۲۷ نتیجه برای منتظر
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۷ )
چکیده
طبق برنامه چهارم توسعه کشور، باید اعتبارات هزینه ای از محل منابع غیرنفتی (به طور عمده مالیات) تأمین شود لیکن آمار نشان می دهد نسبت مالیات به بودجه جاری در ایران به طور متوسط ۳۶ است. براساس این آمار راهی دشوار و طولانی پیش روی سیاستگذاران و مدیران اجرایی این عرصه وجود دارد. وجود سیاستهای مالیاتی مؤثر یکی از عوامل مهم در تحقق اهداف مالیاتی است لیکن تدوین این سیاستها فعالیتی چند بُعدی و دشوار و نیازمند بهره گیری از خرد جمعی صاحبان منافع اصلی مالیات در بخشهای مختلف فعالیتهای اقتصادی است. اما این خبرگان با توجه به ذهنیت خود برداشتهای متفاوتی از مفهوم سیاستهای مالیاتی، میزان تأثیر آنها بر اقتصاد و اولویت بندی اجرای آنها دارند.
در این مقاله از روش دلفی برای تصمیم گیری گروهی و از نظریه فازی برای مدلسازی متغیرهای زبانی و عدم قطعیت موجود در نظریات متخصصان استفاده شده است و بر اساس آن طیّ سه پانل دلفی فازی، مهمترین سیاستهای مالیاتی کشور استخراج می شود. مهمترین حُسن این سیاستها دربرداشتن اتفاق نظر همه خبرگان و نیز پوشش عدم قطعیت موجود در ذهنیت آنان است.
دوره ۹، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
توسعه فنّاوری اطلاعات ظرفیتهای جدیدی را برای حوزه آموزش عالی فراهم آورده است، یکی از این ظرفیتها «یادگیری الکترونیکی» است به طوریکه پیادهسازی نظامهای یادگیری الکترونیکی به یکی از مهمترین روندهای سرمایهگذاری کشورهای مختلف تبدیل شده است. پیادهسازی موفق این نظامها زمانی تحقق خواهد یافت که آمادگی لازم در دانشگاه از نظر ابعاد مختلف انسانی، زیرساختی و محتوایی فراهم گردد. در این مقاله آمادگی منابع انسانی دانشگاهها شامل یاددهندگان (استادان) و یادگیرندگان (دانشجویان) به عنوان یکی از مهمترین ارکان آمادگی یادگیری الکترونیکی در دانشگاههای کشور مورد بررسی قرار گرفته است. به همین دلیل، با بهرهگیری از مطالعات اسنادی و نظر خبرگان، معیارها و سنجههای ارزیابی آمادگی منابع انسانی تعیین و وزن هر یک از معیارها محاسبه شده است و سپس بر اساس مدل حاصل میزان آمادگی منابع انسانی در ۸ دانشگاه جامع کشور بررسی شده است. نتایج حاصل نشان میدهد که در بیش از ۲۵ درصد معیارهای مربوط به آمادگی دانشجویان و حدود ۴۰ درصد از معیارهای مربوط به آمادگی استادان، امتیاز حاصل کمتر از حد متوسط بدست آمده است در عین حال میانگین آمادگی هر دو گروه در حد متوسط ارزیابی شده است. علاوه براین یافتههای پژوهش عدم توازن میزان آمادگی در معیارهای مختلف را تأیید میکند، به همین دلیل ضرورت توجه جدی مدیران دانشگاهها در برنامهریزی برای افزایش آگاهی از مزایای نظامهای یادگیری الکترونیکی، ایجاد سازوکارهای توانمندسازی مهارتی و ارتقای سطح دسترسی یادگیرندگان و یاددهندگان به امکانات شبکهای مهمترین برنامههای نظام دانشگاهی در افزایش میزان آمادگی منابع انسانی برای تحقق یادگیری الکترونیکی است.
زهرا منتظر، محمدباقر حبیبینجفی، محبت محبی، عبدالرسول ارومیهای،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۸ )
چکیده
انباشتگی ضایعات پلیاتیلنی یکی از مشکلات زیستمحیطی عمده است. هدف از این پژوهش بررسی تخریبپذیری میکروبی فیلمهای پلیاتیلنی پرداختشده با تابش آفتاب در شرایط نیمهصنعتی بهعنوان روش طبیعی برای حذف ضایعات پلیاتیلنی است. فیلمهای پلیاتیلنی بهمدت یک ماه در معرض تابش خورشید و سپس بهمدت صد روز در واکنشگاههای زیستی هوازی تحت تاثیر دو گونه میکروبی اسفنگوباکتریوم مولتیورورم IRN۱۱ و دلفتیا تسوروهاتنزیس IRN۲۷ قرار گرفتند. درصد افت وزن پلیاتیلن و تغییرات pH در محیط بررسی شدند. همچنین فیلم از نظر تغییر در ساختار شیمیایی توسط روش FT-IR بررسی شد و برای بررسی تشکیل لایه میکروبی روی سطح و تغییرات سطح پلیمر در مجاورت باکتریها تصویربرداری با میکرسکوپ الکترونی (SEM) به کار رفت. افزایش جزئی pH طی دوره انکوباسیون ثبت شد. درصد کاهش وزن نمونههای پلیاتیلن پرداختشده خورشیدی تحت تاثیر دو باکتری بهترتیب ۰/۰۱۳±۳/۳۱% و ۰/۰۲۵±۳/۹۸% بودند و گروههای عاملی کربونیلی در این نمونهها در اثر هیدرولیز باکتریایی بهصورت معنیداری کاهش یافتند. تصاویر بهدستآمده از میکروسکوپ الکترونی تشکیل لایههای میکروبی متفاوت را روی سطح پلیمر پرداختشده با تابش خورشید بهوسیله هر دو باکتری نشان دادند. نتایج نشان دادند تابش نورخورشید اثر معنیداری در افزایش قابلیت زیستتخریبپذیری میکروبی فیلمهای پلیاتیلنی داشت و دو باکتری مورد آزمون قادر بودند زیستتخریبپذیری فیلمهای پرداختشده با تابش خورشید را بهبود بخشند.
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده
در این مقاله، ایده بازیابی انرژی سیستم تعلیق فعال در خودروی هیبرید برقی ارائه شده و تاثیر آن بر مصرف سوخت و انتشار آلودگی خودروی هیبرید از طریق شبیه سازی های کامپیوتری مورد مطالعه قرار گرفته است. سیستم های تعلیق فعال از عملگرهای فعال برای اعمال نیرو و کنترل ارتعاشات بدنه خودرو استفاده می نمایند. عملگرهای فعال در هنگام نیاز، انرژی ارتعاشات را جذب نموده و یا به سیستم انرژی تزریق می کنند. با به کارگیری سیستم بازیابی انرژی، بخشی از انرژی ارتعاشات سیستم تعلیق می تواند به انرژی الکتریکی تبدیل شده و ذخیره گردد. در خودروهای هیبرید برقی، سیستم تعلیق فعال انرژی مورد نیاز خود را از منبع ذخیره انرژی الکتریکی خودرو دریافت می نماید. در این مقاله از یک منبع ذخیره انرژی الکتریکی ترکیبی، شامل باتری و ابرخازن، برای تامین انرژی مورد نیاز سیستم تعلیق فعال و اجزاء الکتریکی خودرو استفاده شده است. نتایج شبیه سازی ها نشان می دهند که با به کارگیری سیستم بازیابی انرژی، مصرف سوخت و آلاینده های خودرو کاهش می یابد.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۱ )
چکیده
هدف از مطالعه حاضر، بررسی و شناسایی ادراکات کارکنان در آستانه بازنشستگی صنعت برق درباره بازنشستگی برای رسیدن به شناختی عمیقتر از آن بود. برهمیناساس با استفاده از فن استخراج استعارهای زالتمن، به بررسی و تحلیل ساختارهای شناختی کارکنان پرداخته شده است. مشارکتکنندگان پژوهش به تعداد ۱۲ نفر و از بین کارکنان در شرف بازنشستگی صنعت برق با استفاده از روش نمونهگیری مفهوم انتخاب شدند. سپس از این افراد خواسته شد برای جلسه مصاحبه، تصاویری را که از نظر آنها بیانگر معنای بازنشستگی است، انتخاب کنند. در جلسه مصاحبه، پرسشهایی مربوط به تصاویر مطرح و بعد از آن، جوابها با هدف کشف مفاهیم تحلیل شد. در کل شانزده ساختار استخراج شد که بهترتیب، ساختارهای «امری محتوم»، «شروعی دوباره»، «ترس و هیجان وارد شدن به چالش جدید زندگی»، «انفکاک از کار و فقدان نقش»، «استراحت، کشف و پیگیری علایق فردی»، «آزادی و رهایی از قفس» و «محرومیت عاطفی» بهعنوان ساختارهای اصلی در نقشه اجماعی شناسایی شدند. براساس نقشه اجماعی، «شروعی دوباره»، «انفکاک از کار و فقدان نقش» و «امری محتوم»، ساختارهای علّی و «محرومیت عاطفی»، «ترس و هیجان واردشدن به چالش جدید
زندگی» و «استراحت، کشف و پیگیری علایق فردی»، ساختارهای معلول محسوب میشدند. نقشه اجماعی نشان میدهد که سازمان باید باتوجهبه روابط بین ساختارها، ضمن تقویت ذهنیتهای مثبت، ذهنیتهای منفی کارکنان در شرف بازنشستگی را تغییر دهد و چالشهای بازنشستگی مترتب بر آن را ترمیم کند.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۲۶ )
چکیده
فی الدراسات التاریخیه للمجتمعات المختلفه، تحظی «الحکومه» وما یتبعها اهتماماً خاصاً واعتباراً حافلاً. لأن کلمه «حکومه» واستعمالها بأشکالها المتنوعه تاریخیاً قد دُرست بدقه تامه واستحلت مکانها المناسب ضمن الاصطلاحات التاریخیه المرموقه، وکذا «لقب: الحاکم»، وعلی مختلف الأصعده فقد نالت باختلاف درجاتها عنایه تتناسب ومکانتها الاداریه والإجتماعیّه، والزمنیّه والبیئیه، وهلمَّ جرا.
وفی هذا المضمار قد غرب عن الأفکار انتقاء وانتخاب واستعمال واشاعه هذه الألقاب، لأن هذا لم یکن حسب الصدفه وعلی الفطره أبداً، لأن هذه الألقاب کان لها مبدئیاً معانٍ ومفاهیم تتناسب ونزعه واهتمام وتقالید الشعوب والمستوی الاجتماعی، وعند
دوره ۱۳، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
در این مقاله، مدل سازی واحد کنترل سوخت موتور جت (FCU) با استفاده از ساختار غیر خطی NARX بر اساس داده های ثبت شده از انجام آزمایش، ارائه شده است. بدین منظور، در ابتدا دستگاه تست FCU، متشکل از سیستم هیدرولیک، سنسورها و سیستم جمع آوری داده، طراحی و ساخته شده است و از این سیستم برای اندازه گیری و ثبت داده های مربوط به ورودی¬ و خروجی FCUاستفاده شده است. در ادامه با استفاده از این مجموعه داده¬ها، فرایند مدل سازی در بسته نرم افزاری متلب انجام گردید و مدل بدست آمده با داده¬های تست مورد ارزیابی قرار گرفته است که نتایج بدست آمده، نشان دهنده¬ی دقت مناسب مدل NARX در تخمین رفتار غیرخطی سیستم واقعی می¬باشد.
دوره ۱۳، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۲ )
چکیده
واحد کنترل سوخت موتور جت (FCU) در طی چند سال گذشته در آزمایشگاه شبیه سازی و کنترل سیستم های دانشگاه علم و صنعت ایران، طراحی و ساخته شده است و در حال حاضر در مرحله ی تست سخت افزار در حلقه قرار گرفته است. با توجه به اینکه در دستگاه تست FCU، موتور جت به صورت واقعی وجود ندارد لذا از یک موتور القایی به عنوان عملگر واسطه استفاده شده است تا از طریق آن بتوان میزان دور بدست آمده از نتایج شبیه سازی موتور جت را به پمپ دنده ای FCU منتقل کرد. در این مقاله، کنترل سرعت این موتور القایی مطابق با شرایط دستگاه تست ارائه شده است. بدین منظور از روش شناسایی سیستم برای مدل سازی اجزای بکار رفته در سیستم کنترل سرعت موتور القایی استفاده گردیده و مدل ارائه شده با استفاده از نتایج بدست آمده از تست عملی مورد ارزیابی قرار گرفت. این مدل جهت طراحی کنترلر فازی- عصبی- تطبیقی (ANFIS) استفاده شده است و با بکارگیری الگوریتم علف های هرز مهاجم (IWO) به عنوان یک ابزار قدرتمند کاوش در فضاهای جستجوی وسیع و نامنظم به تنظیم پارامترهای این کنترلر پرداخته شده است. کنترلر طراحی شده بر روی سیستم واقعی پیاده سازی گردید. نتایج بدست آمده از شبیه سازی و پیاده سازی کنترلر طراحی شده نشان دهنده عملکرد مناسب کنترلر ANFIS طراحی شده با الگوریتم IWO می باشد.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۲۸ )
چکیده
إن اتجاه تعامل العباسیین والفرق الدینیه مع الشیعه طیله القرن الثالث الهجری شهد تقلبات تعتمد علی المصالح وفقاً لما تتطلبه الأحداث التأریخیه، ولکن نزعه الشیعه لم تکن متکئه علی الآلیات السیاسیه المتداوله للرقی بمکانتها، بل کانت ملهمه من مدرسه الأئمه.
فی أواسط القرن الثالث نری أن تجدید الحیاه الاجتماعیه ـ الاقتصادیه للشیعه یتعرض للمعارضه، وفی نفس الوقت نشاهد ترسیخ بنیه الحکم العباسی بتوسیع الاتجاه الحدیثی السنی.
وهناک فی أوائل هذا القرن ولاسیما فی أواخره نوع من المساومه بین الحکومه وبین الأعلام الشیعیین المؤثرین التابعین لأصاله العقل.
وبعد التفکیر الاعتزالی للمأمون القائم علی «العنصر المعطی للشرعیه» یشهد التاریخ أن فی زمن المعتصم والواثق کانت سیاسه الحکومه هو الاتحاد مع «الأبناء» الأثریاء، وهم الذین قد احتلوا المواقع الاقتصادیه، ویحظون بالإعفاء عن الضرائب، وکذلک الاتحاد مع المعتزله، وبذلک قد تکوّن مثلث من هذا الاتحاد.
وفی النصف الثانی من القرن الثالث أدّت منافسه الجیش والخلافه فی إطار السیطره علی أموال الحکومه، متمحورهً علی قوه التنافس الطائفی، والتضامن فیما بین جماعه الشیعه ببغداد والری، متزامناً مع الضآله التدریجیه للسیطره المباشره للحکومه، واعتمادها علی دخل السواد، کل هذا أدی إلی زعزعه الحکومه، والهجره العلمیه إلی الشرق.
فی هذه الآونه برعت القیم الشیعیه العلیا، کما ظهر النفوذ الإداری لبنی الفرات وبنی نوبخت مصاحباً الجهاد العلمی والعملی لأعلام المدرسه الإمامیه. فآراء کل من آندره نیومن ودیوید وینـزو وألکساندر بابویج عن هذه الأحداث جدیره بالتأمل والدراسه.
دوره ۱۴، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
خمکاری لوله کاربرد بسیار گستردهای در صنایع هوافضا، خودروسازی و سایر صنایع دارد. چروکیدگی لوله های جدار نازک، تغییرشکل سطح مقطع و تغییرات ضخامت در حین خمکاری لوله، از مشکلهای اصلی این فرآیند بشمار میآید. نیروی فشاری و فشار داخلی میتواند به منظور کنترل بهتر فرآیند خمکاری مورد استفاده قرار گیرد. چنانچه نسبت شعاع خم به قطر لوله (R/D) در فرآیند خمکاری بین ۱ تا ۵/۱ باشد، خمکاری با روشهای معمول قابل انجام نیست. ارائه روش جدیدی که بتواند سبب برطرف کردن چروک در لوله و کمترین تغییرات ضخامت در دیواره آن شود، حائز اهمیت است. در این پژوهش، لوله ها به صورت انتها بسته تولید شده است. از آنجا که تهیه لوله جدار نازک با انتهای بسته مشکل است، در این پژوهش ابتدا لوله های انتها بسته بدون درز به وسیله فرآیندهای کشش عمیق و اتوکاری تولید گردیده و پس از ساخت این لوله ها، فرآیند خمکاری لوله با نسبت (R/D) برابر یک توسط فرآیند جدید خم هیدرولیکی به صورت تجربی و شبیه سازی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پس از بررسی مسیر فشار، مسیر فشاری که در آن لوله بدون چروکیدگی به طور کامل شکل قالب را به خود میگیرد، بدست آمد. همچنین اثر تغییرات فشار بر توزیع ضخامت لوله در شعاع داخلی و شعاع خارجی ناحیه خم لوله مورد بررسی قرار گرفت.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۲۹ )
چکیده
کان استعمال اصطلاح «أمیرالمؤمنین» (۱) متداول بکثره و بمعان مختلفه، ومع هذا فقد کان له معنی خاصّ، حاولنا دراسته و تحلیله فی هذا المقاله.
وحاولنا إلاجابه علی هذا السؤال: «کیف کان سلام الخلافه، وماهی طریقه استعماله ؟»کان السلام علی الخلفاءطوال التّاریخ بجمله: «السّلام علیک یاأمیرالمؤمنین» متداولاً، وهذا السّلام کان تأییدآّ للخلیفه. أمّا إذا تغیّرت هذه الجمله أو تبدّلت فیکون هذا دلاله علی الاعتراض علی الخلافه والخلیفه.
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
در این مقاله، با تدوین روشی نوین، طراحی اولیه اجزای سامانهی تغذیه یک موتور سوخت مایع سرمازا با پیکرهبندی مدارِ پنوموهیدرولیکی معین، انجام شده است. مدار موتور از نوع سیکل بسته و پیکرهبندی سامانهی تغذیهی آن شامل یک توربوپمپ اصلی با توربین گازیِ عکسالعملی، یک بوسترپمپ مولفهی سوخت با توربین هیدرولیکی و یک بوسترتوربوپمپ مولفهی اکسیدکننده با توربین گازی ضربهای است. روش ارائه شده مبتنی بر چهار ویژگی بهینهسازی سامانهی تغذیه را انجام میدهد. این چهار ویژگی عبارتند از دستیابی به مشخصهی مطلوب کاویتاسیونی در پمپها ـ به ویژه پمپ مولفهی اکسیدکننده ـ بالانس توان پمپها و توربینها، سازهی روتور و همچنین برآورد جرم سامانهی تغذیه. در نتیجه این فرایند، پارامترهای ورودی لازم برای طراحی اولیه ی هر جزء تعیین می شود. با حل اولیه معلوم میشود که بوسترپمپها، مرز کاویتاسیونی پمپهای اصلی را بهبود میدهند و بدین وسیله جرم آنها را کم میکنند؛ اما خود جرم دیگری به سامانهی تغذیه اضافه مینمایند. نقطهی بهینهی این مساله، با دو فرایند گرادیانی و تکاملی (ژنتیک) به دست آمده است و نتایج حاصل با دادههای یک موتور واقعی با مدار مشابه، مقایسه شدهاند. مقایسه نتایج طراحی با ورودیهای مشابه موتور واقعی، درستی روش ارائه شده را اثبات میکند و بهبود مشخصههای عملکردی سامانهی تغذیه را نشان میدهد.
دوره ۱۵، شماره ۱۲ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
رفتار دینامیکی پارامترهای هیدرولیکی جریان در رژیم گذرای عملکردِ توربوپمپ موتورهای سوخت مایع، متاثر از عوامل متعددی است. در این مقاله، عواملی چون؛ اینرسی پمپها، موازنهی توان پمپها با توربین، افزایش دمای سیال هنگام عبور از پمپ و تغییر بازده با تغییر دور توربوپمپ شبیهسازی شدهاند. نخستین بار، پرشدگی مسیرهای اصلی پمپ و همچنین پرشدگی مسیرهای هیدرولیکی درونی پمپ نیز، در کنار معادلات اصلی پمپ، شبیهسازی و بهکارگیری شدهاند. این شبیهسازی با نوشتن معادلات دیفرانسیل حاکم بر هر عامل، کوپل کردن کلیهی معادلات و سپس حل مساله به روش حجم محدود در نرمافزار سیمولینک متلب انجام شده است. نتایجِ مدل ریاضیِ حاصل با دادههای تجربیِ یک توربوپمپ واقعی مقایسه شده و نشان داده شده که در صورتی که اثر مسیرهای هیدرولیکی درونی پمپ، در نظر گرفته نشود، «زمان تاخیر استارت توربوپمپ» تطابقی با نتایج ندارد و با اعمال این اثر، تطابق مناسب و قابل قبولی برقرار میشود. همچنین نشان داده شده است که با افزایش مقاومت و اندوکتانس مسیر درونیِ پمپ، میتوان زمان تاخیر استارت را تغییر داد و از آن به عنوان پارامتر بهینه کردن فرایند استارت موتور استفاده نمود.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱۱- )
چکیده
چند پارگی سیاسی ایران قرن سوم مؤثر در تنوع تأملات و توسعه تعاملات متقابل مذهبی بود. مرجئه و حنیفه توانسته بودند با کارکرد تودهگرایی و تساویانگاری تأثرات عمیقی را در ایران و بین موالی بگذرانند. در اواسط قرن سوم هجری، پهنه نفوذ مکتب شافعی با ربایش شهرهایی مثل ری، نیشابور و سمرقند وتاشکند، تسلیط تأمل حنفی – حنبلی را محدود کرد که نرخ تجمع شهرنشینی ناشی از کثرت جلب موالی از مناطق اقماری و روستاها به شهرهای مذکور، بیتأثیر در این روند نیست. مناسب بودن جغرافیای سیاسی ایران و تلاشهای خط شیعی زیدی با رنگ معتزلی علیه طاهریان باعث شد مه حتی سامانیان نیز در حذف کامل ریشه جامعه شناختی تأمل مذکور در بخشهایی از ایران توفیق نیابند. داعیان اسماعیلی هم بهویژه در خراسان اواخر قرن سوم، تلاش سابق بر تغییر تأمل مذهبی روستایی را در یک جایگشت، به تأثیر بر تغیر اعتقادی نخبگان سیاسی – شهری تبدیل نمودند.
آشکارترین سرمایهگذاری برای تمایلات امامی – شیعی ری توسط احمد بن حسن مادرانی صورت پذیرفت. کلین ری نیز شاهد طلوع شخصیت محمدبن یعقوب به عنوان رابط امامی – روائی بود مه توانست یک راهکار با قرائت قمی برای جامعه امامی بغداد در زمینه عقلگرایی و انطباق نظریه سازمان جامعه در طول غیبت ارائه دهد.
جمعبندی پایه ارتباط بین جمعیتی امامی در نیشابور، ری، قم، مرو و بلخ قرن سوم فراتر از یک لایه روبنای تبادلات صنفی است، بهویژه که قم در سایه اشعریان اواخر قرن سوم، بهدلیل وجود نخبگان علمی غالب در جامعه شهری مذکور، شاهد تمرکز امامیه و برنامهریزی توسعه اعتقادی – اقتصادی بود. نظریه آندره نیومن – ویلفرد مادلونگ، دان لوپ و پلت در این حوادث محل تأمل و بررسی است.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۱ )
چکیده
دولت الکترونیک نیاز روزافزون جوامع بشری بر اثر تحولات ناشی از عصر دانش است؛ تحولاتی که از آن ها با عنوان «انقلاب اطلاعات و ارتباطات» یاد میشود. درحالی که تحقق دولت الکترونیک در روستاها، به دلیل شرایط خاص فضایی آن ها، در مقایسه با شهرها اهمیت بیشتری دارد، متأسفانه کمتر مورد توجه قرار گرفته است. همچنین، باوجود مباحث بسیار گسترده درباره دولت الکترونیک، به شاخص های مورد پذیرش ارزیابی تحقق دولت الکترونیک کمتر توجه شده است. این مقاله کاوشی است برای دست یابی به این هدف. روش این تحقیقْ توصیفی- تحلیلی (مطالعات اسنادی در تعیین شاخص ها و نشانگرها و مطالعه میدانی به منظور بومیسازی و وزن دهی آن ها) است. با توجه به بررسی های انجام شده، در تحقق دولت الکترونیک دو بعد سخت و نرم مطرح میشود: در بعد سخت شاخص های شبکه ارتباطی و تجهیزات و در بعد نرم شاخص های سیاست، مقررات و قوانین و... به چشم می خورد. نتایج تحقیق حاکی از اهمیت بیشتر شاخص های شبکه ارتباطی، تجهیزات و فرهنگ در مقایسه با سایر شاخص هاست.
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
با توجه به دقت و اعتبار روشهای مبتنی بر رفتار اتمی مانند شبیهسازی دینامیک مولکولی (MD)، امروزه این روشها نقش بسیار مهمی در زمینه مدلسازی ورقههای تک لایه گرافن ایفا میکنند. با این حال، استفاده از این روشها به دلیل هزینههای محاسباتی بالا تنها محدود به سیستمهای با اندازه کوچک میباشد. علاوه بر این، با توجه به طبیعت گسسته گرافن، از روشهای مبتنی بر مکانیک محیط پیوسته نمیتوان برای مطالعه ویژگیهای مکانیکی آن استفاده کرد. برای غلبه بر این مسائل، در این پژوهش، روش جدید المان محدود در مقیاس اتمی (AFEM) براساس پتانسیل ترسوف- برنر توسعه داده شده است. بهرهوری روش پیشنهادی از لحاظ دقت و سرعت با استفاده از یک مثال عددی برای ورق گرافن و مقایسه نتایج با شبیهسازی دینامیک مولکولی نشان داده شده است. مقایسه نتایج، نشاندهنده دقت بسیار بالای روش پیشنهادی می-باشد. این در حالی است که سرعت این روش تقریبا ۱۰۰ برابر روش دینامیک مولکولی است. همچنین برای درک بهتر روش، تاثیر عوامل موثری همچون طول اولیه پیوند در ساختارهای غیرتعادلی و نیز تعداد اتمها بر روی سرعت شبیهسازی بررسی شده است. لازم به ذکر است که، تاکنون در تمامی مطالعات انجام شده در حوزه ارزیابی رفتار مکانیکی نانوساختارها بر مبنای روش AFEM، شرایط مرزی دورهای در نظر گرفته نشده است. در همین راستا، برای اعمال شرایط مرزی دورهای در روش AFEM، این روش، توسعه داده شده است. نتایج به دست آمده نشان میدهند که نتایج روش المان محدود مقیاس اتمی بدون لحاظ کردن شرایط مرزی دورهای، اختلاف زیادی با نتایج دینامیک مولکولی دارد.
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
در این مقاله طراحی و بهینهسازی تکاملی چند هدفه الگوریتم کنترل سوخت مین-ماکس موتور توربوفن ارائه شده است. بدین منظورابتدا، موتور توربوفن در نرمافزار جی اس پی مدل شده، سپس براساس دادههای حاصل از شبیهسازی موتور در این نرمافزار، مدلی از پارامترهای مختلف موتور با استفاده از ساختار نارایکس شبکه عصبی برای انجام شبیهسازیهای بعدی حاصل شده است. جهت اعتبارسنجیمدلهای حاصل شده، یک سیگنال سوخت آزمون تولید و صحت عملکرد مدلها با استفاده از آن مورد ارزیابی قرار گرفته است. در اقدام بعدی نیازمندیهای کنترلی موتور توربوفن بیان و مطابق با آن کنترلر سوخت موتور به روش مین-ماکس طراحی و حلقههای کنترلی مختلف موجود در آن شرح داده شد. هر یک از این حلقهها دارای یک کنترلر تناسبی است که به عنوان ضرایب کنترلی کنترلر شناخته میشوند. در مرحله نهایی برای تخمین ضرایب کنترلی کنترلر از الگوریتم بهینهسازی ژنتیک چند هدفه استفاده شده است. در این مسئله بهینهسازی، زمانهای نشست در شتابگیری مثبت و منفی، مقدار سوخت مصرفی و میزان آلایندههای تولید شده موتور بعنوان توابع هدف درنظر گرفته شده است. نتایج حاصل از شبیهسازی کنترلر بهینهسازی شده و مدل موتور نشان داده است، کنترلر نهایی نه تنها توابع هدف را بهینه میکند بلکه تمام مودهای کنترلی موتور را در طول شتابگیری مثبت و منفی برآورده می-سازد.
دوره ۱۶، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
در این پژوهش با بکارگیری مدلهای مختلف شبکه عصبی، به بررسی ارتباط میان میزان تولید آب شیرین و دمای بخار آب در اثر شرایط مختلف جوی و چندین دبی آب ورودی در شرایط مختلف روز در یک آب شیرینکن مجهز به متمرکز کننده خطی سهموی خورشیدی پرداخته شد. نتایج نشان داد که شبکههای استاتیک و دینامیک با دقت بالایی میتوانند فرآیندهای تولید آب شیرین را مدلسازی کنند. شبکه عصبی استاتیک با سرعت بالاتر نسبت به شبکههای دینامیکی میتواند فرآیند مدل سازی را انجام دهد در عین حال به نظر میرسد که میزان خطا در فرآیند مدل سازی با بکارگیری شبکههای دینامیک کاهش مییابد. ضریب تبیین برای الگوهای آموزش، ارزیابی و تست در شبکه استاتیک به ترتیب ۰,۹۸۹۸، ۰.۹۸۹۹ و ۰.۹۸۸۹ میباشد. در حالی که ضریب تبیین برای الگوهای آموزش، ارزیابی و تست در شبکه دینامیک به ترتیب ۰.۹۹۲۲، ۰.۹۸۹۴ و ۰.۹۹۰۱ میباشد. همچنین میزان خطای شبکه در شبکه استاتیک برای الگوهای آموزش، ارزیابی و تست به ترتیب ۰.۰۰۱۱، ۰.۰۰۲۷ و ۰.۰۰۲۴ و برای شبکههای دینامیک به ترتیب ۰.۰۰۱۸، ۰.۰۰۰۷ و ۰.۰۰۰۴ میباشد. مقایسه شبکههای استاتیک و دینامیک نشان داد که شبکههای دینامیک با دقت بیشتری نسبت به شبکههای استاتیک میتواند میزان تولید آب شیرین و دمای بخار آب را با توجه به تغییرات پارامترهای جوی پیشبینی کند.
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۳۱ )
چکیده
کانت الروایه الشفویه والطریقه الإسنادیه هی الصوره الغالبه علی کثیر من کتب الحدیث والفقه والنصوص الرجالیه والتفسیریه وحتی المصادر التاریخیّه والأدبیّه التی دوّنت فی القرون الأولی من التاریخ الإسلامیّ. سیطره هذا الأسلوب علی روایه الحدیث إلی جانب الإعتقاد الذی کان سائداً باَنّ العرب کانوا یمتلکون ذاکرات قویّه تغنیهم عن کتابه ما یتلقون من تعالیم لفتره طویلة، جعل بعض الکتاب یعتقدَ بأن المصادر لهذه الکتب کانت شفویّه تماماً. وما نرمی إلیه فی هذا المقال هوالتعرف علی مصادر کتابه الحدیث والتأریخ الروائی معتمدین علی شواهد تثبت استخدام الکتابه فی عصر النبوه وشیوعها الواسع فی عصر الصحابه والتابعین، کما أوضحنا دور الکتابه التأریخی فی تسجیل وتدوین التراث العلمی والدینی للمسلمین. ثم بَینا ما أحدثته الذاکره العربیه المزعومه من إِبهامات ومشاکل فی التراث العلمی للقرون الإسلامیّه الأولی، وأوضحنا الجوانب المختلفه للنظریه القائله بأن معظم الراویات والأحادیث وصلت إلی جامعی الأحادیث وکتاب التأریخ عبر الکتابه المستمره للأساتذه والطلاب، إذاً هناک علاقه وتعامل بین الروایات الشفویّه فی القرون الأولی والمصادر المکتوبة.
دوره ۱۹، شماره ۵ - ( اردیبهشت ۱۳۹۸ )
چکیده
در توربینهای گازی پرفشار، گاز داغ عبوری از استاتور، دارای دبی جرمی بالایی است و احتمال تغییرات حتی اندک در هندسه پرهها، تاثیر قابل توجهی بر میدان جریانِ پاییندست خواهد داشت. این تغییرات اندک را میتوان در حد خوردگی قیاس کرد. اولین رخداد ناشی از این خوردگی، غیریکنواختشدن جریان در فاصله محوری استاتور- روتور است. این جریان غیریکنواخت، بهدلیل داشتن الگوی پیچیدهای از گردابهها، از انتقال کامل انرژی سیال به روتور جلوگیری میکند و کارآیی توربین را بهشدت کاهش میدهد. در پژوهش حاضر، یک توربین گاز پرفشار خاص، در معرض خطر خوردگی سریع فرض شده است. هدف اصلی، پیشبینی تغییرات هندسی ناشی از این نوع خوردگی است. در ابتدای کار، تحلیل عددی سهبُعدی مدل اولیه توربین، با هدف مشاهده دقیق میدان جریان، انجام و نتایج حاصل با نتایج آزمایشهای تجربی موجود اعتبارسنجی شد. سپس بهمنظور بررسی تاثیر خوردگی بر عملکرد توربین، تغییرات هندسی در پروفیل پره استاتور اعمال و توزیع جریان تحت تاثیر این تغییرات، بهصورت سهبُعدی تحلیل شد. نتایج نشان داد بیشترین خطر خوردگی در نقطهای نزدیک لبه فرار پره استاتور است. بهعلت خوردگی، نسبت سطح بین ورودی و خروجی پرههای استاتور، کمتر و موجب کاهش سرعت محوری میشود. اما همزمان با افزایش سطح خروجی کانال استاتور، میزان دبی جرمی گاز ۷/۳۱% افزایش مییابد. در این شرایط، عملکرد توربین از نقطه طراحی خارج میشود. الگوی جریان در ورود روتور پیچیدهتر میشود و با جدایش جریان از روی پره روتور و ایجاد تغییرات شدید دما روی ناحیه جداشده، خوردگی بهسرعت توسعه مییابد.