۳۴ نتیجه برای وکیلی
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
The process of teaching and learning is a complex interplay of multiple factors, including teaching and learning styles. A mismatch between these styles can lead to negative outcomes. The primary objective of this study is to investigate the learning styles of non-Iranian Persian language learners and the teaching styles of their instructors. To explore the alignment and discrepancies between these variables, a quantitative method was employed to provide a comprehensive understanding of the relationship between them. This research was conducted with a sample size of ۱۱۶ Persian language learners and ۲۵ teachers, and data on learning styles were collected using the Perceptual Learning Style Preference Questionnaire (PLSPQ). The same questionnaire was adapted and validated to collect data on teaching styles. The study revealed no significant difference in the prioritization of visual, tactile, auditory, and kinesthetic learning styles between learners and teachers. However, a notable difference was observed in group and individual learning styles. Furthermore, academic background emerged as a crucial factor affecting teaching style, with teachers who had completed a teaching Persian program (AZFA) prioritizing group-style instruction. The outcomes of this research underscored the existence of discernible disparities between the teaching styles of educators and the learning styles of students. As such, it was recommended that teachers adjust their teaching styles to align with the learning styles of their students.
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
پژوهش حاضر، با بهکارگیری نظریهی گراف به تحلیل شبکهی معنایی افعال زبان فارسی در میان گویشوران دوزبانه میپردازد. در این پژوهش که در چارچوب زبانشناسی شناختی، معناشناسی واژگانی (شناختی) و زبانشناسی رایانشی انجام پذیرفته است، پرسشنامهای مشتمل بر ۵۰ فعل پایهی زبان فارسی به آزمونشوندگان ارائه و از آنها خواسته شده است روابط مفهومی و درونزبانی این افعال را ترسیم کنند. هدف پژوهش، شناسایی قویترین و پربسامدترین پیوندهای مفهومی و درونزبانی میان این افعال و ارائهی مشخصات گراف ترسیمشده توسط گویشوران دوزبانه است. این پژوهش قصد دارد به این پرسش پاسخ دهد که روابط مفهومی و درون زبانی الگوی گراف ایرانیان غیرفارسی زبان از چه نوع است؟ فرضیه محتمل این است که روابط مفهومی ترادف، تضاد، شمول معنایی و باهم آیی در این الگو دیده شوند. روش پژوهش میدانی و ابزار آن پرسشنامهای بومیسازی شده است که به آزمونشوندگان داده شد و از آنها خواسته شد هرگونه ارتباط معنایی میان این افعال را ترسیم نمایند.
بهاره وکیلی، فرح کریمی، مظفر شریفی، مهرداد بهمنش،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
تروپان آلکالوئیدهای هیوسیامین و اسکوپولامین به طور وسیع به عنوان داروهای آنتی کولینرژیک مورد استفاده قرار می گیرند. شابیزک نیز نظیر اغلب گیاهان تیره سیب زمینی، حاوی این دو تروپان است. در کشت درون شیشه ای گیاهان تیره سیب زمینی، کربوهیدراتها علاوه بر اینکه به عنوان منابع کربن و برای تامین انرژی قطعات جداکشت بکار می روند، نقش ملکول های سیگنال را نیز در متابولیسم آلکالوئیدها ایفا می نمایند. تاثیرکربوهیدرات های سوربیتول، مانیتول و سوکروز بر رشد گیاهچه ها، محتوای کلروفیل، تولید هیوسیامین و اسکوپولامین و بیان ژن هیوسیامینß-۶ هیدروکسیلاز (h۶h) در گیاهچه های شابیزک Atropa belladonna L.) ( مطالعه شد. تیمار با این کربوهیدرات ها رشد گیاهچه ها را کاهش داد ولی موجب افزایش محتوای کلروفیل a و همچنین نسبت آن به کلروفیل b شد. محتوای هیوسیامین و اسکوپولامین در گیاهچه ها نیز افزایش یافت. این تیمارها سبب افزایش بیان ژن h۶h در اندام های مختلف گیاهچه های شابیزک نیز می گردند. در این مطالعه تغییر محتوای اسکوپولامین با تغییرات الگوی بیان ژن h۶h متناسب بود.
دوره ۴، شماره ۷ - ( بهار و تابستان ۱۳۹۶ )
چکیده
بسیاری از پژوهشگران حوزه قرآن و ترجمه، ترجمه محمدمهدی فولادوند از قرآنکریم را در زمره بهترین ترجمههای معاصر قرآن بهشمار آورده و آن را به لحاظ مطابقت با متن مبدأ، عنایت به قواعد زبانی و بیانی و نیز بهکارگیری واژگان روان زبان فارسی که غالباً از عمدهترین مباحث انسجامبخشی به ساختار متن بوده، مُتقن و قابل استناد میدانند. از طرفی، یکی از سورههای کوچک قرآن که علیرغم حجم اندکی که دارد، از موضوعات متنوّعی سخن گفته، سوره "طارق" است. نظر به همین تنوع موضوع و حجم اندک آن، کیفیت انسجام در این سوره و ترجمه آن، میتواند مورد سؤال قرار گیرد. بدینروی، در این پژوهش، براساس نسخه تکاملیافته از نظریه نظاممندِ هالیدی و حسن ۱۹۸۵م و نیز مفهوم هماهنگی انسجامی که رقیه حسن در سال ۱۹۸۴م مطرح نمود، عوامل انسجام و هماهنگی انسجامی در سوره طارق و ترجمه آن از محمدمهدی فولادوند، بهصورت گزینشی و استقرائی، بهبوته نقد و ارزیابی توصیفی - تحلیلی و آماری گذاشته میشود. نگارنده بر آن است تا با نگاهی فراجملهای و متنبنیاد، با اتکا به نظریه مذکور، عوامل انسجام، هماهنگی انسجامی و نیز میزان این انسجام را در متن سوره طارق و ترجمه آن مشخص نموده، سپس هردو متن مبدأ و مقصد را با یکدیگر مقایسه کند. دستاورد پژوهش نشان میدهد که علیرغم وجود تفاوتهایی در نسبت عناصر دستوری و واژگانی متون مبدأ و مقصد، هر دو متن، منسجم بوده و نیز با توجه به درصد بالای مشابهت متن مقصد به متن مبدأ در نحوه کاربست عوامل انسجام، مترجم توانسته است در بازتاب و انعکاس معانی و مفاهیم ترجمه تا حدود زیادی موفق عمل کند.
دوره ۵، شماره ۲ - ( شماره ۲ (پیاپی ۱۸)- ۱۳۹۳ )
چکیده
در حوزه آموزش کاوی زبان های دوم، راهبردهای یادگیری زبان در زبان های بیشماری شناسایی شده و تأثیر عواملی مانند سن، جنس، انگیزه، هوش و سطح مهارت های زبانی بر به کارگیری آن ها مورد بررسی قرار گرفته است. اما در زمینه آموزش کاوی زبان فارسی به عنوان زبان دوم، پژوهشی انجام نشده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط میان ملیت با به کارگیری راهبردها، در میان فارسیآموزان غیر ایرانی انجام شده است؛ چنانکه بر مبنای پرسشنامه راهبردهای یادگیری زبان آکسفورد (۱۹۹۰)، روی ۱۵۶ فارسیآموز غیر ایرانی پسر و دختر با سیزده ملیت گوناگون در دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) شهر قزوین صورت گرفته است. آمار استنباطی و آزمونهای آماری نشان دادند میانگین کلی استفاده از راهبردها در میان ملیتهای مختلف اختلاف ناچیزی با یکدیگر دارند که معنادار نیست. ولی آمار توصیفی بیانگر آن است که ترتیب اولویتهای فارسی آموزان از ملیتهای مختلف با هم تفاوت دارند. علاوه بر آن، یافتهها نشان میدهند که به طور کلی، فارسیآموزان با ملیتهای مختلف از راهبردهای فراشناختی و اجتماعی بیشتر از سایر راهبردهای یادگیری استفاده میکنند.
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۸۵ )
چکیده
در هر شبیهسازی عددی دو مرحله اساسی یعنی گسستهسازی میدان حل (تولید شبکه) و گسستهسازی معادلات حاکم وجود دارد. در این تحقیق در مرحله اول برای گسستهسازی میدان جریان از شبکه بیسازمان مثلثی استفاده میشود. این شبکه بهدلیل قابلیت اعمال و کارایی مناسب در هندسههای بسیار پیچیده و همچنین سهولت عملیات تطبیق، به عنوان روشی سرامد در گسستهسازی میدان جریان شناخته شده است. در قدم دوم، برای گسستهسازی معادلات حاکم، از روش المانهای محدود- که توانایی و مزایای ویژهای در تحلیل مسائل با هندسه و مرز پیچیده داشته و مزیتهای روش ضمنی را دارد- استفاده شده است. در این تحقیق راهکاری مناسب برای کاربرد یک روش ضمنی بر روی شبکه بیسازمان مثلثی ارائه میشود. علاوه براین، برای گسستهسازی عبارتهای جابجایی در معادلات ناویر- استوکس (Navier-Stokes) از کلیه مزایا و امکانات روش بالادست و بقایی استفاده شده و گسستهسازی عبارتهای لزجتی در این معادلات به روش المانهای محدود انجام میشود. در انتها روابط توسعه داده شده برای جریان لزج در داخل مجاری، آزمایش شده است که نتایج بهدست آمده بسیار رضایت بخش است.
دوره ۶، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۱ )
چکیده
نفت موجود در مخازن هیدروکربوری زیرزمینی شامل هیدروکربورهای سنگین که دارای خصوصیات متفاوت میباشد. هیدروکربورهای سنگین شامل واکسها,مواد آسفالتنی و رزینها میباشد که میتوانند به صورت جامد در ترکیبات ظاهر شوند که در این بین واکسها اهمیت خاصی دارند.تغییر عواملی مانند دما,فشار,ترکیبات اجزای سبک در ترکیبات نفتی و ... سبب تشکیل رسوب واکس پارافینی جامد در سیال نفتی میشود.رسوب واکس تشکیل شده به طور عمده شامل پارافینها, نفتنها, و به مقدار کمی آروماتیکها میباشد. تشکیل این رسوبات در مرحله اول باعث گرفتگی لوله ها و افزایش مقاومت در برابر جریان و درنتیجه افت فشار جریان و علاوه بر افزایش توان مورد نیاز جهت پمپ نمودن سیال, موجب استهلاک زودرس تاسیسات میشود.مساله تشکیل رسوب واکس و عوامل موثر بر آن, سالهای متمادی مورد بحث پزوهشگران بوده و روشهای متفاوتی جهت کنترل آن بررسی شده است.در این پروژه با بررسی نانوذره SiO۲ به عنوان بازدارنده شیمیایی در کاهش دمای تشکیل اولین کریستال واکس(WAT), نتایج قابل قبولی بدست آمد. ابتدا با استفاده از آنالیز گرماسنجی روبشی تفاضلی, دمای ۲۵ درجه سانتی گراد برای نقطه ابری شدن نفت خام بدست آمد.سپس با افزودن نانوذره SiO۲ در غلظتهای مختلف, این دما برای مقادیر متفاوت نانوذره به میزان قابل توجهی کاهش یافت. آنالیز میکروسکوپ نوری قظبی(CPM) نیز تغییر ساختار کریستالهای واکس را به کروی مانند بعد از افزودن نانوذره نشان میدهد.جهت بررسی رفتار جریانی نفت خام نیز از بررسی پارامتر ویسکوزیته ظاهری در نرخ برشی های ۱, ۰,۱ و ۰.۰۱ rpm در دماهای بالاتر و پایینتر دمای WAT استفاده شد که به طور کلی تاثیر نانوذره SiO۲ قابل قبول بود. سپس با استخراج رسوب واکس نمونه های نفتی توسط دو آنالیز پراش پرتو اشعه ایکس (XRD) و میکروسکوپ الکترونی روبشی(FESEM) به همراه افزونه EDAX به مطالعه تغییرات حاصل از افزودن نانوذره در رسوبات پرداخته شد.در این زمینه, طبق آنالیز پراش پرتو ایکس مشخص شد که نانوذرات هیچ برهمکنش شیمیایی با مولکولهای واکس نداشته اند بلکه تاییدی بر نتایج بدست آمده در تحلیل آنالیز گرماسنجی روبشی تفاضلی بود.تغییر ساختار رسوب واکس از ساختار لایه ای مانند در غیاب نانوذرات به ساختاری دارای ریزدانه ها در حضور نانوذرات نیز از نتایج حاصل از آنالیز میکروسکوپ الکترونی روبشی بود.
دوره ۷، شماره ۵ - ( شماره ۵ (پیاپی ۳۴)، ویژه نامه پاییز- ۱۳۹۵ )
چکیده
پژوهش حاضر به بررسی سبکهای یادگیری فارسیآموزان غیرایرانی در کشور ایران به عنوان محیط زبان دوم میپردازد. هدف نخست، یافتن سبکهای غالب یادگیری ادراکی آنان است. هدفهای بعدی، بررسی و آگاهی از ارتباط میان زبان (عرییزبانان و غیرعربیزبانان)، ملیت در دو حوزهی آسیا و اروپا، مقطع تحصیلی (داشتن یا نداشتن تحصیلات دانشگاهی) و جنسیت فارسیآموزان با سبکهای غالب یادگیری ادراکی است. آزمودنیهای این پژوهش ۱۳۱ زبانآموز دختر و پسر غیرایرانی میباشند که به طور تصادفی از کلاسهای مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) انتخاب شدند. نتایج به دست آمده با کمک پرسشنامهی سبکهای غالب یادگیری رید (۱۹۸۷) نشان میدهد که بیشترین فراوانی اولویتدهی سبکهای یادگیری مربوط به اولویت اصلی در سبکهای بساوشی، شنیداری و جنبشی و اولویت فرعی در سبکهای دیداری، گروهی و انفرادی است. اما دیگر یافتهها حاکی از آن است که میانگین نمرات در دو سبک یادگیری شنیداری و گروهی در میان زبانآموزان اروپایی به طور معناداری کمتر از زبانآموزان آسیایی میباشد. در سبک یادگیری جنبشی، میانگین نمرات در گروه غیرعربیزبانان به طور معناداری بیشتر از عرب زبانان است. سایر نتایج اختلاف آماری معناداری میان نمرات سبکهای مختلف یادگیری در دو گروه زنان و مردان را نشان نمیدهد.
دوره ۸، شماره ۲ - ( شماره ۲ (پیاپی ۳۷)- ۱۳۹۶ )
چکیده
افراد علاوه بر مهارتهای فردی به مهارتهای دیگری نیز نیاز دارند که هر کدام میتواند بهنوعی در داشتن زندگی موفق در یک جامعه تأثیرگذار باشد. از این میان، توانایی برقراری ارتباط و ایجاد مناسبات اجتماعی از جمله مهمترین آن مهارتها است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر تربیت شنوایی بر کارکردهای اجتماعی مهارت شنیداری دانشآموزان دوزبانه کُردی- فارسی کلاسهای درس دوره ابتدایی انجام گرفته است. بنابراین، ابتدا انواع گوشدادن و سپس چالشها و موانع موجود بر سر راه کسب آن ارائه گردید و راههای تربیت شنوایی در آموزش و تدریس مهارت گوشدادن برای آموزگاران توضیح داده شد. در این پژوهش از روش توصیفی- تحلیلی بهره گرفته شده است. شیوه جمعآوری اطلاعات، پرسشنامه بود که با توجه به «جدول مورگان» و از طریق نمونهگیری خوشهگیری تکمرحلهای و نمونهگیری تصادفی در بین معلمان توزیع گردید. در بخش میدانی پژوهش، برای سنجش میزان کیفیتبخشی و ارتقای مهارت گوشدادن دانشآموزان کُردزبانِ تحت تأثیر تربیت شنوایی، دادهها به کمک معلمان از پرسشنامه استخراج گردید و به کمک روشهای آمار استنباطی (خیدو) اندازهگیری شد. نتیجه تحلیل دادهها با توجه به آزمون مجذور (خیدو) چنین به دست آمده است: محاسبه کمیّت تمام سنجههای بررسیشده با درجه آزادی d. f=۶ از مجذور (خیدو) جدول (۱۲,۵۹) در سطح ۵/۰ بزرگتر بود. بنابراین میان تربیت شنوایی و مهارت شنیداری رابطه وجود داشت و میتوان گفت که تربیت شنوایی تا حدود زیادی بر مهارتهای شنیداری دانشآموزان تأثیر مثبت دارد.
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( پائیز ۱۳۹۹ )
چکیده
هدف این پژوهش، ارائه الگویی برای شایستگیهای مشاوران راهبردی مدیریت و سازمان است. روش پژوهش، رویکرد ظاهرشونده گلیزر نظریه دادهبنیاد است. خبرگان این پژوهش را ۲۱ نفر از متخصصان حوزه مشاوره مدیریت تشکیل میدهند که با نمونهگیری هدفمند و به شیوه گلوله برفی انتخاب شدهاند. از مصاحبههای نیمه ساختاریافته بهمنظور گردآوری دادهها و از نرمافزار مکس کیودا نسخه ۱۰ و کدگذاری سهگانه برای تجزیه تحلیل یافتهها استفاده شد. نتایج نشان داد شایستگیهای مشاور مدیریت شامل پنج دسته شایستگیها است که بهصورت یک هرم تقسیمبندی میشوند. جمع شدن این شایستگیها در یک مشاور راهبردی شرط لازم برای موفقیت طرح مشاوره است. در پایینترین سطح، شایستگیهای شخصیتی قرار دارند؛ این شایستگیها بهنوعی برای موفقیت هر فردی مؤثر هستند، اما برای مشاور مدیریت یک ضرورت محسوب میشوند. در سطح دوم شایستگیهای عمومی مدیریت و مشاوره قرار دارند که برای هر مدیر و مشاوری الزامی است. در بالاترین سطح هرم نیز دو دسته شایستگیهای تخصصی مدیریت راهبردی و مشاوره مدیریت وجود دارد. شایستگیهای مدیریت راهبردی برای همه کسانی که دستاندرکار تدوین، اجرا یا کنترل راهبردهای سازمان هستند، مشترک است و شایستگیهای مشاوره مدیریت نیز بین همه کسانی که در سطح مدیریت ارشد سازمان به امر مشاوره اشتغال دارند، مستقل از اینکه زمینه مشاوره چه حوزهای از مدیریت باشد، مشترک میباشد.
دوره ۱۰، شماره ۶ - ( بهمن و اسفند ۱۳۹۸ ۱۳۹۸ )
چکیده
هدف اصلی این پژوهش، طراحی آزمون مهارت (بسندگی) زبان فارسی بر پایۀ چهار مهارت زبانی درک شنیداری، درک خوانداری، صحبت کردن و نگارش است. فرضیۀ این پژوهش بر این اصل استوار است که این آزمون به لحاظ تجزیه و تحلیل آزمونسازی دارای پایایی و روایی لازم ، دارای سودمندی لازم ، قابل اجرا و کاربردی است و درنهایت منطبق با معیارهای استانداردشده، طراحی شده است. جامعۀ آماری این پژوهش، فارسیآموزان مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه بینالمللی امامخمینی(ره) بودند و ۱۳۰ نفر بهعنوان نمونۀ آماری انتخاب شدند که این زبانآموزان حداقل ۴ ماه و حداکثر ۱۲ ماه در این مرکز مشغول یادگیری زبان فارسی بودهاند. بهمنظور استانداردسازی آزمون، پرسشهای آزمون بهصورت پیشآزمون در آزمونهای پایان ترم بهار ۹۴ و تابستان ۹۴ مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) استفاده و بعد از آسیبشناسی پرسشها و تجزیه و تحلیل، برای این آزمون انتخاب شده است. پرسشهای آزمون پس از اجرا تحلیل شدند و پایایی و روایی آزمون، دو مشخصۀ مهم آزمون استاندارد، اندازهگیری شدند. پس از بررسی آزمون طراحیشده، نتایج آماری نشاندهندۀ این موضوع بودهاند که این آزمون، ضریب دشواری و ضریب تمیز بهینهای دارد و دارای پایایی و روایی قابل قبولی نیز است و پیشبینی میشود که این آزمون سودمند و دارای کاربردی نیز است.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۹ )
چکیده
در تئوریسازی مربوط به انگیزش زبان دوم، خودهای ممکن و انگیزش یکپارچه بهمثابۀ چارچوبهای مکمل در نظر گرفته میشوند و تحقیقات انگیزشیای که تئوریهای مربوط به
خودها و هویت زبانآموزان را به ارمغان آوردند، بسیار نویدبخش بودهاند Macintyre et al., ۲۰۰۹: ۱۴)). از این رو، پژوهش حاضر به بررسی چهار عامل انگیزشی خودباید، خودآرمان، یکپارچگی و ابزارسازی در میان فارسیآموزان کرهای و چینی میپردازد. بدین منظور، ۲۰ دانشجوی کرهای و چینی، از مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه فردوسی مشهد انتخاب شدند. این فارسیآموزان به پرسشنامهای ۳۶ آیتمی برگرفته از پژوهشهای دورنی (۲۰۰۹) وتاگوچی و همکاران (۲۰۰۹) پاسخ دادند. درنهایت، دادهها با استفاده از نرمافزار اس. پی. اس. اس. تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد بین خودباید و خودآرمان فارسیآموزان کرهای با چینی تفاوت معنیداری وجود دارد، به گونهای که خودآرمان فارسیآموزان کرهای بیشتر از چینیها و خودباید فارسیآموزان چینی بیشتر از کرهایهاست. علاوه بر این، بین انگیزۀ ابزاری ارتقادهندۀ فارسیآموزان چینی و کرهای تفاوت معنیداری مشاهده شد و این در حالی است که بین
انگیزههای ابزاری بازدارندۀ این دو گروه از فارسیآموزان تفاوت معنیداری وجود نداشت. همچنین، نتایج پژوهش مبنی بر عدم وجود تفاوت معنیدار بین میانگین انگیزۀ یکپارچۀ فارسیآموزان چینی و کرهای است. علاوه بر این، نتایج پژوهش نشان داد بین انگیزۀ یکپارچۀ دانشجویان چینی و کرهای و خودآرمان آنها در یادگیری زبان فارسی، رابطۀ معنیداری وجود ندارد. همچنین، بین خودباید و انگیزۀ ابزاری بازدارندۀ فارسیآموزان کرهای رابطۀ معنیدار معکوسی مشاهده شد، در حالی که بین دانشجویان چینی، بین این دو متغیر، رابطۀ معنیداری مشاهده نشد.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۰ )
چکیده
زبانآموزان برای یادگیری زبان فارسی در دانشگاهها مدت زمان کوتاهی را میگذرانند و در این مدت باید بهطور چشمگیری بر زبان تسلط یابند. آموزش زبانهای دوم در سالهای اخیر، از محیط آموزشی مدرسمحور به محیط آموزشی یادگیرندهمحور تغییر یافته است تا زبانآموزان یادگیری خویش را در اختیار گیرند و به خودمختاری دست یابند. در این راستا، پژوهش حاضر میزان آمادگی فارسیآموزان غیرایرانی را برای خودمختار بودن بررسی میکند. شرکتکنندگان شامل ۱۵۵ تن از فارسیآموزان سطح تکمیلی هستند. برای جمعآوری دادهها، از پرسشنامۀ تامر (۲۰۱۳) بهره گرفته شده است که دارای چهار بخش مسئولیتها، تواناییها، انگیزه و فعالیتهای درون و بیرون کلاس است. در پایان پرسشنامه بخشی با عنوان بازپاسخ برای فارسیآموزان درنظر گرفته شده است. پاسخهای فارسیآموزان حاکی از نوعی تضاد میان بخش مسئولیتها با بخش تواناییها، انگیزه و فعالیتهای درون و بیرون کلاس است. یافتهها نشان میدهد که با وجود آنکه فارسیآموزان خود را از توانایی و انگیزۀ لازم جهت یادگیری خودمختارانۀ زبان فارسی بهرهمند میدانند و خود را در انجام فعالیتهای درون و بیرون کلاس فعال میدانند، اما بیشتر مسئولیت یادگیری را متوجه مدرسان
میکنند. علاوه بر این، بررسیهای آماری نشاندهندۀ رابطۀ معکوس و معناداری میان ادراک فارسیآموزان از مسئولیتها و فعالیتهای درون کلاس است. از جهت دیگر، میان تواناییهای
فارسیآموزان با انگیزه و فعالیتهای درون و بیرون کلاس و همچنین میان انگیزه با فعالیتهای درون و بیرون کلاس رابطۀ مستقیم و معناداری دیده میشود.
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( مهر و آبان ۱۴۰۱ )
چکیده
در یادگیری زبان دوم، هر زبانآموز اطلاعات را از یک منظر منحصربهفرد دریافت میکند و متغیرهای فردی ازجمله ویژگیهای شخصیتی میتواند بر نوع یادگیری زبانآموزان اثرگذار باشد. هدف این پژوهش، بررسی ارتباط بین نوع شخصیتِ چینیزبانان بر سبکها و راهبردهای یادگیری زبان فارسی بهعنوان زبان دوم است. در این پژوهش ۴۴ فارسیآموز بهطور تصادفی، بهعنوان نمونۀ پژوهش انتخاب شدند. بهمنظور تحلیل این ارتباط، از سه پرسشنامۀ شخصیت مایرز ـ بریگز (فرم AV)، سبکهای یادگیری کلب (۱۹۸۴) و راهبردهای یادگیری زبان آکسفورد (۱۹۹۰) استفاده شد. یافتههای این پژوهش نشان داد که بین نوع شخصیت چینیزبانان با سبکهای یادگیری آنها ارتباط معناداری وجود دارد؛ دربارۀ سبک یادگیری همگرا، چینیزبانان با نوع شخصیت حسی و ادراکی نسبت به افراد شهودی و قضاوتی بیشتر از سبک همگرا استفاده میکنند. دربارۀ سبکهای یادگیری واگرا و انطباقدهنده بهطور مشابه، چینیزبانان با نوع شخصیت احساسی و ادراکی نسبتبه افراد تفکری و قضاوتی، بیشتر از سبک یادگیری واگرا و انطباقدهنده استفاده میکنند. همچنین دربارۀ سبک یادگیری جذبکننده، چینیزبانان با نوع شخصیت برونگرا، حسی، احساسی و ادراکی نسبتبه افراد درونگرا، شهودی، تفکری و قضاوتی؛ بیشتر از سبک یادگیری جذبکننده استفاده میکنند. راهبردهای شناختی و فراشناختی بهعنوان راهبردهای غالب فارسیآموزان چینی شناخته شد. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که سبک یادگیری جذبکننده، سبک غالب چینیزبانان است. دستاورهای این پژوهش کمک میکند تا با شناخت شخصیت فارسیآموزان چینی و درک سبکها و راهبردهایی که بهکار میگیرند، بر کیفیت آموزش تأثیر قابلتوجهای گذاشت و روشهای تدریس زبان فارسی مناسبی را بهکار گرفت.
دوره ۱۴، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
در این مقاله پس از بررسی رفتار خزشی دیسک دوار ساختهشده از ترکیب هدفمند دو مادهی آلومینیوم ۶۰۶۱ و سیلیکونکاربید، توزیع مواد و پروفیل ضخامت بهینهی آن تعیین شده است .با گسترش معادلهی انتقال حرارت، توزیع دما در دیسک بهدست آمده سپس با درنظر گرفتن توزیع دما، با گسترش معادلهی جابهجایی، رفتار ترمومکانیکی دیسک در خزش بررسی شده است. در معادلات فوق تمامی خواص فیزیکی تابع دما و درصد حجمی مواد فرض شدهاند. خواص معادل با دو مدل موری- تاناکا و هاشین- شتریکمن بهدستآمده و با نتایج موجود در ادبیات فن مقایسه شده است. معادلات ترمومکانیکی با روش شبهتحلیلی حل شده و برای اعتبارسنجی با پاسخهای تحلیلی در حالتی خاص مقایسه شدهاند. پس از آن، طراحی بهینه در بخشهای تکهدفه و چندهدفه و با استفاده از الگوریتم ژنتیکی انجام گرفته است. اهداف شامل افزایش ضریب اطمینان کمینه، کاهش وزن و کاهش بازهی تغییرات ضریب اطمینان بیشینه و کمینه و متغیرهای طراحی نیز شامل درصدحجمی مواد در جدار داخلی و خارجی، توان الگوی توزیع مواد و توان پروفیل ضخامت میباشند. نتایج نشان میدهند که دو روش حل تحلیلی و شبهتحلیلی مطابقت کاملی داشه و دیسک بهینه دارای غنای بیشتری از سیلیکون در جدار خارجی بوده و پروفیل ضخامت آن نیز بهصورت نزولی است. نتایج پژوهش، تناقض اهداف بهینهسازی را نیز آشکار میکنند و ازاینرو نتایج بهصورت جبههی پارتو ارائه شدهاند.
دوره ۱۴، شماره ۱۶ - ( ويژهنامه چهارم ۱۳۹۳ )
چکیده
امروزه بهینهسازی یکی از موضوعات مهم در علوم مهندسی و صنعت بوده و برای رقابت در عرصهی طراحی و تولید، استفاده از این روش در طراحی تمامی قطعات مکانیکی امری حیاتی است. از این رو میبایست بهدنبال طرحی بهینه بود که در عین سادگی، امکان تولید داشته باشد. در صنایع هوافضا دو مسئلهی وزن و عمر قطعات بسیار حائز اهمیت هستند و از آنجاییکه گیربکس یکی از مهمترین بخشها در سیستم پیشرانهی هلیکوپتر میباشد مسئلهی بهینهسازی وزن و اطمینان از استحکام خستگی آن از اهمیت دوچندان برخوردار میشود. طرحهای موجود بیشتر برمبنای یکی از این اهداف ارائه شدهاند اما در واقع طرحی بهینه خواهد بود که هدفهای مختلف را دربر گیرد. از اینرو در این مقاله، مقادیر مناسب پارامترهای طراحی شامل مدول عمودی و عرض چرخدندههای گیربکس اصلی هلیکوپتر سیکورسکی ASH-۳D با استفاده از بهینهسازی چندهدفهی گسسته-پیوستهی ترکیبی در جهت طراحی بهینهی گیربکس از نظر کاهش وزن، افزایش ضریب اطمینان کمینه و کاهش اختلاف ضرایب اطمینان بیشینه و کمینهی مجموعهی چرخدندهها تعیین شده و در نهایت نیز نتایج با طرح تولیدشده توسط سیکورسکی مقایسه شده است. نتایج بهدستآمده در بهینهسازی تکهدفه حاکی از کاهش ۲۴/۲۷ درصدی جرم چرخدندههای طرح بهینه در مقایسه با گیربکس صنعتی بهکاررفته در هلیکوپتر سیکورسکی ASH-۳D میباشند. نتایج بهینهسازیهای دوهدفه و سههدفه نیز بهصورت جبههی پارتو ارائه شدهاند و جوابهایی با حالات حدی بهعنوان نمونه آورده شدهاند.
دوره ۱۵، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۴ )
چکیده
در این پژوهش به ارائهی روشی برای تعیین توزیع بهینهی درصد حجمی مواد در یک پوستهی استوانهای هدفمند با لایهی پیزوالکتریک خارجی با هدف تنیده کردن سازه پرداخته شده است. بدینمنظور، با ترکیب تئوری مرتبه اول برشی و معادلهی ماکسول با اصل همیلتون، معادلات حاکم استخراج شده و با استفاده از روابط کرنش-جابهجایی و تنش-کرنش، توزیع تنش دینامیک در پوسته بهدست آمده است. تحلیل دینامیکی بهعلت وجود بار متحرک ضروری است چراکه جابهجاییها، کرنشها و تنشهای دینامیک در مقایسه با مقادیر استاتیک قابل توجهاند. اثرات دینامیکی ناشی از حرکت بار در افزایش تنشها، از طریق حل وابسته به زمان مسئله درنظر گرفته شده است و لذا پاسخ سازه و در نهایت توزیع تنش بهصورت تابع زمان بهدست آمدهاند. در ادامه روشی برای بهینهسازی تدوین شده است که در آن بهجای استفاده از توابع پیشفرض برای درصد حجمی مواد که محدودیتهایی از نظر تولید و نیز بررسی رفتار مکانیکی و بهینهسازی آنها اعمال میکنند، از تعدادی نقاط کنترلی در راستای ضخامت پوسته استفاده شده که درصد حجمی مواد در این نقاط به عنوان متغیر معرفی شدهاند که در بین آنها با استفاده از روش میانیابی با توابع هرمیت درصد حجمی مواد پیشبینی شده است. برای انجام بهینهسازی، مقدار درصد حجمی مواد در این نقاط و همچنین ضخامت لایهی هدفمند به عنوان متغیرهای بهینهسازی معرفی شدهاند. بهینهسازی با استفاده از الگوریتم ژنتیکی انجام گرفته است. نتایج بهینهسازی کارایی روش پیشنهادی را نشان میدهد. مزیت عمدهی این روش انعطافپذیری آن در تعیین توزیع درصد حجمی مواد هدفمند در دیوارهی سازه است.
دوره ۱۵، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
بررسی رفتار خزشی اتصالات جوشی لولههای فولادی تحت فشار حامل سیال داغ، از اهمیت ویژهای برخوردار است. در این پژوهش، رفتار خزشی اتصال جوش لببهلب لولهی فولادی ۱,۲۵Cr۰.۵Mo مورد بررسی قرار گرفته است. محل جوش به سه ناحیهی مادهی اصلی (BM)، منطقهی تحت تأثیر حرارت (HAZ) و ناحیهی جوش (WM) تقسیم و سپس معادلات اساسی خزشی هر ناحیه بهدست آمده است. ضرایب معادلات اساسی برای هر ناحیه با استفاده از نتایج آزمایشهای خزش تکمحوره و بهکمک روش حداقل مربعات تعیین و نتایج با آنچه در مراجع مختلف برای آلیاژهای دیگر ارائه شده است، مقایسه شدهاند. آزمایشها با استفاده از دستگاه تست خزش تکمحوره در تنشهای ۳۰، ۳۵، ۴۰ و ۵۰ مگاپاسکال و دماهای ۶۷۰، ۷۰۰، ۷۲۵، ۷۵۰ و ۸۰۰ درجهی سانتیگراد انجام شده است. نمونههای آزمایشی بهصورت مستقیم از فلزهای پایه و جوش بهروش ماشینکاری تهیه شدهاند. از آنجا که تهیهی نمونه با ابعاد موردنیاز از HAZ ممکن نمیباشد، روشی برای تعیین ضرایب معادلات اساسی این منطقه پیشنهاد شده است. صحت روش پیشنهادی با مقایسهی ضرایب معادلات اساسی محاسبهشده بهکمک این روش و مقادیر بهدستآمده بر اساس نتایج تجربی برای فلز جوش تأیید شده است. مشاهدات میکروگرافی و سختیسنجی نشان میدهند که ساختار لایهها باهم تفاوت داشته و این امر در ضرایب معادلات اساسی و نرخ کرنش خزشی پایدار تأثیر بهسزایی دارد. نتایج نشان میدهند که در محدودهی تنشهای موردنظر، نرخ کرنش خزشی پایدار فلز جوش از نرخ کرنش فلز پایه و نیز منطقهی HAZ بیشتر بوده و نرخ کرنش منطقهی HAZ در تنشهای پایین از فلز پایه بیشتر است.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
واماندگی ناشی از خزش یکی از مهمترین عواملی است که عمر قطعات مکانیکی را، که در درجه حرارت بالا کار میکنند، تعیین میکند. از قطعات مهمی که در درجه حرارت بالا و تحت تنشهای مکانیکی قرار دارند، پرههای توربین گازی میباشند. در طرحهای جدید، بهمنظور کاهش درجه حرارت پرهها و جلوگیری از خزش، جریان سیال خنککن از کانالهایی در این پرهها عبور داده میشود. بنابراین، یکی از عوامل مهم در عملکرد سیستم خنککاری، ضریب همرفت جریان داخل کانالها میباشد. در این پژوهش، با مدلسازی کانالهای خنککاری بهصورت مبدلهایی با روکش حرارتی محافظ و همراه با خنککاری فیلمی- همرفتی، تأثیر رطوبت مخصوص سیال خنککن و زبری کانال خنککاری در مقدار ضریب همرفت جریان داخل کانال تعیین شده است. بدینمنظور یک کد کامپیوتری که توانایی محاسبهی خواص هوای مرطوب وابسته به دما و رطوبت مخصوص را دارد، تدوین شده است. سپس با تأثیر دادن مقدار زبری کانال در محاسبهی ضریب همرفت، توزیع دما در طول پره با استفاده از یک مدل تحلیلی بهدست آمده است. نتایج نشان میدهد در کانالهای زبر، با افزایش جذب گرما توسط سیال خنککن، دمای پره بخصوص در مقطع بحرانی کاهش مییابد. همچنین با افزایش رطوبت مخصوص سیال خنککن، دمای خروجی سیال نسبت به حالت خشک کاهش مییابد که نتیجهی آن کاهش حدود ۵/۲ درصدی دمای فلز پره در هر بخش میباشد. بطور کلی نشان داده شده است که با افزایش رطوبت سیال خنککن و زبری کانال در محدوده قابل قبول، میتوان عمر خزشی پره را تا ۱۸/۳ برابر افزایش داد.
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
یک مدل تحلیلی میکرومکانیکی سه بعدی برپایه سلول واحد جهت استخراج خواص مکانیکی، حرارتی و الکتریکی کامپوزیت پیزوپلیمر تقویت شده با نانولولهی کربن طرح-ریزی و تعمیم داده میشود. المان حجمی نماینده پیزونانوکامپوزیت شامل سه فاز تقویت کنندهی نانولوله کربنی، زمینهی پیزوپلیمری و ناحیه فاز میانی میباشد. مدل حاضر نانو لوله کربن را به صورت تک رشته توپر با رفتارایزوتروپ عرضی و فاز واسط بین نانولوله کربن و زمینه که دارای پیوند واندروالس است را با روابط محیط پیوسته معادل، به صورت یک محیط ایزوتروپ و هر دو فاز را به صورت الاستیک خطی در نظر میگیرد. زمینه نیز مادهای با خواص پیزوالکتریک میباشد که به لحاظ مکانیکی ایزوتروپ و الاستیک بوده و در جهت عمود بر نانولولهی کربنی پلاریزه شده است. آرایش نانولولهی کربنی در زمینه به صورت منظم و مربعی فرض میشود. ابتدا نتایج بدست آمده از مدل ارائه شده، با تحقیقات پیشین دردسترس، مقایسه میشود. سپس اثرات درصد حجمی و نسبت منظر نانولولهی کربنی و ضخامت موثر فاز میانی بر خواص کلی پیزونانوکامپوزیت بررسی میگردد. در این پژوهش تمام خواص موثر مکانیکی، حرارتی، الکتریکی و پیزوالکتریکی نانوکامپوزیت علیرغم تحقیقات پیشین که هرکدام اثرات بخشی از پارامترهای نانوکامپوزیت را گزارش کردهاند، استخراج میشوند و مورد بررسی قرار میگیرند. نتایج نشان میدهد که حتی مقادیر کم درصد حجمی نانولولهی کربن، تأثیر بسزایی در بهبود خواص کامپوزیت دارد. علاوه بر آن مدلسازی ناحیهی فاز میانی تاثیر زیادی بر روی اکثر خواص نانوکامپوزیت دارد، در نتیجه مدل-سازی آن برای پیشبینی هر چه واقعیتر رفتار نانوکامپوزیت ضروری است.