جستجو در مقالات منتشر شده
۸ نتیجه برای واثقی
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۳ )
چکیده
امروزه طراحی لرزهای سازهها بر اساس عملکرد، به طور وسیعی مورد توجه جامعه مهندسی قرار گرفته است. به طوری که روشهای مختلفی برای طراحی عملکردی توسط محققین ارائه شده و این نگرش تا حد زیادی وارد آییننامههای طراحی و بهسازی سازهها نیز شده است. در این روش، ساختمان به گونهای طراحی میشود که در زلزلهای با سطح خطر مشخص، سطح عملکرد مورد انتظار و از پیش تعیین شدهای را برآورده نماید. از آنجایی که سطوح عملکردی ساختمان، بر اساس میزان خسارت وارده به اعضای سازهای و غیر سازهای تعیین میشود؛ یکی از راهکارهای کاربردی و مؤثر برای ارزیابی عملکرد، برآورد هزینهی تعمیر ساختمان است. در این رویکرد، هزینهی تعمیر به صورت خسارت سالانهی مورد انتظار و به روش احتمالاتی تعیین میشود. در این پژوهش، ابتدا سه ساختمان اداری ۴-، ۱۲-، و ۲۰-طبقه با سیستم باربر لرزهای قاب خمشی بتنی ویژه در منطقهای با خطرپذیری بالا انتخاب شد. سپس با مدلسازی غیرخطی سازهها و تحلیل دینامیکی فزاینده آنها، رابطه احتمالاتی مابین شتاب طیفی زلزله و پارامتر خسارت یعنی جابهجایی نسبی طبقات و همچنین منحنی شکنندگی فروریزش به دست آمد. بدین منظور با بهرهگیری از مدل ساده شدهی قاب جایگزین، بیش از ۳۰۰۰ تحلیل دینامیکی غیرخطی انجام شد. در ادامه هزینه تعمیر شامل هزینه تعمیر اعضای سازهای شامل تیر و ستون، هزینه تعمیر اعضای غیر سازهای شامل پارتیشن و دیوار خارجی و هزینه جایگزین کردن سازههای دچار فروریزش به صورت خسارت سالانهی مورد انتظار محاسبه شد. نتایج محاسبهی هزینههای تعمیر نشان میدهد که در زلزله سطح DBE، هزینهی تعمیر ساختمانهای ۴-، ۱۲-، و ۲۰-طبقه به ترتیب ۳%، ۵/۲%، و۱۰% هزینهی جایگزینی ساختمان و در زلزله سطح MCE، به ترتیب ۲۲%، ۲۳%، و۳۸% هزینهی جایگزینی ساختمان است. هزینه تعمیر اعضای سازهای نیز بیشتر از هزینه تعمیر اعضای غیر سازهای محاسبه شد.
علیرضا پناهی، اکبر واثقی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
همه باکتریها دارای سیستم ترشحی برای انتقال ماکرومولکولهای خود به بیرون هستند. در حال حاضر هفت سیستم ترشحی شناسایی شده است. بررسی انتقال افقی این ژنها و ردیابی آنها، میتواند نقس بسیار مهمی در فهم ما در مورد نقش وکاربرد این ژنها در باکتری و موجوات دیگر مانند میزبان آنها را داشته باشد. در مطالعه حاضر با استفاده از ابزارهای بیوانفورماتیکی مانند SeqWord_Viewer در پایگاهای اطلاعاتی مانند عناصر ژنتیکی متحرک (MGEs)، ACLAME، PAthogenicity Islands DataBase (PAIDB) به بررسی ژنهای تیپ III (T۳SS) در بعضی از گونهای باکتری سودوموناس پرداخته شد. نتایج نشان داد انتقال افقی بین ژنهای تیپ III بین ۳۰ تا ۱۰۰% است. همچنین باکتری گونه سودوموناس فلورسنس با ۱۵ ژن انتقالیافته بیشترین گونه را دارد. بررسیهای بیوانفورماتیکی نشان داد که گونه P. fluorescens F۱۱۳ با ۱۱ ژن بیشترین قابلیت انتقال ژنهای تیپ ۳ سیستم ترشحی را دارد. همچنین نتایج نشان میدهد که انتقال افقی در بین ژنهای تیپ سه در بعضی از گونهها همچون P. fluorescens Pf-۵، P. syringae pv. Glycinea، P. syringae pv.aptata، P. syringae pv.Japonica، P. syringae pv. Pisi و P. aeruginosa UCBPP-PA۱۴ و انتقال ۱۰۰% در تیپ III سیستم ترشحی مشاهده شد. میتوان از بررسیها استنتاج کرد که باکتریهای با احتمال بالا در بیماریزایی، بیشترین انتقال افقی را دارند که نشاندهنده انتقال سیستماتیک انتقال بیماری بین میزبان و عامل بیماریزایی طی تکامل است.
سعیده قیاسوند، اکبر واثقی، فیروزه علویان،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
، یک باکتری گرم منفی E.Coli
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده
برای فرمول بندی محیط سیال در سیستم سد-پی-مخزن از دو دیدگاه اویلری و لاگرانژی می توان استفاده کرد که هر
کدام ویژگی های خاص خود را دارد. در این مقاله فرمول بندی این دو دیدگاه در محیط مخزن سد با در نظر گرفتن اثر اندرکنش سد-
پی-مخزن به روش اجزای محدود و اعمال شرایط مرزی مناسب برای سدهای بتنی وزنی ارائه شد؛ سپس این دو روش برای براورد
پاسخ سد دراثر زلزله های مختلف بررسی شد. نتایج به دست آمده برای دو روش مدل سازی مخزن با تغییر پارامترهای مختلف [مانند
نسبت مدول الاستیسیته جسم سد به پی، شرایط مرزی مخزن، شیب کف و عمق آب مخزن و نیز تأثیر رسوبات کف مخزن در
جذب امواج الاستیک] از جنبه های مختلف مانند دقت و کاهش حجم محاسبات با هم مقایسه شد. نتایج به دست آمده گویای آن
است که دو روش مدل سازی مخزن از جنبه های مختلف مزایا و معایبی دارند؛ اما در مجموع اختلاف قابل توجهی در پاسخ سد به
دست نمی آید.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
هدف این پژوهش، بررسی نقش میراگرهای اصطکاکی پال در کاهش پاسخ سازه در مقابل زلزله است . به این منظور سه ۸ و ۱۰ طبقه، بر اساس آیین نامه های ایران به صورت قاب خمشی بتن مسلح با شکل پذیری متوسط طراحی شده اند . ، قاب بتنی ۵ نسخه ۱۴ بر روی آن صورت گرفت تا نقطه عملکرد سازه بر اساس SAP سپس آنالیز استاتیکی غیرخطی با استفاده از نرم افزار ۲۰۰۰ روش طیف ظرفیت به دست آید، و قاب ها با افزودن مهار بندهای زوج ناودانی در دهانه وسط تقویت شده و تحت آنالیز پوش آور قرار گرفتند . با محاسبه ی سطح عملکرد و عدم ارضای شرط حفظ ایمنی جانی ساکنین در هنگام زلزله سطح خطر- ۱ ،قاب خمشی ۷۵ % و ۱۰۰ % وزن ،%۵۰ ،%۲۵ ،%۱۰ ،% بتن مسلح و مهاربند هم محور آن، به میراگر اصطکاکی مجهز شدند و با بار های لغزش ۱ ساختمان، تحت آنالیز پوش آور قرار گرفتند و سطح عملکرد آنها ارزیابی شد . ارزیابی ها نشان داد که بار لغزش بهینه برای میراگرها به تعداد طبقات ساختمان بستگی دارد و در بار لغزش بهینه سطح عملکرد سازه بهبود پیدا می کند .
دوره ۱۷، شماره ۱۰۶ - ( آذر ۱۳۹۹ )
چکیده
مربا فرآورده ای است که در تهیه آن میزان زیادی شکر استفاده می شود و این ترکیب نقش بسزایی در افزایش سطح گلوکز خون ایفا می کند. از آنجاییکه افزایش قند خون با بیماری دیابت و چاقی مرتبط است، بنابراین کاهش مصرف شکر در این فراورده می تواند باعث کاهش ریسک ابتلا به این بیماری ها در اثر مصرف طولانی مدت این محصول گردد. در این پژوهش از قند اینورت آنزیمی به عنوان جایگزین شکر در نسبت های مختلف (۰، ۲۵، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ درصد) استفاده شد. همچنین از صمغ دانه "به" و پکتین به عنوان قوام دهنده جهت بهبود خصوصیات بافتی مربای به استفاده شد. میزان اسیدیته و pH، ویسکوزیته و بریکس، قند احیاء، قند کل، انرژی دریافتی و خواص حسی اندازه گیری شد. با توجه به نتایج بدست آمده، با افزودن صمغ و پکتین، میزان pH نمونه های مربا کاهش و به دنبال آن اسیدیته، بریکس، ویسکوزیته و امتیاز خواص حسی افزایش یافت. با افزایش درصد جایگزینی شکر با قند اینورت، اسیدیته نمونه ها افزایش یافت و بریکس و ویسکوزیته نمونه ها به طور معنی داری از لحاظ آماری کاهش یافت (۰۵/۰˂P). اما با افزایش درصد قند اینورت امتیاز طعم و رنگ نمونه ها افزایش یافت. همچنین با افزودن صمغ دانه "به" در محصول نیز میزان امتیاز رنگ نیز افزایش یافت. اگرچه میزان امتیاز بو در در بین نمونه های مورد بررسی از لحاظ آماری اختلاف معناداری نداشت (۰۵/۰≤P). به طور کلی، بر اساس نتایج بدست آمده از آزمون های فیزیکوشیمیایی و حسی می توان گفت که نمونه های مربای حاوی ۷۵ درصد اینورت و ۲۵/۰ درصد صمغ دانه به (تیمار شماره ۱۵) بهترین نمونه ها بودند که دارای ۱۵ درصد کالری کمتری نسبت به نمونه های شاهد تولید کردند.
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۹ )
چکیده
مقاله حاضر به بررسی و مقایسه گسترش ترک در سدهای بتنی وزنی با استفاده از دو مدل المان محدود توسعه یافته و پلاستیک خسارت میپردازد. مدل اول بر مبنای استفاده از روش المان محدود توسعه یافته با درنظر گرفتن معیار مکانیک شکست خطی بدون لحاظ کردن اثر نرمشوندگی کرنش در نوک ترک و مدل دوم بر پایهی رفتار غیرخطی بتن در ناحیه نرمشوندگی کرنش و پارامتر خسارت متناظر با آن میباشد. بر اساس فرمولبندی بدست آمده بر مبنای این دو مدل پروفیل گسترش ترک با دو مدل رفتاری در نمونههای مختلف صحت سنجی شده است. سپس، گسترش ترک در سد وزنی کوینا تحت زلزلهی ۱۹۶۲ کوینا با در نظر گرفتن اندرکنش سد و مخزن مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان میدهد با توجه به اینکه بتن سد رفتار نیمه تردی از خود نشان میدهد، پروفیل ترک در دو مدل تا حدی متفاوت میباشد. اما بدلیل محدود بودن ناحیه پلاستیک نوک ترک در قیاس با ابعاد سد بتنی وزنی، خطای حاصل از حذف قسمت نرمشوندگی کرنش بر پروفیل ترک قابل چشم پوشی است.
دوره ۲۰، شماره ۹ - ( شهریور ۱۳۹۹ )
چکیده
یکی از پرکاربردترین فولادهای بهکاررفته در بویلرهای نیروگاهی سراسر دنیا، فولاد P۹۱ است و استفاده گستردهتر از این فولاد در برنامهریزی آینده نیروگاههای ایران قرار دارد. فرآیند پیشگرم، کنترل دمایی بین پاسهای جوشکاری و عملیات حرارتی پس از جوشکاری، بهمنظور بهدستآوردن چقرمگی و مقاومت به خزش مطلوب، مورد نیاز است. کنترل دماهای پیشگرم و از آن مهمتر پسگرم برای جلوگیری از باقیماندن هیدروژن و مشکل ترک بسیار ضروری است. در این مقاله تأثیر عملیات حرارتی PWHT و خشککردن الکترود بر ریزساختار و خواص مکانیکی فولاد گرید ۹۱ تحت جوشکاری قوسی با الکترود دستی چند پاسه مورد بررسی قرار گرفته است. بهمنظور بررسی خصوصیات جوش، پس از اعمال سه سیکل مختلف جوشکاری، مطالعات ریزساختاری به وسیله میکروسکوپ نوری و الکترونی FESEM و همچنین آزمون کشش در دمای اتاق، انجام شد. نتایج نشان داد استفاده از الکترود مرطوب و عدم استفاده از پسگرم بلافاصله پس از جوشکاری، استحکام نهایی و تنش تسلیم را به میزان قابل توجهی کاهش داده است. از سوی دیگر، انجام عملیات پسگرم سبب افزایش تعداد رسوبات در فلز جوش و HAZ شده و اندازه دانههای آستنیت اولیه در فلز جوش و HAZ، همگنتر میشود.