جستجو در مقالات منتشر شده


۶ نتیجه برای کاوسی


دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۹ )
چکیده

چکیده- هدف از این تحقیق بررسی عریانشدگی در رویههای آسفالتی، با تکیه بیشتر بر مصالح سنگی و انتخاب روشی مناسب برای کنترل و بررسی این معضل در شرایط آزمایشگاهی است. برای بررسی این خرابی با مطالعه موردی آزادراه زنجان قزوین که این پدیده در برخی از قطعات آن دیده شده، از معدن مصالح سنگی مربوط به قطعاتی که عریان شدگی در آنها شدیدتر از سایر قسمتها بود، استعداد عریانشدگی XRD و XRF مصالح برای ساخت آسفالت انتخاب شد. در ابتدا با آزمایشهای این مصالح ناشی از فزونی کانی سیلیس در آنها مشخصشد. سپس با ساخت نمونههای مخلوط قیر و مصالح و انجام آزمایش بصری آبجوشان بر روی این نمونهها تخمین اولیهای از عریانشدگی مصالح سنگی در مخلوطهای آسفالتی بهدست آمد. همچنین با ساخت نمونههای آسفالت سطحی و انجام آزمایش سایش در شرایط مرطوب بر روی نمونهها، صحت آزمایشهای انجامشده قبلی از دیدگاه دیگری بررسی شد. در تمامی آزمایشهای انجام شده بر روی نمونههای آسفالتی از ماده افزودنی آهک هیدراته برای ترمیم و کاهش این خرابی استفاده شد. نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از آن است که اگر آهک هیدراته بهعنوان افزودنی بهکار رود موجب تقلیل عریان شدگیشده و باعث افزایش انسجام و دوام روسازی آسفالتی میشود. رویکرد ارائهشده به بهبود و اصلاح خواص مصالح مورد استفاده در رویههایآسفالتی در برابر عریانشدگی منجر میشود.
شهره آریائی نژاد، مرتضی ملکی، صفورا نوشی ندامانی، کاوه کاوسی، قاسم حسینی سالکده،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده

با توجه به نقش مهم آنزیم­ها در تسهیل عملکرد فرایند­های مختلف، استفاده از آن­ها در اغلب صنایع  بسیار مورد توجه است. درصد بسیار پایینی از میکروارگانیسم­های تولید کننده­ی آنزیم­های جدید در محیط آزمایشگاهی قابل کشت می­باشند، این درحالی است که متاژنوم منبع عظیمی از اطلاعات ژنتیکی آنزیم­های ناشناخته را می­تواند در اختیار ما قرار دهد. با توجه به اهمیت استفاده از آنزیم­ها در صنایع گوناگون، آنزیم­هایی با ساختار پایدار و مقاوم در برابر حرارت، کاربرد و عملکرد بهتری را نشان می­دهند و تحقیقات زیادی در زمینه­ی شناسایی و تولید آن­ها به صورت پیوسته صورت گرفته است.
در این پژوهش با استفاده از روش­های محاسباتی، پیشگویی تعیین ساختار و استفاده از توالی آنزیم­های زایلاناز مستخرج از داده­های متاژنوم شکمبه­ی گوسفند، آنزیم زایلانازی با ساختار بسیار مقاوم  شناسایی و به صورت نوترکیب تولید شد. آنزیم زایلاناز نوترکیب مقاوم به حرارت، PersiXyn۵ نام­­گذاری شده و از DNA استخراج شده از محتویات شکمبه گوسفند کلون و در باکتری E.coli بیان و خالص گردید. فعالیت ویژه و پارامترهای کینتیکی Km و Vmax برای این آنزیم محاسبه شده و فعالیت بهینه این آنزیم در دمای ۸۰ درجه سانتی­گراد و pH ۸ مشاهده شد. آنزیم زایلاناز نوترکیب جدید پس از ۲ ساعت تیمار در دمای ۹۰ درجه سانتی­گراد ۵۸ درصد فعالیت خود را حفظ کرد. با توجه به اینکه آنزیم زایلاناز مورد مطالعه مقاوم در دمای بالا و فعال در محیط قلیایی است برای استفاده در صنایع کاغذسازی، تهیه­ی خوراک طیور و تولید سوخت زیستی مناسب می­باشد.

دوره ۱۶، شماره ۸۷ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده

هدف از این تحقیق تعیین پروفایل اسید های چرب و اسید های آمینه موجود در قارچ Pleurotus ostreatus  در مواجهه با عناصر روی و آهن می باشد. اثر سولفات روی، سولفات آهن، اکسید روی  و اکسید آهن با غلظت ۸۰ میکرو مولار بر روی ترکیب اسید چرب و آمینواسید موجود در قارچ P. ostreatus مورد بررسی قرار گرفت. اسید آمینه کل با استفاده از آب: متانول: محلول اسید فرمیک استخراج شد و به وسیله کروماتوگرافی مایع- طیف سنجی جرمی متوالی (LC-MS/MS) مورد آنالیز قرار گرفت. اسید چرب با استفاده از استخراج لیپید و فرایند متیلاسیون با استفاده از متانول اسیدی: سالین نرمال: هگزان و کروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی (GC-MS) آنالیز شد. اسیدهای آمینه اصلی موجود در قارچ P. ostreatus عبارتند از آرژنین، گلوتامین، گلوتامیک ، آلانین، سرین، آسپارتیک اسید، لیزین، ترئونین، هیستیدین، والین و پرولین. اکسید آهن باعث افزایش معنی دار میزان اسیدهای آمینه کل، ضروری و غیر ضروری شد. غالب­ترین اسیدهای چرب موجود در قارچ P. ostreatus عبارتند از اسید لینولئیک، اسید پالمیتیک، اسید اولئیک، اسید استئاریک، اسید پنتادکانوئیک و اسید هپتادکانوئیک. اکسید روی باعث افزایش معنی دار اسیدهای چرب تکی، امگا ۷ و امگا ۹ و کاهش معنی دار اسید چرب غیر اشباع پلی و امگا ۶ گردید. در مجموع بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، آهن برای القای اسیدآمینه پیشنهاد می­شود در حالیکه روی برای تولید اسید چرب توصیه می­گردد.
 


دوره ۱۶، شماره ۸۹ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده

مطالعه جمعیت میکروبی مواد غذایی از نظر بهداشت، فساد و فناوری تولید مواد غذایی، مهم می­باشد. از آنجایی که برداشت، درجه­بندی و بسته­بندی خرما (Phoenix dactylifera L.) اغلب به صورت دستی انجام می­شود، حضور باکتری­های با منشاء انسانی در آن دور از ذهن نیست. از طرف دیگر میکروب­های موجود در خرما، بخصوص ارقام با رطوبت بالا، علاوه بر اینکه می­توانند عاملی برای ترشیدگی تلقی شوند، ممکن است در تخمیر و تولید سرکه مفید باشند. در این پژوهش هفت رقم خرما از جنبه جمعیت میکروبی و ویژگی­های شیمیایی بررسی شد. ماده خشک و اسیدیته ارقام مختلف خرما به ترتیب بین ۷۲ تا ۸۶ درصد و ۰۶/۰ تا ۷۸/۰ درصد متغیر بود. باکتری­های جدا شده، با کمک تکثیر ناحیه ۱۶S rDNA، تحلیل برش آنزیمی DNA ریبوزومی تکثیر یافته (ARDRA)، توالی­یابی و در نهایت مقایسه ژن­های ۱۶S rRNA، شناسایی شدند. نتیجه این پژوهش بر حضور استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، ائروکوکوس، باسیلوس و لوکونوستوک مزنترویدس در ارقام خرمای محلی دلالت داشت.

دوره ۱۹، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده

هدف: ژنوم انسان حاوی ژن‏های محافظت کننده است که دارای توالی عوامل پاسخ‏گو به آنتی اکسیدان‏ها در پروموترشان است که بیان آن‏ها به‏طور خاص تحت تاثیر عامل رونویسی Nrf۲قرار می‏گیرد. این مسیر پیام رسانی (AREKEAP۱) عمده‏ترین مکانیسم دفاعی در برابر استرس اکسیداتیو است. رده سلولی حاوی عوامل پاسخ‏گو به آنتی اکسیدان‏ها (ARE)، سلول‏های گزارشگر حساسی هستند که برای تشخیص عوامل فعال کننده پاسخ‏گو به آنتی اکسیدان‏ها به‏کار می‏روند و می‏توانند در شناسایی مواد اکسیداتیو همچون سرب کمک کننده باشند.
مواد و روشها: در این مطالعه از رده سلولی پایدار Huh۷-۱x-ARE-luc تولید شده، استفاده شد. مهارفعالیتمتابولیکى سلولهای Huh۷ در غلظت‏های مختلف سرب (۰ تا ۸۰ میکرومولار) توسط آزمون MTT سنجیده شد. در ادامه رده سلولی Huh۷-۱x-ARE-luc برای بررسی آثار استرس اکسیداتیو با سرب به‏عنوان یک ترکیب القا کننده استرس اکسیداتیو و نانوکورکومین به‏عنوان یک آنتی اکسیدان در غلظت‏های متفاوتی از این ترکیبات تیمار شد و سپس میزان فعالیت لوسیفرازی زیست‏حسگر بررسی شد. همچنین میزان بیان ژن‏های مسیر AREKEAP۱ توسط Real time PCR تعیین شد.
نتایج: نتایج نشان می‏دهد که غلظت ۳۰ میکرومولار سرب باعثمهار متابولیکى۵۰درصدىسلولهای Huh۷ میشود. فعالیت لوسیفرازی سلول‏های تیمار شده با غلظت‏های ۴ و ۸ میکرومولار از نانوکورکومین و غلظت ۳۰ میکرومولار از سرب نسبت به کنترل ( ۳۰ میکرومولار سرب) کاهش یافته است و با افزایش غلظت نانوکورکومین به ۱۶ میکرومولار این فعالیت افزایش می‏یابد. نتایج تحلیل داده‏های حاصل از Real time-PCR نشان می‏دهد که بیان تمامی ژن‏های مورد بررسی شامل Nrf۲ و NQO۱ در رده سلولی Huh۷-۱x-ARE-luc تیمار شده با سرب ۳۰ میکرومولار و نانوکورکومین ۴ و ۸ میکرومولار نسبت به تیمار همان ژن‏ها با سرب ۳۰ میکرومولار کاهش یافته است. از سوی دیگر؛ بیان این ژن‏ها در سلول‏های تیمار شده با سرب ۳۰ میکرومولار و نانوکورکومین ۱۶ میکرومولار نسبت به تیمار همان ژن‏ها با سرب ۳۰ میکرومولار افزایش داشته است.
نتیجهگیری: نانوکورکومین به‏عنوان یک آنتی‏اکسیدان توانسته اثر سمیت سرب را احتمالاً از طریق مسیر AREKEAP۱ به‏طور معنی‏داری کاهش دهد؛ در نتیجه می‏تواند به‏عنوان یک آنتی‏اکسیدان در کاهش استرس اکسیداتیو استفاده شود.

دوره ۲۱، شماره ۵ - ( ۸-۱۴۰۰ )
چکیده

رفتار وابسته به زمان در خاک‌ها از چالش­های عمده‌ در مهندسی ژئوتکنیک و سبب بروز تغییرات مکانیکی، شیمیایی و ژئومیکروبیولوژیکی می‌گردد. در این پژوهش با ساخت مدل آزمایشگاهی کوچک مقیاس و همچنین مدل‌سازی آن‌ها به‌کمک روش اجزای محدود، به ‌بررسی تاثیر زمان بر پایداری شیب ماسه‌ای اشباع پرداخته شده است. ساخت شیب خاکی با روش بارش ماسه بوده و فرآیند اشباع مدل‌های آزمایشگاهی نیز به کمک بارش مصنوعی با دبی ۱ لیتر بر دقیقه انجام شده است. با توجه به زاویه‌ی اصطکاک ماسه، دو مدل فیزیکی با زوایای ۳۵ و ۳۷ درجه در آزمایشگاه ایجاد گردید. نتایج مدل‌سازی‌های فیزیکی نشان دادند که زهکشی در شیب ماسه‌ای علیرغم پایداری در شرایط غیر زهکشی به تدریج موجب افزایش تغییر شکل در شیب می‌شود به‌طوری‌که با گذشت زمان عامل گسیختگی در شیب خواهد شد. همچنین برای مدل اول بیشترین تغییر مکان­های افقی و قائم به ترتیب برابر با ۵/۱۰ و ۹ سانتی­متر می­باشند و برای مدل دوم این مقادیر به ترتیب برابر با ۵/۱۰ و ۷ سانتی­متر هستند. در انتهای این پژوهش نیز از تحلیل‌های آماری برای ارائه روابطی جهت پیش بینی مقدار نشست قائم در تاج شیب که بیشترین مقدار نشست در شیب است، بهره گرفته شده است.

صفحه ۱ از ۱