباس صاحبقدم لطفی، مسعود سلیمانی، حسین احمدی، محمد معصومی،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
برای درمان بیماریهای ایسکمیک، سلولدرمانی بهعنوان روشی جدید و مؤثر مطرح است. سلولهای بنیادی مزانشیمی به دلایل مختلف مانند امکان جداسازی و تکثیر آسان بدون ازدست دادن توانایی تمایزی و تنظیم سامانه ایمنی جایگاه ویژهای دارند. سلولهای بنیادی پس از تزریق در بافتهای ایسکمیک با شرایط سخت کمبود اکسیژن رو به رو میشوند که با مرگ بیشتر سلولها همراه است. به همین دلیل کارایی سلول درمانی بسیار کاهش مییابد. همچنین سرنوشت این سلولها از نظر زنده ماندن و تمایز مورد بحث است. در مطالعات متعددی تأثیر مفید پیشآمادهسازی سلولها با هیپوکسی برای سلول درمانی بافتهای ایسکمیک گزارش شده است و تنظیمکنندهی اصلی در این فرایند، فاکتور رونویسی HIF-۱α است. در این پژوهش، ژن HIF-۱α با استفاده از لنتیویروسها به سلولهای بنیادی مزانشیمی منتقل میشود تا با افزایش بیان آن، شرایط پیشآمادهسازی با هیپوکسی، شبیهسازی شود. از طرفی پروتئین eGFP نیز به صورت Bisictronic همراه HIF-۱α بیان میشود. به این ترتیب هم میتوان اثر شبیهسازی پیشآمادهسازی هیپوکسی روی سلولهای بنیادی مزانشیمی را بررسی کرد و هم پیگیری و بررسی سرنوشت سلولهای تزریقشده در مدلهای حیوانی با استفاده از مارکر GFP،انجام میشود.
پریسا قاسمی، رسول خلیل زاده، محمدرضا معصومیان،
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
امروزه مواد زیستی، کاربردهای وسیعی در صنایع مختلف پیدا کرده است. در این راستا مولکولهای زیستی با قابلیتهای مختلف شناسایی شدهاند که یکی از آنها باکتریورودوپسین میباشد. باکتریورودوپسین در غشاء ارغوانی هالوباکتریوم سالیناریوم یافت میشود. باکتریورودوپسین به جهت پایداری و خواص مختلف آن از جمله خاصیت پمپ پروتونی، کاربردهای زیادی در صنایع مختلف دارد. یکی از مهم ترین مراحل تولید صنعتی و نیمه صنعتی باکتریورودوپسین، جداسازی وخالص سازی غشاء ارغوانی میباشد. در این پژوهش پس از کشت هالوباکتریوم سالیناریوم، جداسازی باکتریورودوپسین بر اساس روش یوسل انجام شد. برای تولید باکتریورودوپسین در مقیاس نیمه صنعتی، روش بهبود یافته با جایگزینی روش مکانیکی به جای روش آنزیمی جهت تخریب DNAو استفاده از شوک اسمزی به جای دیالیز طراحی و اجرا شد؛ این روش منجر به کاهش زمان و هزینه جداسازی نسبت به روش یوسل گردید. نتایج حاصل از روش بهبود یافته با روش یوسل مقایسه شد. میزان آلودگی غشاء ارغوانی به DNA در هر دو روش زیر ۵ درصد میباشد. درصد خلوص برای روش بهبود یافته، ۱±۶۷ و برای روش یوسل ۴±۶۸ درصد محاسبه گردید که نشان دهنده خلوص برابر برای هر دو روش میباشد. میزان باکتریورودوپسین برای روش بهبود یافته به ازای هر لیتر کشت برابر ۴/۰±۲/۸ میلی گرم و برای روش یوسل ۶/۰±۱/۸ میلی گرم بدست آمد. سنجش میزان فعالیت به روش کویاما نشان داد که برای هر دو روش با مقدار برابرباکتریورودوپسین، تغییر pH به اندازه ۱ واحد میباشد. بنابراین روش بهبود یافته در این پژوهش توانسته است با حفظ خصوصیات باکتریورودوپسین زمان و هزینه جداسازی را کاهش دهد.
دوره ۶، شماره ۱۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
قرآن کریم، دریایی از معناست و به همین خاطر، برگردان آن از زبان عربی به فارسی و دیگر زبانها، نیازمند درک ظرافتهای زبانیِ آن است. امروزه دانش معنیشناسی، روشهایی را ارائه میدهد تا خواننده به کمک آنها بهتر بتواند متن را بخواند و معناهای پنهان در آن را بفهمد. در سطح واژگان، روابط مفهومی واژگان در معنیشناسی مطرح شده است که روشهایی را پیشروی خواننده مینهد تا به کمک آنها روابط میانِ واژگان یک متن را دریابد و دلالتهای آنها را کشف کند. یکی از این روابط، تقابل معنایی بین واژگان است. در این جستار، با روش توصیفی- تحلیلی و بر اساس اصل تقابل معنایی، سعی شده تا دلالتهای واژگان متقابل قرآن در ده جزء آخر، فهم شود و با نقد معادلیابی معزّی و پاینده از این واژگان، آسیبهای این معادلها تبیین گردد. ضرورت و اهمیت این پژوهش از این رو است که مترجم را با گوشهای از ظرافتهای متون ادبی آشنا میکند و چالشهای احتمالی را به او نشان میدهد. نتایج این پژوهش نشان میدهد که بیتوجهی به تقابل و تأکید بر معنای بنیادین واژهها، عدم دقت در دلالتهای چندگانه واژههای متقابل در بافت متن، غفلت از ساختار فرمی متقابلها، عدم توجه به بافت و همآیی دیگر واژهها با واژههای متقابل و برگردان تقابل با معناهای ناقص، مهمترین آسیبهای دو ترجمه فوق است که سبب شده، معادلیابیها در برخی مواضع، با نقص در انتقال معنا یا حشو همراه گردد.
دوره ۸، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده
ﭘﮋوﻫﺶ ﺣﺎﺿﺮ ﺑﻪ ﺑﺮرﺳﯽ ﭼﮕﻮﻧﮕﯽ ﺑﻬﯿﻨﻪﺳﺎزی ﻣﺼﺮف اﻧﺮژی در ﻣﺴﮑﻦ اﺻﻔﻬﺎن و ﭼﮕﻮﻧﮕﯽ ﺗﺎﻣﯿﻦ آﺳﺎیش، ﺳﻼﻣﺖ و رﺿﺎیتﻣﻨﺪی ﺑﺮای ﺳﺎﮐﻨﺎن از ﻃﺮیق ﻣﻌﻤﺎری ﺳﺒﺰ ﭘﺮداﺧﺘﻪ اﺳﺖ. ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻣﺼﺮف زیاد اﻧﺮژی در ایران و ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﻗﻠﯿﻢ ﮔﺮم و ﺧﺸﮏ اﺻﻔﻬﺎن، ﻫﺪف از این ﭘﮋوﻫﺶ، ﻣﺎﻧﺪﮔﺎری ﻣﻨﺎﺑﻊ اﻧﺮژی ﺑﺮای ﻧﺴﻞﻫﺎی آینده و ﻧﯿﺰ ارﺗﻘﺎ ﮐﯿﻔﯿﺖ زﻧﺪﮔﯽ ﺗﻮﺳﻂ ﻣﻌﻤﺎری ﺳﺒﺰ ﺑﻮد. این ﻧﻮﺷﺘﺎر ﺑﺎ روﺷﻦﻧﻤﻮدن ﻣﻔﻬﻮم آﺳﺎیش، ﻧﺸﺎن داد ﮐﻪ ﻣﻌﻤﺎری اﮐﻮﻟﻮژیک، از ﻃﺮیق ﺣﺪاﮐﺜﺮ اﺳﺘﻔﺎده از ﺷﺮایط ﻣﻄﻠﻮب ﻃﺒﯿﻌﯽ و ﻣﺤﺎﻓﻈﺖ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن در ﺑﺮاﺑﺮ ﻋﻮاﻣﻞ ﻧﺎﻣﺴﺎﻋﺪ اﻗﻠﯿﻤﯽ، اﻧﺮژی ﻣﻮرد ﻧﯿﺎز را ﺑﻪ ﺣﺪاﻗﻞ رﺳﺎﻧﺪه، ﺑﺨﺸﯽ از آن را از ﻃﺮیق ﻃﺒﯿﻌﯽ ﺗﺎﻣﯿﻦ ﻣﯽﮐﻨﺪ. ﺑﻪ این ﺗﺮﺗﯿﺐ آﺳﺎیش ﺑﻪ ﻧﺤﻮ ﻣﻄﻠﻮبﺗﺮی در ﻓﻀﺎ ایجاد ﻣﯽﺷﻮد. ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ رویکرد ﻣﻌﻤﺎری ﭘﺎیدار، ﺑﺮرﺳﯽﻫﺎی اﻧﺠﺎمﺷﺪه روی ﺧﺎﻧﻪﻫﺎی ﺗﺎریخی اﺻﻔﻬﺎن ﻧﺸﺎندﻫﻨﺪه ﻣﻄﻠﻮبﺑﻮدن ﻛﯿﻔﯿﺖ زﻧﺪﮔﯽ ﺗﻮﺳﻂ ﺑﻬﺒﻮد آﺳﺎیش از ﻃﺮیق ﻣﺼﺮف ﺑﻬﯿﻨﻪ اﻧﺮژی در این ﺧﺎﻧﻪﻫﺎ اﺳﺖ. اﻣﺮوزه ﺿﺮورت ﮔﺴﺘﺮش رﻓﺘﺎرﻫﺎی ﭘﺎیدار از ﺟﻤﻠﻪ ﻣدیریت ﻣﻨﺎﺑﻊ اﻧﺮژی، ﻣﺤﺴﻮس اﺳﺖ. این ﻧﻮﺷﺘﺎر ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﻫﻤﯿﺖ رﻓﺘﺎر ﮐﺎرﺑﺮان در ﺗﺤﻘﻖ اﻫﺪاف ﻣﻌﻤﺎری ﭘﺎیدار، این ﻧﻮﺷﺘﺎر ﺑﺎ ﻣﺒﻨﺎ ﻗﺮاردادن ﻫﺮم ﻣﺎزﻟﻮ، دو راﻫﮑﺎر "آﻣﻮزش" و "ﻣﺪیریت ﻣﻨﺎﺑﻊ" را ﺑﻪﻣﻨﻈﻮر ﺗﺮویج رﻓﺘﺎرﻫﺎی ﭘﺎیدار ﭘﯿﺸﻨﻬﺎد ﻧﻤﻮده اﺳﺖ. این ﭘﮋوﻫﺶ ﺑﺮ ﻣﺒﻨﺎی روش ﺗﺤﻘﯿﻖ ﮐﺎرﺑﺮدی، ﺑﺎ اﺳﺘﻨﺎد ﺑﻪ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﮐﺘﺎﺑﺨﺎﻧﻪای و ﻣﻨﺎﺑﻊ اﻟﮑﺘﺮوﻧﯿﮑﯽ ﺑﻮده و در ﭘﺎیان، ﻧﺤﻮه اﻧﺘﺨﺎب ﻣﺼﺎﻟﺢ ﺳﺒﺰ را ﻣﻄﺮح ﻧﻤﻮده، ﮐﺎرﺑﺮد ﻣﺼﺎﻟﺢ ﺑﺎزیاﻓﺘﯽ و اﺳﺘﻔﺎده ﻣﺠﺪد از زﺑﺎﻟﻪ را ﺑﺮای ﻃﺮاﺣﯽ ﺳﺒﺰ ﺗﻮﺻﯿﻪ ﻧﻤﻮده اﺳﺖ.
دوره ۸، شماره ۳۳ - ( مرداد و شهریور ۱۳۹۹ )
چکیده
پیکرگردانی یکی از موضوعات محوری در اساطیر و داستانهای اسطورهای است که در آن موجودی تغییر شکل میدهد و شکل ظاهری، ساختمان طبیعی و شناختهشدۀ خود را در جهت نقص یا کمال، به مدتی محدود یا نامحدود از دست میدهد و بهصورتی تازه درمیآید. این تنوع گاهی بخشی از وجود آن موجود را شامل میشود و یا بهصورتهای ترکیبی گوناگون حیوانی، گیاهی و... درمیآید و خلاف طبیعت خود زندگی میکند. در این پژوهش و با توجه به اهمیت موضوع و جایگاه فرهنگ و ادبیات عامه در پژوهشها، به بررسی و تحلیل انواع پیکرگردانی در فرهنگ و ادب عامۀ مردم بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد میپردازیم. همچنین، ضمن بررسی انواع پیکرگردانی انسان به حیوان، درخت، پرنده، اجرام آسمانی و بالعکس، برآنیم تا نمودهای ادبی و جنبههای اساطیری آنها را تحلیل و بررسی کنیم. این پژوهش بهشکل بنیادی بر پایۀ مطالعات کتابخانهای ـ میدانی و بهروش تحلیل محتوای کیفی انجام شده است. پس از بررسی و تحلیل انواع پیکرگردانی در قوم بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد میتوان گفت مهمترین انواع پیکرگردانی در فرهنگ و باور این مردم، پیکرگردانی انسان به حیواناتی چون خرس، گرگ، پلنگ و لاکپشت ـ بهدلیل انجام گناه ـ و نیز پیکرگردانی انسان به درخت بلوط و... است. همچنین، بسیاری از نمودهای پیکرگردانی در این اقوام، بازماندۀ پیکرگردانی در فرهنگ ایران باستان است که نمونههای مشابهی در شاهنامۀ فردوسی نیز دارد.
دوره ۹، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۷ )
چکیده
هدف از این پژوهش بررسی و مقایسۀ فضاهای واکهای در کودکان سالم و کودکان مبتلا به سندرم داون است. به این منظور از ۶ کودک سالم و ۶ کودک بیمار خواسته شد تا ۳۶ کلمۀ تک هجایی CVC را سه مرتبه تکرار کنند. همخوانهای آغازه و پایانۀ این کلمات یکسان و متشکل از انسدادیهای واکدار و
بیواک [p,b,t,d,k,g] است. صدای این افراد توسط نرمافزار پرت (نسخۀ ۲۴. ۲. ۵) ضبط شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. سپس، برای هر واژه یک شبکۀ متنی ساخته شد و مقادیر بسامد سازۀ اول و بسامد سازۀ دوم واکهها در این دو گروه اندازهگیری و مقایسه شد. نتایج گویای آن هستند که بیماران مبتلا به سندرم داون واکههای پیشین را در جایگاهی پسینتر و واکههای پسین را در جایگاهی پیشینتر از کودکان سالم تولید میکنند. دامنۀ گستردگی واکهها در این بیماران بسیار محدودتر از کودکان عادی است و تمامی واکهها به مرکز فضای واکهای تمایل دارند. در افراد مبتلا به این سندرم بسامد سازۀ اول واکههای [u,i,e] بیشتر از مقادیر آن در افراد سالم است. خلاف آن، بسامد سازۀ اول واکههای [ɑ,æ,o] در افراد سالم بیشتر است. بررسی بسامد سازۀ دوم واکهها نیز گویای آن است که خلاف واکههای [æ,e,i]، بسامد سازۀ دوم واکههای [ɑ,u,o] در این بیماران بیشتر است.
احسان رعناییپیرمردان، زهرا سهیلا سهیلی، شهرام سمیعی، حمید احمدیه، سیدجواد مولی، مریم معصومی، مرضیه ناصری،
دوره ۹، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: گلوکوما یک بیماری عصبی- چشمی است که با نابودی سلولهای گانگلیون شبکیه منجر به نابینایی میشود. این بیماری از علل اصلی نابینایی در جهان است. برای مطالعات پیشکلینیکی و یافتن درمانهای جدید استفاده از مدلهای حیوانی کارآمد اجتنابناپذیر است. یک نوع از این مدلها، موشهایی هستند که چشم آنها با N-متیل، D-آسپارتات (NMDA) تیمار شده است. هدف مطالعه حاضر القای حاد مرگ سلولهای گانگلیونی و تولید موش مدل آزمایشگاهی بیماری گلوکوما توسط N-متیل، D-آسپارتات بود.
مواد و روشها: در مطالعه تجربی حاضر موشهای مدل با نوروتوکسین NMDA تولید شدند. برای این منظور تخریب سلولی با تزریق داخل زجاجیه NMDA به چشم موشها انجام شد و پس از خارجکردن چشمها، آنالیزهای بافتی روی چشمهای نمونه و کنترل صورت گرفت. پس از رنگآمیزی بافتی تعداد سلولهای گانگلیون و ضخامت لایههای شبکیه و کمپلکس سلولی گانگلیون (GCC) ارزیابی شدند. علاوه بر این ضخامت لایههای هستهای داخلی و بیرونی در نمونهها مقایسه شد. آزمون تحلیل واریانس یکطرفه و نرمافزار SPSS ۲۲ به کار رفتند.
یافتهها: تنها سه روز پس از تزریق NMDA به نمونههای چشم، ضخامت لایههای GCC، شبکیه و همچنین تعداد سلولهای گانگلیون در مقایسه با نمونههای کنترل بهطور چشمگیری کاهش یافت. کاهش ۵۰% تعداد سلولهای گانگلیون در نمونه گلوکوما تایید شد.
نتیجهگیری: پس از تزریق NMDA به نمونههای چشم، ضخامت لایههای GCC، شبکیه و همچنین تعداد سلولهای گانگلیون در مقایسه با نمونههای کنترل بهطور چشمگیری کاهش مییابد.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۸۵ )
چکیده
کتابخانههای عمومی در دسترسی عموم مردم به محصولات فرهنگی و اطلاعاتی نقش بهسزایی دارند. در این مقاله کتابخانه های عمومی منطقه ۱۲ تهران از نظر توزیع فضایی، دسترسی ها و تسهیلات مورد ارزیابی قرار گرفته است. به همین منظور ابتدا نقشه های پایه و اطلاعات توصیفی مختلف از جمله جمعیت، سطح سواد و همچنین زیر ساخت ها و تسهیلات کتابخانه ها جمع آوری گردید، سپس با تنظیم و تکمیل پرسشنامه برخی از اطلاعات مورد نیاز ارزیابی از مراجعان تهیه گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که علی رغم اینکه میانگین جمعیت منطقه ۱۲ تهران نسبت یه سایر مناطق تهران کمتر می باشد ولی تعداد کتابخانه ها از فراوانی بیشتری برخوردار است. همچنین کتابخانه های موجود از توزیع فضایی مناسبی برخوردار نبوده و امکانات وتسهیلات موجود در کتابخانه ها به هیچوجه پاسخگوی جمعیت شعاع ۱۰۰۰ متری تحت پوشش که با استفاده از توابع سامانه اطلاعات جغرافیایی محاسبه شده است نمی باشد و دسترسی به کتابخانه ها در وضعیت مناسبی قرار ندارد. برای حل مشکلات موجود پیشنهاد استفاده از فضاهای فرهنگی موجود و ایجاد کتابخانه های جدید در منطقه داده شده است.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۲ )
چکیده
این تحقیق به منظور تعیین اثرات عصاره سیر به عنوان مکمل غذایی بر عملکرد رشد، شاخصهای خونی و کیفیت آب محیط پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) تحت تنش آمونیاک انجام شد. تعداد کل ۱۵۶ قطعه ماهی (میانگین وزن ۶۵/۱ ±۸۹/۱۸ گرم و طولکل ۵۲/۰ ±۲۷/۱۲ سانتیمتر) در ۱۲ مخزن ۵۰ لیتری به مدت ۶۰ روز (دوره اول: ۵۰ روز تغذیه با سطوح مختلف عصاره سیر) و (دوره دوم: ۱۰ روز تحت تنش آمونیاکی با غلظت ۰۲۴/۰ میلیگرم در لیتر) پرورش داده شدند. آزمایش شامل افزودن سطوح مختلف عصاره به غذای پایه به ترتیب ۰، ۵/۰، ۱ و ۵/۱ درصد ( بهترتیب شاهد، A۱، A۲ و A۳) بود. عملکرد رشد در ماهیان تغذیه شده با مکمل عصاره سیر بهطور معنیداری بیشتر از شاهد بود. ضریب تبدیل غذایی بین تیمارهای مختلف تفاوت معنیداری داشت، بهطوریکه در تیمار A۲ کمترین و در تیمار شاهد بیشترین مقدار بهدست آمد. غلظتهای پروتئین، ایمونوگلوبولین و کورتیزول بهطور معنیداری تحت تاثیر سطوح مختلف سیر قرار گرفت. پایان دوره آزمایش، ماهیها در یک سیستم بازچرخش بسته آب بهمدت ۲۴ ساعت نگهداری شدند. نمونهبرداری از آب محیط پرورش هر ۴ ساعت یکبار انجام شد. آمونیاک آب از ساعت ۱۶ تا ۲۴ آزمایش افزایش یافت. در پایان آزمایش (زمان ۲۴) بیشترین میزان آمونیاک در تیمارA۳ (۴۳/۰) بدست آمد. افزودن ۱ تا ۵/۱ درصد عصاره سیر باعث بهبود عملکرد رشد و پاسخ ایمنی در ماهی قزلآلای رنگینکمان شد درحالیکه در سیستم بازچرخشی کیفیت آب محیط پرورش در تیمار شاهد وضعیت بهتری داشت.
دوره ۱۲، شماره ۴۸ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده در این تحقیق، مدل سازی با شبکه عصبی مصنوعی و از نوع پرسپترون (الگوریتم طبقه بندی ورودی) چند لایه به منظور ارزیابی استفاده از اسید سیتریک در کاهش تولید آفلاتوکسین در نان های خشک ضایعاتی در سطح شهر مشهد استفاده شد. از آن جا که نان های ضایعاتی به عنوان ماده اصلی تغذیه حیوانات هستند و به دلیل فراهم بودن شرایط محیطی مناسب جهت رشد قارچ ها، این نان ها به شدت به مایکوتوکسین و به ویژه آفلاتوکسین آلوده بوده و نگرانی هایی برای بشر و حیوانات به وجود می آورند. به همین علت آلودگی غذاها با مایکوتوکسین، از طریق زنجیره ی غذایی باید به دقت کنترل گردد. نتایج نشان داده اند که مدل سازی با شبکه عصبی مصنوعی روش مناسبی خصوصا در صنایع غذایی است. هم چنین نتایج نشان می دهند که افزودن زئولیت نسبت به اسید سیتریک کاهش آفلاتوکسین بیشتری را به همراه دارد. هم چنین استفاده توام از زئولیت و اسید سیتریک نسبت به زمانی که از هر یک از مواد به تنهایی استفاده می شود کاهش بیشتری در میزان آفلاتوکسین را به همراه دارد. براساس نتایج حاصل از به کار گیری شبکه عصبی مصنوعی مدل شبکه عصبی مصنوعی برای داده های زئولیت با یک لایه مخفی،تابع انتقال تانژانت هیپربولیک، قاعده یادگیری لیونبرگ و تعداد ۳ نرون٬ با ۶۰% برای زیر گروه آموزشی و ۲۰% برای هر یک از زیر گروه های ارزیابی و آزمایشی با ضریب همبستگی ۹۷۳/۰ بهترین برازش را به همراه داشت. نتایج مدل سازی مبین سازگاری بالابین مقادیر آفلاتوکسین اندازه گیری شده و پیش بینی شده می باشد.
دوره ۱۳، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده
استفاده از دیوارهای برشی فولادی به دلیل مزایای فراوانی که نسبت به سایر سیستمهای مقاوم در برابر زلزله دارند، قابل توجه است. از مزایای این سیستم میتوان به شکل پذیری و جذب و استهلاک انرژی زیاد با وجود سختی بالا و اقتصادی بودن آن اشاره کرد. با عنایت به خطر لرزهخیزی بالا و نیاز به مقاوم سازی بسیاری از ساختمانها در برابر زلزله، استفاده از این سیستم لرزهبر، مناسب و مقرون به صرفه بهنظر میرسد. در تحقیق حاضر به بررسی مقاوم سازی قابهای فولادی مهاربندی شده همگرا با استفاده از دیوارهای برشی فولادی پرداخته شده است. تمرکز پژوهش بر روشهایی است که در آنها مقاوم سازی تنها با اضافه کردن المانهای دیوار برشی فولادی به قاب مهاربندی شده صورت میپذیرد. ابتدا تعدادی قاب فولادی مهاربندی شده ی غیرمقاوم به عنوان قابهای پایه انتخاب و مدل سازی شده اند. قابهای پایه با اضافه کردن پانلهای فولادی به روشهای مختلف، مقاوم سازی می شوند. سپس همه قابهای پایه و قابهای مقاوم سازی شده به صورت استاتیکی غیرخطی تحلیل می شوند. از مقایسه ی مدلهایی که در آنها بهسازی لرزهای بهکمک تعویض سیستم لرزهبر از مهاربندهای فولادی همگرا به دیوارهای برشی فولادی صورت پذیرفته است، با سایر روشهای مقاوم سازی مورد مطالعه، میتوان به رفتار لرزهای بهبودیافته ی قابهای بهسازی شده پیبرد. مطالعه ی حاضر نشان میدهد در قابهای فولادی مهاربندی شده، با رعایت پارهای نکات علمی، فنی و اجرایی، تعویض سیستم باربر جانبی از مهاربندهای فولادی همگرا به دیوار برشی فولادی نازک، میتواند به عنوان روشی مناسب برای مقاوم سازی و بهسازی طیف وسیعی از قابهای فولادی موجود، استفاده شود.
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده
نامعینی سازهها یک مفهوم نامستقل در مهندسی سازه است که وابستگی ذاتی به عواملی چون مقاومت افزون و شکلپذیری سازهها دارد؛ با این وجود عموم پژوهشگران افزایش نامعینی را خاصیتی مطلوب در سازهها برای مقابله موثرتر در برابر بارهای تصادفی نظیر بارهای زلزله دانستهاند. در این پژوهش به منظور تفکیک نقش نامعینی از مقاومتافزون، تعدادی سازه بتن مسلح با سیستم قاب خمشی که مقاومت نهایی یکسان دارند طرح شده است. رفتار لرزهای این سازهها، از نقطه نظر پارامترهای پاسخ دینامیکی سازهها، تحت شتابنگاشتهای طبیعی زلزله مورد ارزیابی قرار گرفته است. همچنین کفایت ضرایب رفتار بهدست آمده در این تحقیق، به عنوان شاخصی از کیفیت رفتار سازهها در زلزله، مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل بیانگر این است که: الف) افزایش نامعینی به تنهایی نمیتواند معیاری برای بهبود رفتار سازهها تلقی شود و باید تاثیرات نامعینی بر سایر پارامترهای موثر بر رفتار سازهها لحاظ شود. ب) ضرایب رفتار بهدست آمده در این تحقیق میتواند به عنوان شاخصی از کیفیت رفتار سازهها، برای بارگذاریهایی که در سازه تغییر مکان نسبی به میزان مشخصی ایجاد میکنند، باشد؛ اما برای بارگذاریهایی که تغییر مکان نسبی بیش از آن حد مشخص ایجاد میکنند، رفتار سازهها به طور معمول از ضریب رفتار تبعیت نمیکند.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
فن ها کاربردهای وسیعی در صنایع مختلف دارند. عدم وجود ارتعاش در فنها، موجب کاهش هزینه های تعمیرات و نیز کاهش مصرف انرژی این ماشینآلات میشود. ارتعاشات در دراز مدت میتواند به شکل خرابیهایی در موتور فن و خستگی در ساز ه پدیدار گردد. از این رو بررسی علل ارتعاشی و یافتن راه حل هایی برای کاهش آن، از اهمیت ویژهای در افزایش طول عمر و راندمان فنها، برخوردار است. در این پژوهش به بررسی علل ارتعاش یکی از فن های هوایی پتروشیمی بوعلی سینا واقع در بندر ماهشهر پرداخته شده است. در ابتدا با استفاده از آنالیز تغییر شکل حین کارکرد مهمترین فرکانس هایی که باعث افزایش ارتعاش شده اند را شناسایی و سپس با استفاده از آزمون مودال حین کارکرد فرکانس طبیعی های سازه، استخراج شده اند. در ادامه مدل اجزاء محدود فن ایجاد شده است. با استفاده از تحلیل های انجام شده، این نتیجه حاصل شد که نزدیکی فرکانس گذر پره با یکی از فرکانس های طبیعی، مهمترین عامل ارتعاشات بالا در سازه می باشد. این مشکل با افزایش تعداد پره ها قابل حل می باشد. دومین عامل ارتعاشات بالا نزدیکی دور کاری الکتروموتور به فرکانس طبیعی تکیه گاه الکتروموتور می باشد که می توان با افزایش سختی، فرکانس طبیعی این تکیه گاه را افزایش داده از دور کاری الکتروموتور به اندازه کافی دور کرد.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
مدیریت کمی و کیفی منابع آب به منظور تأمین نیازهای آبی برای کاربریهای مختلف از رویکردهای مهم سیاستگذاری در هر کشور است. در این راستا پایش کیفیت آب مخازن سدها به عنوان یک گام اساسی در مدیریت این منابع با ارزش اهمیت ویژهای دارد. کاهش هزینههای عملیات پایش و طراحی شبکه پایش که حداکثر اطلاعات از آن حاصل شود، از اهداف مشترک همه برنامههای پایش است. در این تحقیق سعی شده است با استفاده از مدل کیفی CE-QUAL-W۲ نقاطی از مخزن سد کرخه که مقادیر شاخصهای کیفی در طول زمان در آن ها تغییرات زیادی را نشان میدهد شناسایی شود. برای این منظور، کنترل تغذیهگرایی در مخزن سد به عنوان هدف عملیات پایش در نظر گرفته شد و با توجه به اینکه چهار پارامتر اورتوفسفات، نیترات، کلروفیلa و اکسیژن محلول تأثیر زیادی در ایجاد بستر مناسب برای رشد ماکروفیتها، جلبکها و انواع علف های هرزآبی دارند، این چهار شاخص مورد مطالعه قرار گرفتند. با استفاده از مقادیر اندازه گیری شده شاخصهای مورد مطالعه در یک دوره چهارده ماهه از اردیبهشت ماه ۱۳۸۴ تا تیرماه ۱۳۸۵ مدل پیشبینی کیفیت دوبعدی CE-QUAL-W۲ کالیبره و واسنجی شد و با استفاده از سری زمانی شاخصهای کیفی در سلولهای مدل، مقادیر واریانس زمانی محاسبه شده و نقاطی که دارای واریانس زمانی حداکثر می باشند به عنوان نقاط بحرانی از نظر پایش کیفیت معرفی شدند. نتایج بدست آمده بیانگر کارایی متدولوژی پیشنهادی در تعیین نقاط بحرانی بمنظور پایش کیفی مخازن سدها می باشد.
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
اتصال چرخشی سرد فرآیندی جدید جهت تولید لولههای کامپوزیتی لایهای میباشد که بر مبنای فرآیند فلوفرمینگ ابداع شده است. استحکام اتصال در این فرایند به ضخامت اولیه ورق، مقدار تغییر شکل، دمای اتصال، استحکام ورقهای اولیه، عملیات حرارتی پس از اتصال و پارامتر های تولید مانند نرخ پیشروی، سرعت دوران اسپیندل بستگی دارد. در کار حاضر بررسی تاثیر میزان کاهش ضخامت، دمای عملیات حرارتی و زمان عملیات حرارتی بر استحکام اتصال چرخشی فولاد و آلومینیم انجام شده است. استحکام اتصال ایجاد شده از طریق فرآیند اتصال چرخشی با استفاده از آزمون پوستکنی یا لایه کنی ۱۸۰درجه اندازهگیری و بررسیهای ساختاری نیز با استفاده از میکروسکوپ نوری و میکروسکوپ الکترونی روبشی انجام شده است. از بین پارامترهای بررسی شده، دمای عملیات حرارتی و به دنبال آن درصد کاهش ضخامت بیشترین تاثیر را بر روی استحکام اتصال دارند و تاثیر زمان عملیات حرارتی با توجه به محدوده سطوح انتخابی در این مطالعه نسبت به دو عامل دیگر ناچیز است. نتایج نشان میدهد که افزایش دمای عملیات حرارتی تا حد معینی در اثر نفوذ اتم های فلزات در شبکه های یکدیگر منجر به افزایش استحکام اتصال میشود، اما افزایش بعد از آن باعث کاهش استحکام اتصال میشود . همچنین مطالعات نشان داد که بهترین شرایط ۵۵ درصد کاهش ضخامت، دمای عملیات حرارتی ۴۷۵ درجه سانتیگراد و زمان عملیات حرارتی ۱۲۰ دقیقه است که در این شرایط استحکام اتصال نمونه به استحکام تسلیم فلز پایه میرسد
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ویژهنامه تابستان- ۱۳۹۴ )
چکیده
مجموعه شامل ۴۶۲۰ سیستم یک درجه آزاد با مشخصات مختلف شامل زمان تناوب، درصد میرایی و متغیرهای تعیین کننده رفتار غیرخطی نماینده سازه های بتن مسلح با لحاظ نمودن ناحیه ترک خوردگی اولیه بتن، به همراه دو مجموعه شتابنگاشت معرف حوزه دور و نزدیک در مطالعه حاضر در نظر گرفته شده است. با انجام تحلیل های دینامیکی فزاینده – که امروزه گسترش فراوانی یافته است - برای سیستم های انتخابی، پاسخ تقاضای شکل پذیری سیستم ها در سطوح مختلف شدت لرزه ای محاسبه گردیده است. سپس رابطه بین سه متغیر ضریب کاهش مقاومت، ضریب شکل پذیری و زمان تناوب در سطوح مختلف شدت لرزه ای ارائه گردیده است. همچنین با در نظر گرفتن پارامتر های تاثیر گذار بر روابط مذکور، تاثیر هر یک از متغیرها مورد بحث واقع شده است. نتایج نشانگر آنست که زمان تناوب طبیعی سیستم و همچنین مدلسازی ترک اولیه در بتن باعث تاثیر قابل ملاحظه در پاسخ های غیرخطی نوسانگرها میگردد.
دوره ۱۵، شماره ۱۲ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
امروزه در صنعت خودرو سازی از محاسبات مهندسی به کمک رایانه(CAE) برای بهبود عملکرد نویز و ارتعاشات خودرو استفاده بسیار زیادی میشود. پیچیدگی بسیار زیاد بدنه خودرو، باعث میگردد مدلهای محاسبات مهندسی به کمک رایانه بسیار پیچیده شده و این امر بهینهسازی مدل پیشرفته را بسیار دشوار مینماید. مدلسازی مفهومی میتواند جایگزین بسیار مناسبی جهت پوشش دادن به محدودیتهای ذکر شده باشد. با کمک مدل مفهومی میتوان خصوصیات دینامیکی سازه خودرو شامل فرکانسهای طبیعی و شکل مودها را در مرحله اولیه طراحی و با حجم محاسبات بسیار کم مورد مطالعه قرار داد. بدین منظور یک مدل مفهومی توسعه داده شده برای سازه سرشاسی مدنظر ارائه شد. مدل مفهومی توسعه داده شده با استفاده از تیرهای معادل برای اعضاء تیرمانند در سازه و پنلهای اصلی، ساخته شده است. همچنین قابلیت اطمینان مدل ساخته شده به کمک نتایج تحلیل دینامیکی مدل المان محدود پیشرفته و همچنین آزمایشهای تجربی مورد ارزیابی قرار گرفت. دو معیار مقایسهای فرکانس-های طبیعی و شکل مودهای متناظر برای اعتبارسنجی استفاده شده است. نتایج حاصله حاکی از همبستگی نتایج مدلسازی و آزمایش تجربی در محدوده فرکانسهای پایین دارد. نتایج بدست آمده نشان میدهد که مدلسازی مفهومی توسعه داده شده در این پژوهش ابزاری بسیار قوی و موثر برای شناسایی و بهبود مشخصات دینامیکی اصلی سازه خودرو در مرحله اولیه طراحی میباشد..
دوره ۱۵، شماره ۸۳ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده
باکتری های اسید لاکتیک (LAB ) به طور گسترده در صنعت غذا به عنوان کشت های آغازگر برای فرآیند های تخمیری، به کار می روند. باکتریوسین، یکی از مهمترین مواد بازدارنده طبیعی است که توسط سویه های مختلفی از جمله ل.پلانتاروم، به عنوان شناخته شده ترین عضو خانواده LAB، تولید می شود. در این تحقیق، برخی خصوصیات باکتریوسین های تولید شده توسط دو سویه ل.پلانتاروم بررسی شدند. ابتدا، دو سویه ل. پلانتارومBL۱ و ل. پلانتارومEL۳ بومی آذربایجان شرقی از کلکسیون میکروبی پژوهشکده کشاورزی شمالغرب و غرب کشور انتخاب، و خاصیت ضد باکتریایی و طیف مهاری باکتریوسین های تولید شده توسط آن ها، تعیین شد. سپس حساسیت باکتریوسین های تولید شده به دو آنزیم پروتئازی و نیز پایداری حرارتی آن ها در دماهای مختلف تعیین شد. وزن مولکولی باکتریوسین ها، با تکنیک SDS-PAGE تخمین زده شد. طبق نتایج به دست آمده مشخص شد که باکتریوسین های تولیدی هر دو سویه علیه تمام پاتوژن های به کار رفته در پژوهش فعال بودند و همچنین بعد از اعمال تیمارهای دمایی مختلف همچنان فعالیت ضد باکتریایی خود را حفظ کردند. همچنین مشاهده شد که باکتریوسین های تولید شده به آنزیم پروتئیناز K حساس بودند اما در مقابل آلفا کیموتریپسین قادر به تخریب کامل باکتریوسین های تولید شده نبود. باکتریوسین های تولید شده توسط هر دو سویه ل.پلانتاروم مورد مطالعه، وزن مولکولی کمتر از۱۰ کیلودالتون داشته و در محدوده تعیین شده باکتریوسین های گروه IIb قرار گرفتند.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف: در این مطالعه پپتیدی حاوی توالی RGD از منشأ کلاژن IV معرفی شده است که دارای خصوصیات چسبندگی و تکثیری است. این پپتید روی داربست نانوفیبری پلی کاپرولاکتون/ ژلاتین تثبیت شد و چسبندگی و تکثیر سلولهای بنیادی مزانشیمی مغز استخوان انسانی روی داربست تغییر داده شده توسط پپتید بررسی شد. مواد و روشها: داربست نانوفیبری پلی کاپرولاکتون/ ژلاتین توسط الکتروریسی سنتز و پپتید مورد نظر توسط روش سنتز پپتید در فاز جامد ساخته شد. این پپتید توسط پیوند شیمیایی روی داربست پلی کاپرولاکتون/ ژلاتین تثبیت شد. داربستهای طبیعی و تغییر یافته توسط میکروسکوپ الکترونی نگاره و طیف مادون قرمز بررسی شد. چسبندگی و تکثیر سلولهای بنیادی مزانشیمی مغز استخوان انسانی روی داربست طبیعی و داربست تغییر داده شده توسط آزمون MTT بررسی شد. نتایج: تصاویر میکروسکوپ الکترونی نگاره نشان داد که داربستهای نانوفیبری الکتروریسی شده دارای ریختشناسی یکنواخت با قطر ۳۸±۱۹۰ نانومتر است. تغییر معنیداری در ریختشناسی داربست قبل و بعد از تثبیت پپتید مشاهده نشد. نتایج طیف مادون قرمز نشان داد که پپتید با موفقیت روی داربست تثبیت شده است. براساس نتایج MTT مطالعات سلولی نشان داد که تثبیت پپتید روی داربست، چسبندگی سلول به داربست را در تمام زمانهای مطالعه شده بهبود میبخشد. همچنین نشان داده شد که تثبیت پپتید منجر به افزایش قدرت تکثیر سلولها روی داربست فعال شده با پپتید در مقایسه با داربست طبیعی و پلیت کشت سلولی میشود. نتیجهگیری: پپتید RGD ساخته شده و تثبیت شده روی داربست نانوفیبری میتواند در کاربردهای مختلفی که نیاز به چسبندگی سلولی است استفاده شود و همچنین داربست ساخته شده و فعال شده با پپتید مورد نظر را میتوان در مهندسی بافت مورد استفاده قرار داد.