۱۲ نتیجه برای کیخا
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۴-۱۴۰۰ )
چکیده
موضوع تحقیق
هدف از این پژوهش بررسی سینتیک پخت حامل پلییورتانی برپایه پلیبوتادین خاتمهیافته با هیدروکسیل (HTPB) است. این واکنش در کامپوزیتهای پلییورتانی پیشرفته بسیار حائز اهمیت است.
روشها
دیاُل HTPB با دو نوع عامل پخت دیایزوسیاناتی تولوئن دیایزوسیانات (TDI) و ایزوفورون دیایزوسیانات (IPDI) در حضور و عدم حضور کاتالیزور دیبوتیل تین دیلورات (DBTDL)، توسط روش کالریمتری روبشی تفاضلی (DSC) در چند نرخ حرارتی مختلف (۵، ۱۰، ۲۰ و °C/min ۴۰)، تحت پخت دینامیکی قرار گرفت. پارامترهای سینتیکی توسط مدلهای کسینجر، اوزاوا و تبدیل یکسان محاسبه شد. تشکیل گروههای عاملی پلییورتان و افزایش گرانروی در حین پخت، توسط روش طیفسنجی مادون قرمز-تبدیل فوریه (FT-IR) و ویسکومتر چرخشی (RV) بررسی شد.
نتایج تحقیق
نتایج نشان داد نوع عامل پخت و حضور کاتالیست، انرژی فعالسازی، آنتالپی واکنش، تکمیل واکنش و سرعت پخت را تحت تأثیر قرار میدهد. مدلهای سینتیکی مختلف نشان دادند، انرژی فعالسازی به عنوان تابعی از درصد تبدیل واکنش به طور متوسط به ازای هر ۰۵/۰ واحد افزایش در درصد تبدیل، حدود kJ/mol ۱ کاهش مییابد. انرژی فعالسازی سامانه حامل HTPB-TDI-DBTDL با شیب کمتری نسبت به سامانه حامل HTPB-IPDI-DBTDL برحسب درصد تبدیل کاهش مییابد. کاهش انرژی فعالسازی در درصد تبدیلهای بیشتر از %۹۰ احتمالاً به علت نفوذ کوچک مولکولها به پلیمرها، شیب بیشتری پیدا میکند. آنتالپی واکنش پخت سامانه حامل HTPB-TDI-DBTDL در سرعت بالاتر از C/min° ۱۰ تقریباً مستقل از سرعت حرارتدهی است، در حالیکه آنتالپی واکنش پخت سامانه حامل HTPB-IPDI-DBTDL به سرعت حرارتدهی به میزان قابل ملاحظهای وابسته است. نتایج شیمی-رئولوژی نشان داد سرعت واکنشپذیری سامانه حامل به ترتیب HTPB-TDI-DBTDL>HTPB-IPDI-DBTDL>HTPB-TDI است.
کلمات کلیدی: HTPB، DSC، سینتیک پخت، عامل پخت، انرژی فعالسازی.
الهام کیخا، عباسعلی امام جمعه، محرم ولی زاده، براتعلی فاخری،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
امروزه، نانوذرات نقره یکی از مهمترین نانومواد تجاری محسوب میشوند. تقاضا برای سنتز نانوذرات از طریق روشهای زیست سازگار به دلیل کاربرد گسترده در زمینه زیست پزشکی در حال افزایش است. استفاده از گیاهان و محصولات گیاهی به عنوان منابع پایدار و تجدیدپذیر در سنتز نانوذرات از سایر روشهای سنتز بیولوژیکی سودمندتر است. در این مطالعه بیوسنتز نانوذرات نقره با استفاده از عصاره آبی گیاه پنیرباد بعنوان عامل کاهنده گزارش می شود. پارامترهای موثر بر بیوسنتز نانوذرات شامل حجم عصاره، غلظت نمک نیترات نقره، اثر pH و زمان واکنش توسط تکنیک اسپکتروسکوپی فرابنفش_ مرئی بررسی و بهینهسازی شدند. تغییر رنگ محلول از زرد روشن به قهوه ای تیره در دمای اتاق به دلیل کاهیدگی یونهای نقره مشاهده شد. اندازه و مورفولوژی نانوذرات به وسیله میکروسکوپ الکترون عبوری تعیین گردید که ذراتی با ساختار کروی و اندازه متوسط در حدود ۳۵-۲۴ نانومتر را نشان می دهد.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( پائیز و زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
خانواده اصلیترین نهاد جامعه است و در همۀ زمانها و مکانها، شکلی از آن دیده میشود. متون روایی ادبیات کلاسیک ایران جدا از ارزشهای زیباییشناختی، میتواند منبع مهمی در بازشناسیِ تاریخی نظام خانواده در ایران باشد. منظومههای پهلوانی، مثل بسیاری از منظومههای غنایی و تعلیمی، جهان خانواده و ارتباط خانوادگی را درونمایۀ بسیاری از روایتهای خود قرار داده است؛ بهعبارتدیگر نظام خانواده یکی از مضامین فرامتنی و پسزمینهای منظومههای پهلوانی است. کشف و تبیین ساختار خانواده در این متون، بهمثابۀ فهم عناصر تشکیلدهندۀ بنیادهای فرهنگی یک ملت، میتواند در فهم باستانشناختی آن، کلیدی به دست جامعهشناسان و محققان تاریخی خانواده دهد. ازاینرو در این جستار سعی میشود با روش توصیف، تحلیل محتوا و مقایسه ازیکسو ساختار و کارکردهای نظام خانوادۀ ایرانی و صورتها و معیارهای ازدواج در منظومههای پهلوانی پس از شاهنامه (بانوگشسبنامه، برزونامه، بهمننامه، فرامرزنامه، کوشنامه و گرشاسبنامه) بررسی شود. در این منظومهها تشکیل خانواده یک ضرورت است که نقش بازتولید، حراست و نگهداری، جامعهپذیری، کنترلکنندۀ رفتار جنسی، عطوفت و انس و آمادهسازی پایگاه اجتماعی را بر عهده دارد. ازدواج سیاسی، پنهانی، ازدواج با زنان اسیر، ازدواج از طریق خرید همسر و ازدواج براساس سنت حماسی از مهمترین شکلهای ازدواج در این منظومهها هستند.
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۲ )
چکیده
فقر مایه پریشانی انسان، سرگردانی عقل و غم و اندوه است. رهبران کشورهای عضو سازمان ملل متعهد شده اند در هزاره سوم تعداد فقیران را تا سال ۲۰۱۵م به نصف کاهش دهند. اما از آنجا که بین اقتصاد سیاه و فقر ارتباط تنگاتنگی وجود دارد و شکل گیری آن در اقتصاد ایران روند روبه رشدی به خود گرفته، شناسایی میزان تأثیر عوامل حاصل از ایجاد بازار سیاه بر فقر در مناطق شهری اهمیت بسزایی پیدا می کند؛ بنابراین اولین گام در طراحی و اجرای برنامه های جدید برای مبارزه با فقر، بررسی میزان این آثار است. این پژوهش به تجزیه و تحلیل تأثیر اقتصاد سیاه بر فقر در مناطق شهری ایران با استفاده از الگوی بردارهای خودرگرسیونی (VAR) می پردازد. در این الگو، متغیرهای درآمد سرانه، بیکاری، بار مالیات بر درآمد، بار مالیاتی مستقیم، درجه باز بودن اقتصاد و تورّم عوامل ایجادکننده اقتصاد سیاه در سال های مورد بررسیِ ۱۳۶۳- ۱۳۸۶ هستند. نتایج حاکی از این است که در مناطق شهری، متغیر درآمد سرانه بیشترین تأثیر را بر فقر دارد؛ بنابراین اگر سیاست گذاران خواهان تغییر و بهبود در فقر شهری هستند، متغیر کارساز همان تغییر در درآمد سرانه با همه لوازم و تمهیدات نهادی و توزیعی آن است.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۱ - ( تیر ۱۳۹۹ )
چکیده
در این پژوهش، موسیلاژ میوه سپستان با استفاده از نسبت آب به دانه ۱:۶ ، دمای ۵۸ درجه سانتیگراد و pH برابر ۴ استخراج شد. بعد از استریل کردن موسیلاژ استخراج شده، فعالیت ضدباکتریایی آن بر باکتریهای بیماریزای سالمونلا تیفی، اشرشیا کلی، سودوموناس ائروژینوزا، لیستریا اینوکوآ، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، باسیلوس سابتلیس و استافیلوکوکوس اپیدرمیس در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. فعالیت ضدمیکروبی موسیلاژ در غلظتهای ۵/۳۷، ۷۵، ۱۵۰ و ۳۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر به روشهای دیسک دیفیوژن و حفره در آگار ارزیابی شد. برهمکنش موسیلاژ سپستان با آنتیبیوتیکهای جنتامایسین و کلرامفنیکل نیز بررسی شد. نتایج نشان داد که قطر هاله بازدارندگی مشاهده شده در اطراف دیسکها با افزایش غلظت موسیلاژ میوه سپستان بهطور قابل توجهی افزایش یافت. بیشترین قطر هاله بازدارندگی در روش دیسک دیفیوژن در غلظت ۳۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر برای باکتری استافیلوکوکوس اپیدرمیس با قطر ۱۰/۱۱ میلیمتر مشاهده شد. حداقل غلظت مهارکنندگی برای باکتریهای سالمونلا تیفی، اشرشیا کلی، سودوموناس آئروژینوزا، لیستریا اینوکوآ، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، باسیلوس سابتلیس و استافیلوکوکوس اپیدرمیس به ترتیب ۶۴، ۶۴، ۱۶، ۳۲، ۱۲۸، ۶۴، ۲۵۶ و ۶۴ میلیگرم بر میلیلیتر بود. نتایج نشان داد که حداقل غلظت کشندگی موسیلاژ میوه سپستان برای تمامی سویههای باکتریایی بزرگتر از حداقل غلظت مهارکنندگی بود.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۱ - ( اردیبهشت ۱۴۰۰ )
چکیده
با توجه به افزایش بیماریهای عفونی ناشی از میکروارگانیسمهای بیماریزا، شناسایی گیاهان دارویی و همچنین خالصسازی ترکیبات مؤثره موجود در آنها در درمان بیماریها میتواند مفید واقع شود. در این پژوهش آزمایشگاهی، فعالیت ضدمیکروبی اسانس پوست پرتقال دزفولی بر ۳ سویه گرم منفی (اشرشیا کلی، سودوموناس آئروژینوزا و سالمونلا تیفی) و ۵ سویه گرم مثبت (استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، باسیلوس سابتلیس، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و لیستریا اینوکوا)، با استفاده از روشهای دیسک دیفیوژن آگار، حفره در آگار، حداقل غلظت بازدارندگی رشد (میکرودایلوشن براث)، حداقل غلظت کشندگی و همچنین برهمکنش آن با آنتیبیوتیکهای کلرامفنیکل، جنتامایسین، تتراسایکلین در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از روش دیسک دیفیوژن نشان داد بیشترین هاله عدم رشد مربوط به سویه گرم مثبت باسیلوس سرئوس با قطر ۲۰/۲۱ میلیمتر بود و کمترین قطر هاله عدم رشد نیز مربوط به سویه گرم منفی لیستریا اینوکوآ با قطر ۲۰/۱۳ میلیمتر بود. در آزمون حفره در آگار بیشترین قطر هاله عدم رشد مربوط به باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس با قطر ۳۰/۱۷ میلیمتر بود و کمترین قطر هاله عدم رشد مربوط به باکتری گرم منفی اشرشیاکلی با قطر ۱۰/۱۱ میلیمتر بود. نتایج مربوط به حداقل غلظت بازدارندگی از رشد باکتریهای اشرشیا کلی، سودوموناس آئروژینوزا، سالمونلا تیفی، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، باسیلوس سابتلیس، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و لیستریا اینوکوا بهترتیب ۲۵، ۴۰۰، ۵۰، ۵/۱۲، ۲۵، ۲۵، ۴۰۰ و ۵/۱۲ میلیگرم بر میلیلیتر بود. نتایج مربوط به حداقل غلظت کشندگی اسانس پرتقال بر تمامی سویهها بزرگتر از ۴۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر بود.
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( فروردین ۱۳۹۸ )
چکیده
بسیاری از سازههای فولادی بهدلیل عوامل محیطی مانند واردشدن بارهای تصادفی، فرسودگی، زنگزدگی و پدیدههایی همچون کاویتاسیون و گذر زمان دچار آسیب میشوند. تخلیهکننده تحتانی سدها یکی از اجزای مهم این سازهها هستند که در معرض مشکلات هیدرولیکی متعددی از قبیل ارتعاش حاصل از کاویتاسیون بوده که باعث ایجاد آسیب در آنها می شود و نیاز به بهسازی و ترمیم دارند. یکی از مصالح نوین برای مقاومسازی استفاده از کامپوزیت پلیمری مسلحشده به فیبرکربن (CFRP) است. در این مقاله به بررسی اثر الیاف CFRP در مقاومسازی دریچه تحتانی تحت بار ارتعاشی حاصل از کاویتاسیون و تاثیر آسیب بر ارتعاش حداکثری با نرمافزار ABAQUS پرداخته شد. بهمنظور مطالعه آسیب بر ارتعاش دریچه، از یک اندازه آسیب که به جلو یا عقب دریچه اعمال شده، استفاده شده است. در نهایت دریچه آسیبدیده با دو لایه الیاف CFRP مقاومسازی شد. نتایج نشان داد که آسیب بهوجودآمده ارتعاش حداکثری را افزایش داده و استفاده از الیاف پلمیری تاثیر بسزایی در کاهش ارتعاش و تنشهای حاصل از فشار کاویتاسیون دارد.
دوره ۲۱، شماره ۱۵۴ - ( آذر ۱۴۰۳ )
چکیده
بلوط دارای ترکیبات پلیفنولی و املاح سودمند میباشد که استفاده از آن در محصولات غذایی موجب افزایش ارزش غذایی محصولات تولید شده، ایجاد ارزش افزوده برای این میوه جنگلی و درنهایت، حفظ اراضی و جنگلهای بلوط میشود. هدف از این تحقیق، غنی سازی نان باگت با استفاده از آرد بلوط بود. تأثیر جایگزینی ۱۰ تا ۳۰ درصد آرد بلوط با آرد گندم، به همراه ۱ تا ۴ درصد گلوتن بر خصوصیات کیفی نان تولید شده، بررسی شد. بهینهسازی فرمولاسیون نان بر اساس طرح سطح پاسخ انجام شد. نتایج نشان داد که استفاده از آرد بلوط منجر به افزایش سفتی در نان میگردد و افزودن گلوتن، بخشی از این اثر را تعدیل میکند. سفتی اولیه و حجم مخصوص نانهای دارای کمترین و بیشترین میزان آرد بلوط به ترتیب در محدوده ۳۱/۷ تا ۱۰/۹ نیوتن و ۹۴/۲ تا ۷۰/۳ سانتیمتر مکعب بر گرم بهدست آمد. نتایج پردازش تصویر مرکز نان نشان داد که با افزایش درصد آرد بلوط، درصد تخلخل به شکل معنیداری کاهش یافت، هرچند که افزودن گلوتن، تخلخل را بهطور معنیداری (۰۵/۰>P) افزایش داد. همچنین مشخص شد که افزودن آرد بلوط، باعث کاهش روشنایی (L*) مغز و پوسته نان گردید. در نهایت از نظر مصرفکننده، فرمول بهینه که دارای ۱۰ درصد آرد بلوط و ۴ درصد گلوتن بود، با امتیاز ۸۳/۴ نسبت به نمونه فاقد آرد بلوط با امتیاز ۰۸/۴، دلپذیرتر تشخیص داده شد. بنابراین، میتوان معایب نان حاوی آرد بلوط را با افزودن گلوتن برطرف نمود و حتی به نان با پذیرش کلی مطلوبتر نسبت به نان گندم دست یافت.
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۱ )
چکیده
در این تحقیق تأثیر آلایندههای نفتی بر مقاومت برشی خاک ماسهای بررسی شده و قابلیت افزودنیهای معدنی شامل زئولیت و پرلیت و همچنین کربنات منیزیم تولید شده از جذب دی اکسید کربن، جهت استفاده به عنوان جاذب آلایندههای نفتی مورد مطالعه قرار گرفته است. خاک مورد مطالعه ماسه بددانهبندی شده اخذ شده از دشت قزوین بوده و آلایندههای مورد بررسی گازوئیل و نفت سفید میباشند. به منظور ارزیابی تأثیر این آلایندهها بر مقاومت برشی ماسه، آزمایشهای برش مستقیم بر روی نمونههای اشباع شده با آلاینده نفتی و در تنشهای عمودی ۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ کیلوپاسکال صورت پذیرفت. نتایج حاصل نشان داد که زاویه اصطکاک داخلی خاک آلوده نسبت به خاک تمیز بیش از ۱۰ درجه کاهش مییابد. با توجه به نتایج آزمایشهای برش مستقیم انجام شده بر روی نمونههای آلوده عملآوری شده با جاذبها، افزودن جاذبها تأثیر چندانی بر مقاومت برشی ماسه آلوده نداشته و تغییرات زاویه اصطکاک داخلی نمونههای عملآوری شده با جاذب نسبت به ماسه آلوده کمتر از ۱۰ درصد میباشد. نمونههای عملآوری شده با پرلیت و زئولیت به ترتیب بیشترین و کمترین مقاومت برشی را نشان دادند. در این تحقیق پتانسیل جذب آلایندههای نفتی توسط جاذبها نیز مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج ارزیابیها، درصد جذب کربنات منیزیم بیش از ۹۰ درصد بوده که بیشتر از سایر جاذبهای مورد مطالعه در این پژوهش میباشد. نتایج این تحقیق نشان میدهد که کربنات منیزیم مورد مطالعه در این پژوهش از یک سو در فرآیند تولید باعث جذب گاز آلاینده دی اکسید کربن شده و از سوی دیگر قابلیت جذب درصد قابل توجهی از آلایندههای نفتی در خاک را دارد.
دوره ۲۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ ۱۴۰۱ )
چکیده
هدف این مطالعه، بررسی اثر تحریمها و وضعیت درآمد نفتی بر درجه عبور نرخ ارز برای دادههای فصلی ۱-۱۳۶۹ تا ۱-۱۴۰۰ است. وضعیت درآمد نفتی ایران به سه دورۀ تحریم، فراوانی و کمبود درآمد نفتی تقسیم میشود. تفکیک دورههای کمبود و فراوانی درآمد نفتی با استفاده از روش بای-پرون (۲۰۰۳) و درآمد نفتی جاری دلاری ایران برای۱-۱۳۶۹ تا ۳-۱۳۹۰ محاسبه گردیده است و دوره تحریم مربوط به ۴-۱۳۹۰ تا ۱-۱۴۰۰ است. برای دوره کمبود درآمد نفتی و تحریم، محیط تورمی بالا است و برای دوره فراوانی درآمدهای نفتی، محیط تورمی پایین است. سپس با استفاده از الگوی SVAR ، درجه عبور نرخ ارز برای هر دوره محاسبه گردید. نتایج تجزیه واریانس و تجزیه تاریخی، نشان میدهد که در دوره تحریم، شوک ساختاری نرخ ارز، بیشترین سهم را در توضیح نوسانات تورم دارد؛ درحالی که در دو دوره دیگر، شوک ساختاری تورم، عامل اصلی توضیحدهنده نوسانات تورم است. درجه عبور نرخ ارز برای دوره کمبود درآمد نفتی ۹/۹ درصد، دوره فراوانی درآمد نفتی۲۵,۱ درصد و دوره تحریم ۱۰.۱ درصد است. بر خلاف اکثر مطالعات قبلی داخلی و خارجی، نتایج نشان میدهد که با تشدید محیط تورمی، درجه عبور نرخ ارز کاهش مییابد و با تخفیف محیط تورمی، درجه عبور نرخ ارز افزایش مییابد. به نظر میرسد که عامل توضیحدهنده این وضعیت، استفاده از لنگر ارزی برای مهار تورم و روند افزایشی واردات در دوره فراوانی درآمد نفتی نسبت به دو دوره دیگر باشد که به وابستگی بیشتر سبد مصرفی خانوار به کالای خارجی و نرخ ارز و به تبع آن، افزایش درجه عبور نرخ ارز منجر شده است.
دوره ۲۳، شماره ۱ - ( ۱۰- )
چکیده
درآثار بزرگ هایدگر در دههی بیست میلادی، مانند هستی و زمان (۱۹۲۷) و "متافیزیک چیست؟" (۱۹۲۹)، مفهوم تشویش (anxiety) جایگاه محوری دارد. اما پس از دههی بیست، هایدگر به ندرت از این واژه استفاده میکند تا آنجا که برخی تحلیلگران تشویش را مفهومی حاشیهای در اندیشهی هایدگر متاخر میدانند. در برابر این نگاه، نوشتار حاضر در پی تبیین کردن جایگاه محوری مفهوم تشویش در اندیشهی هایدگر، چه متقدم و چه متاخر است. این مقاله نخست تمایز اساسی تشویش در نگاه هایدگر با تشویشدر مفهوم روانشناختی آن را نشان داده و سپس استدلال میکند که این تمایز کلید درک جایگاه این مفهوم در فلسفهی هایدگر است. تمایز بین تشویش از منظر هایدگر و از دیدگاه روانشناختی به ایدهی اساسی "تمایز هستیشناسانه" (the ontological difference) ارجاع میدهد، یعنی تفاوت بین هستانه (ontical) و هستیشناسانه (ontological)، یا به بیان دیگر، تفاوت بین چیزها و هستیِ چیزها. توصیف روانشناختی در مرتبهی هستانه متوقف میشود و در نتیجه ابزار لازم برای درک ابعاد هستیشناسانهی پدیدهی تشویش را ارائه نمیکند. نوشتار حاضر تحلیلی هستیشناسانه از پدیدهی تشویش ارائه میکند و بر اساس آن مدعی میشود که این مفهوم در اندیشهی هایدگر متاخر، چنان که در هایدگر متقدم، نقش محوری دارد.در انتها، بخش کوتاهی به تحلیل فروید از مفهوم امر غریب (uncanny) و رابطهی آن با اندیشه هایدگر اختصاص داده شده است. استدلال این بخش از مقاله این است که اگرچه تحلیل فروید از امر غریب به تعبیری از حیطه روانشناسی تجربی فراتر می رود، اما در تحلیل نهایی رویکرد شبه علمی و نگاه علت-معلولی حاکم بر اندیشهی فروید، مانع از فراتر رفتن او از مرتبه ی تحلیل هستانه میشود.
دوره ۲۴، شماره ۶ - ( خرداد ۱۴۰۳ )
چکیده
اخیرا در بسیاری از کاربردهای پیل سوختی، بهمنظور افزایش بازدهی و یکنواختتر کردن توزیع واکنشدهندهها در سطح فعال، از فوم به عنوان توزیع کننده جریان استفاده می شود. اما این روش علیرغم ایجاد بهبود نسبی در بازدهی و عملکرد پیل سوختی، توزیع واکنشدهندهها را به یکنواختی مطلوب نمیرساند. از این رو در این مطالعه، از فوم فلزی با تخلخل غیر یکنواخت جهت توزیع همگنتر جریان هوا در سمت کاتد پیل سوختی غشا پلیمری استفاده شده است. در ابتدا فوم به صورت یکنواخت و با تخلخل یکسان فرض شده است. پس از حل عددی جریان در فوم همگن (نوع اول)، دو نوع فوم با ضریب تخلخل متغیر طراحی شده است بهگونهای که با تقسیم فوم به شکل شطرنجی، ضرایب تخلخل در گوشههای مقعر که کسر مولی اکسیژن در آنها پایین است (نواحی مرده)، حائز مقدار بالاتری هستند تا حرکت جریان به این گوشهها تسهیل و در نتیجه توزیع جریان نیز یکنواختتر شود. نتایج شبیه سازی حاکی از آن بود که به ازای چگالی جریان ثابت، توزیع کسر مولی اکسیژن در هر دو نوع فوم با ضریب تخلخل متغیر، یکنواختتر شده و متوسط کسر مولی اکسیژن نیز در فوم نوع دوم ۴۵/۹% و در فوم نوع سوم ۰۲/۳۲% نسبت به فوم یکنواخت افزایش داشته، همچنین گرادیان فشار در فوم با تخلخل متغیر نوع دوم، ۷۵/۸۰% نسبت به فوم یکنواخت افزایش یافته، در حالی که به ازای فوم نوع سوم، تغییر چندانی نداشته است.