جستجو در مقالات منتشر شده


۱۲ نتیجه برای نعمت زاده


دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده

نیک‌زیستی، پدیده‌هایی چون سلامت روان، رضایت از زندگی، نگرش مثبت و احساس خوشبختی را  دربر می‌گیرد. پژوهش حاضر به رابطه زبان و  نیک‌زیستی می‌پردازد و مدعی است که شاخص‌های  نیک‌زیستی در واژه‌های زبان متجلی می‌شوند. مثلاً شاخص شادکامی در زبان با واژه‌های خاصی مانند شاد، خوشحالی و رضایت،  نمود می‌یابد. چارچوب نظری پژوهش حاضر زبان‌شناسی زیست‌محیطی است. روش پیکره بنیاد است. داده‌های پیکره از پژوهش دبیرخانه هوش هیجانی آموزش و پرورش منطقه یک تهران در سال ۱۳۹۵ استخراج شده است. در این پژوهش وضعیت   نیک‌زیستی ۱۰۹۵ نفر از دانش‌آموزان دبیرستانی دوره اول و دوم دخترانه و پسرانه دولتی و غیردولتی منطقه یک تهران مورد سنجش قرار گرفته است. پاسخ دانش‌آموزان درباره ملاک‌های خوشبختی، مبنای پژوهش حاضر قرار گرفته است. پیکره حاضر شامل ۱۱۶۱ نوع واژه است که ۳۵،۴۵۵ نمونه دارد. از این تعداد واژه‌های محتوایی مربوط به شاخص‌های پنج‌گانه  نیک‌زیستی یعنی مشغولیت (شغل و سرگرمی)، پشتکار، روابط و شادکامی در چارچوب نقشه معنایی جیاکی وو و همکاران(JiaqiWu et al.,۲۰۱۷) به روش بالا به پائین استخراج شد. و با استفاده از نرم‌افزارهای اکسل ارائه و به‌کمک اس‌پی‌اس اس تحلیل شد. نمونه‌هایی از واژه‌های نشان‌دهنده شاخص نیک‌زیستی شادکامی عبارتند از: آرامش، امکانات، شاد، سالم، تفریح، سلامتی، شادی، عالی، ‌خوش، لذت، آرام، خوشحال، راضی، ایمان، رضایت، برخوردار، خوشحالی، نشاط، تفریحات. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که تعداد ۶۸۴۵ واژه از واژه‌های پیکره( حدود ۳۵,۷%) مرتبط با نیک‌زیستی بوده و ثابت می‌شود که میان شاخص‌های نیک‌زیستی و واژه‌های تولید‌شده رابطه معنی‌داری وجود دارد.

دوره ۴، شماره ۴ - ( شماره ۴ (پیاپی ۱۶)- ۱۳۹۲ )
چکیده

در دهه های اخیر، پردازش بندهای موصولی و بررسی پیچیدگی های آن ها در زبان های مختلف نقش عمده ای در تحقیقات زبان شناسی و روان شناسی ایفا کرده است. این تحقیق برای مقایسه پیچیدگی دو نوع بند موصولی فاعل- فاعل و فاعل- مفعول در زبان فارسی انجام شده است. این پیچیدگی را بر اساس معیار روان شناختی میزان درک یا عدم درک این نوع جملات در کودکان ۳ تا ۶ ساله سنجیده ایم؛ چنانکه ۹۶ کودک را در سه گروه سنی ۳- ۴، ۴- ۵ و ۵- ۶ سال (هر گروه ۳۲ نفر) انتخاب کردیم و به هریک جملاتی شامل بندهای موصولی مورد نظر به دو صورت مجزای خبری و پرسشی با روش های نشان دادن شکل، اشیای واقعی یا درخواست برای اجرای یک فرمان ارائه دادیم و درک آنان را از این جملات ارزیابی کردیم. نتیجه نشان داد که بند موصولی فاعل- مفعول هم در جملات خبری و هم پرسشی به طور کاملاً واضح، پیچیده تر از بند موصولی فاعل- فاعل بوده است.
سید ابوالقاسم تیموری، عدنان حبیبی، فرشید پژوم شریعتی، قربانعلی نعمت زاده، حسین دلاوری امرئی،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۸ )
چکیده

پساب خروجی از صنایع لبنی مقادیر بالایی از مواد مغذی همچون نیترات و فسفات دارند. در این کار حذف نیترات و فسفات از پساب لبنی سنتزی توسط ریزجلبک کلرلا سالینا در حضور بار آلی مورد بررسی قرار گرفته است. به این منظور، ۲میلی‌لیتر از ریزجلبک کلرلا سالینا در شرایط آزمایشگاهی به ۴۰۰میلی‌لیتر پساب سنتزی لبنی اضافه شد. طی دوره رشد غلظت نیترات و فسفات موجود در پساب سنتزی برای روزهای ۱، ۳، ۵ و ۷ با روش استاندارد (APHA) اندازه‌گیری شد. براساس نتایج حاصل حذف نیترات و فسفات توسط کلرلا سالینا به‌ترتیب برابر ۱۰۰٪ و ۹۵٪ بوده است. همچنین بیشترین میزان زیست‌توده تولیدی در طول هفت روز برابر با ۰/۷گرم بر لیتر به دست آمده است. از این تحقیق می‌توان نتیجه گرفت که این ریزجلبک توانایی بالایی برای کاهش نیترات و فسفات از پساب سنتزی لبنی را دارد و می‌توان در پالایش فاضلاب خروجی از تصفیه‌خانه‌های لبنی قبل از ورود به محیط زیست مورد استفاده قرار گیرد.


دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده

سازه‌های بتنی طراحی‌شده بر اساس آیین‌نامه‌های بتنی قدیم عموماً بدون ملاحظات لرزه‌ای موجود در آیین‌نامه‌های جدید طراحی شده‌اند و با توجه به نتایج آزمایشگاهی و مستندات حاصل از زلزله‌های گذشته در اعضای سازه‌های مذکور، اینگونه حاصل می‌شود که چنین سازه‌هایی در برابر زلزله عملکرد لرزه‌ای ضعیفی داشته و آسیب‌پذیر می‌باشند. به‌منظور مقاوم‌سازی چنین سازه‌هایی باید ارزیابی لرزه‌ای با قابلیت اتکای مناسب صورت گیرد و سپس با شناخت نوع رفتار اعضا (خمشی، خمشی-برشی و برشی)، محل تشکیل مفاصل پلاستیک، نوع شکست و غیره، نقاط ضعف سازه‌ی مورد نظر را شناسایی کرده و با اتخاذ یک روش مقاوم‌سازی مناسب به رفع آن پرداخت. در این مقاله، برای مقاوم‌سازی با سیستم ژاکت بتنی و در نظر گرفتن آثار آن روی رفتار غیرخطی اعضا و متعاقباً سازه‌های بتنی، مدلی غیرخطی ارائه شده است. با درستی­آزمایی و هماهنگی مناسب این مدل با نتایج آزمایشگاهی، قابلیت اتکا به مدل پیشنهادی اثبات می‌شود. در انتها، به‌منظور بررسی عملکرد سازه‌های بتنی قبل و بعد از مقاوم‌سازی با سیستم ژاکت بتنی، یک قاب بتنی طراحی شده توسط آیین‌نامه‌های قدیمی که در آن جزئیات لرزه‌ای در نظر گرفته نشده، توسط سیستم ژاکت بتنی مقاوم‌سازی شده است. پارامترهایی نظیر رابطه‌ی بار-تغییرمکان، عملکرد لرزه‌ای و الگوی خرابی مطابق با نقطه‌ی عملکرد و بیشینه تغییرشکل جانبی قبل و بعد از مقاوم‌‌سازی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است که نتایج حاصل از تحلیل‌های استاتیکی غیرخطی (پوش‌آور)، تأثیر سیستم مقاوم‌سازی مذکور در بهبود رفتار سازه در تمامی ترم‌های یاد شده را اثبات میکنند.

دوره ۱۸، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده

بتن پودری واکنشی نسل جدید مصالح بر پایه سیمان می‏باشد که به دلیل خصوصیات ریز ساختار آن دارای مقاومت بالا می‏باشد. از آنجا که این بتن نوظهور می‏باشد آیین نامه طراحی واحدی که دارای نتایج تجربی با کیفیت بالا به همراه مدل‏های تنش-کرنش قابل اعتماد برای تحلیل غیر خطی سازه‏ها باشد وجود ندارد. اگرچه تعدادی معادلات تجربی برای پیش‏بینی مقاومت اعضای ساخته شده از طریق این نوع بتن در ادبیات فنی موجود می‏باشد، اما باید در نظر داشت که این اطلاعات به خصوص در زمینه بتن پودری واکنشی حاوی الیاف سنتتیک و نیز ترکیب الیاف ها دارای نقص می‏باشد. از این رو، در این مقاله ۱۰ طرح اختلاط از مخلوط بتن پودری واکنشی حاوی الیاف‏های فولادی، پلی وینیل الکل و ترکیب آنها در درصدهای حجمی متفاوت و با فرآیندهای مختلف عمل آوری ساخته شد و خصوصیات مکانیکی شامل مقاومت فشاری، کرنش در تنش حداکثر، مدول الاستیسیته، چقرمگی و انرژی جذب شده نسبی و نیز شکل منحنی تنش-کرنش مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر این، با توجه به نتایج آزمایشگاهی، روابط تجربی برای تخمین پارامترهای موثر در منحنی تنش-کرنش بتن پودری واکنشی ارائه شد. در نهایت، مدلی به منظور پیش بینی دقیق رابطه تنش-کرنش فشاری بتن پودری واکنشی پیشنهاد شد. نتایج نشان می دهد که مدل ‌پیشنهادی با دقت بسیار خوبی می‏تواند نتایج آزمایشگاهی را پیش‏بینی کند.

دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده

لوله های فولادی پر شده با بتن امروزه بصورت گسترده ای در بسیاری از سازه ها مورد استفاده قرار گرفته اند. در این نوع مقاطع کمانش موضعی رو به بیرون سبب افت در میزان محصورشدگی، شکل پذیری و مقاومت نهایی خواهد شد.  در این مقاله سعی شده است با انجام مطالعات آزمایشگاهی اثر فشار جانبی را در بهبود رفتار لوله های فولادی پر شده با بتن (CFT) ارزیابی نماید و امکان استفاده از این نوع مقاطع مرکب را در ساخت و مقاوم سازی سازه های دریایی مورد بررسی قرار دهد. به همین منظور دستگاه اعمال فشار جانبی توسط مولفین طراحی و پارامترهایی نظیر فشار جانبی، مقاومت بتن و نسبت قطر به ضخامت (D/t) لوله های فولادی آزمایش شدند. کلیه نمونه ها دارای قطر ثابت ۱۰۰ میلیمتر و ارتفاع ۲۵۰ میلیمتر بوده و با بتن معمولی پر شده اند. با توجه به تاثیر مثبت فشار جانبی روی مقاومت نهایی نسبت قطر به ضخامت در برخی از نمونه ها بیش از مقادیر پیشنهاد شده در آیین نامه ها در نظر گرفته شدند. نتایج آزمایشگاهی با روابط ارائه شده در آیین نامه های یوروکد ۴ و آیین نامه AISC مقایسه شدند. نتایج آزمایش ها بیانگر اثر قابل توجه فشار جانبی روی مقاومت نهایی نمونه های CFT بوده است. 
 

دوره ۱۹، شماره ۶ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده

یکی از مودهای خرابی نامطلوب در گسیختگی تیرهای بتن آرمه، مود برشی است. مقاومت کششی پایین بتن معمولی و شکست ترد ناشی از خرابی برشی در تیرهای بتن آرمه می‌تواند با اضافه نمودن درصد مناسبی از الیاف فولادی بهبود یابد. همچنین الیاف ترکیبی می‌توانند بتن را در برابر کرنش‌های پایین و بالا مسلح نمایند. ترکیب الیاف با مدول الاستیسیته بالا و پایین قادرند از پیدایش ماکرو و میکرو ترک‌ها جلوگیری نمایند. در این مقاله ابتدا به منظور بررسی و شناخت دقیق رفتار بیرون کشیدگی الیاف فلزی موج‌دار با قلاب انتهایی و مقایسه آن با رفتار الیاف فلزی قلاب‌دار و الیاف فلزی موج‌دار به تنهایی، یک مطالعه تجربی بر روی رفتار بیرون‌کشیدگی الیاف فوق در حالتی که الیاف عمود بر عرض ترک قرار می‌گیرند صورت می‌پذیرد. در ادامه تأثیر الیاف پلیمری اصلاح شده به همراه مقادیر مختلف از الیاف فلزی موج‌دار با قلاب انتهایی بر خواص مکانیکی بتن مقاومت معمولی نظیر مقاومت فشاری، مقاومت کششی غیر مستقیم (دونیم شدن) و مقاومت خمشی مورد بررسی قرار می‌گیرد. در نهایت ضوابط مربوط به پذیرش بتن الیافی در تیرهای بدون خاموت به عنوان آرماتور برشی حداقل، بر اساس آیین‌نامه ACI ۳۱۸- ۲۰۱۱ بررسی می‌گردد. بدین منظور در بخش اول جهت مشاهده پاسخ بیرون‌کشیدگی الیاف، شامل بیشینه نیروی بیرون‌کشیدگی و لغزش مربوط به نقطه بیشینه نیرو ۲۵ نمونه تهیه شد. در ادامه جهت بررسی خواص مکانیکی بتن ۴۵ نمونه در ۵ گروه آزمایشی ساخته شد و درصد حجمی الیاف پلیمری اصلاح شده به میزان %۲۵/۰ حجم بتن ثابت و درصد حجمی الیاف فلزی در سه رده % ۵/۰ و %۷۵/۰ و % ۰/۱ حجم بتن انتخاب گردید. نتایج مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که با افزودن الیاف پلیمری به میزان %۲۵/۰ و الیاف فلزی موج‌دار با قلاب انتهایی به میزان %۰/۱ افزایش مقاومت فشاری و مقاومت کششی غیر مستقیم نسبت به بتن معمولی به ترتیب %۵/۲۷ و %۷/۶۶ می‌باشد. همچنین در تمامی موارد با اضافه نمودن الیاف فلزی به همراه الیاف پلیمری با درصدهای مشخص شده فوق، الیاف می‌توانند عملکرد مناسبی در رفتار بعد از ترک‌خوردگی در جذب انرژی از خود نشان دهند علاوه بر آن شرایط پذیرش بتن‌های الیافی پیشنهادی بر اساس آیین‌نامه  ACI ۳۱۸-۲۰۱۱ برای الیاف فلزی با درصدهای %۵/۰ و %۷۵/۰ و %۰/۱ حجم به عنوان آرماتور حداقل برشی مورد تأیید می‌باشد.

دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۹ )
چکیده

استفاده از ضایعات لاستیکی از جمله لاستیک تایر بازیافتی در مخلوط بتن به عنوان یکی از روش­های موثر جهت بازیافت مواد زائد می­باشد. علاوه براین، امروزه استفاده از مواد ضایعاتی به عنوان جایگزین بخشی از سنگدانه­های طبیعی در بتن، راه حلی موثر برای رفع مشکلات زیست محیطی می­باشد که با توجه به تنزل خصوصیات بتنِ حاصل ناشی از حضور مواد ضایعاتی، افزودن الیاف به مخلوط بتن، می‏تواند عملکرد مکانیکی آن را بهبود بخشد. از این رو در این مطالعه، مقاومت فشاریِ بتن مسلح شده به الیاف فولادی حاوی لاستیک تایر بازیافتی پس از قرارگیری در دماهای بالا به طور آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفته است. در مجموع ۹ طرح اختلاط در طول آزمایش ساخته شد و متغیرهای آزمایش شامل درصد حجمی لاستیک تایر بازیافتی جایگزین ماسه طبیعی (۰، ۵% و  ۱۰%)، کسر حجمی الیاف فولادی (۰%، ۵/۰­% و %۱)، و دما (۲۰ ،۲۰۰ ، ۴۰۰ و ۶۰۰ درجه) می­باشند. علاوه براین، مقاومت فشاری با مقادیر پیش بینی آیین نامه­های ACI ۲۱۶، EN ۱۹۹۴-۱-۲ مقایسه شدند. نتایج نشان می­دهد که افزودن الیاف فولادی به حجم بتن و اضافه کردن لاستیک تایر جایگزین ماسه به مخلوط بتن منجر به کاهش مقاومت فشاری  نمونه­های بتنی حرارت دیده و حرارت ندیده می­شود. همچنین، با افزایش درجه حرارت، مقاومت فشاری کلیه نمونه­های بتنی با یک افت قابل توجهی روبه رو شده است. از این رو، در دمای ۶۰۰ درجه سانتی­گراد، نرخ افت مقاومت فشاری نمونه­ها در مقایسه با سایر دماها بیشتر بود بطوریکه مقاومت فشاری نمونه مرجع و نمونه­های بتنی حاوی تایر و الیاف نسبت به مقاومت نمونه متناظر در دمای محیط، با کاهش مقاومت در محدوده ۵/۵۹­%-۹/۷۶­% روبرو شدند. همچنین، پیش‏بینی آیین نامه­ها، نتایج مقاومت فشاری بتن حرارت دیده را اندکی دست بالا تخمین می­زنند. در نهایت، با بکار بردن روش سطح پاسخ (RSM)، یک راه حل بهینه برای پارامترهای طراحی با به حداکثر رساندن مقاومت فشاری بتن حاوی تایر بازیافتی و الیاف فولادی، در دماهای مختلف ارائه شد.
 


دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده

در این تحقیق، با قرار دادن لوله­ های فولادی پر شده با بتن در ناحیه فشاری و کابل پیش ­تنیده در ناحیه کششی، مفهوم جدیدی به نام تیرهای لوله­ای پر شده با بتن توام با پیش­ تنیدگی بصورت عددی مورد مطالعه قرار گرفتند. در این مقطع، لوله فولادی در ناحیه فشاری سبب بهبود مقاومت بتن و کابل­های پیش ­تنیده در ناحیه کششی سبب کنترل ترک در تیرهای بتن مسلح می­ گردد. با توجه به ناشناخته­ بودن رفتار این تیرها، هدف این تحقیق، تحلیل المان محدود پارامترهایی است که در نمونه ­های آزمایشگاهی قابل بررسی نبوده است. بنابراین بعد از صحت­ سنجی مدل المان محدود با نتایج آزمایشگاهی، مدل با اندازه واقعی ساخته شد تا رفتار خمشی مقطع مورد بررسی قرار گیرد و سپس مدل، به منظور بررسی شاخص­های نسبت میلگرد طولی، نسبت کابل پیش ­تنیده، نسبت بتن هسته و نسبت لوله فولادی توسعه داده شده است. نتایج بررسی­ ها نشان­ دهنده تأثیر افزاینده شاخص ­های نسبت کابل پیش ­تنیده و میلگرد طولی بر روی افزایش سختی خمشی و تأثیر کاهنده شاخص ­های نسبت لوله فولادی و بتن هسته بر روی سختی خمشی می­باشد. افزایش در شاخص­ های نسبت کابل پیش­ تنیده، میلگرد طولی، لوله فولادی و بتن هسته، لنگر نهایی را نیز افزایش می­ دهد. قابل ذکر است، زمانی­که شاخص­ نسبت میلگرد طولی افزایش می­ یابد، انرژی جذب شده الاستیک نیز افزایش می­ یابد. افزایش در شاخص نسبت کابل پیش ­تنیده سبب افزایش در شکل ­پذیری جابجایی، انرژی جذب شده الاستیک و کل می­ گردد. از میان این شاخص­ ها، شاخص نسبت کابل پیش­ تنیده، بیشترین تأثیر را بر روی افزایش مقاومت خمشی مقطع، شکل­ پذیری جابجایی و انرژی جذب شده کل دارد.

دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده

امروزه استفاده از ستون­های مرکب بتن و فولاد به‌سرعت در حال گسترش می­باشد. ازاین‌رو اهمیت مطالعه بر روی عملکرد فشاری این نوع ستون­ها، عوامل مؤثر بر آن­ها و ارائه راهکار­هایی به‌منظور ارتقا عمکرد این ستون­ها، بسیار مهم تلقی می­شود. ازاین‌رو، در این مطالعه به بررسی ظرفیت باربری محوری ستون­های فولادی محاط شده در بتن الیافی(SRFC)  پرداخته‌شده است. درمجموع ۳۶ نمونه ستون کوتاه فولادی محاط شده در بتن الیافی ساخته‌شده و تأثیر متغیرهایی شامل نوع شکل پروفیل فولادی (اعم از H و C شکل)،  کسر حجمی الیاف فولادی (۰%، ۷۵/۰% و ۲۵/۱%) و فاصله خاموت ها (۴۰، ۶۵ و ۱۳۰ میلی متر) بر روی عملکرد فشاری این ستون‌ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ظرفیت محوری ستون­های فولادی محاط شده در بتن از شکل فولاد داخل آن تأثیر می­پذیرد. بدین‌صورت که ظرفیت محوری ستون‌ها با مقطع H شکل بیشتر از ستون‌ها با مقطع C شکل بود که علت آن محصورشدگی بیشتر در این نوع مقاطع می‌باشد. همچنین، افزایش درصد الیاف فولادی در بتن این نوع ستون‌ها می‌تواند علاوه بر افزایش شکل‌پذیری، ظرفیت محوری ستون را تا ۶ درصد افزایش دهد. علاوه بر این، فاصله خاموت ها تأثیر بسیار چشمگیری بر روی ظرفیت محوری این نوع ستون‌ها دارد به طوری که با افزایش فاصله خاموت ها ظرفیت محوری ستون‌ها به‌شدت کاهش می یابد.

دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۱ )
چکیده

مقاطع لوله فولادی پرشده از بتن (CFST) گونه‌ای از مقاطع مرکب می‌باشند که بیشتر در ساختمان‌های بلندمرتبه مورد استفاده قرار می‌گیرند. رفتار مقاطع CFST در حرارت‌های بالا، به‌دلیل اندرکنش میان لوله فولادی و هسته بتنی پیچیده می‌باشد. از این رو درک صحیح رفتار و همچنین خصوصیات مصالح در ستون‌های CFST به‌منظور مقاصد طراحی و مقاوم‌سازی ضروری می‌باشد. در این پژوهش به‌کمک تکنیک برنامه‌نویسی بیان ژنی (GEP) رابطه‌ای برای پیش‌بینی ظرفیت باربری باقی‌مانده ستون‌های CFST پس از قرارگیری در معرض حرارت‌های بالا ارائه شده است. به این منظور، از نتایج آزمایشگاهی مربوط به ۹۴ گروه نمونه ستون کوتاه CFST بهره گرفته شد. پارامتر‌های ورودی شامل مقاومت فشاری هسته بتنی ( )، مساحت هسته بتنی ( )، تنش تسلیم فولاد ( )، مساحت مقطع لوله فولادی ( )، دمای نرمال‌شده ( ) و شاخص محصورشدگی ( ) بودند. به‌منظور اطمینان از پیش‌بینی صحیح ظرفیت باربری نهایی ستون‌های کوتاه CFST توسط مدل ارائه شده، آنالیز حساسیت و مطالعات پارمتری روی مدل صورت گرفت که نشان از تطابق کامل مدل با واقعیت‌های فیزیکی داشت. عملکرد مدل ارائه شده توسط معیارهای ارزیابی آماری از جمله جذر میانگین مجذور خطا (RMSE)، میانگین خطای مطلق (MAE)، مربعات خطای نسبی (RSE) مورد بررسی قرار گرفت که این مقادیر به‌ترتیب برابر ۱۹/۱۱۴، ۷۱/۸۲ و ۱۱/۰ بود. بیشترین مشارکت نسبی به‌ترتیب متعلق به پارامترهای شاخص محصورشدگی ( )، مقاومت فشاری هسته بتنی ( )، مساحت سطح مقطع بتنی ( )، دمای نرمال‌شده ( )، تنش تسلیم لوله فولادی ( ) و مساحت مقطع لوله فولادی ( ) با ۸۴/۲۳، ۴۱/۱۸، ۷۸/۱۶، ۰۳/۱۶، ۸۰/۱۵ و ۱۴/۹ درصد بود.


دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده

در این مقاله به تجزیه و تحلیل عددی رفتار اتصال ستون  CFST مدفون شده در فونداسیون تحت بارگذاری ترکیبی محوری-خمشی پرداخته شده است. ابتدا مدل اجزاء محدود پیشنهادی توسط نتایج آزمایشگاهی تحقیقات قبلی تحلیل و مقایسه شده که نتایج نشان داد که آسیب موضعی، الگوهای خرابی و منحنی هیسترزیس با هم مطابقت داشتند. در ادامه مطالعه دقیق پارامتریک برای ارزیابی رفتار چرخه‌ای اتصال CFST مدفون شده در فونداسیون با متغیرهای قطر به ضخامت طول مدفون شدگی، مقاومت فشاری بتن و نحوه اتصال ستون CFST به فونداسیون انجام شده است. بر اساس نمودارهای هیسترزیس حاصل شده از مطالعه پارامتریک مدل‌های عددی، مقادیر شاخص‌های سختی، مقاومت، شکل‌پذیری و انرژی برای نمونه‌ها محاسبه و مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مطالعه نشان داد با استفاده از مدل اجزاء محدود پیشنهادی، در اتصال ستون CFST به فونداسیون با صفحه ستون نسبت به ستون CFST در حالت مدفون رفتار چرخه‌ای ضعیف‌تری حاصل شده است. علاوه بر این، استفاده از سخت‌کننده‌ها در پای ستون مدفون در فونداسیون نسبت به حالت بدون سخت کننده رفتار هیسترزیس بهتر و با استهلاک انرژی بالاتری را از خود نشان داده است. با افزایش مقاومت بتن، تغییرات در حلقه‌های نمودار هیسترزیس، مقاومت جانبی و سختی جانبی، عملکرد شکل‌پذیری و اتلاف انرژی تجمعی نیز افزایش کمی داشته است. حالت‌های آسیب در اتصال ستون CFST به فونداسیون دارای صفحه ستون، در حالت مدفون شده بدون سخت کننده و با سخت کننده دیسکی، بصورت شکستگی لوله فولادی در پای ستون است. آسیب در حالت اتصال ستون CFST مدفون شده با سخت کننده طولی، بصورت ترک خوردگی قطری بتن روی فونداسیون است. افزایش ضخامت لوله فولادی و شرایط مدفون شدگی ستون CFST با سخت کننده اثر مثبتی بر روی حلقه‌های هیسترزیس اتصال CFST به فونداسیون ایجاد کرده و این نوع اتصال توانسته است مقاومت جانبی، سختی جانبی، شکل پذیری و انرژی تجمعی اتلافی را به طور قابل توجهی بهبود بخشد.
 
[۱] Concrete Filled Steel Tube


صفحه ۱ از ۱