جستجو در مقالات منتشر شده


۱۶ نتیجه برای مهدی زاده


دوره ۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده

در حال حاضر اغلب مهندسین سازه در فرایند طراحی، دیوارها را به عنوان عناصر غیرساز های به شمار آورده و تنها جرم آ نها را در محاسبات مدنظر قرار می دهند. از طرف دیگر معماران نیز، مشخصات دیوارها را بدون توجه به عملکرد لرزه ای آن ها تعیین میکنند. در حالی که تجربیات زلزله های گذشته نشان میدهد دیوارها میتوانند آثار مثبت یا منفی بر رفتار
ساختمان داشته باشند. هدف از این مقاله شناسایی نقاط ضعف دیوارها و آثار آن ها بر عملکرد لرزه ای ساختمان به شیوه ای مفهومی میباشد. در این تحقیق از مشاهده خسار تهای زلزله های گذشته به عنوان یک آزمایشگاه با مقیاس یک به یک استفاده شد ه است.
نتیجه مطالعات نشان میدهد رفتار لرزه ای دیوارها در یک نمودار شامل سه سطح و هر یک در دو جهت مثبت و منفی قابل تحلیل است. در سطح یک از عملکرد نامطلوب، تنها دیوار دچار آسیب میگردد، در سطح دو، احتمال وارد شدن آسیب به دیگر عناصر ایجاد می گردد، در سطح سه، دیوار موجب آسیب دیدن سازه ساختمان میگردد. در سطح یک از عملکرد مطلوب، دیوار پایدار باقی می ماند، در سطح دو، دیوار آسیبی بر عناصر دیگر وارد نمیکند، در سطح سه، دیوار میتواند موجب پایداری سازه های غیرمقاوم در برابر زلزله گردد یا پتانسیل اضافی برای سازه های مقاوم در برابر زلزله به وجو دآورد.

دوره ۱۱، شماره ۰ - ( Spring & Summer ۲۰۰۸- ۱۳۸۷ )
چکیده

هدف: مننژیت باکتریایی یکی از عفونت‌های جدی و گاهی کشنده است که روی سیستم اعصاب مرکزی تأثیر می‌گذارد. دانستن علت مننژیت ایجاد شده توسط عوامل ویروسی یا باکتریایی، به‌دلیل تفاوت در شدت بیماری و نیز درمان آن از اهمیت خاصی برخوردار است زیرا آنتی‌بیوتیک‌ها می‌توانند مانع از گسترش بعضی از این عوامل در بین مردم شوند. نیسریا مننژیتیدس و هموفیلوس آنفولانزا دو عامل مهم بیماری‌زا هستند که در ایجاد مننژیت حاد باکتریایی دخالت دارند. روش‌های مختلفی برای شناسایی نیسریا مننژیتیدس و هموفیلوس آنفولانزا استفاده شده است، اما علاوه بر طولانی شدن نیاز به روش‌های حساس‌تری برای شناسایی این بیماریزا‌ها می‌باشد؛ بنابراین زمان آزمایش از حساسیت کمتری برخوردار بوده و انجام آن با مشکلاتی همراه است. مواد و روش‌ها: در این تحقیق برای شناسایی هموفیلوس آنفولانزا و نیسریا مننژیتیدس از روش PCR Multiplex (mPCR) استفاده شد. تأیید اولیه این زیرگونه‌ها به روش بیوشیمیایی صورت پذیرفت. به‌منظور شناسایی با استفاده از واکنش mPCR، دو جفت آغازگر اختصاصی ژن lic-۱ برای هموفیلوس آنفولانزا و ژن opa برای نیسریا مننژیتیدس طراحی شد. نتایج: قطعه DNA تکثیر یافته برای هموفیلوس آنفولانزا ۱۵۰ جفت‌باز و برای نیسریا مننژیتیدس ۳۲۰ جفت‌باز بود. استرپتوکوکوس نمونیا به‌عنوان کنترل منفی استفاده شد و نتایج PCR آن با آغازگر طراحی شده منفی بود. نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که PCR خصوصاً زمانی که نتایج رنگ‌آمیزی، کشت باکتری یا شناسایی آنتی‌ژن منفی بوده یا نتوان به‌طور قطعی نتایج آن‌ها را تأیید نمود، یک تکنیک تکمیلی مفید برای تشخیص می‌باشد.

دوره ۱۱، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۹ )
چکیده

مسائل و کنش‌های اجتماعی در آثار محمود دولت­آبادی جایگاه بسیار پررنگی دارند. «مرد» داستان کوتاهی است که از­جمله آثار رئالیستی او به­شمار می‌آید و دارای توصیفاتی دقیق از فضا، شخصیتها و عناصر متعدد داستان است. در این پژوهش پرسش اصلی این است که چگونه در این داستان زبان مسئلۀ هویت شکل­نگرفته را بازتاب گفتمانی می‌دهد؟ چگونه زبان می‌تواند نظام روابط زنانه و مردانه را از طریق اجراگری به چالش بکشد؟ و اینکه کارکرد فرهنگی هویت در این روایت چیست؟ هدف از نگارش این مقاله تحلیل گفتمانی و بررسی اجراگری در شکل‌گیری و فهم‌پذیری هویت شخصیت اصلی و قهرمان این داستان به­نام «ذولقدر» است. قهرمانی که دورۀ کودکی خود را پشت­سر گذاشته و اکنون که در آستانۀ ورود به نوجوانی است، زندگی او دچار فراز و نشیبی ناگهانی میشود. او در غیاب پدر تلاش می‌کند که نقش پدر خانواده را بر عهده بگیرد و با بازتاب هویتی تقلیدی، مسئولیتی را که والدینش از تقبل آن سر­باز زدهاند، به تنهایی به­دوش بکشد. ذولقدر با تقلید از گفتمان، رفتارها و اجراگریهای پدرش به­منزلۀ یک الگوی فرهنگی، هویت جنسیتی جدید خود را بازتولید می‌کند.
مریم مهدی زاده، مژگان شیخ پور، ایمان سلحشوری فر، سید داور سیادت، پروانه صفاریان،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده

کلبسیلا ‌‌‌پنومونیه، باسیل گرم منفی از اعضای خانواده انتروباکتریاسه می باشد و علیرغم اینکه جزئی از میکروفلور طبیعی بدن می باشد، یک پاتوژن فرصت طلب و از عوامل اصلی عفونت های بیمارستانی است. افزایش ظهور مقاومت به چند دارو در کلبسیلا پنومونیه گزینه های درمانی را برای این باکتری محدود کرده است. نانولوله های کربنی (CNT) می توانند با بهبود پایداری و حلالیت دارو، اثربخشی داروها را افزایش دهند. هدف این تحقیق، تهیه و ارزیابی اثر آنتی باکتریال نانوسیال حاوی نانو لوله های کربنی عاملدار(f-CNT-NF) بر کلبسیلا پنومونیه جدا شده از نمونه های بالینی می باشد. برای تائید سویه تست های بیوشیمیایی IMViC، کیتAPI۲۰E و تست های افتراقی تکمیلی انجام گردید. مقاومت آنتی بیوتیکی با روش انتشار دیسک تعیین شد. سویه مورد مطالعه، نسبت به تمامی آنتی بیوتیک(Ab) های مورد بررسی از جمله سفپیم، مقاومت نشان داد. کمترین غلظت مهارکنندگی(MIC) با استفاده از روش میکرو رقت Ab تعیین شد. MIC در ۵ حالت اثردهی شاملAb ، f-CNT-NF ، CNT-NF بدون عامل ، Ab به همراه CNT-NF و Ab به همراه f-CNT-NF ، تعیین گردید. علیرغم اینکه اثر دهی ۱۰ µg/ml سفپیم، و µg ۸۰ f-CNT-NF ، به طور جداگانه، رشد باکتری را مهار نکرد، اما اثر دهی همزمان µg/ml ۱۰ سفپیم به همراه µg۸۰ f-CNT-NF ، رشد باکتری را مهار کرد. نتیجه گیری شد که f-CNT-NF می تواند در انتقال دارو در غلظت های پایین تر از حالت آزاد، موثرتر باشد که می تواند به عنوان ابزاری برای بهینه سازی دارو رسانی استفاده شود.

دوره ۱۳، شماره ۵۶ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده

چکیده بازرسی ترک پوسته تخم مرغ در گذشته به طور معمول در صنعت با نورآزمایی صورت می­گرفته است. این عمل با گذر زمان سبب خستگی چشم، قضاوت نادرست و تشخیص سخت ترک­های موئی می­گردد. پژوهش­های اخیر به مطالعه تشخیص ترک پوسته تخم مرغ  براساس تشخیص نوری و مکانیکی به طور خودکار متمرکز می­باشد. در این پژوهش­، پوسته تخم­مرغ­ها به وسیله یک ضربه­زن مکانیکی سبک در مکان­های مختلف تحریک شدند و پاسخ فرکانسی ارتعاش پوسته تخم­مرغ همراه با شناسایی الگو برای تشخیص تخم­مرغ سالم از ترک­دار استفاده گردید. روش­های شناسایی الگو مورد استفاده PCA و SVM بودند. تعداد بهینه مولفه­های اصلی با توجه به مقدار خطای مدل پیشگو و حداکثر تمییز میان تخم­مرغ سالم از ترک­دار  ۷ بدست آمد. نتایج پژوهش نشان داد که روش تحلیل ارتعاشی پاسخ ضربه پوسته توانایی تشخیص تخم­مرغ سالم و با پوسته ترک­دار به ترتیب با دقت ۱۰۰% و ۵/۸۷% را دارد. 

دوره ۱۴، شماره ۶۵ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده

 
چکیده
در این پژوهش اثر افزودن صمغ فارسی و پودر تفاله هویج به فرمولاسیون دونات به منظور تهیه یک فرآورده کم‌چرب با محتوی فیبری بالا و ویژگی‏های حسی مطلوب با استفاده از شیوه سطح پاسخ و با یک طرح چرخش‏پذیر مرکب مرکزی موردبررسی قرار گرفت. متغیرهای مستقل شامل صمغ فارسی (%۵/۱-۰)، پودر تفاله هویج (%۱۵-۰) و آب (%۵۳-۳۸) بود. متغیرهای وابسته شامل ویژگی‏های بافت سطحی، شاخص‏های رنگ پوسته، ویژگی‏های ساختار مغز و ویژگی‏های حسی دونات بود. نتایج نشان داد با افزودن پودر تفاله هویج به فرمولاسیون، زبری سطح نمونه‏های دونات افزایش یافته و ویژگی‏های ساختار مغز افت می‏کنند (۰۵/۰>p). آب فرمولاسیون دارای یک تأثیر منفی درجه دوم معنی‏داری بر ساختار مغز دونات بود (۰۵/۰>p). همچنین یک اثر متقابل قابل‌توجه بین آب و پودر تفاله هویج بر ویژگی‏های ساختار مغز مشاهده شد (۰۵/۰>p). با افزایش سطح پودر تفاله هویج و کاهش سطح آب فرمولاسیون، شاخص L* سطح نمونه‏ها کاهش و شاخص a* سطح آن‌ها افزایش یافت (۰۵/۰>p). همچنین نتایج ارزیابی حسی نشان داد با افزودن سطوح بالاتر پودر تفاله هویج نمرات پذیرش مصرف‌کننده کاهش معنی‌دار یافت (۰۵/۰>p). نتایج آنالیز همبستگی به‌خوبی نشان داد شاخص‏های بینایی، همبستگی قوی (۰۵/۰>p) با ویژگی‏های حسی دونات داشتند که بیان‌کننده توانایی تکنیک‏های پردازش تصویر در پیش‌بینی پذیرش مصرف‌کننده بود. شیوه سطح پاسخ نشان داد دونات با فرمولاسیون بهینه شامل %۱۷/۱ صمغ فارسی، %۴۴/۷ پودر تفاله هویج و%۲۹/۴۸ آب دارای محتوی فیبری بالا، محتوی روغن کاهش‌یافته و ویژگی‏های حسی قابل قبولی بود.

دوره ۱۴، شماره ۶۹ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده

چکیده در سالهای اخیر کاربرد طیف‏سنجی UV/NIRبه عنوان یک روش غیرمخرب با روش‏های شیمی‏سنجی به منظور ارزیابی کیفیت محصولات کشاورزی به طور گسترده‏ای مورد توجه قرار گرفته است. توت سیاه یکی از میوه‏های بومی ایران است که در زمینه تعیین شاخص‏های کیفی آن به روش غیر مخرب اطلاعات محدودی وجود دارد. در پژوهش حاضر به منظور انتخاب نواحی طول موج موثر در طیف‏سنجی UV/NIR(nm ۱۱۰۰-۳۰۰)، از دو روش BiPLS و iPLS جهت تشخیص پارامترهای کیفی مانند میزان مواد جامد محلول(TSS)، اسیدیته، ویتامین‏ث و آنتوسیانین در آب‏میوه توت سیاه مورد استفاده شد. لازم به ذکر است که قبل از انجام محاسباتمذکور، در مرحله نخست برای هر سه مدل پیشگو (PLS، BiPLS و iPLS) تعداد مولفه اصلی مربوط به هر پارامتر آب‏میوه (TSS، اسیدیته، ویتامین‏ث و آنتوسیانین) با استفاده از روش Cross-Validation استخراج شد. با توجه به نتایج حاصل از مقایسه این سه مدل مشخص شد که در تشخیص و اندازه‏گیری پارامترهای داخلی TSS  (RMSEC=۰,۰۷۶, rc=۰,۹۶ و RMSEV=۰.۰۳, rv=۰,۹۶)، اسیدیته (RMSEC=۰.۰۱۴, rc=۰,۹۶ و RMSEV=۰.۰۱۳, rv=۰,۹۸)، ویتامین‏ث  (RMSEC=۰.۰۵۳, rc=۰,۸۷ و RMSEV=۰.۰۰۰۸, rv=۰,۹۳) و آنتوسیانین (RMSEC=۰.۰۰۰۷, rc=۰,۹۷ و RMSEV=۰.۰۰۰۶, rv=۰,۹۵) BiPLS با ۱۵ فاکتور از ۲۰ فاصله انتخاب شدهبهترین عملکرد را داشته است.

دوره ۱۶، شماره ۹۳ - ( آبان ۱۳۹۸ )
چکیده

هدف از این پژوهش، بررسی اثر افزودن آرد دانه چیا اصلاح شده ( ۵/۷ – ۰ درصد) بر محتوی رطوبتی، مقدار چربی، میزان فیبر کل، میزان فعالیت آنتی اکسیدانی، میزان فنل کل، رنگ ، بافت و ویژگی های ارگانولپتیکی نان بربری طی ۶ روز ماندگاری به منظور تهیه نان فراسودمند بود. نتایج نشان داد، افزودن آرد دانه چیا اصلاح شده سبب افزایش میزان محتوی رطوبتی، میزان روغن، میزان فیبر کل، میزان فنل کل و میزان فعالیت آنتی اکسیدانی در نمونه ها شد. به طوری که میزان فعالیت آنتی­اکسیدانی از (۹/۰ ± ۵/۱۷ درصد) برای نمونه شاهد به (۲/۰ ±  ۲/۶۶ درصد) برای نمونه حاوی ۵/۷ درصد آرد دانه چیا اصلاح شده افزایش یافت. در حالی که با افزایش مقدار آرد دانه چیا اصلاح شده، شاخص روشنایی، سفتی نمونه ها کاهش یافت. نمونه حاوی ۵/۲ درصد آرد دانه چیا اصلاح شده از نظر ویژگی­های ارگانولپتیکی تفاوت معنی­داری (۰۵/۰ >P) با نمونه شاهد نداشت. در صورتی که افزایش میزان جایگزینی آرد گندم با آرد دانه چیا اصلاح شده (۵/۲ تا ۵/۷ درصد)، باعث کاهش مقبولیت ویژگی­های ارگانولپتیکی نان شد. بر اساس نتایج آنالیز حرارتی همزمان (STA) میزان آنتالپی برای نمونه شاهد حدود ۹۴/۴۱۱۹ (گرم/ژول) و برای نمونه حاوی ۵ درصد آرد دانه چیا اصلاح شده حدود ۱/۴۳۶۹ (گرم/ژول) بود. نتایج SEM نشان داد، افزودن آرد دانه چیا اصلاح شده سبب ایجاد ساختمان یکنواخت­تر با حفرات کوچک­تر در نمونه­ها شد.

دوره ۱۶، شماره ۹۴ - ( آذر ۱۳۹۸ )
چکیده

خصوصیات مکانیکی میوه از مهم­ترین پارامتر­های تعیین­کننده استاندارد­های مناسب برای طراحی، تبدیل­، پردازش و سیستم­های بسته­بندی به شمار می­روند. یکی از روش­های بیان تغییرات ساختار داخلی در میوه­ها در خلال انبارمانی، انجام آزمون­های آسایش تنش در کرنش­های مختلف و از پیش تعیین شده است. لذا هدف از این پژوهش بررسی رفتار تراکمی نارنج در بار­گذاری مکانیکی نیمه استاتیک با انجام آزمایشات تنش آسایشی نمونه­ها در سطوح مختلف کرنش و مدلسازی روش ماکسول و پلاژ و مقایسه آن با روش پردازش تصویر در نظر گرفته شد. بعلاوه در این پژوهش تغییرات سطح مقطع هنگام بارگذاری با کمک پردازش تصویر اندازه­گیری شد. مدول الاستیسیته در روش پردازش تصویر، مدل ماکسول و پلاژ در روز­های یکم تا نهم، به ترتیب، از ۹۱/۳ تا ۵/۴، ۶/۳ تا ۵۳/۴ و ۷/۲ تا ۴۵/۳  افزایش یافت که علارغم روند افزایشی اختلاف معنی­داری میان آن­ها مشاهده نگردید. با توجه به عدم اختلاف معنی­داری خروجی این دو مدل (ماکسول و پلاژ) از آنجایی که در مدل پلاژ نسبت به مدل ماکسول تعداد عناصرکمتری در مدل­سازی نیاز دارد (تنها دو ثابت) محاسبه مدول الاستیسیته آسان­تر صورت­ پذیرفت. 
 

دوره ۱۷، شماره ۱۰۳ - ( شهریور ۱۳۹۹ )
چکیده

مالاشیت گرین به طورگسترده به عنوان داروی ضد انگل و ضدقارچ در حوزه آبزی پروری مورد استفاده قرار می گیرد. درمان با مالاشیت گرین منجر به باقی ماندن متابولیت این ترکیب (لوکومالاشیت گرین) در بافت آبزیان و تولید ترکیبات سرطانزا می گردد. هدف: هدف از انجام این مطالعه، بررسی وجود لوکومالاشیت گرین در گوشت ماهیان پرورشی قزل آلای رنگین کمان در استان مازندران بود. نمونه های ماهی با وزن تقریبی ۵/۰ و ۱ کیلوگرم از ۲۰ مزرعه پرورش ماهی در استان مازندران (منطقه هراز و تنکابن)  طی سال ۱۳۹۷ جمع آوری گردید. میزان لوکومالاشیت گرین در نمونه ها با استفاده ازآزمون ELISA و کیت ۹۶ خانه تولید شرکت Europroxima (هلند) اندازه گیری شد. در منطقه هراز کمترین و بیشترین میزان لوکومالاشیت گرین  ۰۰۰۱/۰ میلی گرم در کیلوگرم مربوط به نمونه های ۵/۰ کیلوگرمی ۲۲/۰ میلی گرم در کیلوگرم مربوط به نمونه های ۱ کیلوگرمی بود. در برخی از نمونه های ۵/۰ و ۱ کیلوگرمی جمع آوری شده از تنکابن میزان لوکومالاشیت گرین کمتر از حد جستجوی کیت بود و بیشترین مقدار آن برابر با ۰۰۴۷/۰ میلی گرم در کیلوگرم در نمونه های ۱ کیلوگرمی بود. مقایسه نتایج به دست آمده از کلیه نمونه های مورد مطالعه نشان داد که کمترین آلودگی به لوکومالاشیت گرین مربوط به نمونه های ۵/۰ و ۱ کیلوگرمی منطقه تنکابن بود و بالاترین میزان لوکومالاشیت گرین در نمونه های ۱ کیلوگرمی منطقه هراز مشاهده شد. پایین تر بودن و در محدوده مجاز قرار داشتن بیشتر نتایج این مطالعه نسبت به مطالعات پیشین نشان دهنده بهبود وضعیت بهداشتی آب ایستگاه های تکثیر و پرورش ماهی، نظارت و کنترل موثر، استفاده از راهکارهای جایگزین و بی خطر جهت کاهش آلودگی قارچی و در نتیجه مصرف کمتر مالاشیت گرین می باشد.

دوره ۱۸، شماره ۱۱۳ - ( تیر ۱۴۰۰ )
چکیده

در این پژوهش تاثیر غلظت ­های مختلف شیره خرما بصورت جایگزین شکر در نسبت های۰،  ۵۰ و ۱۰۰ درصد  بر خواص کیفی محصول دسر لبنی بررسی گردید. خصوصیات دسرها مانند pH اسیدیته، خواص رئولوژیکی، ویژگی­های حسی و زنده­مانی باکتری­های پروبیوتیک نمونه­ های دسر لبنی در طی مدت نگهداری در در دمای ۵ درجه سانتی­گراد (یخچال) تعیین شدند. نتایج نشان داد که با افزایش درصد شیره خرما و میزان تلقیح باکتری­های پروبیوتیک Hpنمونه­ ها در همه تیمارهای مورد مطالعه کاهش و با افزایش مدت زمان نگهداری میزان pH تفاوت معنی­داری نشان داد. تیمارهای مورد بررسی تاثیر معنی داری بر ویسکوزیته نمونه­ های دسر داشتند. با افزودن شیره خرما شاخص قوام و ویسکوزیته کاهش و شاخص جریان افزایش یافت. بیشترین میزان ویسکوزیته مربوط به تیمار شاهد (۱/۱۳۶۴ مگاپاسکال.ثانیه) و کمترین میزان ویسکوزیته مربوط به تیمار ۱۰۰ درصد شیره خرما (۵۹۹ مگاپاسکال.ثانیه) بود. ویژگی­های حسی تحت تاثیر تیمارها قرار گرفتند و بیشترین امتیازات مربوط به تیمار ۵۰ درصد شیره خرما بود. تعداد زنده سلول­ های پروبیوتیک در طی دوره نگهداری بطور معنی‌داری کاهش یافت. کمترین و بیشترین میزان زنده مانی در روز چهاردهم نگهداری به ترتیب مربوط به تیمار ۱۰۰ و ۵۰ درصد شیره خرما بود. بطور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از شیره خرما در غلظت­های ۵۰ درصد خواص فیزیکی و حسی دسر لبنی پروبیوتیک را بهبود می­بخشد و می تواند زنده­مانی باکتری­های پروبیوتیک را  افزایش دهد.

دوره ۱۸، شماره ۱۱۷ - ( آبان ۱۴۰۰ )
چکیده

تعیین وضعیت نطفه‌داری تخم مرغ سهم عمده‌ای در تعیین کیفیت تخم مرغ و محصولات آن دارد، در همین راستا به منظور دستیابی به بهره‌وری و تولید بیشتر ارزیابی تخم مرغ از لحاظ نطفه‌دار بودن ضروری و مهم تلقی می‌گردد. در این راستا، طیف‌گیری در محدوده‌ی طیفی nm۱۱۰۰-۱۹۰ از ۱۳۰ نمونه تخم مرغ محلی در راستای قطر اصلی به مدت ۳ روز در دوره انبار‌مانی انجام پذیرفت. داده‌های طیفی حاصل از اسپکترومتر، افزون بر اطلاعات نمونه، شامل اطلاعات ناخواسته و نویز هستند. به همین دلیل، برای دستیابی به مدل‌های طبقه‌بندی دقیق، نیاز به پیش‌پردازش داده‌های طیفی پیش از تدوین مدل مناسب است. در این راستا، طبقه‌بند هوشمند شبکه عصبی بر پایه‌ی اندازه‌گیری‌های مرجع و اطلاعات طیف‌های پیش‌پردازش شده با ترکیب روش‌های مختلف هموارسازی، نرمالسازی و افزایش قدرت تفکیک طیفی برای تعیین وجود نطفه‌ در تخم مرغ تدوین شدند. نتایج طبقه‌بندی در روز صفرم، اول، دوم، انبارمانی با دقت ۳/۷۲%،۱/۷۳%، ۵/۷۵%، و تشخیص به ترتیب ، ۳۱/۸۶، ۱/۸۷%، ۷۶ % و حساسیت به ترتیب: ۸۳/۶۱%، ۶۳/۷۹% و ۳/۷۳ % بدست آمد.



دوره ۲۰، شماره ۶ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده

بهینه­سازی را می توان فرآیندی برای یافتن شرایطی دانست که مقدار حداکثر و حداقل یک تابع را ایجاد می­کند.الگوریتم­های فراابتکاری با یکایدهازیکرویداددرطبیعتبرایایجادالگوریتمبهینه­سازی به کار گرفته شده­اند. دراینمقالهالگوریتمبهینه­سازیفراابتکاریده­پا به کمک ماشین­های یاخته­ای اصلاح و برای بهینه­سازی اندازه و توپولوژی خرپاها استفاده شده است.در این روش اصلاح شده، ماشین یاخته­ای وهمسایگی مور تعریف می­شود و بهترین جواب انتخاب و از آن برای ایجاد جمعیت جدید استفاده می­شود. در آخر بهترین جواب جایگزین بدترین فرد در ماشین یاخته­ای شده و به این صورت ماشین یاخته­ای به روزرسانی می­شود.در این مقاله جابه­جایی گره­ها و نیروهای داخلی سازه­ی خرپا به عنوان قیدهای بهینه­سازی در نظر گرفته شده­اند.  مقایسه  نتایج عددی که از روش اصلاح شده به دست می­آید با بقیه روش­های فراابتکاری نشان می­دهد که الگوریتم اصلاح شده­ی پیشنهادی قادر به یافتن پاسخ بهتر با استفاده از تلاش­های محاسباتی کمتر است.

دوره ۲۲، شماره ۸ - ( مرداد ۱۴۰۱ )
چکیده

استفاده از عملگرهای الاستیک سری در ربات­های اسکلت خارجی باعث افزایش سطح راحتی در کاربران شده است. در این مقاله برای یک ربات اسکلت خارجی زانو که مجهز به یک عملگر الاستیک سری است، کنترلری ارائه و پیاده­سازی شده است تا افراد دارای ضعف عضلانی بتوانند با استفاده از این ربات حرکات خود را بازیابی نمایند. هدف اصلی کنترلر ارائه شده اصلاح پاسخ دینامیکی سیستم کوپل انسان-ربات می­باشد. به عبارت دیگر، کنترلر ارائه شده رابطه بین گشتاور اعمال شده خالص توسط ماهیچه انسان و برآیند حرکت زاویه­ای زانو را به گونه­ای تنظیم می­کند تا یاری­گری موثر ایجاد شود. در این روش که مستقل از قصد بیمار است، سنسورهای کمتری نسبت به سایر روش­ها استفاده شده است. همچنین، ضرایب کمتری برای تنظیم دارد که این ضرایب با استفاده از منطق فازی نوع صفر تاکاگی-سوگینو-کانگ محاسبه می­شوند. عملکرد ربات ساخته شده اس­یو­تی-نی­اگزو (SUT-KneeExo) و کنترلر ارائه شده، بر روی یک فرد ارزیابی شده است. نتایج شبیه­سازی و ارزیابی عملی نشان می­دهد ربات اسکلت خارجی به خوبی توانسته است دامنه سیگنال­های الکترومایوگرافی را کاهش دهد که به معنی یاری­رسانی در حین حرکت است. همچنین، مقایسه الگوریتم ارائه شده با حالت­های غیریاری شده، کنترل یاری­گر بر مبنای شکل­دهی انتگرال ادمیتانس و کنترل یاری­گر فیدبک خروجی نشان می­دهد که الگوریتم ارائه شده عملکرد بهتری دارد. به عبارت دیگر، در الگوریتم ارائه شده دامنه ادمیتانس انتگرالی بیشتر و اختلاف فاز کمتر شده است.


دوره ۲۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده

تصفیه انواع فاضلاب به دلیل کمبود منابع آب شیرین امری لازم و ضروری است. از میان روش‌های تصفیه فاضلاب، استفاده بایوراکتورهای غشایی به دلیل مزایایی ازجمله کیفیت بالاتر پساب خروجی، جای پای اکولوژیکی کمتر، تولید لجن مازاد کمتر و هزینه‌های راهبری پایین‌تر در حال افزایش روزافزون است. اما باوجود مزایای بسیار، مشکل گرفتگی غشاها از جمله مشکلاتی است که کاربرد این روش را با محدودیت مواجه کرده است. روش‌های متعددی جهت حذف و کاهش گرفتگی غشاها از جمله شستشوی فیزیکی و شیمیایی، انعقاد شیمیایی و غیره وجود دارد که هریک دارای معایبی ازجمله افزایش هزینه، تولید آلاینده‌های ثانویه، افزایش تولید لجن مازاد، کاهش طول عمر و دوام غشا و غیره می‌باشد.
پیشینه: در سال‌های اخیر استفاده از روش انعقاد الکتریکی به‌عنوان روشی جهت کاهش گرفتگی غشا در بایوراکتورهای غشایی (MBR) موردتوجه قرارگرفته است. الکتروبایوراکتورهای غشایی مستغرق  سیستم نوینی است که با ترکیب سیستم MBR و میدان الکتریکی سبب کاهش گرفتگی غشا می‌شود.
روش: در تحقیق پیش رو با اعمال میدان الکتریکی با ولتاژ پایین (۵/۱ ولت بر سانتی­متر) در راکتورMBR اثرات میدان الکتریکی بر سیستم مورد بررسی قرار گرفت.
یافته­ها:.    نتایج آزمایش‌ها نشان داد اعمال میدان الکتریکی در این حالت سبب بهبود مشخصات پساب خروجی (کاهش غلظت COD، نیترات و فسفات) و کاهش غلظت EPS و پروتئین SMP می‌گردد. هم‌چنین اعمال میدان الکتریکی در راکتورهای MBR سبب کاهش گرفتگی و بهبود فلاکس خروجی از غشا می‌گردد.          
واژگان کلیدی: بایوراکتور غشایی، میدان الکتریکی، گرفتگی بیولوژیکی
 

دوره ۲۴، شماره ۴ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده

سازه‌ها از جمله پل‌های بتنی، ممکن است در طول بهره برداری در معرض آسیب‌های تدریجی ناشی از شرایط محیطی مثل خوردگی قرار گیرند که این موضوع  باعث کاهش عمر مفید آنها خواهد شد. اطلاع از میزان عمر مفید باقیمانده سازه‌ها باعث می‌شود تا در زمان مناسب نسبت به بهسازی، مقاوم سازی و یا بازسازی آنها اقدام گردد. برای تعیین عمر مفید باقیمانده یک سازه، سه روش متداول تحت عناوین روش داده محور، روش فیزیک خرابی و روش ترکیبی وجود دارد. در این مقاله روش ترکیبی تعیین عمر مفید باقیمانده سازه‌ها، مورد توجه و پژوهش قرار گرفته است. هدف از این تحقیق پیشنهاد روشی مناسب برای پیش بینی عمر مفید باقیمانده سازه پل با عرشه بتن مسلح تحت خوردگی ناشی از یون کلراید با استفاده از شبکه بیزین است. عمر مفید باقیمانده قطعات بتن مسلح تحت حمله کلرایدی، شامل دو بخش زمان مربوط به مرحله آغازین خوردگی و زمان مربوط به مرحله انتشار یون کلر می‌باشد. برای تعیین بخش عمر مفید باقیمانده مربوط به مرحله آغازین، تحقیقات متنوعی انجام شده و کمیته ACI۳۶۵ آمریکا نرم‌افزاری تحت عنوان Life-۳۶۵ را برای این منظور پیشنهاد نموده است. برای تعیین بخش دوم عمر باقیمانده که مربوط به مرحله انتشار است، تحقیقات جامعی وجود ندارد و درکارهای عملی معمولا عددی ثابت و برابر با ۶ سال در نظر گرفته می‌شود. این در حالی است که بخش دوم عمر باقیمانده نیز به عوامل متعددی از قبیل قطر میلگردها، پوشش بتن، تغییرات دمایی محیط و موارد دیگر بستگی دارد. این موضوع ضرورت تحقیقات بیشتر در این خصوص را روشن می‌نماید. در این مقاله با استفاده از داده‌های موجود در تحقیقات گذشته و تولید مجدد داده و بکارگیری شبکه بیزین، روابطی برای تعیین عمر مفید سازه پل در هر دو مرحله آغازین و انتشار ارائه گردیده است. به منظور ارزیابی نتایج حاصل از روابط پیشنهادی، مساله تعیین عمر مفید باقیمانده برای یک مدل عددی پل بتنی و نیز چند سازه‌ دریایی واقع در خلیج فارس مورد بررسی قرار گرفت.  نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که با استفاده از روابط پیشنهادی می‌توان دقت تخمین عمر مفید باقیمانده پل‌های با عرشه بتنی در معرض نفوذ یون کلراید را با تکیه بر داده‌های بدست آمده از بازرسی‌های میدانی سازه‌ بهبود بخشید. در این پژوهش، عمر باقیمانده مربوط به مرحله انتشار کلراید در بتن، در بهترین شرایط ۹,۱۱۶ سال و در بدترین شرایط ۲.۷۳ سال تخمین زده شد.

صفحه ۱ از ۱